Για μοτοσικλέτες, σκούτερ και άλλα δίτροχα
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#802295 Να σας πω την αλήθεια, βλέπω τα πλεονεκτήματα αυτών των λύσεων, αλλά από μικρός είχα τη νοοτροπία της λήψης των μέγιστων δυνατών μέτρων προστασίας, παρά τη δυσφορία που ίσως προκαλούν, οπότε το full face είναι μονόδρομος για μένα.
Ευτυχώς τα καλοκαίρια πηγαίνω αρκετά πρωί στη δουλειά, οπότε οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υποφερτές, ενώ στο γύρνα δεν με πολυενδιαφέρει - ούτως ή άλλως πάω σπίτι.
Άβαταρ μέλους
By citastak
#802300 Εγώ φοράω από το 2010 Schuberth - έχω αλλάξει 3.
Το τελευταίο το πήρα νομίζω το 2020 από αγγλικό κατάστημα, πριν το διαζύγιο ΗΒ/Ευρώπης.
Ήταν σε ένα παπαγαλί χρώμα και τα είχε με μεγάλη έκπτωση - έδωσα κάτω από 300, δεν θυμάμαι ποσόν.

Επειδή μόνο αυτά φοράω ήξερα τι μέγεθος θέλω.
Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις πριν ψωνίσεις και να μείνει το κράνος πάνω σου για 10-15 λεπτά και να δεις μετά αν έχεις κοκκινίλες (από πίεση σε συγκεκριμένα σημεία).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
georgetz έγραψε:Αν είχα τόσο μεγάλο θέμα με τη ζέστη μέσα στη πόλη , πριν να παω σε ένα βαρύ και ακριβό flip up ,θα δοκίμαζα ένα ελαφρύ on-off τύπου ->

Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα
Ούτε βαρύ, ούτε ακριβό είναι. Εντός, budget, full carbon, λιγότερο από 1.5 κιλό.
https://www.skroutz.gr/s/13518645/X-Lit ... visor.html
Και πάλι η προστασία είναι αντίστοιχου επιπέδου με ένα full face, με το σαγόνι κλειστό.
Εγώ έχω το X1003, και πριν από αυτό είχα το Shoei XR1100. Για την ακρίβεια ακόμη τα έχω και τα δύο.
Το Shoei μετά το X-lite δεν το φόρεσα ποτέ, γιατί το πλεονέκτημά του αν σε μεγάλο ταξίδι λόγω χαμηλού θορύβου.
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#802353 Flip 4ετίας , ECE 22.05 , στα 430Ε και 1600+ ζυγισμένο για Μ (όσο το δικό μου κεφάλι δηλαδή ) και πολλά σχόλια για έντονους θορύβους και μάλιστα χωρίς να το έχω πολυδει στα τεστ που γίνονται με τις γνωστές προτάσεις της κατηγορίας του, είναι ξεκάθαρο προσωπικό άκυρο αλλά σαφώς και μπορεί να το δει ο ενδιαφερόμενος.

Είναι εντυπωσιακό έστω και το διαφημιζόμενο βάρος του πάντως , ακόμα και νεότερες προτάσεις της κατηγορίας στα περίπου ίδια χρήματα, πολύ δύσκολα πιάνουν αυτά τα νούμερα ...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#802358 Καταρχάς, το συγκεκριμένο το έβαλα χωρίς να ψάξω τι άλλο παίζει, απλούστατα γιατί το έχω και επειδή αποδεικνύει πως δεν ισχύει πάντοτε πως τα flip up είναι βαριά ή γενικώς άσχημα κράνη.Είναι όντως 4ετίας, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Για την ακρίβεια, το βασικό shell είναι και λίγο παλαιότερο, γιατί βασίζεται στο 1003, που απλώς αλλάξαν τους αεραγωγούς.
Θόρυβο έχει παραπάνω από τα full face, όχι κάτι τραγικό επίσης. Μιλάμε για χρήση σε σκούτερ, άρα δεν παίζει κανένα ρόλο. Και μέχρι τα 100 χλμ/ώρα, δεν υπάρχει θόρυβος ουσιαστικά.
Το βάρος που βρήκες, σίγουρα δεν είναι του carbon, αλλά λογικά του απλού. Το carbon το έχω όπως είπα, και είναι λίγα γραμμάρια πάνω από το 1500 γραμμάρια. Αν δεις και στην Sharp, λέει fiberglass, άρα γι'αυτό και η διαφορά στο βάρος. Εγώ μιλώ για το carbon.
https://sharp.dft.gov.uk/helmets/x-lite-x1004/
Το πιο ακριβό στην κατηγορία Schuberth C2 έχει χειρότερες επιδόσεις:
https://sharp.dft.gov.uk/helmets/schuberth-c2/
Επίσης, όπως έχω πει στις δοκιμές της Sharp, μηχανισμοί της Schuberth έχουν ανοίξει, ενώ της Nolan/X-lite ποτέ.

