Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By ArrowsFA1
#74058 Μια που λέτε για καυστήρες......
Στο λεβητοστάσιο υπάρχει ένα μικρό φίλτρο πετρελαίου μεταξύ δεξαμενής και καυστήρα.
Φαντάζομαι η απάντηση εξαρτάται εν πολλοίς από την ποιότητα του πετρελαίου.....υπάρχει ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγής του; Π.χ. κάθε χρόνο/χ ώρες/χ λίτρα κλπ; Ή κατόπιν οπτικού ελέγχου, όταν το δει κανείς να μπουκώνει;

(ο καυστήρας δε χρησιμοποιείται συχνά και στη ζωή του όλη δεν έχει κάψει πάνω από 2 τόνους πετρέλαιο).
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#74062 Αφού μετά από κάποιους μήνες καταλήξαμε σε σχέδιο για το σπίτι, ήρθε η ώρα της επιλογής της θέρμανσης....
Το σπίτι μονοκατοικία(όχι μεζονέτα) δηλαδή ανοιχτό από παντού. Ενώ είναι δίπλα στο κύμα= ΠΟΛΥ υγρασία.
Το μόνο που έθεσα ως όρο στη σύζυγο, είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση. Και αυτό γιατί θα αποχωριστεί τα χαλιά, που τόσο αγαπάει το χειμώνα. Αυτό που με απασχολεί είναι το κόστος χρήσης, και όχι τόσο το κόστος κατασκευής. Δηλαδή θέλω ένα ζεστό σπίτι. Πηγές ενέργειας είναι πετρέλαιο-ρεύμα-ξύλα. Υπάρχει και δεξαμενή υγραερίου, αλλά δεν θέλω να τη χρησιμοποιήσω για λόγους νομιμότητας(χρησιμοποιείται σαν επαγγελματική ενέργεια το καλοκαίρι). Μέχρι τώρα οι περισσότεροι προτείνουν αντλία θερμότητας, σε συνδυασμό με λάμπες κενού, για να εκμεταλλευτούμε και τον ήλιο.
Το έχει κάνει κανείς;
Επίσης αυτός που φαίνεται περισσότερο γνώστης, προτείνει να βάλουμε και μερικά φαν κόιλ, για τις υγροποιήσεις στο πάτωμα. Και μου αποκλείει την επιλογή του ξύλινου δαπέδου. Λέει ότι η μόνη επιλογή είναι κολλητό ενώ προτείνει ως ιδανικό κάποια τσιμεντοκονία ή βιομηχανικό δάπεδο για μεγαλύτερη απόδοση.
Γνώμες ειδικών και μη ευπρόσδεκτες. Ιδιαιτέρως όσων έχουν κάτι αντίστοιχο σπίτι τους.
Άβαταρ μέλους
By Morx
ArrowsFA1 έγραψε:Μια που λέτε για καυστήρες......
Στο λεβητοστάσιο υπάρχει ένα μικρό φίλτρο πετρελαίου μεταξύ δεξαμενής και καυστήρα.
Φαντάζομαι η απάντηση εξαρτάται εν πολλοίς από την ποιότητα του πετρελαίου.....υπάρχει ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγής του; Π.χ. κάθε χρόνο/χ ώρες/χ λίτρα κλπ; Ή κατόπιν οπτικού ελέγχου, όταν το δει κανείς να μπουκώνει;

(ο καυστήρας δε χρησιμοποιείται συχνά και στη ζωή του όλη δεν έχει κάψει πάνω από 2 τόνους πετρέλαιο).

Δυσκολα να μαζεψει πραμα, σε σημειο να μπουκωσει. Δεν προστατευει ιδιαιτερα.
Η αντλια και το μπεκ, εχουν ΠΟΛΥ μικροτερη διατομη απο αυτη του φιλτρου... αυτο που κανει ειναι να κραταει τα "χοντρα"... επισης λογω κατασκευης και περιορισμενης ροης, υπαρχει και το ιζημα που καθεται στον πατο απο το κυπελακι.

