Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
saxon_747 έγραψε:Μάρκος Χρυσός, Διπλ. Χημικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MΒΑ ΕΕΔΕ, πραγματογνώμονας Επικίνδυνων Μεταφορών (ADR120)

Όλος ο επιστημονικός κόσμος στον χώρο της χημείας απορεί για το πώς επιχειρείται να συνδεθούν τα έλαια σιλικόνης στα Τέμπη με τη δημιουργία πυρόσφαιρας.

https://youtu.be/b-Vkal-Z-FE?si=a_MuakMqq-uxVcC-

Συμφωνα με αυτο παντως τα ελαια σιλικονης δεν κανουν πυροσφαιρα κι επειδη δεν νομιζω να εχουμε αλλον χημικο μηχανικο να τον διαψευσει ας παψουμε να λεμε τα ιδια καθε φορα, κατανταει αηδια, ναι;

Α και κατι αλλο. Ο επιστημονας δεν θα ψαξει στα συντριμια να βρει ιχνη απο πτητικους υδρογονανθρακες. Θα κανει τα πειραματα του να δειξει με τι μπορει να γινει πυροσφαιρα.

Αλλων ευθυνη ειναι μετα να βρουν που μπορει να ηταν αυτα.

Τωρα βεβαια μπορει ο κ Χρυσος να μην ειναι μελος του ΤΕΕ :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
saxon_747 έγραψε:
Αίσθηση προκαλεί επίσης η δήλωσή του κ. Παπαδημητρίου ότι δέχεται απειλές να σταματήσει την έρευνα από μη εγχώριο παράγοντα ενώ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.

:hmmm: :hmmm: :hmmm:

Συγνώμη, δήλωσε ο πρόεδρος Ελληνικής ανεξάρτητης αρχής (που ερευνά εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα) ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του από το εξωτερικό, και επιπλέον δηλώνει κατηγορηματικά δημοσίως ότι "δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω", προφανώς για να προλάβει τυχόν δολοφονία του, στημένη ώστε να φανεί ως αυτοκτονία, και όλα είναι εντάξει;; :dizzy: :dizzy: :dizzy:

Όλα καλά;;

Και σε μία υπόθεση που ήδη έχουν σημειωθεί 2 θάνατοι μαρτύρων και η (πιθανή) απαγωγή και θάνατος του γιου της ανακρίτριας...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ στο μπανανιστάν;;

Ελπίζω να έχει τουλάχιστον αστυνομική φρουρά.
Άβαταρ μέλους
By nass
PaNick67 έγραψε:Συμφωνα με αυτο παντως τα ελαια σιλικονης δεν κανουν πυροσφαιρα κι επειδη δεν νομιζω να εχουμε αλλον χημικο μηχανικο να τον διαψευσει ας παψουμε να λεμε τα ιδια καθε φορα, κατανταει αηδια, ναι;

https://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?p=887024
https://www.protothema.gr/files/2025-03-28/jowett-tempi.pdf

Dr. Paul Jowett

1.6 Είμαι πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών με περισσότερα από 27 χρόνια εμπειρίας στη διερεύνηση πυρκαγιών και εκρήξεων. Είμαι κάτοχος πτυχίου Χημείας με ειδίκευση στην Αναλυτική Χημεία και κάτοχος διδακτορικού στον τομέα της Χημείας Πυρκαγιών

Λέει ότι με τις κατάλληλες συνθήκες τα λάδια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα. Εκανε μάλιστα και σχετικό πείραμα.
Και άλλοι με ισχυρά διαπιστευτήρια λένε τα ίδια. Και άλλοι με εξίσου ισχυρά διαπιστευτήρια διαφωνούν μαζί τους. Τυπικά επιστημονικό :lol:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
markvag έγραψε:
saxon_747 έγραψε:
Αίσθηση προκαλεί επίσης η δήλωσή του κ. Παπαδημητρίου ότι δέχεται απειλές να σταματήσει την έρευνα από μη εγχώριο παράγοντα ενώ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.

:hmmm: :hmmm: :hmmm:

Συγνώμη, δήλωσε ο πρόεδρος Ελληνικής ανεξάρτητης αρχής (που ερευνά εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα) ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του από το εξωτερικό, και επιπλέον δηλώνει κατηγορηματικά δημοσίως ότι "δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω", προφανώς για να προλάβει τυχόν δολοφονία του, στημένη ώστε να φανεί ως αυτοκτονία, και όλα είναι εντάξει;; :dizzy: :dizzy: :dizzy:

Όλα καλά;;

Και σε μία υπόθεση που ήδη έχουν σημειωθεί 2 θάνατοι μαρτύρων και η (πιθανή) απαγωγή και θάνατος του γιου της ανακρίτριας...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ στο μπανανιστάν;;

Ελπίζω να έχει τουλάχιστον αστυνομική φρουρά.

