- 23 Νοέμ 2014, 01:32
_
Man oh man...
Χωρίς να θέλω να νομίζεις ότι υποστηρίζω την οποιαδήποτε θρησκεία και το βιβλίο ή τα βιβλία της και χωρίς να θέλω να θίξω τα πιστεύω κάποιου σχετικά με όλα αυτά, προσωπικά τον Χριστό δεν τον έχω στο στυλ του Μεγαλέξανδρου, του Ναπολέοντα ή του Χίτλερ, με σπαθί, κοντάρι και luger στο χέρι (έστω και αν μία τέτοια ζωγραφιά πιθανότατα θα παρουσιαζόταν ως συμβολική για την εξόντωση του -γενικού και αόριστου- κακού)...
Δεν τον έχω δηλαδή σαν στρατηλάτη που ορμούσε εναντίον ή διέταζε τις ορδές του να σφάξουν τους εχθρούς. Αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να γινόταν κάτι τέτοιο και απλά η οντότητά του να έχει παρουσιαστεί ως έτοιμο προϊόν προς κατανάλωση ως το απόλυτο καλό...
Και δεν έχει και πολύ σημασία. Σημασία έχει το αρχικό μου point: Δε χρειάζεται καμία θρησκεία για να εκδηλωθεί γενική παράνοια και ψύχωση από έναν άνθρωπο ή μία ιδέα.
Η κάθε θρησκεία, η κάθε ιδέα, έχει τόση αξία όση αξία έχουν αυτά που προκαλεί στον άνθρωπο ως ον μεμονωμένα και συνολικά.
Τι να το κάνω αν ένας βουδιστής ιερέας σου δείχνει το μονοπάτι για το διαλογισμό ενώ το μοναστήρι του ζει εις βάρος τριών χωριών έχοντας τους χωρικούς ως δούλους;
Όταν ακόμα και η σχετικότητα είναι σχετική, περιμένεις κάτι διαφορετικό από ένα θέμα όπως η πίστη και η θρησκεία;
Και κάτι ακόμα, όπως όλους με ενοχλεί που ένας ανήθικος και τιποτένιος άνθρωπος μπορεί να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης από εμένα επειδή απλώς φοράει ένα ράσο, ή με ενοχλεί που οι τάδε μοναχές εξαπατούν τις θείες μου με ψευδο-χρησμούς και ψευδο-προφητείες για να τις εκμεταλεύονται και μέσω αυτών και άλλους. Δε φταίει καμία θρησκεία για αυτό και πιθανότατα σε πάρα πολλές από αυτές γίνεται.
Κοινωνικά θέματα είναι (και οι λόγοι που παραδόθηκαν οι θείες μου στους απατεώνες και οι λόγοι που αυτοί τις εκμεταλλεύονται)...
Αν μπορείς διάβασε καλά αυτά που έγραψα, είναι η μεγάλη ή αν θέλεις η ευρύτερη εικόνα.
Αν είναι να εστιάσουμε στο τι επιτρεπόταν και τι επιτρέπται να γίνεται στο όνομα της κάθε θρησκείας θα ξεκολλήσει ο σκελετός μου και θα τρέχει από τα νεύρα και τη σιχαμάρα μου...
(και στην πορεία θα θίξω και πάρα πολλούς εξαιτίας της στενής, τυφλής και άκαμπτης προσέγγισής τους)...
EDiT: Γμτ, πρέπει να γράψω και αυτό: Η θρησκεία είναι μία φιλοσοφική προσέγγιση της ύπαρξης με απλοϊκό μανδύα (ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι), για πολλούς όμως είναι κάτι τελείως ρηχό και επιφανειακό, κάτι σαν το παζάρι στο τοπικό πανηγύρι, γουρουνοπούλα, μπύρα, ουίσκι και κάργα Χαρά Βέρα...