- 23 Ιαν 2023, 17:30
georgetz έγραψε:A ρε Hi-Fi
Δεν καταλαβαίνω, τα γελάκια, αλλά μάλλον είναι άλλοι οι λόγοι της αντίδρασης, και όχι καθαρά μοτοσυκλετιστικοί.
Όπως και να 'χει, πέρα από προδιαγραφές, τεστ, κλπ κλπ, το κράνος πάνω απ' όλα πρέπει να βολεύει αυτόν που το φοράει. Εδώ τελειώνει και η κουβέντα για το τι θα πάρει κάποιος:
ό,τι τον βολεύει, γιατί από εκεί ξεκινάει η ασφάλεια. Προφανώς, δεν θα πω ποτέ να βάλει ο άλλος open face επειδή θα παίρνει αέρα, αλλά εξήγησα νομίζω αναλυτικά πως τα περί βάρους και ανασφάλειας, ΔΕΝ αφορούν όλα τα Flip-Up (όπως λαθεμένα αναφέρθηκε αρχικά).
Προφανώς (επίσης), αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί full-face παντού και πάντα, θα κάνει ΑΡΙΣΤΑ και να το πάρει. Εγώ όπως είπα, έχω τέτοιο κράνος και κατάλαβα πως στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι,
το να ιδρωκοπάς μέσα στην πόλη, δεν είναι καθόλου ασφαλές, γιατί έφτανα να οδηγώ με την ζελατίνα ανοιχτή για να πάρω αέρα. Γι'αυτό και πήρα το flip-up, που εν τέλει, καταλήγει να είναι πιο ασφαλές, γιατί έχεις μεγαλύτερη άνεση (αν το ανοίγεις μόνον σταματημένος).
Αυτό το γράφω ξανά, για να εξηγήσω γιατί το πρότεινα. Και για να καταλάβουν και όλοι πως όσοι αγοράζουν flip-up δεν είναι απαραίτητα ασυνείδητοι αναβάτες (κάθε άλλο, αφού είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη κατηγορία κρανών τα τελευταία χρόνια, άρα μάλλον κάτι καλό έχουν).
Σχόλιο για τα διάφορα μεγέθη. Η βασική αρχή δεν είναι πως βελτιώνεται η εφαρμογή κυρίως, αλλά το βάρος. Τα περισσότερα shells, βοηθάνε να είναι πιο μικρό το κράνος και να κερδίζονται πολύτιμα γραμμάρια. Η εφαρμογή πάντα θα είναι μια χαρά, γιατί απλώς προσθέτεις μαξιλάρια ή πιο χοντρή πολυστερίνη.
Ειλικρινά επίσης, αν και φοράω φωτοχρωμικά γυαλιά, δεν καταλαβαίνω γιατί να πάρεις στην Ελλάδα κράνος χωρίς sun visor. Το θεωρώ απαραίτητο, ήταν ένας ακόμη λόγος που δεν μου άρεσε το XR1100 (είχα διάφανη ζελατίνα). Σκούρα ζελατίνα είναι επικίνδυνη την νύχτα, οπότε για κανένα λόγο δεν θα την έβαζα σε ένα καθημερινό κράνος.
EDIT: Να προσθέσω εδώ πως σήμερα δεν υπάρχουν στεγανά και στα κράνη. Δεν είναι δηλαδή ένα Shoei πάντα κορυφαίο, για την ακρίβεια, Shoei σε Flip-Up δεν θα αγόραζα ποτέ, γιατί είναι κακές οι επιδόσεις στο άνοιγμα του σαγονιού:
https://sharp.dft.gov.uk/helmets/?manuf ... n-rating=1
Αντίστοιχα στα full face, είναι κορυφαία μαζί με την Arai (όχι πάντα βέβαια, κάποια κράνη τους δεν έχουν τις ίδιες υψηλές επιδόσεις):