Προσωπικά άκυρα λοιπόν μπορεί να δώσει ο καθένας όσα θέλει, εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε τους υπόλοιπους να επιλέξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Τέλος, για το συγκεκριμένο, υπάρχει πιθανόν σε στοκ το παλαιότερο X1003 που βγαίνει σε τιμή κοντά στα 300€ αν το βρεις, ενώ έχει βγει και το πιο καινούριο X1005, που δεν γνωρίζω τι διαφορές έχει, όχι κάτι φοβερό φαντάζομαι.
https://www.skroutz.gr/s/27600584/X-Lit ... ip-Up.html
Είναι στην Ελλάδα πάνω από 500€, αλλά από εξωτερικό το βρίσκεις και πιο φθηνό.
https://www.louis.eu/en/x-lite-x-1005-u ... Panel=true

Ξαναλέω, ο καθένας αγοράζει ό,τι θεωρεί σωστότερο, αλλά επειδή και την έχω πατήσει αγοράζοντας ακριβό κράνος που δεν με βόλεψε εν τέλει, και έψαξα εξονυχιστικά την αγορά των flip-up πχ αγόρασα πριν το X-lite το Caberg επειδή είχε 5 αστέρια, αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια και τ'αστέρια:
https://sharp.dft.gov.uk/helmets/caberg-duke/
Το σαγόνι του στις δοκιμές, άνοιξε αρκετές φορές, καθιστώντας το ακατάλληλο στα μάτια μου (δες πάνω δεξιά στην σελίδα).
Το X-lite όπως πάντα δεν άνοιξε ποτέ, ενώ ακόμη και το Schuberth αν και το C2 ήταν ασφαλές, σε άλλα κράνη της εταιρείας, είχαμε αστοχίες, άρα η Nolan/X-lite έχει καλύτερο μηχανισμό.

Για να το λήξουμε λοιπόν, αν κάποιος θέλει να δει και flip-up κράνος, υπάρχουν καλά και κυρίως ελαφριά τέτοιου τύπου κράνη, σε λογικό (για κορυφαίο κράνος) κόστος.
:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#802365 Κρανος αγοραζεις αυτο που θα κατσει καλυτερα στο κεφαλι σου μετα απο 10 λεπτα δοκιμης.

Οι προτασεις απλως επισημαινουν μοντελα για δοκιμη και βαση αυτης θα προτεινω το hjc rpha70 που εχω. Τιμιο κρανακι στα 300-350€ αλλα σε γυμνο κανει θορυβο

Αλλα...Αν τα χρηματα φτανουν για NXR ή ακομα καλυτερα για καποιο ARAI και σου κανει, παιρνεις αυτο και τελος.
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#802381 επειδή θα εμμείνω στην απόφασή μου για full-face, λόγω δικής μου (έστω εσφαλμένης) νοοτροπίας, έχω ξεχωρήσει για δοκιμή Arai Quantic, Shoei NXR II, και Schuberth S3, είναι οριακά πάνω από το budget αλλά για ένα 50αρικο δεν θα κολλήσω.
Το τελευταίο μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη στα ελληνικά μαγαζιά, οπότε για αρχή θα δω τι μου κάθεται καλύτερα από τα άλλα δύο, και βλέπουμε.
Ούτως ή άλλως το μηχανάκι δεν το βλέπω πριν το καλοκαίρι οπότε υπάρχει κάποιος χρόνος.

Τα ανωτέρω αν δεν μου διαφεύγει κάτι δεν έχουν sun visor, αλλά στο παρελθόν δεν είχα θέμα φορώντας γυαλιά ηλίου εντός, ενώ υπάρχει και η επιλογή αλλαγής του visor με ποιο σκούρο ή φωτοχρωμικό.
Άβαταρ μέλους
By nikos
#802384 Ανοιγομενο για κανένα λόγο. Πάντα φουλ φεις που είναι πιο ασφαλές. Το ανοιγομενο έστω και μια φορά που μπορεί να το αφήσεις ανοικτό μπορεί να γίνει η ζημιά με ατύχημα. Ακόμα και στο φανάρι που μπορεί να λένε μερικοί ότι το ανοίγουν μπορεί να πέσει ο άλλος πάνω σου. Επειδή είσαι σε μηχανάκι πάντα να βλέπεις τη προστασία σε όσο μέγιστο βαθμό μπορείς
Άβαταρ μέλους
By bebes
#802387 Δεύτερη εσωτερική σκουρόχρωμη ζελατίνα, είναι μια λύση, βεβαια προσθέτει λίγο βάρος και κατι επιπλέον που μπορει να χαλασει με το χρόνο.
Δεν θα σου πρότεινα να αλλάξεις με σκουρόχρωμη τη βασική, γιατι δεν μπορείς να οδηγησεις το βραδυ.
Εγω εχω "τυπου καθρεφτη", δεν χρειαζομαι γυαλια για τον ηλιο, αλλά ζορίζομαι το βραδυ και σιγουρα δεν θα μπορούσα να κανω μεγαλες διαδρομες ετσι.
Εχασα την αρχική (που θα μπορουσα να τις αλλάζω) και δεν παιρνω άλλη γιατι μάλλον θα αλλάξω το κρανος λόγω ηλικιας (shoei 1100)
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#802391 A ρε Hi-Fi :lol:

Νομίζω οτι παρεκλίνουμε απο το νόημα της κουβέντας ,ειδικά αφού έχει γίνει και η επιλογή κατηγορίας κράνους απο τον ενδιαφερόμενο ,
απλά θα γράψω 1-2 σημαντικά γιατί μπορεί να διαβάζει κάποιος που όντως θέλει να ενημερωθεί για το τι παίζει στην αγορά.

-Το οτι είναι 22.05 ενω η αγορά δουλεύει ήδη με 22.06 σαφώς και μετρά , οι διαφορές είναι σημαντικές :)
https://billyscrashhelmets.co.uk/a-guid ... nd-visors/.

-Τα 4 χρόνια για ένα κράνος σημαίνει απλούστατα οτι ο ανταγωνισμός μπορεί να προσφέρει κάτι νεότερο/καλύτερο, και όντως το κάνει , απ'ότι βλέπω τις προτάσεις και τα συγκριτικά. Ας δοκιμάσει ο καθείς :)

-Ο ήχος ακούγεται σε όλο το φάσμα, πρώτη φορά διαβάζω "μέχρι τα 100 δεν υπάρχει θόρυβος" ή "μιλάμε για χρήση σε scooter". Το πόσο πολύ ή λίγο ακούγεται , έχει να κάνει με μια σειρά παραγόντων , μη λέμε τα αυτονόητα. Πρακτικά, γιατί να μη πάρεις λίγη παραπάνω ησυχία χωρίς ωτοασπίδες ? Κακό δεν κάνει, συνεισφέρει στην ενεργητική ασφάλεια αφού κουράζεσαι λιγότερο και διακρίνεις σημαντικούς θορύβους γύρω σου.

Αυτά εν ολίγοις.

ArrowsFA1 έγραψε:επειδή θα εμμείνω στην απόφασή μου για full-face, λόγω δικής μου (έστω εσφαλμένης) νοοτροπίας, έχω ξεχωρήσει για δοκιμή Arai Quantic, Shoei NXR II, και Schuberth S3, είναι οριακά πάνω από το budget αλλά για ένα 50αρικο δεν θα κολλήσω.
Το τελευταίο μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη στα ελληνικά μαγαζιά, οπότε για αρχή θα δω τι μου κάθεται καλύτερα από τα άλλα δύο, και βλέπουμε.
Ούτως ή άλλως το μηχανάκι δεν το βλέπω πριν το καλοκαίρι οπότε υπάρχει κάποιος χρόνος.

Τα ανωτέρω αν δεν μου διαφεύγει κάτι δεν έχουν sun visor, αλλά στο παρελθόν δεν είχα θέμα φορώντας γυαλιά ηλίου εντός, ενώ υπάρχει και η επιλογή αλλαγής του visor με ποιο σκούρο ή φωτοχρωμικό.

Ενα σχόλιο για το Schuberth , αν μου επιτρέπεις : η γενική αρχή είναι οτι όσα περισσότερα τα shell sizes, τόσο καλύτερα για την απρόσκοπτη εφαρμογή στο κεφάλι του αναβάτη και φυσικά το βάρος. Βλέπω 2 για Schuberth , 5 για Shoei και 3 για Arai.
Δες το όταν έρθει η ώρα :)

Νίκος Παππάς έγραψε:
Οι προτασεις απλως επισημαινουν μοντελα για δοκιμη και βαση αυτης θα προτεινω το hjc rpha70 που εχω. Τιμιο κρανακι στα 300-350€ αλλα σε γυμνο κανει θορυβο

Το είχα δοκιμάσει πριν καταλήξω στο Shoei. Μου άρεσε πολύ η ποιότητα του , το εσωτερικό του δείχνει πιο premium απο του NXR2 , δεν ταίριαζε 100% στο κεφάλι μου.
Έχει βγει αντικαταστάτης , ως Rpha71 :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#802392 Αυτό δεν το ήξερα ότι βγήκε αντικαταστάτης αλλά αν τα διέθετα θα είχα πάρει το nxr.

