Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
glf έγραψε:Ποιο βουνό ρε σεις που αποκλείστηκε το σύμπαν από το χιόνι και όχι μόνο στην Αττική οδό.
Έστω τη μια μέρα που θα γυρίσεις σπίτι αντί να παρατήσεις το αυτοκίνητο αξίζει.
Γιώργο εδώ είσαι λάθος που λες απόλυτος για ασφάλτινα μόνο.

Και γω βάζω ζώνη και μέχρι σήμερα δε μου έχει χρειαστεί. Για τη 1α φορά τη φοράω.

Στα δικα σου τα μερη, σαφως και ειναι για χειμερινα και καλοκαιρινα λαστιχα, αλλαγη αναλογα με την εποχη, οπως κανεις εσυ.

Στην Αθηνα που θα το στρωσει μια φορα στα 3 χρονια και μαλιστα πριν το στρωσει το παιζουν τα καναλια για 10 μερες, δυσκολα θα μεινεις στο δρομο αν εισαι νοικοκυρης. Βαζεις μια αλυσιδα το πολυ πολυ καθε 3 χρονια και δεν τρως στη μαπα το παλτο (4 εποχων) σε καθε σου χιλιομετρο, ωστε να σκεφτεις οτι εκανες αποσβεση το 3ημερο που θα πιασει 5-10 ποντους χιονακι.

Φυσικα το σκεπτικο μου στηριζεται στο οτι θελω να εχω το μεγιστο δυνατο κρατημα απο τα λαστιχα, σε οσο περισσοτερα απο τα συνολικα χιλιομετρα που κανω. Δηλαδη ειναι αστειο ενας Αθηναιος να φοβαται το χιονι και να αποτελεσει βασικο κριτηριο στην επιλογη των ελαστικων του.

Και επαναλαμβανω Κωστη! Δεν ειμαι απολυτος ποιο λαστιχο ειναι σωστο για τη χρηση που κανεις εσυ, γιατι δεν τη γνωριζω ακριβως. Ειμαι απολυτος για το σωστο λαστιχο στις συγκεκριμενες συνθηκες/χρηση που περιγραφω εγω, για καποιον που δε βαριεται να κανει την τραμπα στα λαστιχα 2 φορες το χρονο.
Άβαταρ μέλους
By nikos
glf έγραψε:Ποιο βουνό ρε σεις που αποκλείστηκε το σύμπαν από το χιόνι και όχι μόνο στην Αττική οδό.

Και γω βάζω ζώνη και μέχρι σήμερα δε μου έχει χρειαστεί. Για τη 1α φορά τη φοράω.
Βρε συ και allseason να είχες πάλι θα είχες αποκλειστεί στην Αττική οδό. Για αυτό έχεις αλυσίδες η πανιά για ώρα ανάγκης και δε μου κουβαλας τα allseason συνέχεια στην Αθήνα η περιξ
Άβαταρ μέλους
By skous
nikos έγραψε:

Βρε συ και allseason να είχες πάλι θα είχες αποκλειστεί στην Αττική οδό. Για αυτό έχεις αλυσίδες η πανιά για ώρα ανάγκης και δε μου κουβαλας τα allseason συνέχεια στην Αθήνα η περιξ
Not true.
Yπάρχουν ΠΟΛΛΑ all season που είναι κοντά σε χειμερινά. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν θα πάς να διασχίσεις τίγκα στο χιόνι δρόμο, αλλά αν σε πιάσει εν κινήσει, ειναι μια χαρά.

My case: Πλέον (οταν είμαι Ελλάδα), μένω στα υπερ-βόρεια της Αθήνας (450μ υψόμετρο). Το πρωϊ έχει άνετα <7 βαθμούς αυτές τις μέρες, το μεσημέρι φτάνει 17-20. Λογικά Ιανουάριο θα έχουμε πολύ πιο κρύο + παίζει να το στρώνει και κάποιες μέρες.

