Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Isambard
nass έγραψε:
Yugo_para_siempre έγραψε:Όσον αφορά τον Πλακιά επειδή τον άκουγα από παλιά.
Έχει αλλάξει η γνώμη όσον αφορά την πυρόσφαιρα και την αιτία της, πάρα πολύ πρόσφατα.
Θα ήθελα να πει τι τον έπεισε για το αντίθετο.
Κάποια νέα στοιχεία;

Πιθανολογώ: τα 3 (γνήσια (*)) βίντεο :rtfm:
Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό για κάποιον που υποστήριζε τη θεωρία του παράνομου φορτίου πριν τα 3 βίντεο, μετά την εμφάνισή τους από το να απέκτησε ισχυρές αμφιβολίες (η δική μου περίπτωση, που από τη μία εμπιστεύομαι τα μάτια μου και από την άλλη οι στοιχειώδεις και ανεπαρκείς γνώσεις μου δεν φτάνουν να εξηγήσουν πως λάδια έκαναν τέτοια πυρόσφαιρα) έως να άλλαξε τελείως 180ο θέση (περίπτωση Πλακιά, προφανώς δεν με συγκρίνω με τον άνθρωπο, στην περίπτωσή του μάλιστα ίσως έπαιξε και ένα συναίσθημα ότι τον χρησιμοποίησαν / χειραγώγησαν / εξαπάτησαν, αλήθεια ή ψέμματα δεν έχει σημασία, πάντως εξηγεί τη θεαματική μεταστροφή)
Αντιθέτως θεωρώ ότι όποιος μετά τα 3 βίντεο δεν άλλαξε τίποτα και απλώς είπε "α δεν έχει καμία σημασία, υπήρχε παράνομο φορτίο πολλών κυβικών μέτρων αλλά ήταν σε μυστικές και αόρατες κρύπτες" εγκαταλείπει πλέον την λογική και μετρημένη προσέγγιση των πραγμάτων και μπαίνει σε άλλα χωράφια. Στα οποία βέβαια ενδεχομένως να ήταν εξαρχής.
(*) Ειλικρινά καλύτερα να έλεγε ότι τα 3 βίντεο πειράχτηκαν επιστημονικά (στο Χόλλυγουντ ?) από ειδικούς στα οπτικά εφφέ και στα digital watermarks, πιο πιστευτό θα ήταν :rtfm:

EDIT: O Πλακιάς παράγγειλε και την έκθεση που αναφέρεται στο https://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?p=887024 και στο https://www.protothema.gr/files/2025-03-28/jowett-tempi.pdf και λέει για λάδια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας πιθανότατα και αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο.

Και λέγοντας τα παραπάνω με άλλα λόγια απαντώ σε κάτι που είπε πριν ο lsambard:
Συμφωνώ ότι και η θεωρία των λαδιών και η θεωρία του παράνομου φορτίου υδρογονανθράκων πρέπει να αποδειχθούν (μέσω CFD ή άλλης μεθόδου) ως προς τη δυνατότητά τους δημιουργίας πυρόσφαιρας. Εκεί είμαστε σήμερα με 5-6 επιστήμονες να υποστηρίζουν τη μία θεωρία και 5-6 επιστήμονες να υποστηρίζουν την άλλη.
Ομως η θεωρία του παράνομου φορτίου έχει το επιπλέον καθήκον να αποδείξει την ύπαρξη και τοποθέτησή του σε κάποιο από τα δύο τρένα (και να απαντήσει σε προφανή ερωτήματα "γιατί δεν ήταν κρυμμένα στα 5 άδεια κοντέινερ στο τέλος της εμπορικής αμαξοστοιχίας"). Ενώ τα λάδια ήταν σίγουρα εκεί και ξέρουμε που (στις 2 μηχανές που διαλύθηκαν οι μετασχηματιστές τους) και σε τι ποσότητα (2x 2.5 τόνους)
Για το λόγο αυτό ΙΜΟ δεν είναι ισοδύναμες οι 2 θεωρίες.

