Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By egobrain
Chris έγραψε:Τελείως entry level το τηλεσκόπιο όπως και η βάση.

βάζεις ένα λινκ του τηλεσκοπίου να πάρουμε μάτι;
Άβαταρ μέλους
By Chris
#874636 https://www.celestron.com/products/powe ... -telescope

Μην το πάρεις :lol: Ή μάλλον πάρτο μόνο αν ξέρεις/μπορείς να του αλλάξεις τρίποδο. Για να στο πω αλλιώς, κακό τηλεσκόπιο δεν υπάρχει. Αν είναι μικρό, οκ είναι μικρό (δλδ λιγότερο φως, δεν βλέπεις τόσο μακριά, κλπ). Η ποιότητα είναι στα περιφερειακά, κι αυτό έχει τα φθηνότερα, κι εγώ εκ των υστέρων το έμαθα. Δηλαδή το finder (μικρό το κακό, αυτά που μπορεί να δει τα βρίσκεις και με το μάτι), και το τρίποδο. Είναι αλουμινένιο, ελαφρύ, και δεν σφίγγει τελειως. Με αποτέλεσμα να κουνιέται από το βάρος του τηλεσκοπίου, να χάνει πανευκολα το στόχο αν το ακουμπήσεις, να δονείται σε κάθε ακούμπημα και να μη σταματάει για ώρα, κλπ. Γενικά, σου κάνει τη ζωή δυσκολη. Το τηλεσκόπιο χρειαζεται στιβαρή βάση. Αυτό πρέπει να είναι το πρωτο που σε ενδιαφέρει αν ψάχνεις να αγοράσεις. Και μετά φυσικά οι ανάγκες/τα θέλω σου (software, motor, τύπο, διάμετρο, κλπ).

Εγώ βλέπω εύκολα σελήνη, και με προσπάθεια δαχτυλίδια Κρόνου και δορυφόρους Δία. Κομήτη δε δοκίμασα χθες γιατί είχε μια ψιλοσυνεφια και τόσο αέρα που δε θα σταματούσε να κουνιέται με τίποτα το γαμωτριποδο.

Η βάση κινητού είναι αυτή: https://www.skroutz.gr/s/37471098/Smart ... Scout.html

Δε θυμάμαι αν είναι universal ή όχι, πάντως μπήκε μια χαρά στο δικό μου. Φαντάσου, είναι σχετικά βαριά και μόλις τη βάλω πάνω σηκώνεται σούζα το τηλεσκόπιο αντι να στέκεται βράχος στη θέση του.

Τις προάλλες χαζευα Αθήνα από την Αίγινα (προφανώς κοιτώντας κατευθείαν στο τηλεσκοπιο είναι πολύ καθαρότερη η εικόνα από αυτό που πέτυχα με την κάμερα):

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#874650 ωραίος και αναλυτικός.
από διάβασμα για αστερισμούς και ό,τι κολυμπάει εκεί πάνω τι έχεις κάνει;
αναγνώριση, εντοπισμός, κατάλληλη ώρα/μέρα, τι θα γίνει με τους σκορπιούς κοκ

(έχουμε τοπικό για τους ουρανούς; )

όταν πω να κάμω το βήμα θα σου 'ρθω
Άβαταρ μέλους
By Chris
egobrain έγραψε:από διάβασμα για αστερισμούς και ό,τι κολυμπάει εκεί πάνω τι έχεις κάνει;
αναγνώριση, εντοπισμός, κατάλληλη ώρα/μέρα, τι θα γίνει με τους σκορπιούς κοκ

Λιγα πραγματα. Διαβασμα στοχευμενα καθολου, εμπειρικα μονο ξεχωριζω 5-6 αστερισμους, τους πλανητες, και σου βρισκω το βορρα/πολικο αστερα αν θυμαμαι καλα πως μας το ειχαν εξηγησει στο στρατό :lol: Εχω και το skyview στο κινητο να διασταυρωνω αν δω κατι που δεν αναγνωρισω. Καταλληλες ωρες/μερες μονο αν πετυχω κανα αρθρο ή το αναφερει ο axel12p στο φορουμ ή κανας συναδερφος που ειναι ολοι πορωμενοι. Για βροχες μετεωρων ομως δεν εχω καταφερει ποτε να μεινω ξυπνιος :oops:

Τα ψαρακια φιλες μου τα βλεπω να περνανε δυσκολα τις επομενες μερες, αλλα δεν πρεπει να χανουμε την αισιοδοξια μας.