:lol:
Ποιοι θανατοι μαρτυρων? Τα τροχαια?χααχαχαχα
Απο το εξωτερικο διαβαζω οι απειλες...κατι για πεινιρλι πηρε το αυτι μου :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
nass έγραψε:
PaNick67 έγραψε:Συμφωνα με αυτο παντως τα ελαια σιλικονης δεν κανουν πυροσφαιρα κι επειδη δεν νομιζω να εχουμε αλλον χημικο μηχανικο να τον διαψευσει ας παψουμε να λεμε τα ιδια καθε φορα, κατανταει αηδια, ναι;

https://www.petrolheads.gr/viewtopic.php?p=887024
https://www.protothema.gr/files/2025-03-28/jowett-tempi.pdf

Dr. Paul Jowett

1.6 Είμαι πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών με περισσότερα από 27 χρόνια εμπειρίας στη διερεύνηση πυρκαγιών και εκρήξεων. Είμαι κάτοχος πτυχίου Χημείας με ειδίκευση στην Αναλυτική Χημεία και κάτοχος διδακτορικού στον τομέα της Χημείας Πυρκαγιών

Λέει ότι με τις κατάλληλες συνθήκες τα λάδια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα. Εκανε μάλιστα και σχετικό πείραμα.
Και άλλοι με ισχυρά διαπιστευτήρια λένε τα ίδια. Και άλλοι με εξίσου ισχυρά διαπιστευτήρια διαφωνούν μαζί τους. Τυπικά επιστημονικό :lol:

Να το διευκρινησω τοτε, αλλο οι καταλληλες συνθηκες που μαλλον προυποθετουν να ειναι τα ελαια σιλικονης σταγονιδια και αλλο η συγκεκριμενη συγκρουση. Αλλωστε το παραδεχεται κι ο ιδιος στο 3.24 στο εγγραφο που εβαλες
Άβαταρ μέλους
By nass
#887887 Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Και αυτοί που λένε για πυρόσφαιρα από λάδια σιλικόνης δεν λένε ότι πήγαν με έναν αναπτήρα και τους έβαλαν φωτιά αλλά ότι η σύγκρουση, οι θερμοκρασίες και η ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος 25KV για 0.3 sec ήταν "κατάλληλες συνθήκες" για να γίνουν τα λάδια σταγονίδια και να πάρουν φωτιά.
Καθόλου "άλλο" δεν είναι και δεν είναι επιτυχής η διευκρίνησή σου, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι "κατάλληλες συνθήκες" μια χαρά υπήρχαν.
Σίγουρα εγώ δεν έχω τις γνώσεις και την επιστημονική επάρκεια να τους κρίνω, υποθέτω ούτε και εσύ (ή κάποιος άλλος εδώ μέσα).
Και για τους παράνομους υδρογονάνθρακες πρέπει να υπήρχαν "κατάλληλες συνθήκες": καταρχήν να υπήρχαν :lol: και εν συνεχεία πίεση, θερμοκρασία, σπινθήρες (και στον κύλινδρο μίας ΜΕΚ γίνεται μεγάλη προσπάθεια για δημιουργία των "κατάλληλων συνθηκών")
Αυτά είναι προφανή.
Ελπίζω πάντως να μας επιτρέπεται στο εξής να συζητάμε για λάδια χωρίς να αηδιάζεις.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Geo f1 έγραψε: :lol:
Ποιοι θανατοι μαρτυρων? Τα τροχαια?χααχαχαχα
Απο το εξωτερικο διαβαζω οι απειλες...κατι για πεινιρλι πηρε το αυτι μου :lol: :lol:

Επειδή καταλαβαίνω πως αδυνατείς να το καταλάβεις, θα το διευκρινήσω. Όταν σε μία υπόθεση υπάρχουν τόσοι θάνατοι προσώπων εμπλεκόμενων με την μία ή την άλλη ιδιότητα, υπάρχουν υποψίες. Αν ήξερες στατιστική, θα γνώριζες πως τόσοι θάνατοι μαζεμένοι είναι κάτι εξαιρετικά απίθανο. Όχι αδύνατο, εχουν συμβεί και πιο απίθανες συμπτώσεις, αλλά εξαιρετικά απίθανο. Οπότε είναι ύποπτοι. Δεν έχω τίποτα που να στηρίζει τον δόλο, απλά το ότι είναι απίθανο να συμβούν τόσοι θάνατοι μαζί.

Δεν γνωρίζουμε αν οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα δόλου ή πραγματικά ατυχήματα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε επίσης αν και κατά πόσο έχει ερευνηθεί αυτό. Και επειδή οι έρευνες σχετικά με αυτή την υπόθεση χαρακτηρίζονται από εγκληματική ανικανότητα (ή "ανικανότητα", όπως πχ η καταστροφή στοιχείων), δεν γνωρίζω πως μπορείς να είσαι σίγουρος για την ανυπαρξία δόλου. Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο, μπορείς να μας ενημερώσεις.

