- 03 Μαρ 2017, 01:38
Γενικά στην Ελλάδα η εγκυμοσύνη και αντίστοιχα η έγκυος αντιμετωπίζονται σαν ασθενής. Γιατροί, εξετάσεις, τακτική παρακολούθηση με υπέρηχο κλπ. Σε αυτό έχουμε καταλήξει λόγω τεράστιου αριθμού γιατρών και ανταγωνισμού. Έχουμε ξεχάσει ότι η φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι μια φυσική κατάσταση του ανθρώπου και καταλήγει στην γέννηση μέσα από τον τοκετό, μια φυσική διαδικασία που όλα τα άλλα θηλαστικά αντιμετωπίζουν εντελώς αβοήθητα.
Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι και για να μειωθούν αυτοί δεν γεννάμε στα χωράφια αλλά πηγαίνουμε σε μέρη με μαίες και αν χρειαστούν έχει και γιατρούς. Και δεν μιλάω για περιπτώσεις με δυσκολίες εκεί σαφώς και απαιτείται αυξημένος έλεγχος.
Πολύ ωραία αυτά στη Γαλλία. Στην Αγγλία υπάρχει μεν παρακολούθηση μειωμένη κατά την φυσιολογική εγκυμοσύνη (σε σχέση με την ελληνική υπερβολή) και πολύ καλή υποστήριξη πριν και μετά (καθημερινό τσεκάρισμα, εκπαίδευση κλπ) αλλά στο θέμα του τοκετού έχω ακούσει κακές ιστορίες. Σπάνε νερά, καλά είσαι, είναι νωρίς ακόμα, πήγαινε σπίτι σου κι έλα σε 12 ώρες. Μπα ακόμα δεν έχεις ανοίξει αρκετά, φύγε και ξαναέλα κλπ.... Πήγαινε έλα με την κοιλιά στο λαιμό και τα νερά σπασμένα... Και μόλις γεννήσεις μετά από 6-12 ώρες καλά είσαι τώρα, φύγε, στο καλό!
Ο γυναικολόγος της καλής μου μόλις είχε σταματήσει να ξεγεννάει (και δεν μπορούσε να της κάνει τη χάρη γιατί ούτε τη δική του μαμή δεν θα ξεγεννούσε την ίδια εποχή). Οπότε ναι μεν αναγκαστικά δέχτηκε άλλο γυναικολόγο αλλά δεν δεχόταν να γεννήσει σε άλλη χώρα.
Γενικά αναπτύσσσεται ιδιαίτερη σχέση γυναίκας-γυναικολόγου (όχι απαραίτητα υγιής).
Εκτός από τους καλά πιασμένους και εξασφαλισμένους και οι γιατροί το έχουν δίπορτο, ένα πιο ακριβό και άλλο πιο οικονομικό μαιευτήριο για να μην χάσουν κανέναν. Φυσικά προτιμάνε το πιο ακριβό αλλά προσφέρουν επιλογή.
Επίσης έχουν και κάποιον κολλητό να αναλάβει την γυναίκα αν τυχόν λείπουν. Αλληλοκάλυψη για να μπορέσουν να πάνε και διακοπές με την οικογένειά τους. Βέβαια κι εκεί πάνε με 2 αυτοκίνητα για να μπορούν να φύγουν άμεσα. Και με μπαμπά γυναικολόγο αυτό το έχω ζήσει σαν παιδάκι. Και τότε κινητά δεν υπήρχαν αλλά σε ταβέρνα πηγαίναμε και έδινε τον αριθμό στη γραμματέα/μαμή για να τον φωνάξει αν χρειαστεί.
Στο Ιασώ έτυχε να μας καλύπτει καλή ασφάλεια (για μέχρι κάποιο ποσό) οπότε πήγαμε πρώτη θέση. Κοιμόμουνα μέσα, σε άνετο καναπεδάκι, μου έδιναν και σεντόνια, το φαγητό της καλής μου έφτανε και περίσσευε και για μένα μια χαρά. Και όσα περισσέψανε από το ποσό της ασφάλειας το έδωσα στο γυναικολόγο που ήταν φίλος και δεν θα έπαιρνε λεφτά από μένα. Γενικά ευχαριστημένος από το θάλαμο και όλες του ορόφου. Και δεν πλήρωσα τίποτα, ούτε φιλοδωρήματα, τίποτα, και δεν αισθάνθηκα ότι χρειαζόταν, ότι δεν με προσέχουν μέχρι να δώσω. Μόνη εξαίρεση οι δύο, ναι ΔΥΟ, μαίες που θα έβγαζαν το μωρό να το δείξουν στους συγγενείς. Αρνήθηκαν να μου το δώσουν εμένα, πολιτική του μαγαζιού κλπ για να πάρουν φιλοδώρημα. Για κακή τους τύχη όμως μόνο ο πεθερός μου ήταν εκεί που κάτι τους έδωσε αλλά κανένας άλλος (έτυχε ξαφνικά οπότε οι δικοί μου λείπανε και το θέμα τοκετού δεν το θεωρώ κοινωνικό συμβάν αλλά αυστηρά οικογενειακό οπότε δεν το ήξερε κανένας άλλος).
Έχουν εντατική και μάλιστα μεγάλη που πως και τι προσπαθούν να στείλουν νεογνά να την γεμίσουν. Κυρίως κυνηγάνε τα λίγο πρόωρα που δεν θέλουν τίποτα σοβαρό και βγάζουν εύκολα λεφτά. Τα έξοδα όμως μονάδας είναι πολύ μεγάλα οπότε αν είναι για κάτι σοβαρό, για πάνω από λίγες μέρες, δεν μπορείς να τα πληρώσεις οπότε θα πρέπει να μεταφερθεί. Επίσης θα πρέπει να μεταφερθεί αν χρειάζεται ειδική θεραπεία/χειρουργείο που δεν προσφέρεται μέσα σε ένα μαιευτήριο. Και αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα αυτών των πολύ καλών ιδιωτικών μαιευτηρίων, δεν είναι γενικό νοσοκομείο.
Για τα ποσοστά καισαρικών στην Ελλάδα ας μην αρχίσουμε... το έχουν ξεφτιλίσει. Και μερικοί το πουλάνε και σαν καλό, με παπαριές και "εργασίες" που λένε ότι τα παιδιά με καισαρική είναι πιο έξυπνα και άλλα τέτοια τραγικά.
Και ναι μπορεί όλοι οι γιατροί να έχουν βγάλει πανεπιστήμιο (κάπου, κάπως) και να διαθέτουν πτυχίο και να έχουν και ειδικότητα (κάπου, κάπως) αλλά υπάρχει μεγάλο εύρος σε εμπειρία, ικανότητες και δυνατοτήτες. Και ειδικά για τους γυναικολόγους δεν είναι και τελείως άδικη η εκτίμηση που ΔΕΝ χαίρουν από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων....
aka onyx !