Τα 3 γνήσια σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ βίντεο, προσωπικά δε με πείθουν στο ελάχιστο.
Ούτε η γνησιότητά τους μπορεί να είναι εγγυημένη, όταν έχουν προέλθει από ένα φλασάκι.
Γνήσιο είναι ένα αρχείο όταν έχει ανακτηθεί με συγκεκριμένη μέθοδο που εγγυάται πως κανείς δεν το πείραξε.
Γνήσιο είναι όταν κάποιος πήγε αμέσως μετά το συμβάν και ανέκτησε τα αρχεία από συγκεκριμένα καταγραφικά, κατέγραψε τα καταγραφικά, κατέγραψε τα μέσα αποθήκευσης, και κατόπιν ανέκτησε από τα συγκεκριμένα μέσα αποθήκευσης, τα βίντεο που είναι αποδείξεις.

Είναι πανεύκολο να αλλάξεις μέσα σε 2 χρόνια τα πάντα. Μιλάμε για ψηφιακά αρχεία, χωρίς καμία κρυπτογράφηση (από όσο καταλαβαίνω). Κοινώς, σε 2 χρόνια και με αρκετά χρήματα, μπορείς να φτιάξεις ό,τι αρχείο αγαπάς. Αν κάποιος λοιπόν πείσθηκε από τα εν λόγω αρχεία, σίγουρα δεν είμαι εγώ και σίγουρα μάλλον πείθεται πολύ εύκολα. Εννοείται πιστοποιητικά γνησιότητας από αστυνομικούς υπαλλήλους, είναι ακόμη πιο αστείο να δίνονται. Με ποια προσόντα και ποιες διαδικασίες;
Παραθέτω το απόσπασμα παρακάτω:
«Από συνδυαστική ανάλυση προκύπτει ότι το εν λόγω αρχείο αποτελεί ακριβές αντίγραφο γνήσιο, αρχείου βίντεο που προερχόταν από την κάμερα 05 που ήταν συνδεδεμένη με το καταγραφικό με ονομασία ”2546 ΚΕΚ ΡΑΨΑΝΗ” σειριακού αριθμού 526438191, μεταφορτώθηκε μέσω του λογισμικού διαχείρισης IVMS και αφορά το χρονικό διάστημα 28/02/2320 23:12:46 έως 23:46:29».

https://www.naftemporiki.gr/society/193 ... -tis-elas/
Το IVMS είναι λογισμικό της Hikvision και μάλλον μιλάμε και για την δωρεάν έκδοση. Βέβαια, υποστηρίζει κρυπτογράφηση στις εγγραφές αλλά αποκλείω η εταιρεία σεκιουριτι να είχε φτιάξει κρυπτογράφηση για τις εγγραφές των καμερών του ΟΣΕ, ούτε το αναφέρει κάποιος, ενώ για να μπορεί κάποιος να το βλέπει το βίντεο από ένα φλασάκι χύμα, μάλλον δεν υπάρχει. Τα αποδεικτικά γνησιότητας που αναφέρουν, είναι πανεύκολο να χαλκευθούν. Απλούστατα παίρνεις ένα αρχείο καταγραφής από την εν λόγω κάμερα και με ένα hex editor αλλάζεις ό,τι θέλεις από αυτά που αναφέρει.

Κοινώς είχαν 2 χρόνια να εμφανίσουν ό,τι βίντεο τους βόλευε. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε <εξαγγείλει> σε συνέντευξή του. Ούτε αυτό μας προβληματίζει;

Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, αν είχε γίνει ό,τι έγινε με τα εν λόγω <γνήσια> βίντεο, ο εισαγγελέας θα είχε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή τον Καπερνάρο, την εταιρεία σεκιούριτι και τον υπάλληλο που τα είχε βάλει στο φλασάκι για εξηγήσεις. Στις πραγματικά σοβαρές χώρες, σίγουρα και τον πρωθυπουργό μετά την <ευχή> στην συνέντεξη για τα βίντεο.
Και μόνον πως αρχικά οι υπεύθυνοι είπαν πως δεν υπάρχει κανένα βίντεο και για 2 χρόνια δεν υπήρχε τίποτε και ξαφνικά εμφανίζονται 3 βίντεο από ένα φλασάκι, θα έπρεπε να είναι το λιγότερο ύποπτο.

