Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By koutsan
#7863 Ορθώς σου τα φέρνει : όπως εκπαιδεύονται τα κατοικίδια (όσα είναι επιδεκτικά εκπαίδευσης και για τις δυνατότητες και τα όρια του καθενός) έτσι εκπαιδεύονται και τα παιδιά. Αυτό που κυρίως τα διαχωρίζει είναι ότι τα παιδιά έχουν ασύλληπτα μεγαλύτερες δυνατότητες (αυτό δεν είναι μόνο καλό ιδίως ως προς την δυσκολία/πολυπλοκότητα της εκπαίδευσης) από τα κουτάβια πχ και φυσικά μπορούν να μάθουν χιλιάδες πράγματα από νωρίς.
Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει την όρεξη και το χρόνο να ασχοληθεί και να κουραστεί (να σπάσει τα @@ του ενδεχομένως μέχρι δακρύων εξάντλησης επί 1 συνεχόμενο 3μηνο ή παραπάνω) δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν γίνεται, απλά αυτός ίσως εγκαταλείπει γιατί δεν αντέχει άλλο. Κάνει μια εκτίμηση και λέει "εγώ δεν αντέχω άλλο αυτή τη διαδικασία "εκπαίδευσης" ας κοιμάται ό,τι ώρα θέλει, όσο θέλει, όπου θέλει κλπ"..Επιλογή του και ίσως και η βέλτιστη αλλά μη μας λέτε αμέσως ότι αυτό είναι τύχη.
Κάποιος ενδεχομένως έφτυσε το γάλα της μάνας του για να "μάθει" στο παιδί του αυτό/ά που εσύ αποκαλείς "τύχη", και ο ίδιος το ονομάζει πειθαρχία, ιώβειο επιμονή και υπομονή.
Επειδή εσένα δε σου "βγήκε" κάτι δεν σημαίνει ότι είναι - απαραίτητα και εκ των προτέρων - τυχερός όποιος το έχει πετύχει.
Οι ως άνω παρατηρήσεις μου έχουν γενικότερη εφαρμογή και αξία (αν θεωρήσουμε ότι έχουν κάποια) και δεν αφορούν μόνο την εκπαίδευση των παιδιών.

Και ένα παραδειγματάκι για να το κάνω σαφέστερο.
Σχεδόν κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να τρώει σοκολάτες, γλειφιτζούρια, καραμέλες, παγωτά κλπ γλυκά με το κιλό. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους γονιούς γιατί παρά την ανωτέρω άποψή τους αφήνουν τα παιδιά τους να τα τρώνε αυτά - άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο - θα σου απαντήσουν ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ (έτσι ακριβώς θα σου πουν) να αποτρέψεις το παιδί να τρώει γλυκά όταν όλα τα παιδάκια γύρω του τρώνε. Όλοι αυτοί οι γονείς, αν το παιδί τους κινδύνευε με θάνατο ή σοβαρή βλάβη της υγείας τους από την κατανάλωση ζάχαρης, θα πετύχαιναν με θαυμαστό τρόπο το ΑΔΥΝΑΤΟΝ και θα μάθαιναν στο παιδί να μην τρώει ποτέ γλυκά.
Το μόνο συμπέρασμα που θέλω να βγάλω από το ανωτέρω είναι ότι προφανώς και είναι 99% εφικτό να κρατήσεις το παιδί σου μακριά από τα γλυκά, απλά δεν θέλεις να καταβάλεις την ανάλογη κολοσσιαία προσπάθεια για να το πετύχεις (και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου :s_smile ).
Μην ξανακούσω όμως ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ή ότι αν κάποιος το πέτυχε είναι σίγουρα τυχερός.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#7881 Παρ' οτι ο Koutsan ακουγεται υπερμετρα απολυτος, να θυμισω τη γνωστη παροιμια "το παιδι σου και το σκυλι σου, οπως το μάθεις".