Εδω εχει φαση να γραφτεις, τον εχω δει 2-3 φορες, ειναι εντυπωσιακο ποσο γρηγορα κινειται:

https://spotthestation.nasa.gov/signup.cfm

egobrain έγραψε:(έχουμε τοπικό για τους ουρανούς; )

εχουμε αυτο εδω:

viewtopic.php?f=9&t=337
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#874672 φχαριστάω! (για τα ψάρια)

φλασιά και κλείνω: παραλία Αρσανάς στη Θάσο βράδυ Αυγούστου, σκηνές, φώτα μηδέν, πίσσα σκοτάδι, το φεγγάρι φλούδα και ο Γαλαξίας μια καθηλωτική μαγεία με γυμνό μάτι!
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#874675 Δεν είναι τυχαίο ότι οι όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν εμμονή με τον νυχτερινό ουρανό. Το θέαμα κάθε βράδυ ήταν συγκλονιστικό.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#874680 Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παρατήρηση σήμερα βέβαια είναι η φωτορύπανση, ενώ πρόβλημα δημιουργούν και οι άπειροι δορυφόροι (π.χ. Starlink) που περιστρέφονται γύρω από την Γη.
Άβαταρ μέλους
By markvag
axel12p έγραψε:Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παρατήρηση σήμερα βέβαια είναι η φωτορύπανση, ενώ πρόβλημα δημιουργούν και οι άπειροι δορυφόροι (π.χ. Starlink) που περιστρέφονται γύρω από την Γη.

Σε ότι αφορά τη φωτορύπανση, είχα διαβάσει ένα άρθρο πως σε κάποιο black-out στο Λος Άντζελες (που είχε σκοτεινιάσει μία τεράστια έκταση), η αστυνομία είχε πνιγεί από τηλεφωνήματα ανθρώπων που έλεγαν πως βλέπουν UFO και περίεργα φώτα στον ουρανό. Εν τέλει ήταν ο γαλαξίας... Που και εγώ δεν τον έχω δει ποτέ μου...

Σε ότι αφορά το Starlink (και τα λοιπά αντίστοιχα συστήματα που έρχονται), συμφωνώ είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει.

Με αυτά και αυτά, έχουμε χάσει την επαφή μας με τον ουρανό... Και σε λίγο θα χάσουμε σε έναν βαθμό (σημαντικό μάλλον) και την ικανότητά μας να παρατηρούμε επιστημονικά τον ουρανό από την επιφάνεια του πλανήτη...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
markvag έγραψε: Εν τέλει ήταν ο γαλαξίας... Που και εγώ δεν τον έχω δει ποτέ μου...

Είναι πολύ εύκολο να δεις τον γαλαξία, πιθανότατα απλά δεν τον έχεις προσέξει.

Και με ένα σύγχρονο κινητό είναι και πολύ εύκολο να τον φωτογραφίσεις.
Την παρακάτω για παράδειγμα την έβγαλα το καλοκαίρι από σημείο που είχε πολύ φως. Το κινητό το είχα στερεώσει σε μια βάση κινητού που είχα στο αυτοκίνητο αυτοκίνητο και είχα απλά βάλει την βεντούζα σε ένα τζάμι.

Εννοείται πως όσο πιο σκοτεινά τόσο πιο πολύ ξεχωρίζει.

Εικόνα

Εμείς βέβαια έχουμε το "πρόβλημα" της φωτορύπανσης. Στα μέρη που δεν υπάρχει φωτορύπανση έχουν πιθανότατα πιο σημαντικά προβλήματα. :(

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#875381 Καιρό είχα να χρησιμοποιήσω την DSLR...

ΕικόναIMGP3590 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3629 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3661 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3672 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3690 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3710 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3738 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3740 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3748 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3782 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3793 by Alex, on Flickr

ΕικόναIMGP3809 by Alex, on Flickr