Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
bibendum έγραψε:Ισχυει και αυτο που λες.

Σκεψου οτι Δευτερα πρωι εβγαιναν απο ιχθυοτροφειο, Δευτερα μεσημερι ηταν Πατρα και Πεμπτη απογευμα τα ειχα παραλαβει στο Λονδινο. Το θεμα ειναι το timing αλλα αυτες ειναι εξαιρετικες περιπτωσεις και πρεπει να εισαι τυχερος.

Επισης αν το ψαρι καταψυχθει σωστα απο την πρωτη στιγμη οπως ειπε o Corto και μετα απο 2 μηνες να το φας σαν φρεσκο ειναι.

Αυτό ακριβώς.

Ο πατέρας μου είναι λυσσασμένος ψαροφάγος και πηγαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα Ν. Μάκρη αξημέρωτα αρματωμένος με ψυγειάκι και φορτώνει.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#208027 Στέφανε δεν μπορώ να καταλάβω τι θες να αποδείξεις. Για σαργούς ιχθυοτροφείου μιλούσαμε; Η Ραφήνα δεν είναι στο νότιο Ευβοϊκό; Που ακριβώς αντιδράς;

Τιφόζο το μυστικό είναι ο θαλασσινός πάγος ;)
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#208029 Τι είναι ο θαλασσινός πάγος;

Πάντως, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι έτσι όπως το κάνουν διατηρούνται εκπληκτικά καλά τα ψάρια.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#208030 Δεν προσπαθω να αποδειξω τιποτα. Ο καθενας ας εχει τις αντιληψεις του, νο προμπ. Απλα αναφερω περιπτωσεις που δειχνουν οτι δεν ειναι απιθανο να φας φρεσκο ψαρι σε μια ριμαδοταβερνα της Λυκοβρυσης ή οπου αλλου στην Αττικη θες. Δε λεω οτι ειναι ο κανονας, λεω απλα οτι γινεται.

<+
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#208038 Επειδη αναφερθηκε παραπανω, να ξεκαθαρισουμε κατι:

Τα ψαρια ιχθυοτροφειου με προβλημα (ειτε τυπου "Νέμο, μου λειπει ενα πτερυγιο" ειτε ραχιτικα, αναπηρα, με περιεργες μουσουδες κλπ, τα λεγόμενα "στραβά" στην συγκεκριμενη πιατσα) επειδη δεν ηταν εμφανισιμα, τας καλας εποχας πουλιοντουσαν σε εξευτελιστικες τιμες στους υπαλληλους των εταιριων... λογω προσβασης εχω φαει πολυ και καλο ψαρακι.

Not anymore. Με την κριση και τις τιμες να κατρακυλανε και στις ταβερνες, εχει φαει "στραβό" στην ταβερνα ο Ελληνας, που εχει πάει συννεφο :rtfm:

Corto, μας εβγαλες την ψυχη για ποιο λογο? για να μας πεις οτι η "ημερα" εχει 24 ώρες και το ψαρι που πιαστηκε πριν πχ 36 ή εστω 48 ωρες δεν ειναι "ημερας". Ενταξει ρε αδελφε, δεν ειναι. Αλλη φορα θα τα ψηνουμε οπως ειναι καρφωμενα στο ψαροντουφεκο.

Επισης, οσο και να φωναζεις,
μαναβης=εχει μαναβικο=πουλαει λαχανικα/φρουτα,
ψαρας/ιχθυοπωλης=εχει ψαραδικο/ιχθυοπωλειο=πουλαει ψαρια. Ετσι τουλαχιστον το ξερω εδω χαμω. Ψαρομαναβης οπως καλαμαροχτάποδο, πρωτη φορα απο εσενα το ακουσα.
Άβαταρ μέλους
By vice246
#208041 Ψάρι ημερας τρωει μονο αυτος που τα χτυπάει και οι φιλοι που καλάει… :)
Εκτος εαν εχεις την όρεξη να πας πρωι-πρωι στη σκάλα και να περιμενεις ψαροβαρκες που γυρνουν απο παραγαδι…
μαναβης ειναι ο οπωρολαχανοπωλης… αλλα εδω στα μερη μας… μαναβης αποκαλειται και ο ιχθυοπωλης…
για να αγορασεις ψαρια δεν θα πας στην λαχαναγορα αλλά στην ψαραγορά, στο ψαραδικο, στο ιχθυοπωλειο, στη σκάλα κλπ.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Corto Maltese έγραψε:Πιο πιθανό θα μου φαινόταν να βρεις από γνωστό του έμπορου ψαροντουφεκά, αλλά αυτά φεύγουν σε ποσοστό 110% στο μιλητό δε φτάνουν στην κασέλα σχεδόν ποτέ.