Ινb4, την κλασικη ερωτηση, ΔΕΝ εχω παιδια. Αυτο δε σημαινει ομως οτι δεν εχω ικανοτητα παρατηρησης των (καποτε) ανιψιών, και των παιδιων των φιλων μου. Και αρκετες φορες, οποιος ειναι εξω απο το χορο και δεν εχει συναισθηματικους δεσμους με το παιδακι, μπορει να το κουμανταρει καλυτερα και απο τη μαμα του. Δεν ειναι ολες οι νηπιαγωγοι/δασκαλες μαναδες, ούτε οι κοπελες που φυλανε παιδια στο σπιτι εχουν σπουδασει Παιδαγωγικα.
Άβαταρ μέλους
By manosky
#7886 Δεν ξέρω τι στον διάβολο έχει γίνει, αλλά ο koutsan τον τελευταίο χρόνο έχει "πάθει" κάτι.
Δεν γράφει ουτοπικές πίπες για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά εκφράζει σε γενικές γραμμές σοβαρές θέσεις.
Μάλλον καβάλησε το κρίσιμο σκαλοπάτι, έστω και αργά. Έπρεπε να συμβούν κάποια πράγματα προφανώς. :inlove:
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#8010 koutsan εχεις ασχοληθει-ψαξει καθολου το θεμα της "εκπαιδευσης" απο μικρη ηλικια (πχ στο σκακι ή τη μουσικη κλπ) με σκοπο αναπτυξη απο νωρις της ευφυιας του σε υψηλα επιπεδα?

Καποια στιγμη διαβαζα κατι αρθρα για παιδακια που εξελιχτηκαν σε πολυ μεγαλο βαθμο (πχ grandmaster στα 6 του) με αυτο τον τροπο χωρις να εχουν αρχικα IQ μεγαλοφυιας ας πουμε.
Άβαταρ μέλους
By koutsan
#8028 Καθόλου δεν έχω ασχοληθεί και γενικώς δεν με απασχολούν τέτοια θέματα ως προς την ευφυΐα του παιδιού μου.
Το μόνο που με απασχολεί είναι να περνάμε καλά :s_smile (κυρίως εγώ :shifty: )

Άλλωστε οι περισσότεροι πολύ ισχυροί σκακιστές είναι άκρως προβληματικοί στον πραγματικό κόσμο και δε νομίζω ότι θα ήθελες ποτέ το παιδάκι σου να γίνει σαν κι αυτούς. Πχ o Vassily_Ivanchuk είναι ένας απίστευτος σκακιστής, εξωπραγματικού ταλέντου, τρομάζεις με το σκάκι που ξέρει/παίζει αλλά μάλλον θα προτιμούσα να στερήσω 1-2 δάχτυλα (όχι αντίχειρα :shifty: ) από το χέρι της κόρης μου παρά να γίνει έτσι :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By markvag
koutsan έγραψε:Το μόνο που με απασχολεί είναι να περνάμε καλά :s_smile (κυρίως εγώ :shifty: )

ΟΚ, επανήλθε... :s_biggrin :inlove:
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#8036 Η πιο σωστή αντιπαραβολή είναι το ¨όποιος δεν έγινε δισεκατομμυριούχος δεν προσπάθησε αρκετά, τί τύχη και |λογοκρισία|" :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By koutsan
rx8_drifter έγραψε:Η πιο σωστή αντιπαραβολή είναι το ¨όποιος δεν έγινε δισεκατομμυριούχος δεν προσπάθησε αρκετά, τί τύχη και |λογοκρισία|" :rtfm:

Όοοοοχι, ο σωστός παραλληλισμός θα ήταν να πεις "όποιος έγινε δισεκατομμυριούχος ήταν τυχερός" και θα σου απαντούσα το ίδιο, ότι δηλ. η φράση ΔΕΝ είναι σωστή γιατί υπάρχουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι που ΔΕΝ έγιναν από τύχη (ή τέλος πάντων κυρίως από τύχη).
Αυτό δε σημαίνει φυσικά ούτε ότι έγιναν επειδή προσπάθησαν πολύ, ούτε ότι όποιος προσπαθεί πολύ (έστω πάρα πολύ) θα γίνει δισεκατομμυριούχος.