Σε βουνά συχνά δεν πάω πλέον, αλλά για να φτάσω Αθήνα η στο εξοχικό πρέπει να περνάω απο Διονύσου, είτε να ανεβωκατεβαίνω Πεντέλη είτε να διασχίζω Ν. Ερυθραία κλπ.

Το καλοκαίρι παίζουν βόλτες και παραλίες και εκτός ασφάλτου. Το αυτοκίνητο είναι ένα Κούγκα 4x4 και φυσικά όποιος το έχει οδηγήσει καταλαβαίνει ότι δεν είναι ένα όχημα που θα το στρίψεις στα στροφιλίκια, ούτε θα το πηγαίνεις χωρις αύριο, καθώς είναι πολύ βαρύ (και δεν θα σταματήσει). Άρα μιλάμε για συντηρητική, άντε καμία φορά λίγο σβέλτη οδήγηση ενός SUV αλλά ως εκεί.

Θεωρώ τα all seasons (βέβαια να τα δούμε πρώτα) σαν την χρυσή τομή, ώστε να μην πάω σε 2 ζεύγη (χειμερινά/καλοκαιρινά) μιάς και δεν θέλω να πληρώσω +1000 ευρώ και δεν θέλω να μπώ σε διαδικασία βαλε-βγάλε, ενώ θεωρώ οτι δεν χάνω ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, ενώ μόνο κερδίζω με αυτό το προφίλ χρήσης (+ οτι η τετρακίνηση με τα allseasons μαλλον θα βοηθάει να φτάνω κοντά σε επιδόσεις χειμερινών στα ψεύτικα χιόνια (για τα πιο βαρβατα υπάρχουν πάντα οι αλυσίδες)

< >
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#797482 Όσες φορές κόλλησα σε χιόνι δεν ήταν από το δικό μου αυτοκίνητο αλλά από άλλων. Κολλάει κάποιος μπροστά, σταματά η κυκλοφορία, στρώνει χιόνι, έμειναν όλοι.

Γι'αυτό άλλαξε ο νόμος, αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα απλά δεν θα έχουν όλοι και θα μείνει κόσμος.
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#797522 Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση και να εξηγήσω τι εννοώ ..

Εικόνα

Σε αυτή τη συνθήκη ,η Mercedes με crossclimate2 245/40-18 είχε ΤΕΡΑΣΤΙΑ δυσκολία να ξεκινήσει

Εικόνα

Εδώ δεν πήγαμε πουθενά , έχανε την ουρά για πλάκα .Έβαλα αλυσίδες

Αντιστοίχως το CX7 με Pirelli Scorpion Verde all season SF 235/55-19 δεν είχε σοβαρές δυσκολίες με τα παρακάτω

Εικόνα

Εικόνα

Προφανώς και είχα διαβάσει όλα τα reviews κυρία από το tyrereview που δίνει ο vagmann.
Για αυτό και τα παρήγγειλα, και μάλιστα αναγκάστηκα να “τετραγωνισω” τη διάσταση .
Πίσω φοράει κανονικά 265/35-18 , αλλά θα τα έφερναν του Αγίου ανήμερα .

Επομένως , από την μικρή εμπειρία , κατέληξα ότι παίζουν και άλλα στοιχεία σημασία .
Ιδιαίτερα στο ζήτημα θερμοκρασιών λειτουργίας ελαστικού κλπ .

Αυτά και ελπίζω να έγινα περισσότερο κατανοητός .
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#797526 Σε αυτό το σημείο απλά να θυμίσω σε όσους έχουν πισωκίνητο, ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικό σύστημα (και) εμπρός, εφόσον θέλουν να έχουν τιμόνι. Αν έχετε αλυσίδες/πανιά μόνο πίσω, στην πρώτη γλιστερή κατηφόρα θα βιώσετε πολύ ενδιαφέρουσες εμπειριες.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
tsilis έγραψε:Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση και να εξηγήσω τι εννοώ ..