Επίσης, αν οι πληροφορίες σου είναι το zhoukov στο twitter ή το πρωκτοθέμα, θα σε απογοητεύσω για την αξιοπιστία τους.
Άβαταρ μέλους
By nass
#887890 Δεν πάει έτσι, όποιος υποστηρίζει ή υπαινίσσεται την ύπαρξη δόλου έχει το βάρος της απόδειξης, όχι η άλλη πλευρά να αποδείξει την ανυπαρξία του :rtfm:
Δεν ξέρω για τα άλλα αλλά ο θάνατος του στελέχους του ΟΣΕ που βγήκε με τη μηχανή του στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το βανάκι του ανθοπωλείου δεν μου μοιάζει τυπικό "στημένο" δυστύχημα.
Το ότι τα συζητάμε στα σοβαρά αυτά δείχνει το επίπεδο τοξικότητας :sorry:
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
#887891 Φημες λενε οτι οδηγουσε ο κουλης το βανακι :rtfm: :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
nass έγραψε:οι θερμοκρασίες και η ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος 25KV για 0.3 sec ήταν "κατάλληλες συνθήκες" για να γίνουν τα λάδια σταγονίδια και να πάρουν φωτιά.

O κ. Χρυσός στο βίντεο που ανέβασα, λέει ότι αν υπήρχαν τέτοιες θερμοκρασίες και 25ΚV , θα είχαν λιώσει όλα. :hmmm:

Επίσης αναφέρει πως βρέθηκαν άθικτα έλαια σιλικόνης και αναρωτιέται γιατί δεν κάηκαν. :hmmm:

Τέλος, αν καιγοντουσαν, θα ήταν όλος ο χώρος καλυμμένος με άσπρη σκόνη που αφήνει σαν κατάλοιπο το έλαιο σιλικόνης. :hmmm:

Ούτε εγώ έχω γνώσεις, προσπαθώ να καταλάβω τι μπορεί να έχει συμβεί αλλά από ότι βλέπω ακόμα και ειδικοι, διαφωνούν μεταξύ τους.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
nass έγραψε:Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Και αυτοί που λένε για πυρόσφαιρα από λάδια σιλικόνης δεν λένε ότι πήγαν με έναν αναπτήρα και τους έβαλαν φωτιά αλλά ότι η σύγκρουση, οι θερμοκρασίες και η ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος 25KV για 0.3 sec ήταν "κατάλληλες συνθήκες" για να γίνουν τα λάδια σταγονίδια και να πάρουν φωτιά.
Καθόλου "άλλο" δεν είναι και δεν είναι επιτυχής η διευκρίνησή σου, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι "κατάλληλες συνθήκες" μια χαρά υπήρχαν.
Σίγουρα εγώ δεν έχω τις γνώσεις και την επιστημονική επάρκεια να τους κρίνω, υποθέτω ούτε και εσύ (ή κάποιος άλλος εδώ μέσα).
Και για τους παράνομους υδρογονάνθρακες πρέπει να υπήρχαν "κατάλληλες συνθήκες": καταρχήν να υπήρχαν :lol: και εν συνεχεία πίεση, θερμοκρασία, σπινθήρες (και στον κύλινδρο μίας ΜΕΚ γίνεται μεγάλη προσπάθεια για δημιουργία των "κατάλληλων συνθηκών")
Αυτά είναι προφανή.
Ελπίζω πάντως να μας επιτρέπεται στο εξής να συζητάμε για λάδια χωρίς να αηδιάζεις.

Το εγγραφο που εσυ εβαλες λεει οτι ο επιστημονας στο πειραμα του ψεκασε ελαια σιλικονης και ειδε μια μικρη μπαλα φωτιας, ενω αυτα βρισκονταν σε δεξαμενες στα τρενα και ηταν απο 2,5 τονους. Η συγκρουση λιγο δυσκολο να μετετρεψε ολα αυτα σε σταγονιδια, λεω εγω
Αντιθετα αν υπηρχαν αρωματικοι υδρογονανθρακες, οι οποιοι λογω της πτητικοτητας τους λειτουργουν μαλλον διαφορετικα σε παρομοιο σεναριο, η δημιουργια πυροσφαιρας ειναι πιθανοτερη.

Ομως αυτα που εγιναν μετα στο σημειο του δυστυχηματος δεν επετρεψαν να βρεθουν ιχνη τους, οποτε ειμαστε στο μηδεν.

