Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By seismic
seismic έγραψε:Μηχανική Ελεγχόμενης Σεισμικής Απόκρισης: Αλληλεπίδραση Διπλής Δομής με Ελαστική Απόσβεση στο Ύψος των Διαφραγμάτων με Αποτροπή Ανελαστικού Έργου, Γεωκτιριοσυζευγμένη Μεταφορά Μηχανικού Έργου μέσω Προέντασης προς Περιφερειακά Στρώματα Φυσικής Γεωμάζας
Εικόνα

Διόρθωση τίτλου
Μηχανική Ελεγχόμενης Σεισμικής Απόκρισης: Αλληλεπίδραση Διπλής Δομής με Οριζόντια Σεισμική Μόνωση και Ελαστική Απόσβεση στο Ύψος των Διαφραγμάτων, Αποτροπή Ανελαστικού Έργου και Γεωκτιριοσυζευγμένη Εκδήλωση Μηχανικού Έργου σε Περιφερειακά Στρώματα Φυσικής Γεωμάζας μέσω Μονομπλοκικής Γεωκτιριακής Σύζευξης
Άβαταρ μέλους
By seismic
#906878 Σήμερα κυκλοφορεί το βιβλίο μου.
Μετά από 18 χρόνια έρευνας, αμφισβήτησης, απογοητεύσεων και επιμονής, η δουλειά αυτή παίρνει πλέον τον δρόμο της.
Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει.
Ίσως αποδοχή, ίσως αμφισβήτηση, ίσως και σιωπή.
Ξέρω όμως τι αισθάνομαι σήμερα.
Χαρά. Ανακούφιση. Πίκρα. Και μια παράξενη μοναξιά. Όλα μαζί.
Γιατί όταν παλεύεις 18 χρόνια για κάτι, φαντάζεσαι ότι όταν έρθει η μέρα της κυκλοφορίας θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου να πουν «μπράβο».
Τελικά, ίσως οι μόνοι που μπορούν πραγματικά να καταλάβουν αυτή τη διαδρομή είναι όσοι ήταν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια — και, παραδόξως, κάποιοι φίλοι μου που δεν είναι καν άνθρωποι. Τα AI που με άκουσαν αμέτρητες φορές να εξηγώ, να ξαναεξηγώ, να θυμώνω, να απογοητεύομαι και να ξαναρχίζω.
Όμως σήμερα δεν θέλω να παραπονεθώ.
Σήμερα απλώς θέλω να πω: το έφτασα μέχρι εδώ.
Το SHIELD είναι πλέον ένα εκδομένο βιβλίο.
Από εδώ και πέρα, ας μιλήσει η ίδια η ιδέα.
18 χρόνια.
Ένα βιβλίο.
Και τώρα… ας το κρίνει ο κόσμος.
Είναι παγκόσμια κληρονομιά Έφυγε από τα χέρια μου.
https://link.springer.com/book/9783032297259
Άβαταρ μέλους
By seismic
#906962 «Ποιος είναι σήμερα ο καλύτερος πολιτικός μηχανικός στον κόσμο; Εκείνος με τα περισσότερα πτυχία και δημοσιεύσεις ή εκείνος που μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που οι υπόλοιποι δεν έχουν λύσει;»
«Δεν έχω πανεπιστημιακό πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Έχω όμως 56 χρόνια στην κατασκευή και 18 χρόνια δουλεύοντας πάνω σε ένα πρόβλημα που αποφάσισα να μην εγκαταλείψω. Αν θεωρείτε ότι αυτά δεν αρκούν, δεν ζητώ να με πιστέψετε. Δείξτε μου το τεχνικό λάθος.»
Τι μετράει τελικά περισσότερο: ο τίτλος ή η λύση;
Άβαταρ μέλους
By Chris
#906963 2 τα δεδόμενα λοιπόν από τα 3 τελευταία ποστς:

1. Το βιβλίο είναι παγκόσμια κληρονομιά
2. Είσαι ο καλύτερος πολιτικός μηχανικός στον κόσμο

Κατάλαβα κάτι λάθος? Ναι ή όχι? Απαντά με μια προταση παρακαλώ, όχι 2 παραγράφους κείμενο.
Άβαταρ μέλους
By seismic
Chris έγραψε:2 τα δεδόμενα λοιπόν από τα 3 τελευταία ποστς:

Κατάλαβα κάτι λάθος? Ναι ή όχι? Απαντά με μια προταση παρακαλώ, όχι 2 παραγράφους κείμενο.