Δείχνει ποιοτικό το εσωτερικό μεν αλλά ως μοναδικό κράνος γερνάει πιο γρήγορα, ειδικά το κομμάτι που μοιάζει δέρμα στο κάτω μέρος άρχισε να μαδάει στα 3 χρόνια.

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
georgetz έγραψε:A ρε Hi-Fi :lol:

Δεν καταλαβαίνω, τα γελάκια, αλλά μάλλον είναι άλλοι οι λόγοι της αντίδρασης, και όχι καθαρά μοτοσυκλετιστικοί. :s_dunno

Όπως και να 'χει, πέρα από προδιαγραφές, τεστ, κλπ κλπ, το κράνος πάνω απ' όλα πρέπει να βολεύει αυτόν που το φοράει. Εδώ τελειώνει και η κουβέντα για το τι θα πάρει κάποιος: ό,τι τον βολεύει, γιατί από εκεί ξεκινάει η ασφάλεια. Προφανώς, δεν θα πω ποτέ να βάλει ο άλλος open face επειδή θα παίρνει αέρα, αλλά εξήγησα νομίζω αναλυτικά πως τα περί βάρους και ανασφάλειας, ΔΕΝ αφορούν όλα τα Flip-Up (όπως λαθεμένα αναφέρθηκε αρχικά).
Προφανώς (επίσης), αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί full-face παντού και πάντα, θα κάνει ΑΡΙΣΤΑ και να το πάρει. Εγώ όπως είπα, έχω τέτοιο κράνος και κατάλαβα πως στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι, το να ιδρωκοπάς μέσα στην πόλη, δεν είναι καθόλου ασφαλές, γιατί έφτανα να οδηγώ με την ζελατίνα ανοιχτή για να πάρω αέρα. Γι'αυτό και πήρα το flip-up, που εν τέλει, καταλήγει να είναι πιο ασφαλές, γιατί έχεις μεγαλύτερη άνεση (αν το ανοίγεις μόνον σταματημένος).
Αυτό το γράφω ξανά, για να εξηγήσω γιατί το πρότεινα. Και για να καταλάβουν και όλοι πως όσοι αγοράζουν flip-up δεν είναι απαραίτητα ασυνείδητοι αναβάτες (κάθε άλλο, αφού είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη κατηγορία κρανών τα τελευταία χρόνια, άρα μάλλον κάτι καλό έχουν).

Σχόλιο για τα διάφορα μεγέθη. Η βασική αρχή δεν είναι πως βελτιώνεται η εφαρμογή κυρίως, αλλά το βάρος. Τα περισσότερα shells, βοηθάνε να είναι πιο μικρό το κράνος και να κερδίζονται πολύτιμα γραμμάρια. Η εφαρμογή πάντα θα είναι μια χαρά, γιατί απλώς προσθέτεις μαξιλάρια ή πιο χοντρή πολυστερίνη.

Ειλικρινά επίσης, αν και φοράω φωτοχρωμικά γυαλιά, δεν καταλαβαίνω γιατί να πάρεις στην Ελλάδα κράνος χωρίς sun visor. Το θεωρώ απαραίτητο, ήταν ένας ακόμη λόγος που δεν μου άρεσε το XR1100 (είχα διάφανη ζελατίνα). Σκούρα ζελατίνα είναι επικίνδυνη την νύχτα, οπότε για κανένα λόγο δεν θα την έβαζα σε ένα καθημερινό κράνος.

EDIT: Να προσθέσω εδώ πως σήμερα δεν υπάρχουν στεγανά και στα κράνη. Δεν είναι δηλαδή ένα Shoei πάντα κορυφαίο, για την ακρίβεια, Shoei σε Flip-Up δεν θα αγόραζα ποτέ, γιατί είναι κακές οι επιδόσεις στο άνοιγμα του σαγονιού:
https://sharp.dft.gov.uk/helmets/?manuf ... n-rating=1
Εικόνα
Αντίστοιχα στα full face, είναι κορυφαία μαζί με την Arai (όχι πάντα βέβαια, κάποια κράνη τους δεν έχουν τις ίδιες υψηλές επιδόσεις):
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#802403 @ArrowsFA1, κοίτα επίσης η ζελατίνα να έχει pinlock βάσεις για να μπορείς να βάλεις το πρόσθετο που είναι antifog για το χειμώνα. Κάνει τρελή δουλειά
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Anonymous Founder έγραψε:Ειλικρινά επίσης, αν και φοράω φωτοχρωμικά γυαλιά, δεν καταλαβαίνω γιατί να πάρεις στην Ελλάδα κράνος χωρίς sun visor.

Είναι πιο ελαφρύ. Είναι κάτι ακόμα που μπορεί να χαλάσει.