Σε αυτή τη συνθήκη ,η Mercedes με crossclimate2 245/40-18 είχε ΤΕΡΑΣΤΙΑ δυσκολία να ξεκινήσει

Εδώ δεν πήγαμε πουθενά , έχανε την ουρά για πλάκα .Έβαλα αλυσίδες

Αντιστοίχως το CX7 με Pirelli Scorpion Verde all season SF 235/55-19 δεν είχε σοβαρές δυσκολίες με τα παρακάτω

[i
Εικόνα

Προφανώς και είχα διαβάσει όλα τα reviews κυρία από το tyrereview που δίνει ο vagmann.
Για αυτό και τα παρήγγειλα, και μάλιστα αναγκάστηκα να “τετραγωνισω” τη διάσταση .
Πίσω φοράει κανονικά 265/35-18 , αλλά θα τα έφερναν του Αγίου ανήμερα .

Επομένως , από την μικρή εμπειρία , κατέληξα ότι παίζουν και άλλα στοιχεία σημασία .
Ιδιαίτερα στο ζήτημα θερμοκρασιών λειτουργίας ελαστικού κλπ .

Αυτά και ελπίζω να έγινα περισσότερο κατανοητός .

Τσίλη πάντως και το CX30 με τα τελείως θερινά Toyo πέρυσι στο χαμό της Αθήνας αλλά και σε 8 περίπου εξορμήσεις στο ΧΚΠαρνασσού μια χαρά τα πήγε .Δεν έβαλά πουθενά τα πανία που είχα αγοράσει.
Η πίσω κίινηση εχει μεγάλο μειονέκτημα στο χιόνι.
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
#797613 Εχω αρκετες ιστοριες να πω αλλα μια θα γραψω. Εγω καθε χρονο φοραω τα χειμωνιατικα διοτι πηγαινοερχομαι καλαβρυτα για σκι.
Για οσους ξερουν ο δρομος καλαβρυτα-χιονοδρομικο ειναι απο τους πιο καλοκαθαρισμενους δρομους. Παντα η σχεδον παντα ειναι καθαρος εκτος απο σπανιες φορες δλδ πρεπει να ριχνει τονω κωλο του σερι και να μην προλαβαινουν τα εκχιονιστικα.
Μια απο αυτες τις φορες ειχα παει λοιπον 3ημερο.Ξεκιναμε λοιπον χαλαρα το πρωι κατα τις 9 για επανω
Στη γνωστη διασταυρωση που λεμε για το χκ εχει αστυνομια η οποια σταματαει ολους τους οδηγους και τους επιβαλει να βαλουν αλυσιδες. Ελα μου ντε ομως που ο μπρστα απο εμενα ενα τζιπακι ,νομιζω jimny ,τον σταματαει και τον αφηνει ξανα να ξεκινησει χωρις να βαλει αλυσιδες. Ερχεται σε μενα λοιπον και μου λεει πρεπει να βαλετε αλυσιδες. Του απανταω οτι δεν τις χρειαζομαι διοτι φοραω χειμερινα ελαστικα. Αυτος εκει να επιμενει. Τον ρωταω ο μπροστα γιατι δεν εβαλε και παιρνω την κλασικη απαντηση ....το μπροστα ειναι τετρακινητο :dizzy: :dizzy:
Του απανταω πολυ ευγενικα οτι πρωτον και εγω εχω τετρακινηση αλλα αυτο δεν εχει καμια σημασια και οτι αυτον θα τον μαζευετε απο κανα χαντακι και οχι εμενα. Και τριτον οτι καλο θα ηταν να ενημερωθει τι σημαινουν χειμερινα ελαστια. Τεσπα με τα χιλια με αφησε να περασω. Απο τη διασταυρωση εως το χκ σκηνες απειρου καλλους αλλα η σκηνη η οποια προβλεψα βγηκε αληθινη. Κανα 2 χλμ παραπερα σε μια κοφτη δεξια μεσα στο χαντακι βρισκοταν ενα jimny :lol:

Να μην αναφερω στην επιστροφη τι γινοταν που ειναι και κατηφορα :lipsealed: :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
bujinkan έγραψε:Εχω αρκετες ιστοριες να πω αλλα μια θα γραψω. Εγω καθε χρονο φοραω τα χειμωνιατικα διοτι πηγαινοερχομαι καλαβρυτα για σκι.