Δυσκολο λοιπον οπως ειπα να μαζεψει πραμα, αφου η δεξαμενη αν ειναι 1Χ1 στη βαση της, αλφαδιασμενη ωραια και το σωληνα της παροχης για τον καυστηρα τοποθετημενο στα 2 εκατοστα απο τον πατο (τυχαιο νουμερο) ... μιλαμε για 20 λιτρα ΒΡΩΜΑΣ που πρωτα θα πρεπει να γεμισουν αυτο το υψος της σταθμης και μετα να μπουνε στην παροχη!

Anyway, με 2 τονους πετρελαιου ... ειναι παρθενα ακομα η εγκατασταση! :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By Morx
kyr80 έγραψε:Αφού μετά από κάποιους μήνες καταλήξαμε σε σχέδιο για το σπίτι, ήρθε η ώρα της επιλογής της θέρμανσης....
Το σπίτι μονοκατοικία(όχι μεζονέτα) δηλαδή ανοιχτό από παντού. Ενώ είναι δίπλα στο κύμα= ΠΟΛΥ υγρασία.
Το μόνο που έθεσα ως όρο στη σύζυγο, είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση. Και αυτό γιατί θα αποχωριστεί τα χαλιά, που τόσο αγαπάει το χειμώνα. Αυτό που με απασχολεί είναι το κόστος χρήσης, και όχι τόσο το κόστος κατασκευής. Δηλαδή θέλω ένα ζεστό σπίτι. Πηγές ενέργειας είναι πετρέλαιο-ρεύμα-ξύλα. Υπάρχει και δεξαμενή υγραερίου, αλλά δεν θέλω να τη χρησιμοποιήσω για λόγους νομιμότητας(χρησιμοποιείται σαν επαγγελματική ενέργεια το καλοκαίρι). Μέχρι τώρα οι περισσότεροι προτείνουν αντλία θερμότητας, σε συνδυασμό με λάμπες κενού, για να εκμεταλλευτούμε και τον ήλιο.
Το έχει κάνει κανείς;
Επίσης αυτός που φαίνεται περισσότερο γνώστης, προτείνει να βάλουμε και μερικά φαν κόιλ, για τις υγροποιήσεις στο πάτωμα. Και μου αποκλείει την επιλογή του ξύλινου δαπέδου. Λέει ότι η μόνη επιλογή είναι κολλητό ενώ προτείνει ως ιδανικό κάποια τσιμεντοκονία ή βιομηχανικό δάπεδο για μεγαλύτερη απόδοση.
Γνώμες ειδικών και μη ευπρόσδεκτες. Ιδιαιτέρως όσων έχουν κάτι αντίστοιχο σπίτι τους.

Συγγενης μου, εχει αντλια θερμοτητας στην ενδοδαπεδια (η ενδοδαπεδια, ηταν ΤΡΟΜΕΡΗ επενδυση, που μπορει να κοστισε πολλα το 1998 αλλα τα εβγαλε ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ στο πολλαπλασιο !!!). Αντλια θερμοτητας εβαλε προ 2ετιας. Ειναι η καλυτερη επιλογη που μπορεις να κανεις, αφου το συστημα λειτουργει σε χαμηλες θερμοκρασιες!
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#74068 Έχουμε μια ιδέα για κόστος χρήσης; Και πόσα μέτρα είναι το σπίτι του, για να κάνω ένα μπακάλικο υπολογισμό.
Άβαταρ μέλους
By Morx
kyr80 έγραψε:Έχουμε μια ιδέα για κόστος χρήσης; Και πόσα μέτρα είναι το σπίτι του, για να κάνω ένα μπακάλικο υπολογισμό.

Δε βγαζεις ακρη ετσι! Οτι νουμερα και να δωσω, ειναι καθαρα θεμα του πως χρησιμοποιεις τη θερμανση, που ζεις, τι χειμωνες εκανε κτλ ....
Νομιζω πως ειχε βαλει αντλια θερμοτητας, οταν το πετρελαιο δεν ειχε επιδοτηση με την πρωτη "ανηφορα".
Με την αντλια η θερμανση κοστισε τα μισα απ'οτι σε πετρελαιο.
Με την περσινη επιδοτηση, σαφως και το οφελος μικρυνε .... με τα φετινα δεδομενα και τα πολλα κρυα, η αντλια θερμοτητας (στους -14...) δεν εχει καλη αποδοση! (δεν ξερω τι και πως σ'αυτα, ετσι μου ειπε)
Εκαψε και λιγο πετρελαιο συμπληρωματικα!
Άβαταρ μέλους
By GTS
kyr80 έγραψε:Αφού μετά από κάποιους μήνες καταλήξαμε σε σχέδιο για το σπίτι, ήρθε η ώρα της επιλογής της θέρμανσης....
Το έχει κάνει κανείς;