Στο δικό μου μυαλό, είναι όλο τόσο στημένο και τόσο φτιαχτό, που απλά δεν ασχολούμαι με τα συγκεκριμένα βίντεο.
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#887903 O Paul Jowett εχει οντως δυνατο βιογραφικο.
Φαινεται να μην ειναι Χημικος Μηχανικος, αλλα και σκετο Χημικος να ειναι αν εχει χρονια εμπειρια μετραει ο λογος του.
Απλα δεν εχω δει αρκετους της πλευρας των ελαιων σιλικονης να ειναι Χημικοι με τα οσα εχω διαβασει μερχι τωρα.
Δεν λεω οτι απαραιτητα το πληθος οσων ειναι Χημικοι ή Χημικοι Μηχανικοι που υποστηριζουν τη μια πλευρα ή την αλλη ειναι το μονο κριτηριο.
Απλα προς το παρον θεωρω οτι και αυτο ειναι μια αρχικη ενδειξη.
Την πλευρα του ευφλεκτου φορτιου υποστηριζουν τουλαχιστον 5 Χημικοι Μηχανικοι ή Καθηγητες Χημικοι Μηχανικοι που εχουμε αναφερει στις προηγουμενες σελιδες.

Οσο για το πειραμα του Paul Jowett υπαρχουν δυο βασικες αντιρρησεις απο αυτα που ακουω απο τη πλευρα που υποστηριζει το ευφλεκτο φορτιο.

- Οτι χρησιμοποιησε ελαια σιλικονης που ως σημειο αναφλεξης ανεγραφαν >150 Κελσιου αλλα οχι συγκεκριμενα 300 Κελσιου που ηταν οι προδιαγραφες των τρενων. Δειτε την υποσημειωση του στο τελος της σελιδας κατω απο το 3.24 που το αναγραφει. Αν μπορει καποιος να τη βαλει και screenshot ακομα καλυτερα.

- Οτι εκανε το πειραμα κανοντας ο ιδιος, μικρη ποσοτητα, ελαιων σιλικονης νεφος σταγονιδιων με χρηση ψεκαστηρα.
Σε πειραματα που εγιναν στο Χημειο του Κρατους σχετικα προσφατα, παρουσια τεχνικων συμβουλων Χημικων Μηχανικων των οικογενειων, χρησιμοποιωντας ελαια σιλικονης που παρθηκαν απο τα τρενα του δυστυχηματος, η κατασταση τους ηταν πολυ καλη και το σημειο αναφλεξης ηταν 288-290 Κελσιου.
Οταν τα τρενα κινουνται τα ελαια αυτα ειναι σε θερμοκρασια περιπου 80 Κελσιου.
Αρα θα επρεπε να θερμανθει πολυ μεγαλη ποσοτητα ελαιων σιλικονης (της ταξης απο 2 τονους και πανω) απο τους 80 στους 290 (διαφορα 210 βαθμων) μεσα σε 0.3" ωστε να γινει νεφος σταγονιδιων και να αναφλεγει.
Πραγμα που λενε οτι δεν μπορει να συμβει τοσο ραγδαια ακομα και λογω ηλεκτρικου τοξου.

ΥΓ1: Ακουγα χθες τον Αχιλλεα Μιχοπουλο, τεχνικο συμβουλο Χημικο Μηχανικο ΑΠΘ με μεταπτυχιακο στη Μασαχουσετη, σε βιντεο στο Youtube.
Αφησε να εννοηθει οτι τα τρια βιντεο που ηρθαν στην επιφανεια δυο χρονια μετα, ειτε ειναι ηδη υπο εξεταση διαπιστευμενων τεχνικων, ειτε εστω θα εξεταστουν στο κοντινο μελλον.
Ειναι η πρωτη φορα που ακουω κατι τετοιο.
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
Geo f1 έγραψε:Φημες λενε οτι οδηγουσε ο κουλης το βανακι :rtfm: :rtfm:

Φήμες λένε ότι σε 2 χρόνια θα εμφανιστούν βίντεο ότι την ημέρα του τροχαίου ο Κούλης εγκαινίαζε την τηλεδιοίκηση ΟΣΕ στη Λάρισα και ότι οδηγούσε η καριόλα το βανάκι. :rtfm: :rtfm:

Στο τέλος αυτοί που θα καταδικαστούν με ποινές φυλάκισης και κάθειρξης για τα Τέμπη θα είναι ο Λακαφώσης για χρέη στο δημόσιο (ασφαλιστικές εισφορές) και η καριόλα για εσχάτη προδοσία επιχειρώντας να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος αντίστοιχα. :rtfm: :rtfm:
Σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορουμένους θα επιβληθεί η ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας δια εγγραφής στο petrolheads.gr και συμμετοχής σε δημιουργική συζήτηση για την βελτίωση των σιδηροδρόμων. :rtfm: :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
nass έγραψε:Αντιθέτως θεωρώ ότι όποιος μετά τα 3 βίντεο δεν άλλαξε τίποτα και απλώς είπε "α δεν έχει καμία σημασία, υπήρχε παράνομο φορτίο πολλών κυβικών μέτρων αλλά ήταν σε μυστικές και αόρατες κρύπτες" εγκαταλείπει πλέον την λογική και μετρημένη προσέγγιση των πραγμάτων και μπαίνει σε άλλα χωράφια. Στα οποία βέβαια ενδεχομένως να ήταν εξαρχής.
(*) Ειλικρινά καλύτερα να έλεγε ότι τα 3 βίντεο πειράχτηκαν επιστημονικά (στο Χόλλυγουντ ?) από ειδικούς στα οπτικά εφφέ και στα digital watermarks, πιο πιστευτό θα ήταν :rtfm:

nass
Να συμφωνησουμε οτι το παραπανω ειναι ευγενικο, με προσοχη στη διατυπωση, με το γαντι, αλλα επι της ουσιας σφαξιμο;

Αν δε μιλαμε για 15+ τονους αλλα για 2 - 4.
Μια δεξαμενη πολυ μικρου υψους π.χ. 0.25x1.5x15 = 5.625 κυβικα μετρα, ισως ειναι μια εκδοχη.
Επισης τα βιντεο εχει πει η ΔΕΕ οτι ειναι γνησια.
Σεβαστο, αλλα ισως υπαρχει αντιθετη γνωμη.
Ας περιμενουμε τις εξελιξεις πανω και σε αυτο, δες το παραπανω μηνυμα μου.

Θα μου επιτρεψεις να μη δεχομαι οτι με αφορα το:
"εγκαταλείπει πλέον την λογική και μετρημένη προσέγγιση των πραγμάτων και μπαίνει σε άλλα χωράφια"
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#887907 Ένα ακόμα σενάριο που παίζει, είναι ότι έχει γίνει |λογοκρισία| με τα έλαια σιλικόνης, τη μετατροπή των μηχανών σε ηλεκτρικές κτλ. Αν υποθέσουμε ότι αυτός είναι ο λόγος της πυροσφαιρας, οι εταιρίες κατασκευής έχουν χεστει πάνω τους. Ίσως από εκεί προέρχονται και οι απειλές προς τον πρόεδρο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
saxon_747 έγραψε: Αν υποθέσουμε ότι αυτός είναι ο λόγος της πυροσφαιρας, οι εταιρίες κατασκευής έχουν χεστει πάνω τους.

Θα τους αλλάξει πάνα η κυβέρνηση, μην αγχώνεσαι.
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
Τον δρόμο της εξόδου δείχνει η κυβέρνηση στον Πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστο Παπαδημητρίου
Χατζηδάκης και Μαρινάκης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου - Ίσως να μην είναι στην θέση του έως το τέλος της ημέρας

https://www.newsit.gr/politikh/ton-dromo-tis-eksodou-deixnei-i-kyvernisi-ston-proedro-tou-eodasaam-xristo-papadimitriou/4353000/

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By fokion
#887910 Εγω δεν εχω καταλαβει το εξης απλό.
πρεπει να μπηκαν σε μεγαλο κοπο να κρυψουν 2,5 τονους παρανομο καυσιμο ( οποιουδηποτε ειδους )
ξαναλεω 2,5 τονους.........
Δηλ εκαναν κατασκευες πανω κατω απο τα βαγωνια για ΜΟΝΟ 2.5 τονους?
οταν ειναι τοις παση γνωστό οτι τα βυτία αναιβοκατεβαινουν χρονια τωρα την Ελλαδα κι οχι μονο?