Deleted User 1 έγραψε:Τους ψαροτουφεκάδες άστους. Αυτοί το χουν πιάσει το νόημα και πάνε σεζόν Μύκονο, Σαντορίνη κτλ, καθαρίζουν ένα 50αρικο σε 3 μήνες και οι βουτιές τον υπόλοιπο χρόνο είναι για συγγενείς και φίλους. Googlare Γιάννης Σιδέρης να δεις τι βγάζει το παλικάρι που το πιο φθηνό του (που λέει ο λόγος) ψάρι έχει 200€ χονδρική ---> 1000€+ στο Solymar και το κάθε Solymar.

Κάπου εδώ να πούμε βεβαίως ότι αυτή η πρακτική ψαροτουφεκάδων είναι κάργα παράνομη. Αλλά κλασσικά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Τώρα, για το <>24h από τη στιγμή εγκατάλειψης νερού, δεν ξέρω.
Παίζουν πάντως αρκετά (μικρά)ψαροταβερνάκια παραλιακά στα οποία βλέπεις να ξεφορτώνει κατευθείαν ψαρόβαρκα (ή και ψ/τ :thumbsdown: ). Οπότε θεωρώ ότι αυτά είναι <24h.
Βέβαια είναι σχετικά μικρά και παραλιακά.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
trident1971 έγραψε:Ετσι τουλαχιστον το ξερω εδω χαμω. Ψαρομαναβης οπως καλαμαροχτάποδο, πρωτη φορα απο εσενα το ακουσα.

Αμα το βάνεις στο google θα δεις ότι έχει τα δίκια του ο κόρτο.

Σαν αντίληψη έχει να κάνει με το τι θεωρούμε πως είναι τα ψάρια. Κάτι που απλά πας και το μαζεύεις γιατι μεγαλώνει στη φύση, και δεν το εκτρέφεις, μεγαλώνεις, ταϊζεις κλπ. (νομίζω)
Άβαταρ μέλους
By nass
#208047 Πρώτη φορά άκουσα τον όρο από τον Corto, ίσως είναι της βόρειας Ελλάδας. Και γω "ιχθυοπώληδες" τους ήξερα (εκτός και αν πουλάνει και λαχανικά και ψάρια :) )
Η εξήγησή σου βέβαια δεν νομίζω να στέκει, και τα λαχανικά, που πουλάει ο μανάβης, δεν καλλιεργούνται ? Και τα ψάρια εκτρέφονται πλέον.
Υπάρχει αντίστοιχος όρος για τον κρεοπώλη / χασάπη ? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#208048 Δεν νομίζω ότι είναι μόνο στα βόρεια.

Η εξήγηση σαφώς και παίζει δυνατά να είναι γτπ :lol:
Αλλά, ας πούμε, φρούτα και ζαρζαβατικά τα μαζεύεις πολλά μαζί ως έχουν σε τελάρα και τα πουλάς.
Όπως και τα ψάρια.

Δεν έχεις τελάρα με αρνιά όμως :lol:

[Η καλλιέργεια δεν είναι το ίδιο με την εκτροφή, και το ότι σήμερα εκτρέφονται ψάρια δεν σημαίνει τπτ για το πως μπορεί να βγήκε ο όρος)
Άβαταρ μέλους
By trident1971
nass έγραψε:Πρώτη φορά άκουσα τον όρο από τον Corto, ίσως είναι της βόρειας Ελλάδας. Και γω "ιχθυοπώληδες" τους ήξερα (εκτός και αν πουλάνει και λαχανικά και ψάρια :) )
Η εξήγησή σου βέβαια δεν νομίζω να στέκει, και τα λαχανικά, που πουλάει ο μανάβης, δεν καλλιεργούνται ? Και τα ψάρια εκτρέφονται πλέον.
Υπάρχει αντίστοιχος όρος για τον κρεοπώλη / χασάπη ? :hmmm:

Μeatέμπoρας, μπουτικ κρεατων κλπ :lol:

mjacob έγραψε:Αμα το βάνεις στο google θα δεις ότι έχει τα δίκια του ο κόρτο.

Σαν αντίληψη έχει να κάνει με το τι θεωρούμε πως είναι τα ψάρια. Κάτι που απλά πας και το μαζεύεις γιατι μεγαλώνει στη φύση, και δεν το εκτρέφεις, μεγαλώνεις, ταϊζεις κλπ. (νομίζω)

Το ειχα κοιταξει απο πριν, nein.
Περα απο το οτι ο ετερος βορειος vice δεν το εχει και αυτος ξανακουσει,
περα απο τα λογικα που παραθετει ο nass,
τα ιντερνετια εχουν τον ψαρομαναβη σαν συνωνυμο [ΕΔΙΤ, λαθος, συγγενικη] του μαναβη. Μονο ομως η βασικη λεξη μαναβης προεχεται απο την τουρκικη λεξη manav που σημαινει σκετο οπωροπωλης και οχι απλα πχ "εμπορος εδωδιμων" (που θα βολευε γιατι μαλλον ετσι την εκλαμβανει ο corto).

Λοιπον, εχω πολυ καλα φιλαρακια που εργαζονται σε ιχθυοκαλλιεργιες ο ενας και ο αλλος εργαζονταν ενα φεγγαρι ως οδηγος που εκανε μεταφορες ψαρια απο χονδρεμπορα προς ψαραδικα. Θα αρωτηξω για την αποψη τους για τη διαρκεια του κυκλου "το επιασα-το εφαγα", οχι για να δουμε εδω ποιος την εχει πιο μεγαλη, απλα για να δω τι θεωρειται "νορμαλ" στα αντιστοιχα επαγγελματα για "φρεσκο", "ημερας", "απογευματος", "σαββατοκυριακου" κλπ.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#208060 Αυτό που βλέπω με τα μάτια μου, είναι το εξής. Το φορτηγό ψυγείο να περιμένει την τράτα να φτάσει στη σκάλα. Να αδειάζει και να φεύγει σφαίρα για Μηχανιώνα. Πρώτα βέβαια σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη έχουν πάρει κάποιοι τοπικοί ιχθυοπώλες και ταβερνιάρηδες. Καλοκαίρι δίνουν και στον απλό κόσμο στη ζούλα, αφού φύγει το φορτηγό. Θα ρωτήσω τους ψαράδες και τους λιμενικούς της περιοχής να μάθω λεπτομέρειες.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#208065 Οτι ο ιχθυοπώλης λέγεται και μανάβης είναι κάτι που ακούω πρώτη φορά.

Την επόμενη φορά που θα μου πεί η γυναίκα μου "καθώς γυρνάς απο την δουλειά, κάνε μια στάση στο μανάβικο" θα της φέρω σαρδέλες...

__
Sent through Tapatalk
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
dimik έγραψε:Επειδή κάπου γράφτηκε για κοντινό νησί που δεν έχει ψάρια γιατί τα στέλνει Αθήνα νομίζω είναι η Κυθνος, τουλάχιστον εκεί έφαγα τέτοια φόλα και το γύρισα στο κατά τα άλλα νοστιμότατο κατσικακι τους που τρεφοταν με αρμυρικια.

Σωστός! Η Κύθνος ήταν. Από τα καλύτερα παϊδάκια, κατσικακια κτλ που έχω φάει.

...>.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
kyr80 έγραψε:
Αδειάζουν απέναντι από το σπίτι μου στη Χαλκιδική. Καλύφθηκες;
Ψάρια δεν τρώω, είναι ακριβά.

Επιβεβαιωνω. 2 πόδι Χαλκιδικής, στο εξοχικό του κουμπάρου, βγαίνει η τρατα, διαλέγεις και σε μερικές ώρες το τρως.

...>.