Κάποιος πχ που έκανε μερικές γερές μπάζες με μίζες/απάτες/υπεξαιρέσεις σε 1-2 χρόνια μπορεί να έγινε πάμπλουτος : αυτό δεν έγινε ούτε από τύχη, ούτε γιατί προσπάθησε πολύ :shifty:
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#8054 Όποιος δεν "εκπαίδευσε" το παιδί του δεν προσπάθησε αρκετά
Όποιος δεν έγινε δισεκατομμυριούχος δεν προσπάθησε ακετά :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By kovathe
koutsan έγραψε:Το μόνο που με απασχολεί είναι να περνάμε καλά :s_smile (κυρίως εγώ :shifty: )

Καλα, αυτης της αποψης ημουν παντα κι εγω :s_biggrin
Θεωρητικα μιλωντας (το σκακι ηταν απλα ενα απο τα παραδειγματα, υπαρχουν και αλλα: μουσικη, μαθηματικα κλπ) και εφαρμοζοντας καποιες απο τις τεχνικες (σε πολυ πιο ηπια μορφη και οχι τα δικα τους εντατικα προγραμματα) ισως θα μπορουσες να διασφαλισεις απο νωρις μια σωστα δομημενη και ανεπτυγμενη ευφυια.
Ξαναλεω οχι στα υπερβολικα επιπεδα του παραδειγματος (grandmaster στα 6 ή βιρτουοζος στο πιανο στα 5), απλα σε ενα αρκετα ανω του μεσου ορου επιπεδο.
Άβαταρ μέλους
By koutsan
kovathe έγραψε:

Καλα, αυτης της αποψης ημουν παντα κι εγω :s_biggrin
Θεωρητικα μιλωντας (το σκακι ηταν απλα ενα απο τα παραδειγματα, υπαρχουν και αλλα: μουσικη, μαθηματικα κλπ) και εφαρμοζοντας καποιες απο τις τεχνικες (σε πολυ πιο ηπια μορφη και οχι τα δικα τους εντατικα προγραμματα) ισως θα μπορουσες να διασφαλισεις απο νωρις μια σωστα δομημενη και ανεπτυγμενη ευφυια.
Ξαναλεω οχι στα υπερβολικα επιπεδα του παραδειγματος (grandmaster στα 6 ή βιρτουοζος στο πιανο στα 5), απλα σε ενα αρκετα ανω του μεσου ορου επιπεδο.
΄

Οκ δεκτόν : αυξάνεις πράγματι τις πιθανότητες να διασφαλίσεις αυτό που περιγράφεις.
Τα πάντα όμως έχουν ένα κόστος : χρόνου, χρήματος, προσπάθειας, άγχους κοκ.
Είσαι βέβαιος ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει κυρίως να στρέψεις τους (προφανώς πεπερασμένους) πόρους σου (αλλά και του ίδιου του παιδιού) ;
Μπορεί και ναι, αλλά βέβαιος δεν είμαι.

Το παν είναι να γίνει καλός άνθρωπος, γι αυτό να του δώσεις πολύ αγάπη :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#8077 Παιδιά δεν έχω , αλλά μια μεγάλη ευφυΐα, νομίζω μόνο προβλήματα θα φέρει. Ας είναι το παιδί μου σαν τα υπόλοιπα, δεν βλέπω κάτι κακό σ' αυτό...
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#8080 Καλα με πεισατε. :s_biggrin
Θα κοιταξω να γινει καλος ανθρωπος και χρησιμος στην κοινωνια πανω απ ολα :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Anonymous Founder έγραψε:Παιδιά δεν έχω , αλλά μια μεγάλη ευφυΐα, νομίζω μόνο προβλήματα θα φέρει.

Μόνο προβλήματα όχι.
Απλά είναι σίγουρο πως θα φέρει κάποια. Αλλά και ο μέσος όρος θα φέρει άλλα.
Διαλέγεις ανάλογα.