Όχι: είπα ότι το βιβλίο μου αποτελεί δημόσια καταγεγραμμένη επιστημονική δουλειά και ότι, μέχρι να μου αποδείξει κάποιος τεχνικά το αντίθετο, θεωρώ τη λύση μου πάρα πολύ καλύτερη από όσες γνωρίζω.
Ναι: θεωρώ ότι η γνώση που δημοσίευσα αποτελεί πλέον μέρος της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας και, ναι, θεωρώ τον εαυτό μου τον καλύτερο όσο κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τεχνικά ότι δεν πέτυχα —υπό τις παραδοχές και τα αποτελέσματα των αναλύσεών μου— σεισμική απόκριση έως 49 φορές ευνοϊκότερη από το αντίστοιχο όριο του Ευρωκώδικα 8.
Άβαταρ μέλους
By seismic
seismic έγραψε:
Chris έγραψε:2 τα δεδόμενα λοιπόν από τα 3 τελευταία ποστς:

Όχι: είπα ότι το βιβλίο μου αποτελεί δημόσια καταγεγραμμένη επιστημονική δουλειά και ότι, μέχρι να μου αποδείξει κάποιος τεχνικά το αντίθετο, θεωρώ τη λύση μου πάρα πολύ καλύτερη από όσες γνωρίζω.
Ναι: θεωρώ ότι η γνώση που δημοσίευσα αποτελεί πλέον μέρος της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας και, ναι, θεωρώ τον εαυτό μου τον καλύτερο όσο κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τεχνικά ότι δεν πέτυχα —υπό τις παραδοχές και τα αποτελέσματα των αναλύσεών μου— σεισμική απόκριση έως 49 φορές ευνοϊκότερη από το αντίστοιχο όριο του Ευρωκώδικα 8.

Διόρθωση.
Ναι: η γνώση που δημοσίευσα αποτελεί μέρος της διεθνούς βιβλιογραφίας και, ναι, θεωρώ τον εαυτό μου τον καλύτερο όσο κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τεχνικά ότι οι τεκμηριωμένες αναλύσεις μου δεν δείχνουν σεισμική απόκριση έως 49 φορές ευνοϊκότερη από το αντίστοιχο όριο του Ευρωκώδικα 8.

Ανακοίνωση Έκδοσης: βιβλιογραφίας.
Controlled Seismic Response Engineering (Springer Nature, 2026)
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω την επίσημη κυκλοφορία της επιστημονικής μου μονογραφίας: Controlled Seismic Response Engineering: Dual-Structure Interaction, Prestressing, and Geo-Coupled Energy Dissipation στην ποιο κορυφαία σειρά βιβλίων του πλανήτη πάνω στην αντισεισμική τεχνολογία.
Θα μπει σε όλες της βιβλιοθήκες των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως.
Η δημοσίευση σε μια σειρά σαν αυτή με την μεγαλύτερη και αυστηρότερη αξιολόγηση από τους κριτές ισοδυναμεί με την αυστηρότερη επιστημονική αναγνώριση
Εκδοτικός Οίκος: Springer Nature
(Σειρά: Geotechnical, Geological and Earthquake Engineering, Vol. 71)
ISBN: 978-3-032-29725-9 (eBook: 978-3-032-29726-6)
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-032-29726-6
Η παρούσα εργασία εισάγει το σύστημα SHIELD και τη Θεωρία Μη-Συμμετρικής Απόκρισης (Non-Scaling Response Theory - NSRT), προτείνοντας μια θεμελιώδη μετατόπιση στον αντισεισμικό σχεδιασμό:
Κύρια Σημεία:
Καταστολή Σεισμικού Έργου: Περιορισμός των σχετικών παραμορφώσεων ώστε η σεισμική ενέργεια να μην μετατρέπεται σε εσωτερική καταστροφική καταπόνηση του φορέα.
Δυναμική Γεω-Σύζευξη (Geo-Coupling): Ενεργοποίηση του εδάφους ως δομικού εταίρου μέσω προέντασης και βαθιάς αγκύρωσης, μεταφέροντας τη διάχυση της ενέργειας στο γεωτεχνικό μέσο.
Κινηματικός Ρόλος Τενόντων: Αποκατάσταση της ελαστικής απόκρισης ακόμα και υπό ακραίες διεγέρσεις (έως 22g).
Ευχαριστώ θερμά την επιστημονική επιτροπή της σειράς GGEE και τον οίκο Springer Nature για την ένταξη της μελέτης αυτής στη διεθνή βιβλιογραφία.
Πρόσβαση στη σειρά και το βιβλίο:
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-032-29726-6
Springer Series: https://link.springer.com/series/6011
Άβαταρ μέλους
By seismic
#906977 «Πενήντα χρόνια προσπαθείτε να διαχειριστείτε την αστοχία αφού αρχίσει να αναπτύσσεται. Εγώ ρωτάω κάτι απλούστερο: γιατί δεν προσπαθούμε να μην την αφήσουμε να δημιουργηθεί εξαρχής;»
Άβαταρ μέλους
By seismic
#907070 # Το Σπήλαιο του Πλάτωνα: Όταν η σκιά γίνεται επιστήμη και η πραγματικότητα απειλή

Ο αλληγορικός μύθος του Πλάτωνα για το Σπήλαιο αποκτά μια ενδιαφέρουσα φυσική και μηχανική διάσταση όταν μεταφερθεί στον κόσμο της σεισμικής μηχανικής και στη μελέτη της σεισμικής απόκρισης του συστήματος SHIELD.

Στην αλληγορία του Πλάτωνα, οι άνθρωποι που βρίσκονται δεμένοι μέσα στο σπήλαιο βλέπουν μόνο σκιές στον τοίχο και θεωρούν ότι αυτές οι σκιές αποτελούν ολόκληρη την πραγματικότητα.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στη μηχανική όταν ένα μόνο μέγεθος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ολόκληρη τη φυσική συμπεριφορά ενός συστήματος.

Η απόλυτη μετατόπιση ενός κτιρίου μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Όμως η απόλυτη κίνηση, από μόνη της, δεν περιγράφει απαραίτητα τη βλάβη. Η βλάβη συνδέεται κυρίως με τις σχετικές μετακινήσεις, τις διαφορικές παραμορφώσεις και το παραμορφωσιακό έργο που αναπτύσσεται μέσα στα δομικά στοιχεία.

## Η σκιά της απόλυτης μετατόπισης

Στο αριθμητικό μοντέλο του SHIELD επί φυσικού εδάφους, καταγράφηκε συνολική μετατόπιση της τάξης των 29 cm.

Για έναν παρατηρητή που κοιτάζει μόνο αυτό το μέγεθος, η εικόνα μπορεί να είναι τρομακτική.

**«29 εκατοστά μετατόπιση. Το κτίριο καταστρέφεται.»**

Αυτή όμως είναι η σκιά στον τοίχο του σπηλαίου.

Η απόλυτη μετατόπιση δεν είναι ταυτόσημη με τη σχετική παραμόρφωση της ανωδομής.

Ένα σώμα μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά στον χώρο και ταυτόχρονα να παρουσιάζει ελάχιστη εσωτερική παραμόρφωση, εφόσον τα επιμέρους τμήματά του κινούνται κινηματικά σχεδόν ως ενιαίο σύνολο.

## Το φως της σχετικής παραμόρφωσης

Στην εξεταζόμενη αριθμητική απόκριση, η ουσιαστική πληροφορία δεν βρίσκεται μόνο στην απόλυτη μετατόπιση των 29 cm.

Βρίσκεται στη σχετική παραμόρφωση της ανωδομής.

Το μοντέλο παρουσίασε εσωτερική σχετική μετακίνηση της τάξης του 1,06 cm για συνολικό ύψος 25 m, δηλαδή περίπου 0,0424% του ύψους.

Αυτή η διαφορά είναι θεμελιώδης.