Αυτο για μενα τον αδαη - αμαθη - μη χημικο μη μηχανικο κανει την μεγαλυτερη εντυπωση....

Μπηκαν σε τοσο κοπο για 2,5 τονους μονο??

ΥΓ δε λεω οτι καηκαν τα λαδια ή οχι - δεν εχω τις γνωσεις.

ΥΓ 2 ΑΝ εχω καταλαβει επισεις καλα δεν αμφισβητηται η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ικανοτητα του Λακαφωση, αλλα το αν ελλειψη ΤΕΕ μπορει να καταθεσει Πραγματογνομοσύνη ή απλώς την γνωμη του οπως 50 αλλοι.... ( νομιζω καπου συζητηθηκε αυτο)
Άβαταρ μέλους
By Lalfamaz
Lalfamaz έγραψε:
Τον δρόμο της εξόδου δείχνει η κυβέρνηση στον Πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστο Παπαδημητρίου
Χατζηδάκης και Μαρινάκης δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου - Ίσως να μην είναι στην θέση του έως το τέλος της ημέρας

https://www.newsit.gr/politikh/ton-dromo-tis-eksodou-deixnei-i-kyvernisi-ston-proedro-tou-eodasaam-xristo-papadimitriou/4353000/

Εικόνα

https://www.newsit.gr/ellada/paraitithike-o-proedros-tou-eodasaam-xristos-papadimitriou/4352939/

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
By nass
#887916 @lsambard
Τα 3 βίντεο δεν ήταν μεν κρυπτογραφημένα αλλά είχαν digital watermarks δεν μπορείς να το "μαγειρέψεις" αυτό με hex editor γιατί πρέπει να ξέρεις μέσα από τη HIKvision (που το ξέρεις ότι είναι η δωρεάν έκδοση ? :hmmm: οι δωρεάν εκδόσεις έχουν σχεδόν πάντα περιορισμό στον αριθμό των καμερών που ελέγχουν, εδώ μιλάμε για 100άδες κάμερες) με ποιό αλγόριθμο βγαίνουν. Αλλιώς αν απλά πας στα I-frames και τα αλλάξεις βγάζει κατευθείαν tamper warning το VMS (το οποίο το είχαν στην ΕΛΑΣ για να κάνουν το σχετικό έλεγχο). Εχω κάνει σχετική επίδειξη σε πελάτη στο εξωτερικό προ πολλών ετών (VMS Genetec εκεί, δεν έχει σημασία)
(Αντίστοιχα αξιόπιστο είναι το CRC στους αριθμούς των πιστωτικών καρτών και στα ΑΦΜ)
Συμφωνώ φυσικά ότι η όλη ιστορία πως χάθηκαν για 2 χρόνια και ξαφνικά βρέθηκαν είναι ύποπτη. Αλλά τα digital watermarks είναι ισχυρό πειστήριο ΙΜΟ (ενώ αντιθέτως οι ημερομηνίες αρχείων κτλ. είναι πολύ εύκολο να ¨μαγειρευτούν")
Εκτός και αν η άποψή σου είναι ότι όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΕΛΑΣ (digital watermarks, ημερομηνίες αρχείων κτλ. ) είναι ψευδή. ΟΚ :s_dunno
Ας τα δουν και άλλοι ειδικοί τα 3 βίντεο, συμφωνώ απόλυτα. Είναι στη διάθεση του ανακριτή και άρα και τεχνικών συμβούλων των ενδιαφερόμενων.