Μθα προσθεσεις και αλλα τμ στο Ε9 τωρα που ερχεται το περουσιολογιο?
Άβαταρ μέλους
By kyr80
Morx έγραψε:
kyr80 έγραψε:Έχουμε μια ιδέα για κόστος χρήσης; Και πόσα μέτρα είναι το σπίτι του, για να κάνω ένα μπακάλικο υπολογισμό.
<br abp="823">Δε βγαζεις ακρη ετσι! Οτι νουμερα και να δωσω, ειναι καθαρα θεμα του πως χρησιμοποιεις τη θερμανση, που ζεις, τι χειμωνες εκανε κτλ ....<br abp="824">Νομιζω πως ειχε βαλει αντλια θερμοτητας, οταν το πετρελαιο δεν ειχε επιδοτηση με την πρωτη "ανηφορα".<br abp="825">Με την αντλια η θερμανση κοστισε τα μισα απ'οτι σε πετρελαιο.<br abp="826">Με την περσινη επιδοτηση, σαφως και το οφελος μικρυνε .... με τα φετινα δεδομενα και τα πολλα κρυα, η αντλια θερμοτητας (στους -14...) δεν εχει καλη αποδοση! (δεν ξερω τι και πως σ'αυτα, ετσι μου ειπε)<br abp="827">Εκαψε και λιγο πετρελαιο συμπληρωματικα!
-14 :help:

Ευτυχώς εδώ δεν πέφτει τόσο η θερμοκρασία. Το πρόβλημα είναι η υγρασία. Το ξέρω ότι καίει λιγότερο από ότι με πετρέλαιο. Αυτό που με απασχολεί είναι πόσο καίει σε σχέση με συμβατικές μεθόδους η ενδοδαπέδια.
Μου είπαν ότι όταν την ανοίξεις γύρω στον Νοέμβρη δεν την κλείνεις μέχρι το Μάρτιο. Γιατί οι θερμοκρασιακές μεταβολές είναι ΠΟΛΥ αργές. Βέβαια έχεις 24ώρες ζεστό σπίτι. Οπότε και στα ίδια χρήματα να βγαίνει σε σχέση με το άναψε-σβήσε του καλοριφέρ, παλι κερδισμένος είσαι

GTS έγραψε:Μθα προσθεσεις και αλλα τμ στο Ε9 τωρα που ερχεται το περουσιολογιο?

Το σπίτι ήδη πληρώνει τα νταβατζιλίκια.... Είναι το παλιό σπίτι των παπούδων, που εδώ και χρόνια μένει το προσωπικό το καλοκαίρι. Θα γίνει ολική ανακαίνιση. Μόνο κάποιοι εξωτερικοί τοίχοι θα μείνουν στη θέση τους
Άβαταρ μέλους
By otso
kyr80 έγραψε:
Morx έγραψε:
<br abp="823">Δε βγαζεις ακρη ετσι! Οτι νουμερα και να δωσω, ειναι καθαρα θεμα του πως χρησιμοποιεις τη θερμανση, που ζεις, τι χειμωνες εκανε κτλ ....<br abp="824">Νομιζω πως ειχε βαλει αντλια θερμοτητας, οταν το πετρελαιο δεν ειχε επιδοτηση με την πρωτη "ανηφορα".<br abp="825">Με την αντλια η θερμανση κοστισε τα μισα απ'οτι σε πετρελαιο.<br abp="826">Με την περσινη επιδοτηση, σαφως και το οφελος μικρυνε .... με τα φετινα δεδομενα και τα πολλα κρυα, η αντλια θερμοτητας (στους -14...) δεν εχει καλη αποδοση! (δεν ξερω τι και πως σ'αυτα, ετσι μου ειπε)<br abp="827">Εκαψε και λιγο πετρελαιο συμπληρωματικα!
-14 :help:

Ευτυχώς εδώ δεν πέφτει τόσο η θερμοκρασία. Το πρόβλημα είναι η υγρασία. Το ξέρω ότι καίει λιγότερο από ότι με πετρέλαιο. Αυτό που με απασχολεί είναι πόσο καίει σε σχέση με συμβατικές μεθόδους η ενδοδαπέδια.
Μου είπαν ότι όταν την ανοίξεις γύρω στον Νοέμβρη δεν την κλείνεις μέχρι το Μάρτιο. Γιατί οι θερμοκρασιακές μεταβολές είναι ΠΟΛΥ αργές. Βέβαια έχεις 24ώρες ζεστό σπίτι. Οπότε και στα ίδια χρήματα να βγαίνει σε σχέση με το άναψε-σβήσε του καλοριφέρ, παλι κερδισμένος είσαι

GTS έγραψε:Μθα προσθεσεις και αλλα τμ στο Ε9 τωρα που ερχεται το περουσιολογιο?

Το σπίτι ήδη πληρώνει τα νταβατζιλίκια.... Είναι το παλιό σπίτι των παπούδων, που εδώ και χρόνια μένει το προσωπικό το καλοκαίρι. Θα γίνει ολική ανακαίνιση. Μόνο κάποιοι εξωτερικοί τοίχοι θα μείνουν στη θέση τους

α μπραβο κυριακο, οποτε θα αναγκαστεις να πεταξεις εκεινη την παλιοσομπα .προκειμενου να την παρουν οι γυφτοι εχε με στα υποψιν, αν και απο μακρια θα σου εκανα την χαρη να ερθω να την παρω.
Άβαταρ μέλους
By Morx
kyr80 έγραψε:Ευτυχώς εδώ δεν πέφτει τόσο η θερμοκρασία. Το πρόβλημα είναι η υγρασία. Το ξέρω ότι καίει λιγότερο από ότι με πετρέλαιο. Αυτό που με απασχολεί είναι πόσο καίει σε σχέση με συμβατικές μεθόδους η ενδοδαπέδια.

Ναι, οι διακυμανσεις στο αναψε-σβησε, ειναι πολυ μικροτερες απο αλλες μεθοδους θερμανσης. Δε σε συμφερει να κρυωσει το πατωμα και να το ζεστανεις ολο ξανα μεχρι να αρχισει να ακτινοβολει ή να θερμαινει τον αερα για να ζεσταθεις και 'συ.

Αντλια θερμοτητας και δοχειο αδρανειας σωστα μελετημενα με καλο προγραμματισμο στη λειτουργια και τις αναγκες σε θερμανση.
Αν γινει σωστη δουλεια θα σε πιασει σπαστικο γελιο απο τη χαρα σου.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
otso έγραψε:α μπραβο κυριακο, οποτε θα αναγκαστεις να πεταξεις εκεινη την παλιοσομπα .προκειμενου να την παρουν οι γυφτοι εχε με στα υποψιν, αν και απο μακρια θα σου εκανα την χαρη να ερθω να την παρω.

:lol: :lol:
Η σόμπα είχε αγοραστεί εξ' αρχής με τη σκέψη της μετακόμισης στο μόνιμο σπίτι. Βέβαια τότε η σκέψη ήταν σε συνδυασμό με κλασικά καλοριφέρ, οπότε η χρήση της θα είναι λίγο άσκοπη. Είτε θα καίει στις πρώτες και τις τελευταίες κρύες μέρες του χρόνου μόνη της, είτε στα πολύ κρύα για κάποιες ώρες συνοδευτικά. Με τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε τώρα, θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς.
Αν τότε ήξερα ότι θα έβαζα ενδοδαπέδια, θα αγόραζα κάτι φθηνότερο. Τότε αγοράστηκε για να καλύπτει περισσότερα από 80τμ ενιαίου χώρου. Ενώ οι τωρινές ανάγκες είναι περίπου 40τμ

@morx ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις
Άβαταρ μέλους
By glf
#74104 εγώ έχω Α/Θ με ενδοδαπέδια, ηλιακά και...τζάκι. και κολλητό ξύλινο πάτωμα στα υπνοδωμάτια. άρα είμαι ο ανθρωπός σου :)