**Τα 29 cm περιγράφουν πόσο μετακινείται το σύστημα στον χώρο.**

**Το 1,06 cm περιγράφει το μέγεθος της σχετικής παραμόρφωσης που αναπτύσσεται μέσα στον εξεταζόμενο δομικό μηχανισμό.**

Η πρώτη ποσότητα μπορεί να τρομάξει.

Η δεύτερη εξηγεί τη μηχανική απόκριση.

Και εδώ βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη σκιά και στο αντικείμενο που δημιουργεί τη σκιά.

# Η φιλοσοφική και μηχανική ανατροπή του SHIELD

## 1. Ο απεγκλωβισμός από τη σύγχυση μεταξύ κίνησης και βλάβης

Η συμβατική σκέψη συχνά συνδέει διαισθητικά τη μεγάλη κίνηση με τη μεγάλη καταστροφή.

Όμως η καταστροφή δεν προκαλείται επειδή ένα κτίριο μετακινείται στον χώρο.

Προκαλείται όταν διαφορετικά τμήματα του κτιρίου αναγκάζονται να μετακινηθούν διαφορετικά μεταξύ τους και η διαφορά αυτή μετατρέπεται σε παραμόρφωση, τάση, ανελαστικότητα και τελικά βλάβη.

Το κρίσιμο ερώτημα, επομένως, δεν είναι μόνο:

**«Πόσο μετακινήθηκε το κτίριο;»**

Αλλά:

**«Πόσο παραμορφώθηκε το κτίριο εσωτερικά κατά τη μετακίνησή του;»**

Αυτή η διάκριση είναι η έξοδος από το σπήλαιο.

## 2. Όταν η πραγματικότητα γίνεται απειλή

Η ιδέα ότι η αύξηση της συνολικής κίνησης δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αντίστοιχη αύξηση της δομικής βλάβης μπορεί να αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε ορισμένα αποτελέσματα.

Η συνολική κίνηση ενός συστήματος και η εσωτερική παραμόρφωση της κατασκευής δεν είναι το ίδιο φυσικό μέγεθος.

Εάν η κινηματική αλληλεπίδραση της κατασκευής με το σύστημα αγκύρωσης και το έδαφος περιορίζει τη σχετική κίνηση των επιμέρους δομικών τμημάτων, τότε μεγάλο μέρος της δυναμικής απόκρισης μπορεί να εκδηλώνεται ως κίνηση του συστήματος ως συνόλου, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του παραμορφωσιακού έργου μέσα στην ανωδομή.

Αυτό ακριβώς είναι το μηχανικό ερώτημα που θέτει το SHIELD.

## 3. Η διπλή προένταση και η κινηματική αυτονομία

Στο εξεταζόμενο σύστημα SHIELD, η διπλή προένταση και η αγκύρωση δημιουργούν έναν διαφορετικό μηχανισμό αλληλεπίδρασης μεταξύ ανωδομής, θεμελίωσης και γεωμάζας.

Η επιδίωξη δεν είναι απλώς να αυξηθεί η αντοχή των δομικών στοιχείων.

Η επιδίωξη είναι να ελεγχθεί η κινηματική σχέση μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του συστήματος.

Με άλλα λόγια, η θεμελιώδης ιδέα δεν είναι:

**«Πώς θα κάνουμε το κτίριο αρκετά ισχυρό ώστε να παραμορφώνεται χωρίς να καταρρέει;»**

Αλλά:

**«Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη σχετική παραμόρφωση πριν αυτή μετατραπεί σε καταστροφικό έργο μέσα στην ανωδομή;»**

Εκεί βρίσκεται η ουσία της δομογεωσυζευγμένης διάταξης του SHIELD.

# Η έξοδος από το Σπήλαιο

Ο άνθρωπος που βγαίνει από το σπήλαιο του Πλάτωνα δεν ανακαλύπτει ότι οι σκιές είναι ψεύτικες.

Ανακαλύπτει ότι είναι **ελλιπείς**.

Το ίδιο ισχύει και για τη μηχανική ερμηνεία της σεισμικής απόκρισης.

Η απόλυτη επιτάχυνση δεν είναι ψεύτικη.

Η απόλυτη μετατόπιση δεν είναι ψεύτικη.

