Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
dimviii έγραψε:.. Δημητρη μια διορθωση στις διαστασεις,μιας και το εψαξα προσφατα...

Σωστά.
Η απόσταση απο την υπερκείμενη βεράντα-υπόστεγο που τοποθετείται ο άξονας τυλίγματος, μέχρι να πιάσει κάγκελο, είναι οπωσδήποτε 2,5μ. και με μιά κλίση πχ 40%. Προσθέτοντας και το κομμάτι πανιού πάνω που σταθερά (υπερ)καλύπτει τον άξονα οροφής, άλλα 30-40 cm, ουσιαστικά θές 3μ πλάτος τεντόπανου στην κατασκευή, άρα και στην ελάχιστη χρέωση. Αναλύω για βεράντα 6Χ2μ, στρογγυλοποιώντας χοντρικά τα ποσά :
Τεντόπανο-ραφή κλπ : 6Χ3=18τμ Χ14€/τμ= 250€
Ανω Βραχίονας τυλίγματος + Αντίβαρο κάτω μέρους : 100€
Βραχίονες βαρέως τύπου, με άνοιγμα ακόμα και >3,00μ : 3Χ80€ = 240 €
Μοτέρ: 130€
Στηρίγματα οροφής : 3Χ35€=100€.
Τζίτζιλα-μίτζιλα : 30€
Εργατικά : 70€
Σύνολο : 900€ χοντρικά. :s_yes

@ otso :
Αν το σπίτι είναι παραδοσιακό και εχει ήδη κεραμίδια και αλλού, δεν θα έλεγα όχι σε υπόστεγο για κάλυψη βεράντας με κεραμοσκεπή.
Αρκεί να επιτρέπει η κατασκευή το "κάποιο" ύψος και να μη σε "πλακώνει" στο τελείωμα .

Και το .... :offtopic:
otso έγραψε:Μιας και εχουμε και τον dimitrisB (που τον βρισκει τον χρονο με τις ετοιμασιες που κανει) ......

Σήμερα, είμαστε εμείς και ... εμείς - no guests.
Ετοιμασίες κάναμε το περασμένο ΣΚ, που είχαμε καλεσμένους και, δε βάζω πλέον φωτό, για να μη γίνομαι κουραστικός -αστείος κλπ.
Για τα τραπέζια στο σπίτι μου, ΝΑΙ-ΚΑΜΑΡΩΝΩ ! :innocent:
Όχι για το φαγητό τόσο, όσο για το στήσιμο όλου του σπιτιού, για τέτοιες ημέρες.
Απο την είσοδο, μέχρι το τραπέζι, ακόμα και τις καρέκλες ! Και η δική μου συνεισφορά στο όλο εγχείρημα είναι το 30%. Όλα τα άλλα => :inlove:
Άλλο θέμα αυτό όμως και για την υπόθεση τραπέζια-φιλοξενία κλπ, θα γράψω άλλη στιγμή , στο κατάλληλο τοπικό. Ενδεικτικά αναφέρω : ΠΙΚΡΑ ! :(
Άβαταρ μέλους
By sargus
#620769 Πάντως DimitrisB, εγώ θα ήθελα να βλέπω φωτός και σχόλια για τα διάφορα σου καθώς δίνεις ωραίες ιδέες και με ενδιαφέρει και εμένα ενόψει νέου σπιτιού.
Άβαταρ μέλους
By otso
#620771 Το οτι ειναι απιστευτος ειναι , αλλά ειναι και μυγιάγγιχτος λιγο να τον πειραξεις τσαντιζεται .
Δημητρη εχεις απολυτο δικιο για το υψος του τελειωματος με την ελαχιστη κλιση κεραμοσκεπης το υπολογιζω 2 μετρα και δεν μου αρεσει καθολου .
Με το πικρα αν εννοεις τις γιορτινες μοναξιες αστα να πανε , οταν σκεφτομαι οτι σε λιγο καιρο θα εχουν φυγει ολα τα παιδια απο το σπιτι με πιανει τρελλα.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#620772 Στο νησί φτιάξαμε βεράντα περίπου 5Χ 7 μέτρα. Υπήρχε λοιπόν η κουβέντα τι κάνουμε για να την σκεπάζουμε. Μέχρι που τοποθέτησα στο μπετο,αναμονή για να στερεωσω, ξύλινη κολώνα για ενδεχόμενη πάνινη τέντα.
Η βεραντα είναι μεσημβρινή δλδ βλέπει νότια. Φέτος λοιπόν πήραμε μια μεγάλη οβάλ ομπρέλα, η οποία καλύπτει το τραπέζι και τις πολυθρόνες του σκηνοθέτη γύρω της. Καταλάβαμε ότι με τη χρήση που εμείς κάνουμε τώρα δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Και το βραδάκι έχουμε τον ουρανό ανοικτό χωρίς εμπόδια. Ευτυχώς συμφώνησαν και τα τέκνα.. τη κλείνουμε και πάει στην άκρη. Εάν αργότερα θέλουν κάτι άλλο ας το φτιάξουν. Πήραμε προσφορά από τον Κυριακόπουλο στην Κηφισίας περίπου 4 χιλιάρικα!!! Βέβαια θα έπρεπε το συνεργείο του να έρθει εκεί.... Δεν είχε νόημα ούτε και με τα μισά λεφτά..

