seismic έγραψε:nass έγραψε:Δεν απάντησες σε τίποτα. Σε ρώτησα πως γίνεται οι Ιάπωνες να προτείνουν το αντίθετο από εσένα και να έχει αποδειχτεί στην πράξη η αντοχή των κτιρίων τους, δεν απάντησες. Σε ρώτησα ποιές επιπλέον απαιτήσεις κόστους, αντοχής ή χωροταξικές θέτει η μέθοδός σου στο σκελετό των κτιρίων, δεν απάντησες. Σε ρώτησα αν η μέθοδός σου είναι κατάλληλη σε περιπτώσεις που το έδαφος δεν "σηκώνει" προένταση ή είναι πολύ ακριβό να το κάνουμε να σηκώνει, δεν απάντησες. Μόνο τον εαυτό σου παραθέτεις με walls of text που κανείς δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει λεπτομερώς (αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός), αληθινή συζήτηση μηδέν.
Καλές πωλήσεις στο βιβλίο σου, χαίρομαι που το προσπαθείς τόσα χρόνια αλλά μέχρι εκεί, δεν βλέπω γιατί να χάσω άλλο χρόνο μαζί σου, κάτσε μίλα μόνος σου.
Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Θα απαντήσω στα τρία βασικά τεχνικά ερωτήματα που έθεσες.
Μπράβο σου που αποφάσισες να απαντήσεις για συζήτηση και όχι για μονόλογο
seismic έγραψε:1. Γιατί να επιλέξει κάποιος SHIELD αντί σεισμικής απομόνωσης;
Δεν υποστηρίζω ότι η σεισμική απομόνωση είναι λανθασμένη. Είναι μια αποδεδειγμένη τεχνολογία με πολλές επιτυχημένες εφαρμογές.
Υποστηρίζω όμως ότι, στη συγκεκριμένη συγκριτική αριθμητική μελέτη, το SHIELD παρουσίασε σημαντικά καλύτερη απόδοση.
Στο ίδιο μοντέλο, με το ίδιο σεισμογράφημα Tohoku 2011 και την ίδια διαδικασία IDA:
τα ελαστομεταλλικά εφέδρανα παρουσίασαν αριθμητική κατάρρευση περίπου στο 1g,
ενώ το SHIELD παρέμεινε αριθμητικά σταθερό μέχρι το ανώτατο επίπεδο της ανάλυσης (22g).
Ναι αλλά σε πραγματικές συνθήκες οι θεμελιώσεις στο σεισμό στην Ιαπωνία άντεξαν σε πολύ παραπάνω από 1g, στο Τόκιο αναφέρθηκαν επιταχύνσεις 1.5-2g (προφανώς δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες)
Αρα αν το αριθμητικό σου μοντέλο "καταρρέει" για 1g ενώ στην πραγματικότητα άντεξαν αρκετά παραπάνω, κάτι δεν πάει καλά με το μοντέλο νομίζω.
seismic έγραψε:Αυτό δεν αποδεικνύει ότι το SHIELD είναι καλύτερο σε κάθε περίπτωση. Αποδεικνύει όμως ότι αξίζει σοβαρή επιστημονική διερεύνηση.
Σε αυτό συμφωνούμε.
seismic έγραψε:2. Κόστος
Στην εξεταζόμενη περίπτωση, η λύση με ελαστομεταλλικά εφέδρανα είναι περίπου έξι φορές ακριβότερη από την αντίστοιχη λύση SHIELD.
Αυτό δεν είναι θεωρητική εκτίμηση. Προέρχεται από πραγματικές κοστολογήσεις που έχω εκπονήσει ως εργοδηγός κατασκευών.
Δεν ρώτησα αυτό όμως.
Οχι σύγκριση με εφέδρανα, που σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα (πχ. δεν ξέρω αν στο Riviera Tower στο Ελληνικό έχουν τέτοιο σύστημα).
Ρώτησα ποιούς επιπλέον περιορισμούς κόστους, αντοχής, χωροταξικούς θέτει η μέθοδός σου σε συνήθεις σκελετούς από οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τον τελευταίο ΓΟΚ. Από το απλούστατο: "πως οδεύονται οι τένοντες της μεθόδου μέσα από το κτίριο" (δε φαντάζομαι να περνάνε μέσα από τα σαλόνια των διαμερισμάτων
) μέχρι πόσο επιβαρύνει το κόστος του σκελετού η πρόσθετη τάση (δύναμη) της προέντασης (άλλο να φέρει το βάρος του κτιρίου και άλλο +Χ τόνους προέντασης).Δηλαδή πόσο συμβατή είναι η μέθοδος με τα κτίρια που χτίζονται στην Ελλάδα, όχι στην Ιαπωνία
seismic έγραψε:3. Καταλληλότητα σε διαφορετικά εδάφη Διάγραμμα πάκτωσης σε μέτριο έδαφος
Ούτε σε αυτό απάντησες ακριβώς στην ερώτηση διότι δεν αναφέρομαι σε "μέτριο" αλλά σε "δύσκολο" έδαφος. Πχ. αμμώδες ή με παρουσία νερού (στη γειτονιά μου χτίστηκε προ 15 ετών ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα, επί 1.5 χρόνο αντλούσαν νερά... πως θα εφαρμόσεις προένταση σε ένα τέτοιο έδαφος ?)
Αν η απάντηση είναι ότι δεν είναι όλες οι μέθοδοι κατάλληλες για όλα τα εδάφη και έτσι και η δική σου μέθοδος μπορεί να μην είναι πρακτικά εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις, είναι απόλυτα κατανοητή και "επιστημονική" απάντηση.