@Yugo_Para_Siempre
Τα 0.3'' που αναφέρεις είναι η παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος ως επιπλέον συνθήκη, όμως από σπινθήρες άλλο τίποτα για αρκετή ώρα (και πιο πρίν λόγω της επείγουσας πέδησης των τρένων και φυσικά και μετά). Αρα ένα νέφος σταγονιδίων μια χαρά αναφλέγεται, εδώ καίγονται τα λάδια σε υγρή φάση στους κυλίνδρους κινητήρων με προβληματικά ελατήρια πιστονιών :lol: Μπορούν να μετατραπούν κάποια λάδια των μετασχηματιστών των 2 τρένων (δεν είναι ανάγκη όλα αρκεί μια μικρότερη ποσότητα) σε νέφος σταγονιδίων ώστε να δημιουργηθεί η πυρόσφαιρα, η οποία θα αυξήσει τη θερμοκρασία τόσο ώστε να αρχίσουν να καίγονται και τα υπόλοιπα ? Οπως αντιλαμβάνεσαι κάποιοι λένε ότι δεν μπορούν, κάποιοι ότι μπορούν. Και εμένα μου φαινόταν εξαρχής και εξακολουθεί να μου φαίνεται δύσκολο αλλά δεν έχω το υπόβαθρο να κρίνω ούτε τους μεν ούτε τους δε.

Για το άλλο που λες: όταν κάποιος δει τα 3 βίντεο μπορεί να τα θεωρήσει fake news (πχ. ο lsambard παραπάνω, νομίζω έχει άδικο για τους λόγους που εξήγησα αλλά προφανώς είναι και αυτή μια άποψη). Αν δεν τα θεωρήσει fake news τότε νομίζω πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για την αρχική του άποψη, το να πει "δεν αλλάζει τίποτα απλά οι 2-5-15 τόνοι δεν ήταν ακουμπισμένοι πάνω στις λαμαρίνες στο 1ο βαγόνι αλλά ήταν επιμελώς κρυμένοι αλλού" νομίζω δεν στέκει λογικά και μπαίνει σε "άλλα χωράφια", τα οποία μπορεί να είναι θεωρίες συνομωσίας, μπορεί να είναι προσωπικοί λόγοι ("έχω αποφασίσει ότι σίγουρα υπάρχει κάτι ύποπτο"), μπορεί να είναι στο πολιτικό ("φταίει ο Κούλης"), δεν ξέρω. Αν σε προσβάλει η άποψή μου αυτή, λυπάμαι δεν ήταν πρόθεσή μου. Πάντως το να μπορείς εν όψει νέων στοιχείων να αλλάξεις άποψη και να αναγνωρίσεις ότι η αρχική σου άποψη μπορεί να ήταν λανθασμένη δεν δείχνει αδυναμία, αντιθέτως.

@fokion
Ελα ντε! Τόσος κόπος για ποιό λόγο ? Μια δεξαμενή βυτιοφόρου σε ένα μόνο νυχτερινό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα μπορεί να κουβαλήσει όχι 2 ή 5 αλλά 20 τόνους "ξυλόλιο". Ή το άλλο που λέω, το απλούστερο θα ήταν να βάλουν τα λαθραία μέσα σε ένα από τα 5 άδεια κοντέινερ στο τέλος της εμπορικής. Κρυφές δεξαμενές κάτω από βαγόνια-πλατφόρμες με λαμαρίνες πραγματικά μου φαίνεται "άλλα χωράφια".

