nass έγραψε:Yugo_para_siempre έγραψε:Όσον αφορά τον Πλακιά επειδή τον άκουγα από παλιά.
Έχει αλλάξει η γνώμη όσον αφορά την πυρόσφαιρα και την αιτία της, πάρα πολύ πρόσφατα.
Θα ήθελα να πει τι τον έπεισε για το αντίθετο.
Κάποια νέα στοιχεία;
Πιθανολογώ: τα 3 (γνήσια (*)) βίντεο![]()
Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό για κάποιον που υποστήριζε τη θεωρία του παράνομου φορτίου πριν τα 3 βίντεο, μετά την εμφάνισή τους από το να απέκτησε ισχυρές αμφιβολίες (η δική μου περίπτωση, που από τη μία εμπιστεύομαι τα μάτια μου και από την άλλη οι στοιχειώδεις και ανεπαρκείς γνώσεις μου δεν φτάνουν να εξηγήσουν πως λάδια έκαναν τέτοια πυρόσφαιρα) έως να άλλαξε τελείως 180ο θέση (περίπτωση Πλακιά, προφανώς δεν με συγκρίνω με τον άνθρωπο, στην περίπτωσή του μάλιστα ίσως έπαιξε και ένα συναίσθημα ότι τον χρησιμοποίησαν / χειραγώγησαν / εξαπάτησαν, αλήθεια ή ψέμματα δεν έχει σημασία, πάντως εξηγεί τη θεαματική μεταστροφή)
Αντιθέτως θεωρώ ότι όποιος μετά τα 3 βίντεο δεν άλλαξε τίποτα και απλώς είπε "α δεν έχει καμία σημασία, υπήρχε παράνομο φορτίο πολλών κυβικών μέτρων αλλά ήταν σε μυστικές και αόρατες κρύπτες" εγκαταλείπει πλέον την λογική και μετρημένη προσέγγιση των πραγμάτων και μπαίνει σε άλλα χωράφια. Στα οποία βέβαια ενδεχομένως να ήταν εξαρχής.
(*) Ειλικρινά καλύτερα να έλεγε ότι τα 3 βίντεο πειράχτηκαν επιστημονικά (στο Χόλλυγουντ ?) από ειδικούς στα οπτικά εφφέ και στα digital watermarks, πιο πιστευτό θα ήταν
EDIT: O Πλακιάς παράγγειλε και την έκθεση που αναφέρεται στο https://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?p=887024 και στο https://www.protothema.gr/files/2025-03-28/jowett-tempi.pdf και λέει για λάδια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας πιθανότατα και αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο.
Και λέγοντας τα παραπάνω με άλλα λόγια απαντώ σε κάτι που είπε πριν ο lsambard:
Συμφωνώ ότι και η θεωρία των λαδιών και η θεωρία του παράνομου φορτίου υδρογονανθράκων πρέπει να αποδειχθούν (μέσω CFD ή άλλης μεθόδου) ως προς τη δυνατότητά τους δημιουργίας πυρόσφαιρας. Εκεί είμαστε σήμερα με 5-6 επιστήμονες να υποστηρίζουν τη μία θεωρία και 5-6 επιστήμονες να υποστηρίζουν την άλλη.
Ομως η θεωρία του παράνομου φορτίου έχει το επιπλέον καθήκον να αποδείξει την ύπαρξη και τοποθέτησή του σε κάποιο από τα δύο τρένα (και να απαντήσει σε προφανή ερωτήματα "γιατί δεν ήταν κρυμμένα στα 5 άδεια κοντέινερ στο τέλος της εμπορικής αμαξοστοιχίας"). Ενώ τα λάδια ήταν σίγουρα εκεί και ξέρουμε που (στις 2 μηχανές που διαλύθηκαν οι μετασχηματιστές τους) και σε τι ποσότητα (2x 2.5 τόνους)
Για το λόγο αυτό ΙΜΟ δεν είναι ισοδύναμες οι 2 θεωρίες.
Τα 3 γνήσια σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ βίντεο, προσωπικά δε με πείθουν στο ελάχιστο.
Ούτε η γνησιότητά τους μπορεί να είναι εγγυημένη, όταν έχουν προέλθει από ένα φλασάκι.
Γνήσιο είναι ένα αρχείο όταν έχει ανακτηθεί με συγκεκριμένη μέθοδο που εγγυάται πως κανείς δεν το πείραξε.
Γνήσιο είναι όταν κάποιος πήγε αμέσως μετά το συμβάν και ανέκτησε τα αρχεία από συγκεκριμένα καταγραφικά, κατέγραψε τα καταγραφικά, κατέγραψε τα μέσα αποθήκευσης, και κατόπιν ανέκτησε από τα συγκεκριμένα μέσα αποθήκευσης, τα βίντεο που είναι αποδείξεις.
Είναι πανεύκολο να αλλάξεις μέσα σε 2 χρόνια τα πάντα. Μιλάμε για ψηφιακά αρχεία, χωρίς καμία κρυπτογράφηση (από όσο καταλαβαίνω). Κοινώς, σε 2 χρόνια και με αρκετά χρήματα, μπορείς να φτιάξεις ό,τι αρχείο αγαπάς. Αν κάποιος λοιπόν πείσθηκε από τα εν λόγω αρχεία, σίγουρα δεν είμαι εγώ και σίγουρα μάλλον πείθεται πολύ εύκολα. Εννοείται πιστοποιητικά γνησιότητας από αστυνομικούς υπαλλήλους, είναι ακόμη πιο αστείο να δίνονται. Με ποια προσόντα και ποιες διαδικασίες;
Παραθέτω το απόσπασμα παρακάτω:
«Από συνδυαστική ανάλυση προκύπτει ότι το εν λόγω αρχείο αποτελεί ακριβές αντίγραφο γνήσιο, αρχείου βίντεο που προερχόταν από την κάμερα 05 που ήταν συνδεδεμένη με το καταγραφικό με ονομασία ”2546 ΚΕΚ ΡΑΨΑΝΗ” σειριακού αριθμού 526438191, μεταφορτώθηκε μέσω του λογισμικού διαχείρισης IVMS και αφορά το χρονικό διάστημα 28/02/2320 23:12:46 έως 23:46:29».
https://www.naftemporiki.gr/society/193 ... -tis-elas/
Το IVMS είναι λογισμικό της Hikvision και μάλλον μιλάμε και για την δωρεάν έκδοση. Βέβαια, υποστηρίζει κρυπτογράφηση στις εγγραφές αλλά αποκλείω η εταιρεία σεκιουριτι να είχε φτιάξει κρυπτογράφηση για τις εγγραφές των καμερών του ΟΣΕ, ούτε το αναφέρει κάποιος, ενώ για να μπορεί κάποιος να το βλέπει το βίντεο από ένα φλασάκι χύμα, μάλλον δεν υπάρχει. Τα αποδεικτικά γνησιότητας που αναφέρουν, είναι πανεύκολο να χαλκευθούν. Απλούστατα παίρνεις ένα αρχείο καταγραφής από την εν λόγω κάμερα και με ένα hex editor αλλάζεις ό,τι θέλεις από αυτά που αναφέρει.
Κοινώς είχαν 2 χρόνια να εμφανίσουν ό,τι βίντεο τους βόλευε. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε <εξαγγείλει> σε συνέντευξή του. Ούτε αυτό μας προβληματίζει;
Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, αν είχε γίνει ό,τι έγινε με τα εν λόγω <γνήσια> βίντεο, ο εισαγγελέας θα είχε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή τον Καπερνάρο, την εταιρεία σεκιούριτι και τον υπάλληλο που τα είχε βάλει στο φλασάκι για εξηγήσεις. Στις πραγματικά σοβαρές χώρες, σίγουρα και τον πρωθυπουργό μετά την <ευχή> στην συνέντεξη για τα βίντεο.
Και μόνον πως αρχικά οι υπεύθυνοι είπαν πως δεν υπάρχει κανένα βίντεο και για 2 χρόνια δεν υπήρχε τίποτε και ξαφνικά εμφανίζονται 3 βίντεο από ένα φλασάκι, θα έπρεπε να είναι το λιγότερο ύποπτο.
Στο δικό μου μυαλό, είναι όλο τόσο στημένο και τόσο φτιαχτό, που απλά δεν ασχολούμαι με τα συγκεκριμένα βίντεο.

Μπορούν να μετατραπούν κάποια λάδια των μετασχηματιστών των 2 τρένων (δεν είναι ανάγκη όλα αρκεί μια μικρότερη ποσότητα) σε νέφος σταγονιδίων ώστε να δημιουργηθεί η πυρόσφαιρα, η οποία θα αυξήσει τη θερμοκρασία τόσο ώστε να αρχίσουν να καίγονται και τα υπόλοιπα ? Οπως αντιλαμβάνεσαι κάποιοι λένε ότι δεν μπορούν, κάποιοι ότι μπορούν. Και εμένα μου φαινόταν εξαρχής και εξακολουθεί να μου φαίνεται δύσκολο αλλά δεν έχω το υπόβαθρο να κρίνω ούτε τους μεν ούτε τους δε.