Δεν μπορω να ξερω για τον αποχιονισμο αλλα ρε συ Αχχιλεα δεν μπορουν να φτιαξουν λιγο την ασφαλτο, να φαρδυνουν κανα μετρο τις στροφες ειδικα τις φουρκετες; Πασχει σε σημανση, ματια τις γατας για τις ομιχλες, γενικα δειχενι παρατημενος

Ειχα να παω χρονια πολλα και ο δρομος ηταν πιο χαλια απο ο,τι θυμομουν. Τοσος κοσμος ανεβαινει καθε χρονο χειμωνα- καλοκαιρι.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#797642 Εγώ είχα χειμερινά για πολλά χρόνια στο εξωτερικό.Αλλα για την Αθήνα με αυτές τις θερμοκρασίες που πιάνει δεν είναι και τόσο εύκολο να τα έχεις αν πηγαίνεις απλώς για σκι στο χιονοδρομικό.Αν ανεβαίνεις όμως κάθε ΣΚ Λιβάδι και το σπίτι σου είναι μέσα σε στενό αλλάζει το πράγμα.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#797668 Τώρα ξανά περνάω τα θερινά ☹️
Χτες το βράδυ έπεσα σε μια λακκούβα στο Καβούρι και καταστράφηκαν τα δυο δεξιά χιονολαστιχα. Τα οποία πλέον δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και πρέπει να ψάξουν να μου τα βρουν από Γερμανία. Άρα τώρα πληρώνω για την αλλαγή σε θερινά ώστε να μπορώ να κινούμαι στο ενδιάμεσο, μετά για την αγορά δυο χειμερινών (εφόσον τα βρουν) και τέλος την αλλαγή πάλι από τα θερινά σε χειμερινά.

Και όλα αυτά γιατί στην χώρα μας κάποιος άνοιξε μια τρύπα στην δεξιά λωρίδα και μετά απλά έριξε άμμο που την πήρε η πρώτη βροχή.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
Χρήστος Λάππας έγραψε:Τώρα ξανά περνάω τα θερινά ☹️
Χτες το βράδυ έπεσα σε μια λακκούβα στο Καβούρι και καταστράφηκαν τα δυο δεξιά χιονολαστιχα. Τα οποία πλέον δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και πρέπει να ψάξουν να μου τα βρουν από Γερμανία. Άρα τώρα πληρώνω για την αλλαγή σε θερινά ώστε να μπορώ να κινούμαι στο ενδιάμεσο, μετά για την αγορά δυο χειμερινών (εφόσον τα βρουν) και τέλος την αλλαγή πάλι από τα θερινά σε χειμερινά.

Και όλα αυτά γιατί στην χώρα μας κάποιος άνοιξε μια τρύπα στην δεξιά λωρίδα και μετά απλά έριξε άμμο που την πήρε η πρώτη βροχή.

Μπορεις να διεκδικήσεις αποζημιωση απο το δημο?
Ανοιξαν πολλες λακουβες λογω των πολλων βροχων. Κι εγω επεσα σε μια μεγαλη που ηταν σκεπασμενη απο νερο :rant:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#797686 Εννοείται πως μπορεί, είτε από τον Δήμο ή την Περιφέρεια, αναλόγως ποιος είναι ο υπεύθυνος για τον δρόμο. Και σχεδόν πάντα αποζημιώνεσαι. Αλλά θα έπρεπε να κάνει καταγραφή του συμβάντος.