@saxon_747
Σε ποιά "μετατροπή" αναφέρεσαι ? :hmmm: Εξαρχής ηλεκτράμαξες είναι οι Hellas Sprinter. Τέτοιες κυκλοφορούν χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη. Το να πει κάποιος ότι είναι φάουλ της Siemens που "ανατινάχθηκαν" οι μετασχηματιστές των 2 μηχανών που συγκρούστηκαν με 150 + 100 χλμ/ώρα είναι αστείο ΙΜΟ σα να λέει ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη σε ένα αεροπορικό κακώς διαλύθηκε και πήρε φωτιά και πρέπει να καθηλωθούν όλα τα αεροπλάνα μέχρι να μη συμβαίνει αυτό. Με άλλα λόγια, δεν έχουν σχεδιαστεί να είναι ασφαλείς σε τέτοιες συνθήκες και αυτό με την "ευλογία" των πάντων (κρατών, οργανισμών πιστοποίησης & ασφάλειας κτλ.)
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
nass έγραψε:@Yugo_Para_Siempre
Τα 0.3'' που αναφέρεις είναι η παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος ως επιπλέον συνθήκη, όμως από σπινθήρες άλλο τίποτα για αρκετή ώρα (και πιο πρίν λόγω της επείγουσας πέδησης των τρένων και φυσικά και μετά). Αρα ένα νέφος σταγονιδίων μια χαρά αναφλέγεται, εδώ καίγονται τα λάδια σε υγρή φάση στους κυλίνδρους κινητήρων με προβληματικά ελατήρια πιστονιών :lol: Μπορούν να μετατραπούν κάποια λάδια των μετασχηματιστών των 2 τρένων (δεν είναι ανάγκη όλα αρκεί μια μικρότερη ποσότητα) σε νέφος σταγονιδίων ώστε να δημιουργηθεί η πυρόσφαιρα, η οποία θα αυξήσει τη θερμοκρασία τόσο ώστε να αρχίσουν να καίγονται και τα υπόλοιπα ? Οπως αντιλαμβάνεσαι κάποιοι λένε ότι δεν μπορούν, κάποιοι ότι μπορούν. Και εμένα μου φαινόταν εξαρχής και εξακολουθεί να μου φαίνεται δύσκολο αλλά δεν έχω το υπόβαθρο να κρίνω ούτε τους μεν ούτε τους δε.

Πρωτον δεν το αναφερω εγω, δεν ειναι δικια μου εκτιμηση.
Το εχω ακουσει σαν αντιρρηση απο την πλευρα αυτων που υποστηριζουν το ευφλεκτο φορτιο και οχι μονο απο το Λακαφωση αλλα και απο Χημικους Μηχανικους.
Λενε λοιπον οτι η μετατροπη των ελαιων σιλικονης σε νεφος σταγονιδιων θελει και αυτη πολυ υψηλη θερμοκρασια.
Δηλαδη οτι η υψηλη θερμοκρασια των ελαιων δεν ειναι αναγκαια μονο για την αναφλεξη τους αλλα και για να γινουν νεφος σταγονιδιων.

Επισης η πυροσφαιρα ηταν πολυ μεγαλη.
Οι υπολογισμοι της ΕΔΑΠΟ κανουν λογο για 2-4 τονους, μονο για την πυροσφαιρα, αλλοι λενε 5-6 τονοι μονο η πυροσφαιρα και κατοπιν καποιοι επιπλεον τονοι για τη λιμναζουσα φωτια επι ωρα μετα τη συγκρουση.
Δε νομιζω οτι καποιος απο την αλλη πλευρα (των ελαιων σιλικονης) ισχυριζεται οτι η καυσιμη υλη της πυροσφαιρας και μονο αυτης, ηταν κατι μικρο.
Αρα η πυροσφαιρα η ιδια, δεν ηταν μικρη ποσοτητα, της ταξης μερικων 10αδων ή 100αδων λιτρων, ό,τι και να καηκε.

Συνεπως επρεπε ποσοτητα οχι μικρη, αλλα τονων, ελαιων σιλικονης να θερμανθει ακαριαια κατα 100αδες βαθμους ωστε να γινει νεφος σταγονιδιων και κατοπιν να αναφλεγει.

Αυτο καταλαβαινω απο τα λεγομενα τους.

Ας περιμενουμε να δουμε στο μελλον.
Πορισμα Καρωνη ΕΜΠ που εχει αργησει υπερβολικα.
Αν οντως καποιοι πιστοποιημενοι μηχανικοι αναλυσουν και αυτοι τα 3 βιντεο που δοθηκαν 2 χρονια μετα.
Αν οντως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα προχωρησει σε εμπλοκη πανεπιστημιακων ιδρυματων, με προσομοιωσεις και πειραματα.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
nass έγραψε: @fokion
Ελα ντε! Τόσος κόπος για ποιό λόγο ? Μια δεξαμενή βυτιοφόρου σε ένα μόνο νυχτερινό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα μπορεί να κουβαλήσει όχι 2 ή 5 αλλά 20 τόνους "ξυλόλιο". Ή το άλλο που λέω, το απλούστερο θα ήταν να βάλουν τα λαθραία μέσα σε ένα από τα 5 άδεια κοντέινερ στο τέλος της εμπορικής. Κρυφές δεξαμενές κάτω από βαγόνια-πλατφόρμες με λαμαρίνες πραγματικά μου φαίνεται "άλλα χωράφια".