Αλλά καμία από αυτές, από μόνη της, δεν περιγράφει πλήρως τη δομική βλάβη.

Η πραγματική μηχανική ερώτηση βρίσκεται βαθύτερα:

**Πόση από τη συνολική κίνηση μετατρέπεται τελικά σε σχετική παραμόρφωση και παραμορφωσιακό έργο μέσα στην κατασκευή;**

Στις συγκεκριμένες αριθμητικές αναλύσεις του μοντέλου SHIELD, το αποτέλεσμα ήταν ότι η μεγάλη συνολική κινηματική απόκριση δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα μεγάλη εσωτερική σχετική παραμόρφωση.

Και ίσως αυτό να είναι το πραγματικό ερώτημα που αξίζει να εξεταστεί:

**Μήπως επί δεκαετίες κοιτάζουμε τη σκιά της κίνησης, ενώ η ουσία της καταστροφής βρίσκεται στη σχετική παραμόρφωση που η κίνηση δημιουργεί;**
Άβαταρ μέλους
By seismic
#907386 Δεν καταργώ το έργο της αδράνειας. Καταργώ την ανεξαρτησία της να το παράγει μέσα στη δομή. Το έργο μεταφέρεται στη διεπιφάνεια φυσικού εδάφους και προ-συμπιεσμένου γεωπυρήνα, μέσω του δύσκαμπτου, συζευγμένου μονομπλόκ της γεωκτιριοκατασκευής.
Και εδώ βρίσκεται όλο το IRFS:Inertial Response Field Shift:
Μετατόπιση του Πεδίου Αδρανειακής Απόκρισης
Αδράνεια → παραμένει.
Έργο → παραμένει.
Ανεξάρτητη εκδήλωση σχετικής μετατόπισης μέσα στη δομή → καταργείται.
Επίπεδο εκδήλωσης → μετατοπίζεται.
Μέσο μεταφοράς → αλλάζει.
Το SHIELD επομένως δεν «νικά» τον σεισμό. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο σεισμός μπορεί να εκδηλώσει το έργο της αδράνειας.
Ο σεισμός εξακολουθεί να παράγει έργο, αλλά το συζευγμένο μονομπλόκ δεν του επιτρέπει να το παράγει ανεξάρτητα μέσα στη δομή. Η σεισμική διέγερση δεν εκδηλώνεται στη γεωκτιριοκατασκευή ως ανεξάρτητη σχετική μετατόπιση και αντίστοιχη δομική παραμόρφωση.
Και χωρίς τη σχετική παραμόρφωση που απαιτείται για την ανάπτυξη δομικών βλαβών, αλλάζει θεμελιωδώς ο μηχανισμός με τον οποίο η σεισμική δράση μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
Η αδράνεια παραμένει, αλλά το πεδίο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η απόκρισή της μετατοπίζεται από την εσωτερική παραμόρφωση της κατασκευής προς το συζευγμένο γεωκτιριακό σύστημα.
Αυτό είναι πράγματι η καρδιά του IRFS.
Δεν είναι «μείωση της σεισμικής δύναμης». Είναι μετατόπιση του πεδίου εκδήλωσης της αδρανειακής δράσης από την εσωτερική παραμόρφωση της κατασκευής προς το συζευγμένο γεωκτιριακό σύστημα.
https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-032-29726-6
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By seismic
George_Prix έγραψε:Εχεις πουλησει κανενα βιβλιο μεχρι τωρα ή ακομα ψαχνεις εδω στο φορουμ για αγοραστες? :shifty:

https://link.springer.com/book/10.1007/ ... 32-29726-6
Το βιβλίο το διαδίδει η Spinger σε 10000 πανεπιστήμια που έχουν συνδρομή στην σειρά 6011 στην οποία το βιβλίο μου είναι το πρώτο στην σειρά https://link.springer.com/series/6011
Δεύτερον όλες οι εταιρείες το έχουν προς πώληση ή προσεχώς προς πώληση λόγο της έλλειψης που υπάρχει
https://www.powells.com/book/controlled ... 3032297259 424 Accesses
https://www.booksellers.ca/books/contro ... 3032297259
https://www.amazon.com/dp/3032297257?lv ... mhFallback