< Note >
Άβαταρ μέλους
By dimik
#620782 Εγώ πάντως αντί για τέντα προσανατολιζομαι σε αυτές τις βιοκλιματικες ανοιγμένες πέργκολες αλουμινίου με τον φωτισμό και σε Β φάση κλείσιμο τριγυρο με ανοιγόμενο γυαλί για δημιουργία ενός είδους αιθριου, να κάθομαι έξω με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και να μην με νοιάζει.

Υπολογιζω διπλό κόστος από την τέντα αλλά η ευκολία είναι πολύ μεγαλύτερη, ειδικά σε θερμά κλίματα όπως εδώ.

< >
Άβαταρ μέλους
By dimik
#620790 Γράψε βιοκλιματικη πέργκολα στο google έχει πάρα πολλές.

Νερό δεν περνάει.

Ορίστε και τα κάγκελα, όχι δεν χρειάζονται τοοοσο συχνά, ειδικά τον χειμώνα.

Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By sargus
#620792 Εγώ θέλω να βάλω τέντες σε 2 σημεία. 1 βεράντα 7*2,3 που πάνω της δεν έχει ταράτσα ή κάτι άλλο, και σε ένα μικρό αυλιδάκι μπροστά στην πόρτα της κουζίνας (4*3 ή κάπου τόσο).
Επειδή το σπίτι έχει σε πολλά σημεία πέτρα και μάλλον δεν ταιριάζουν οι κλασικές τέντες, σκεφτόμαστε κάτι σαν το παρακάτω (με αλουμίνιο αντί ξύλο):
https://www.treehouse.gr/portfolio/%CF% ... 4%CE%B1-3/

Μπορούμε άραγε να βρούμε τέντες με βραχίονες (βαρέως τύπου σίγουρα) σε χρώματα ξύλου ή πέτρας;
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
sargus έγραψε:Πάντως εγώ θα ήθελα να βλέπω φωτός και σχόλια .....................
Yπήρχαν αρκετές τέτοιες φωτό στο τοπικό εδώ : viewtopic.php?p=394996#p394996 , αλλά ...... :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#621709 Για όσους (θα) κάνουν ανακαινίσεις στην κατοικία τους και λόγω γκρεμισμάτων για να διαμορφώσουν νέους χώρους, υπάρχει το ενδεχόμενο
να προκύψει αναγκαστικά κάποια κολώνα στη μέση του πουθενά , δίνω μία λύση για να ... σας φύγει η στεναχώρια:
Εικόνα
Τοποθέτηση διάτρητης γυψοσανίδας στις 2 απο τις 4 πλευρές, με φωτισμό.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#621766 Κατά την γνώμη μου καλύτερα σκέτη κολώνα, βάζεις ένα έπιπλακι με ένα βάζο ή μια μίνι ραφιερα-βιβλιοθήκη ψηλή με ορθοστάτες και καθάρισες.

Ξέρω ξέρω είμαι κλασικουρας, αλλά τις γυψοσανιδες και τα φωτάκια ποτέ δεν τα συμπάθησα

< >
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#621767 Το σπίτι έχει σαν βοηθητικό χώρο - αποθήκη ένα υπόγειο περίπου 57τμ με ύψος 2,20μ, στο οποίο έχω πρόσβαση από εσωτερική σκάλα.

Σκέφτομαι να το φτιάξω και να το χρησιμοποιώ σαν γραφείο και χώρο απομόνωσης ενώ ένα μέρος του να το κρατήσω σαν αποθήκη αλλά να είναι κάπως συμμαζεμένο.

Αυτή τη στιγμή είναι γιαπι: δεν έχει πάτωμα και οι τοίχοι δεν είναι σοβατισμένοι.

