- 22 Φεβ 2015, 21:02
kyr80 έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:Ο ντιριντίνος έβγαλε και βγάζει τα χρήματά του εκεί.
Είναι εντελώς διαφορετικό να κερδίζεις τα χρήματα στην Ελλάδα και μετά να τα βγάζεις έξω...
Όλοι όσους ξέρω με χρήματα, αυτό έχουν κάνει.
Δικαίωμά τους βέβαια, αλλά δεν θα τους πούμε και μπράβο... Η στάση τους είναι επιζήμια για την χώρα.
Ποτέ δεν μπήκα προσωπικά στον κόπο, δεν έχω τόσα για να ανησυχώ.
Ωραία. Δηλαδή θα χωρίσουμε τους Έλληνες σε κατηγορίες; Η περιουσία μας, στην Ελλάδα, προέρχεται εν μέρη από χρήματα που κερδήθηκαν και φορολογήθηκαν στη Γερμανία. Μπορεί να μου ζητήσει ευθύνη το Γερμανικό κράτος, που πήραμε με τα ωραιότατα μάρκα για να χτίσουμε στην Ελλάδα;
Δηλαδή οι Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρούν δουλειά στο εξωτερικό, δικαιούνται να φέρουν μετά τα χρήματα εδώ; Ο επιστήμονας που έφυγε γιατί δεν έβρισκε δουλειά εδώ, είναι σχεδόν το ίδιο με αυτόν που έβγαλε τα χρήματά του έξω. Το έκανε για αυτοσυντήρηση, και για να προστατέψει τον εαυτό του από την κατάρρευση της χώρας. Η κουνιάδα μου που έφυγε για να παίρνει 3500€ το μήνα αντί για 900€, σε τι διαφέρει από αυτόν που προτιμάει να έχει 100.000€ στο Λουξεμβούργο, από 50.000€ στην Ελλάδα;
kyr σε επίπεδο αποτελέσματος μπορεί να είναι το ίδιο. Ή και χειρότερο αριθμητικά, γιατί οι αμοιβές των έξω (κατα συνέπεια και οι αποταμιεύσεις) που δεν έρχονται μέσα, είναι κατα κανόνα πολλαπλάσιες.
Ωστόσο ηθικά imo η μετανάστευση για να διασφαλίσεις το μακροπρόθεσμο μέλλον σου εκτός της χώρας και να μην καταδικαστείς μαζί με όσους την τραβάνε προς τον πάτο σαν βαρίδια είναι αρκετά διαφορετικό για καναδυο λόγους.
Πρωτον διότι το να βγεις εκτός δεν είναι ότι είναι ανευ κόστους στην προσωπικη σου ζωη κλπ. Δεν το κάνεις ελαφρά τη καρδία δηλαδή. Αντιθέτως το να κάνεις ενα εμβασμα το κάνει ο καθένας χωρίς κόπο.
Δευτερον γιατι αυτος που καποια στιγμή έφυγε, πιθανότατα προσπάθησε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να μείνει εντός και το έκανε για να απομακρυνθεί απο μια βέβαιη κατάσταση (υποαμοιβής /κακων εργασιακών συνθηκων κλπ) . Στο χρηματικό , το grexit είναι μια πιθανότητα.
Τρίτον διοτι έστω και μακροπρόθεσμα οποιος φεύγει έξω, μπορει να επιστρέψει. Αλλα ακόμη και να μην το κάνει , με τα όσα θα "παρει" απο εκει (ειδικά αν μιλάμε για σπουδες/εκπαιδευση) είναι asset για την πατρίδα.
Για να μην πλατειάζω, σε μια κατάσταση που είναι αναπόδραστη (ή έστω και υψηλά πιθανή) αν κάποιος κάνει την Χ κίνηση για να την αποφύγει, δε θα είμαι αυτός που θα τον κατηγορήσει.
edit:
@HF: η διαφορά με τον ιταλακια είναι οτι αρνείται την παραδοχή των κοινών κανόνων που θέσπισε η κοινωνία και πάει να παίξει εκτος πλαισίου, εκμετταλευόμενος όμως την ασφάλειά του. Στα άλλα παραδείγματα οι συμπολίτες παίζουν by the book. Μια διαφορά την εχει.
Τελευταία επεξεργασία από Gilles_27 και 22 Φεβ 2015, 21:07, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά