- 28 Φεβ 2015, 15:29
BASSstarlet έγραψε:Κάμερα έχω την Panasonic DMC-TZ40.
Δεν έχω παρατηρήσει γραμμές στα .MP4, αλλά έχω γράψει ελάχιστα αφότου διαπίστωσα αυτή τη θολούρα στα κινούμενα αντικείμενα, και το γύρισα σε .MTS.
Μάλιστα, είναι βιντεοσκοπημένα με τρίποδο.
Έχουμε και λέμε: Η κάμερά σου γράφει τα εξής φορμάτ:
1) HD VIDEO: 1920 x 1080 pixels, 50p (FHD: 28Mbps / AVCHD) (Sensor Output is 50fps)
2) 1920 x 1080 pixels, 50i (FHD: 17Mbps / AVCHD) (Sensor Output is 50fps)
3) 1280 x 720 pixels, 50p (HD: 17Mbps / AVCHD) (Sensor Output is 50fps)
4) 1920 x 1080 pixels, 25fps (FHD: 20Mbps / MP4)
5) 1280 x 720 pixels, 25fps (HD: 10Mbps / MP4)
6) STD Video: 640 x 480 pixels, 25fps (VGA: 4Mbps / MP4)
7) High Speed Video: 1280 x 720 pixels, 100fps (HD)
8) 640 x 480 pixels, 200fps (VGA)
Τα 1, 2 και 3 είναι αρχεία .mts και έχουν αρκετά μεγάλο bitrate, ειδικά αν γράφεις με το 1, η αναπαραγωγή σε υπολογιστή πιθανώς να κολλάει αρκετά.
Το 2 είναι αρχείο interlaced και αν το παιξεις σε vlc θα δεις γραμμές, εκτός και εάν ενεργοποιήσεις το deinterlace (το οποίο δεν είναι άψογο καθώς το κάνει software και όχι hardware όπως θα έκανε μια τηλεόραση) αλλά μπορείς να δεις το αρχείο. Γενικά τα αρχεία με μεγάλο bitrate προορίζονται για προγράμματα μοντάζ.
Τα 1,3,4 και 5 είναι progressive αρχεία, τα δε 4 και 5 είναι mp4 και η θολούρα που βλέπεις μάλλον είναι αδυναμία του υπολογιστή/cpu/gpu να δείξει τα frames αρκετά γρήγορα και έτσι βλέπεις το ghosting (υπάρχει και μια περίπτωση να είναι θέμα κάμερας αλλά δεν είμαι σίγουρος).
Το τρίποδο μειώνει αρκετά τα pixel που κινούνται αλλά δεν έχει άμεση σχέση με την θολούρα.
Δοκίμασε να συνδέσεις την κάμερα απευθείας σε μια τηλεόραση και να κάνεις αναπαραγωγή εκεί. Πιστεύω θα παίξει τέλεια ότι αρχείο και να έχεις τραβήξει. Εκεί θα δεις και εάν φταίει η κάμερα για το ghosting.
Με το 6 δεν έχει νόημα να ασχοληθείς μια και η ανάλυση είναι πλέον πολύ χαμηλή. Ίσως όμως να έχει πλάκα να τραβήξεις με τα 7 και 8 διάφορα πράγματα που συμβαίνουν αρκετά γρήγορα για να τα δεις με το μάτι (π.χ. κάτι που πέφτει και σπάει σε πολλά κομμάτια).
Γενικά όμως αν μοντάρεις τα αρχεία αυτά (ακόμα και τα πιο βαριά) και βγάλεις ένα τελικό αρχείο με μικρότερο bitrate θα παίζει μια χαρά οπουδήποτε.
Επίσης o AVCHD είναι πολύ καλός codec και χρησιμοποιείται στις περισσότερες επαγγελματικές κάμερες.
Σημείωση: Οι εγγραφές 50 καρέ progressive έχουν νόημα εάν θέλεις κάπου να κάνεις slow motion και το αποτέλεσμα να έχει ομαλή ροή π.χ.: 50 καρέ/δευτερόλεπτο -> αργή κίνηση στο 50% = 25 καρέ βίντεο σε αργή κίνηση. Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό μπορείς κάλλιστα να τραβάς 50i που είναι ένα στάνταρ τηλεοπτικό φορμάτ.