Σκεφτόμουν ένα φθηνό πλακάκι (θα μου άρεσε κάτι σε laminate αλλά φοβάμαι την υγρασία ή καμία πλημμύρα) και γυψοσανίδες στους τοίχους. Επίσης θα μπορούσα να διαχωρίσω το χώρο 50-50 και στο πίσω μέρος να φτιάξω μια αποθήκη με ράφια.

Τι θα μπορούσα να κάνω; Για πείτε οι έμπειροι καμία ιδεα...

Συμφέρει να το αναθέσω σε κάποιον ή να αγοράσω υλικά και να βρω έναν μάστορα να τα περάσει;

Τι κόστος κατ' εκτίμηση θα έχει;

ΕικόναΕικόναΕικόναΕικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#621779 Για πάτωμα, αλλά και για τον τοίχο αν θέλεις, η καλύτερη λύση είναι η πατητη τσιμεντοκονία. Έτσι θα χάσεις το λιγότερο δυνατόν και σε ύψος που δεν σου περισσεύει.
Όσο για το άλλο ερώτημα, δεν νομίζω πως χρειάζεται να φέρεις μηχανικό, δεν είναι κάποια τεράστια δουλειά αυτό που θέλεις.
Δυνατότητα για WC και μικρή κουζίνα παίζει;
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#621791 1/ Υπάρχουν βλέπω αποχετευτικοί σωλήνες , που διατρέχουν τοίχους.
Άρα η γυψοσανίδα για να καλυφθούν, τουλάχιστον σε αυτές τις επιφάνειες , είναι απαραίτητη .
2/ Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε καλύπτει? Δε νομίζω, θές κατ΄ελάχιστον πρίζες και μερικές φωτισμού....
3/ Θέρμανση (ψύξη?) θα χρειαστείς, έστω με κάποιο σώμα ηλεκτρικό ή Α/C, αν έχεις πρόσβαση να βγεί η εξ μονάδα.
Υπόψη, αν χωρίσεις το χώρο, θα θές 2 μονάδες ή 1 A/C και κάποιο άλλο θερμαντικό. Σε αυτή τη περίπτωση, οι καλωδιώσεις πρέπει να είναι ανάλογες, ώστε να αντέχουν + συμπλήρωμα στον (σε?) πίνακα.
4/Σοβάτισμα απαραίτητο, εφ' όσον θα μπούν γυψοσανίδες και αυτές , έχουμε μόνο λεία υφή = σπατουλαριτές όταν και θα βαφτούν. Αυτό σημαίνει διαφορετικές υφές στην τοιχοποιία. Εσύ ξέρεις βέβαια , αν σε ενοχλεί αυτό.
Ειδική επισήμανση : Ως υπόγειο, αν υπάρχουν υποψίες για μελλοντικές υγρασίες, τότε επενδύεις όλη την τοιχοποιία με γυψοσανίδες, ώστε να μην έχεις ποτέ , αφού με τους οδηγούς θα μείνει απόσταση και η τυχόν υγρασία δεν θα φτάσει ποτέ "μπροστά" .
5/ Πλακάκι για μένα, ώστε να μην πετάξεις το laminate, σε περίπτωση "νερών". Προσοχή, όχι κεραμικό για να γλυτώσεις 3-4 €/τμ , θα σπάει εύκολα σε τέτοιους χώρους.

Πάμε στο χοντρικό κοστολόγιο, με βάση τα παραπάνω : min 150/τμ., για να είναι αξιοπρεπώς κατοικήσιμο. Ότι προσθέσεις, (πχ: χώρισμα σε 2 δωμάτια) θα ξεφύγει ανάλογα.
Προφανώς, βρίσκεις τεχνίτες - εργάτες μόνο σου, ... ρωτώντας .

Τα κόστη που ανέφερε ο HF για πατητή τσιμεντοκονία, είναι σχεδόν 2πλάσια.
Άσε, θα βάλει αυτός στο δικό του :s_wink , εσύ που είσαι φτωχόπαιδο, μείνε στο πλακάκι.
Δεν ανέφερα κάν τα (σωστά ως "υπόθεση εργασίας" του HF) κουζίνα-WC, διότι θεώρησα ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση , τουλάχιστον άμεσα . Αν όμως ναί μελλοντικά, τότε δές τις "αναμονές" που πρέπει να διαμορφώσεις-αφήσεις, μην ξανακάνεις κάποτε μερεμέτια, στα ... ήδη πληρωμένα μερεμέτια .

:s_bye