Ευθύς εξ' αρχής κι αυτό μου φαινόταν εμένα περίεργο στην υπόθεση των υδρογονανθράκων, ως αιτία του μπαζώματος δηλαδή.

Σε τίποτα βέβαια αυτό δεν αλλάζει τις εγκληματικές ευθύνες και για το δυστύχημα αυτό καθ' εαυτό, και την τραγική διαχείριση του συμβάντος μετά.
Άβαταρ μέλους
By fokion
Hellenic tifosi έγραψε:
nass έγραψε: @fokion

Ευθύς εξ' αρχής κι αυτό μου φαινόταν εμένα περίεργο στην υπόθεση των υδρογονανθράκων, ως αιτία του μπαζώματος δηλαδή.

Σε τίποτα βέβαια αυτό δεν αλλάζει τις εγκληματικές ευθύνες και για το δυστύχημα αυτό καθ' εαυτό, και την τραγική διαχείριση του συμβάντος μετά.

Προφανως.... Εν αρχή ειναι η συγκρουση αυτη καθαυτη με ολα τα "κουσουρια" που σαφως υπαρχουν...
Αλλα δεν παυει να (μου) ειναι απορίας αξιο..... ολη αυτη η "βαβουρα" του κρυψε - φτιαξε ψευτικα πατωματα ξερω γω, για 2,5 τονους?
Does not compute που λενε και στα ελληνικα.....

ΞΑΝΑλεω δεν μπαινω στο τι γιατι κλπ της πυροσφαιρας ΔΕΝ το κατεχω..
Γι αυτο κι εχω πιο απλοϊκά ερωτηματα.......
Άβαταρ μέλους
By g8777
Nikos! έγραψε:
Corto Maltese έγραψε:Το ότι συνεχίζεις να αποκαλείς κάποιον άσχετο επειδή δεν είναι μέλος του ΤΕΕ, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν ισχύει σημαίνει ότι είσαι είτε βλάκας είτε τρολάρεις πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά από κάθε κανονισμό κάθε φόρουμ παγκοσμίως. Βλάκας δεν είσαι, απλά επισημαίνω ότι το ότι τα κομματόσκυλα της ΝΔ δε χρησιμοποιείτε "κακιές" λέξεις που δεν επιτρέπονται από την μικροαστική σας καταγωγή και θέση, δε σημαίνει ότι δεν παραβιάζετε κανονισμούς

Κορτο δε χρειάζεται ένταση. :)

Ο συγκεκριμένος:
1. Ζωγράφιζε δεξαμενές
2. Έκανε υποθέσεις για το μέγεθος τους
3. Έκανε υποθέσεις για το περιεχόμενο
4. Έκανε μια μελέτη cfd και δε ξέρω ‘‘γώ τι για να αποδείξει τη πυροσφαιρα
5. Κατέθεσε μελέτη στην οποία απ ότι φαίνεται βασίστηκε το πόρισμα ενός οργανισμού για να βγούνε συμπεράσματα για εάν υπήρχε παράνομο φορτίο το οποίο συγκάλυψε η κυβέρνηση

…και τελικά:
1. Όλα τα από πάνω αποδέχθηκαν εντελώς λάθος
2. Είναι επι της ουσίας δημοσιογράφος

Λυπάμαι αλλα τον θεωρώ άσχετο αλλά και θύμα της υπόθεσης.

Η άποψη μου για το ΤΕΕ σοβαρά τώρα, ειναι ότι δεν έχει πάρει καν το πτυχίο αλλά θα φανεί στη πορεία. Τον θυμάμαι από μικρό στους 4τ και στα κανάλια.

Αυτά.

< >

Όχι τίποτα άλλο, έτσι,για να μην μένει αναπάντητη η λάσπη.