Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#825838 Τσεχία Σλοβακία βινιέτα online, Πολωνία δεν ξέρω, λογικά μία από τα ίδια

Σλοβακία έχει ευρώ, οι άλλες 2 δικά τους (Τσεχία κορώνα, Πολωνία ζλότυ)
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#825844 Ευχαριστώ! Για τις βινιέτες η ερώτηση είναι αν βγάζεις εκεί επί τόπου γιατί δεν είμαι τόσο του προγραμματισμού να βγάλω online δηλαδή αν το κάνω θα βγάλω την ώρα που μπαίνω στη χώρα.

Και για τα ευρώ δεν ήταν αυτή η ερώτησή μου, αλλά αν περνάνε τα ευρά μας ή πρέπει να κάνω κορώνες ή ζγούτια.
Άβαταρ μέλους
By bebes
Corto Maltese έγραψε:Πάμε πάλι στις χώρες που βρίσκονται ακριβώς βόρειά μας. Ουγγαρία, Τσεχο+σλοβακία, Πολωνία. Έχει οδηγήσει κανείς σε Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία; Πρέπει να προσέξουμε κάτι; Βινιέτες βγάζουμε στα σύνορα ή από πριν; Πως τα πάνε με το ευρώ; με τις κάρτες;

H Πολωνία δεν εχει βινιετα, εχει κατι λίγα διόδια.
Περυσι που πηγα, την Ουγγρική και την Σλοβακιη βινιετα τις εφτιαξα ηλεκτρονικα απο'δω.
Για την Τσεχια εβγαλα στον δρομο γυριζοντας, εχει στα πρωτα παρκινκ και αυτόματα μηχανηματα που βγαζεις κατευθειαν, χωρις ουρες και χωρις τα πολλα δικαιολογητικα που ζητανε τα γκισε.

Με τα €€ δεν ξερω πως τα πανε, καρτα παιρνουν παντου. Φαντάσου στην πολωνία καναμε συνάλλαγμα στη Βαρσοβία. 3 μερες στην Κρακοβία κινούμασταν μονο με καρτα, μεχρι και μαγνητακια πηρα απο περίπτερο με τη ρεβολουτ.
Ειδικα Τσεχία, δεχονται Ευρω, αλλά σε ρίχνουν στην ισοτιμία.
Άβαταρ μέλους
By sebastian
#825850 Απο περσινο ταξιδι: σε Ουγγαρια και Σλοβακια βινιετα με φυσικη αγορα σε βενζιναδικο μετα τα συνορα, Πολωνια εχει διοδια και Τσεχια online απο το site παλι μολις περασα τα συνορα.
Καρτες παντου εκτος απο flea markets, πλανοδιους πωλητες και μερικα μπαρακια.
Ευρω δεν θυμαμαι να εδωσα πουθενα αλλα παντα ρωτουσα αν δεχοντουσαν καρτα, γιατι δεν αλλαζα μεγαλα ποσα σε τοπικο νομισμα.
Λιγη προσοχη παραπανω σε ποια ανταλλακτηρια θα πας.

Ωραιο ταξιδακι ακουγεται, Πολωνια που θα πας?
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#825853 Δεν ξέρω ακόμα. Θα ήθελα να φτάσω και Γκντανσκ αλλά δε νομίζω να βγούνε οι μέρες.

Απορία: υπάρχει κάποιο αναμνηστικό των Ελλήνων στο Γκέρλιτς;
Άβαταρ μέλους
By elvet
Corto Maltese έγραψε:Δεν ξέρω ακόμα. Θα ήθελα να φτάσω και Γκντανσκ αλλά δε νομίζω να βγούνε οι μέρες.

Υπάρχει ένα μνημείο
https://e-thessalia.gr/apokalyptiria-mnimiou-gia-elliniko-d%CE%84-soma-stratou-stin-polonia/
Άβαταρ μέλους
By racefun1971
Corto Maltese έγραψε:Δεν ξέρω ακόμα. Θα ήθελα να φτάσω και Γκντανσκ αλλά δε νομίζω να βγούνε οι μέρες.

Από Αθήνα Πολωνία είχα πάει πριν τρία χρόνια για επίσκεψη στο Άουσβιτς Μπίρκεναου. Από Βουδαπέστη και πάνω μπήκα από τα Όρη Τατρα. Είναι πολύ ωραία διαδρομή και αξίζει. Εκεί μπαίνοντας Πολωνία μια στάση στο Ζακοπανε αξίζει να κάνεις. Το βράδυ μείναμε Κρακοβία σε ένα Ibis. Σχετικά φθηνό, καθαρό χωρίς πολλά πολλά. Στην περιοχή της Κρακοβίας εκτός από το Άουσβιτς έχει και ένα αλατωρυχείο να δεις. Οι πόλεις γενικά είναι αντίστοιχο της Γερμανίας, καθαριότητα, τάξη και σε σχέση με Γερμανία φθηνότερα. Εμείς από Κρακοβία συνεχίσαμε Βρότσλαβ και από εκεί Βερολίνο. Δεν είχαμε περισσότερες μέρες αλλά η Πολωνία έχει ενδιαφέρον. Σε όλη την Πολωνία καλύτερα να πληρώνεις με κάρτα.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#827325 Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες μόνο που επειδή είμαι εντελώς χύμα ξεκινήσαμε για Τσεχία Πολωνία και καταλήξαμε Βοσνία Ερζεγοβίνη :lol:

Εντάξει πρέπει να ήμουν ο πιο χύμα οδηγός σε κάθε σύνορο. Μόνο τα παλικάρια της Republika Srpska είδαν τις ταυτότητες μας και χάρηκαν. Οι Σέρβοι ήθελαν διαβατήρια. - δεν έχει ρε φίλε τα παράπονα σου στην κυβέρνηση σου που δέχεται ταυτότητες. Ήθελαν άδεια κυκλοφορίας όχι μόνο πράσινη κάρτα. - Ε ναι ρε φίλε γιατί έβγαλα πράσινη κάρτα στο όνομα μου για το κλεμμένο αμάξι που οδηγώ :lol: Έλα όμως που η άδειες είναι τυπωμένο χαρτί. Ο Μαυροβούνιος μου λέει - είστε στην ΕΕ και έχετε αυτό το χαρτί; - Εγώ φίλε ψήφισα να βγούμε.

Και μετά από δέκα σύνορα ο τσάκαλος ο Αλβανός στα Σκόδρα πήρε χαμπάρι ότι η ταυτότητα μου είναι χειρόγραφη και έχει λήξει. Του λέω βλέπεις ημερομηνία λήξης; Όχι άλλα είναι από το 2006. Αυτήν έχω ρε αδερφέ. Βγήκα από τα σύνορα μπήκα Β. Μακεδονία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, είμαι Έλληνας και σου έρχομαι από βορρά πλάκα μου κάνεις; Πέρασα. Δικό είχε ο τύπος αλλά εντάξει YOLO καλά που είχε κόσμο.

Οι δρόμοι τώρα. Οδεύουμε ολοταχώς να έχουμε τους χειρότερους δρόμους στην Ευρώπη Αλβανία, Βοσνία incl. Μαυροβούνιο μόνο μην σκεφτείτε καν να κινηθείτε σε δρόμο που δεν είναι κόκκινος στο χάρτη και δεν έχει μεγάλες ταμπέλες. Ούτε σκέψη. Κατά 99% είναι μια λωρίδα με κλάμα σε διασταύρωση με απέναντι όχημα.

Αυτά τα λίγα όποιος θέλει πληροφορίες για πρώην Γιουγκοσλαβία ρωτάει, πλέον έχω πλήρη εικόνα.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Corto Maltese έγραψε:Έλα όμως που η άδειες είναι τυπωμένο χαρτί. Ο Μαυροβούνιος μου λέει - είστε στην ΕΕ και έχετε αυτό το χαρτί; - Εγώ φίλε ψήφισα να βγούμε.

Υποθέτω οτι έχεις την άδεια κυκλοφορίας σε Α4 .
Μπορείς να την αντικαταστήσεις δωρεάν με κανονική πράσινη , με ηλεκτρονική αίτηση στο gov.gr και απλά να πάς να την παραλάβεις από οποιαδήποτε διευθ. συγκοινωνιών σε βολεύει ο ίδιος ή κάποιος που θα έχεις ορίσει ως εκπρόσωπο σε μια βδομάδα περίπου.
https://www.gov.gr/ipiresies/polites-ka ... -okhematos
Τελευταία επεξεργασία από mousatos και 24 Ιούλ 2023, 10:17, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#827329 Ε ναι τώρα θα το κάνω, περιμένω και τις καινούργιες ταυτότητες (πάνω από πέντε χρόνια) και θα είμαι τσίλικος
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#827768 Κροατία-Σερβία-Σκόπια χρειάζεται διαβατήριο ή δέχονται και ταυτότητα (γερμανική ή ελληνική με λατινικούς χαρακτήρες);

Πρώτο χειρουργείο σήμερα, την ώρα που έραβα, στο ξεκάρφωτο θυμήθηκα ότι το διαβατήριο της συζύγου είχε λήξει.

Θα έχει ετοιμαστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη νέο, απλώς για λίγο μας έπιασε κρύος ιδρώτας.

Επίσης πράσινη κάρτα αποστέλλεται με Email από την ασφαλιστική αμέσως, σωστά. Στην Ergo στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο. Το είχα ξεχάσει κ αυτό.

Στη Γερμανία την έβγαλα αμέσως.
Άβαταρ μέλους
By bebes
#827774 Me ταυτότητα περνας παντού,
Πρασινη καρτα τα τελευταια χρόνια μου τη στελνουν με μαίιλ ακι είναι...'ασπρη.
Απλα΄την τυπωνω σε πρασινο χαρτι μην πεσω σε κανεναν περιεργο (απ'οσο θυμαμαι, μόνο οι Σκοπιανοί τη ζητάνε)
Άβαταρ μέλους
By bill33
Chris έγραψε:Αποτι ξερω, με ληγμενο διαβατηριο ταξιδευεις ΠΡΟΣ Ελλαδα.

Με απευθείας πτήση σίγουρα .Με ενδιάμεσο άλλο κράτος δεν είμαι σίγουρος,
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
PeterPan έγραψε:Πρώτο χειρουργείο σήμερα, την ώρα που έραβα, στο ξεκάρφωτο θυμήθηκα ότι...

Και κάπως έτσι γίνονται τα λάθη..
Γενικά μιλάω, όχι ειδικά, μην το παίρνεις προσωπικά. Είναι πανευκολο να ξεφυγεις από το πρωτόκολλο όταν παρέμβει κάτι άσχετο στη μέση της διαδικασίας και μετά όλα να πάνε στραβά