Η ουσια ομως δεν αλλαζει. Εγινε ενα τρομερο δυστυχημα το οποιο δεν θα συνεβαινε αν ειχε υλοποιηθει η συμβαση 717, δεν θα συνεβαινε αν η κυβερνηση ειχε φτιαξει την βλαβη στο συστημα επιτηρησης στην περιοχη, κι αν ειχε λαβει μετρα ωστε να μην βρεθουν ποτε δυο τρενα στην ιδια γραμμη. Για μερικες δεκαδες χιλιαδες ευρω χαθηκαν τοσοι ανθρωποι και σημερα που μιλαμε το επομενο δυστυχημα μπορει να συμβει ανα πασα στιγμη και αυτο ειναι ακομα χειροτερο.

Οποτε θα μου επιτρεπεις να με πιανει μια αηδια οταν βλεπω προσπαθεια να παει η μπαλα αλλου με συνεχεις αναφορες στον Λακαφωση, την πυροσφαιρα, κλπ
Άβαταρ μέλους
By nass
#887896 @saxon_747 Το λένε "επιστήμη" και το να συμφωνούν οι επιστήμονες μεταξύ τους είναι περισσότερο εξαίρεση παρά κανόνας :lol:
Προφανώς δεν είναι απλή υπόθεση...
Δεν είδα το βίντεο που παρατίθεται (γενικά αποφεύγω βίντεο ειδικών, αν είναι ειδικοί προτιμώ να διαβάσω τις εκθέσεις τους, τα βίντεο μου φαίνεται κάπως υπεραπλουστευτικά) αλλά: (α) τα λάδια σιλικόνης δεν έχουν σαν ΚΥΡΙΟ συστατικό το πυρίτιο (ένα πρόσθετο είναι για να σταθεροποιεί τα λάδια στις ειδικές συνθήκες εντός των μετασχηματιστών) αλλά υδρογονάνθρακες, οπότε αυτό που είδαμε στις φωτογραφίες στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (και μαύρα (υδρογονάνθρακες) και λευκά (πυρίτιο) υπολείμματα καύσης) μου φαίνεται λογικό (β) δεν κάηκαν όλα μαζί ταυτόχρονα αλλά διασκορπίστηκαν στο χώρο (και βρέθηκαν λιμνούλες από τέτοια αλλά όχι 5 τόνοι... άρα τα περισσότερα κάηκαν) και μετά τα 5-10 δευτερόλεπτα της αρχικής πυρόσφαιρας (που δεν κατανάλωσε τόσο σύντομα τόσο μεγάλη ποσότητα...) έκαιγαν για 2+ ώρες μαζί βέβαια με τα άλλα υλικά των μηχανών και βαγονιών και κάποια μπορεί να κατέληξαν άκαυστα (γ) πράγματι από τη μηχανή και τα 2 πρώτα βαγόνια της επιβατικής δεν έμειναν και πολλά...

@PaNick67
Εγραψες:

Οπότε κατάλαβα ότι η αηδία σε πιάνει μόνο για τα λάδια.
Αν κατάλαβα λάθος και αυτό που σε ενοχλεί είναι η εκτροπή της συζήτησης από το πρωτεύον θέμα, το ποιοί και γιατί επέτρεψαν να συμβεί κάτι τόσο τραγικό (από το σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς έως τους πολιτικούς) σε δευτερεύοντα όπως τα λάδια ή οι υδρογονάνθρακες και σε ...πεμπτεύοντα (sic) όπως η άδεια εξάσκησης επαγγέλματος του Λακαφώση τότε όπως έχω γράψει πολλάκις συμφωνώ μαζί σου (ΟΚ δεν με πιάνει αηδία μάλλον έχω πιο γερό στομάχι)

Για τα επιστημονικά που γράφεις, αν μπορούν να γίνουν σταγονίδια τα λάδια σε τέτοια σύγκρουση ΟΚ διαφωνώ μαζί σου αλλά επειδή και οι δύο δεν είμαστε ειδικοί, η διαφωνία μας είναι καφενειακού επιπέδου.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
#887897 Πανικ δε θα συνεβαινε επισης αν ο σταθμαρχης ηταν πιο προσεκτικος. Τα τραινα ετσι ηταν παντα δυστυχως. Αλλα δεν ειχαμε μετωπικες καθε χρονο.
Μην ξεχναμε να το αναφερουμε αυτο.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#887898 Όχι για να δεις πόσο.

Ο ίδιος ο Μωυσής σου έταξε ασφαλή τραίνα σε ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ από τώρα. Μάλλον θα υπάρχουν πολλοί σταθμαρχες επιρρεπείς στα λάθη.

Και κάτι ακόμα. Πόσα δρομολόγια τραίνων ακυρώθηκαν μετά την διαπίστωση ότι αναφλέγονται τα έλαια σιλικόνης Γκεακο; Δεν πρέπει να ελεγχθούν οι μετασχηματιστές Γκεακο; Δεν είναι S.O.P. αυτή Γκεακο;