πάμε λοιπόν. αυτός ο τρόπος είναι ότι πρέπει για ένα σπίτι που πρέπει να είναι συνεχώς ζεστό. η θερμοκρασιακή διαφορά είναι 1 το πολύ 2 βαθμοί κελσίου.
πλακάκι και μάρμαρο είναι οι καλύτεροι αγωγοί θερμότητας. περπατάς και νιώθεις μια ζέστα. κάθονται τα παιδιά με την κοιλιά στο πάτωμα και ζεσταίνονται.
για ξύλινο πάτωμα πρέπει να μπει μόνο έτοιμο βιομηχανοποιημένο πάτωμα συνήθως τρικολλητό ΞΥΛΟ. είναι σε σανίδες όπως το laminate αλλά είναι 3 στρώσεις ξύλου. αυτό πρέπει να ΚΟΛΛΗΘΕΙ με πιστοποιημένη κόλλα ΚΑΙ ΕΠΟΞΙΚΟ ΑΣΤΑΡΙ για να είναι σωστή η θερμοπερατότητα. και πάλι δεν θα είναι σαν το πλακάκι.
θα σου πουν οτι για να γίνει σωστή μελέτη της ενδοδαπέδιας θα δηλώσεις από πριν τι πάτωμα θα έχει κάθε δωμάτιο για να βγούν τα σχέδια με τις πυκνότητες των γραμμών (σωλήνες) στο πάτωμα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#74108 το βασικότερο βέβαια είναι να έχεις καλή μόνωση στο σπίτι. αν πιάσουν τα πολλά κρύα που πέφτει η απόδοση της αντλίας προσοχή μη δε μπορεί να ζεστάνει το σπίτι. εγώ είμαι Κοζάνη και βλέπω και -10 άμα λάχει. εκεί το cop είναι 1,5 περίπου και η αντλία κάνει και defrost cycles που χάνουν χρόνο ζεστάματος...
γι αυτό το λόγο έχω καλού κακού και ένα a/c και... ΤΖΑΚΙ! όταν έξω 0 και κάτω ανάβω και το τζάκι γιατί και γω έχω ξύλα και για να βοηθάω το σπίτι ώστε να μη χρειαστει να δίνει όλη τη θέρμανση η αντλία. πραγματικά, εκεί (στους 0 και -5) καταλαβαίνει κανείς την αξία της.... γεωθερμίας. που πάντα δουλεύει στους 10-11 βαθμούς και πραγματικά έχει πάντα σταθερό cop......

εγώ έχω inverter αντλία που κάνει και ψύξη. η αλήθεια είναι ότι δύο καλοκαίρια που είμαστε στο σπίτι δεν την έβαλα να δουλέψει για ψύξη, δε χρειάστηκε.
έχω ένα fancoil στο διάδρομο για πιθανή χρήση να παίρνει την υγρασία από τον αέρα και το ίδιο μπορεί να κάνει και το a/c.

γενικά είναι καλή ιδέα να έχεις πολλές πηγές θέρμανσης. μηχανήματα είναι...
και το βασικότερο... ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ. τα μηχανήματα έρχονται δεύτερα...
Άβαταρ μέλους
By glf
#74111 και πάμε τώρα στην ηλιακή ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ.

γενικά η μια σχολή είναι να βάλεις μια inverter αντλία, χωρίς buffer (δοχείο αδράνειας) ώστε η αντλία να τροφοδοτεί απευθείας όποιο... πάτωμα ζητήσει

η άλλη σχολή είναι να μπεί δοχείο αδράνειας όπου επάνω θα κουμπώσουν τα ηλιακά και η α/θ. αλλά τότε οι πιο προχώ, λένε τι την θες μια inverter αντλία αφού πάντα θα πάει να ζεστάνει ένα καζάνι νερό. μπορείς να βάλεις και πιο απλές on/off που δεν έχουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά μιας inverter. αυτά είναι θέματα που θες την εμπειρία και επιστημονική γνώση του εγκαταστάτη. Μακρινά όνειρα στην Ελλαδάρα. Αν βρεις τέτοιον να μας τον συστήσεις. Εγώ έχω καεί...

και η πιο τρελή λύση, ουτοπία για μένα... να έχεις υδραυλικό το τζάκι και να έχει και μια τρίτη σερπαντίνα στο buffer... (οκ, κοστολόγιο στο θεό και τα υδραυλικά τζάκια επίσης θέλουν αρχ!@δ@το εγκαταστάτη με διπλές προφυλάξεις