Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
panos2171 έγραψε:Για τα ΑΤΕ έχω ξανακούσει καλά λόγια οπότε μπορεί να τα δοκιμάσω. Ισχύει ότι τα υγρά τα αλλάζουμε κατά την άνοιξη για θέματα υγρασίας ή είναι παπάτζες;

Δεν ισχύει, η υγρασία που συσσωρεύεται στα υγρά των φρένων προέρχεται από την ψύξη του ζεστού υγρού κατά την επαφή του με τα μεταλλικά στοιχεία του συστήματος φρένων.

Τα υγρά των φρένων είναι υδρόφιλα και απορροφούν την δημιουργούμενη υγρασία που συσσωρεύεται στο κύκλωμ και η οποία όταν ζεσταίνονται τα υγρά πάνω από τους 100c ατμοποιείται και το πεντάλ μαλακώνει αυξάνοντας την διαδρομή του έως και το πάτωμα χωρίς να μπορέσει να δημιουργήσει πίεση στα έμβολα μέσα στις δαγκάνες, τα μεταλλικά μέρη είναι η δαγκάνες, τα έμβολα τους, τα μεταλλικά στοιχεία των συνδέσεων των σωλήνων και η αντλία, ελαστικότητα στο πεντάλ παρατηρούμε και όταν ζεσταίνονται τα υγρά και από την πίεση φουσκώνουν τα ελαστικά σωληνάκια μειώνοντας έτσι την αίσθηση που έχουμε όπως και την δύναμη στα έμβολα, αυτό το ξεπερνάμε με τα σωληνάκια υψηλής πίεσης που είναι αδιάσταλτα λόγω του υλικού τους και του μεταλλικού πλέγματος προστασίας που έχουν. Να πω εδώ ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπειρία στην τοποθέτηση τους γιατί η αστοχία παραμονεύει και αστοχία εκεί είναι....δεν χρειάζεται να το πω εγώ.

Αυτό είναι το fade των υγρών, το fade των τακακιών είναι διαφορετικό και προέρχεται από την δημιουργία ατμών όταν βράζουν τα τακάκια είτε γιατί κατεβαίνουμε ζωηρά από ένα βουνό, είτε γιατί κάναμε ένα φρενάρισμα 150-20 2-3 φορές ακολουθεί εξάχνωση των υλικών που αποτελούν την πάστα αλλά και το συνδετικό filler των υλικών και ατμοί παγιδεύονται ανάμεσα σε τακάκι και δίσκο και δεν υπάρχει πλέον τριβή, εξ ού και η δημιουργία οπών ή χαραγμάτων ή και τα δύο μαζί για την απομάκρυνση των ατμών που δεν αφήνουν το τακάκι να πατήσει στον δίσκο, το fade των τακακιών το αντιλαμβανόμαστε όταν το πεντάλ γίνεται - κούτσουρο - χωρίς αίσθηση και όσο και να πατάμε το φρένο το αυτοκίνητο δεν επιβραδύνει.

Άρα τα υγρά πρέπει να αλλάζονται κάθε 2 χρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες ή μετά από κάθε track-day με γρήγορο ρυθμό αγώνα και όχι γρήγορης βόλτας ή μετά από κάθε αγώνα.

Επίσης τα τακάκια δεν είναι όλα κατάλληλα για όλες τις χρήσεις του αυτοκινήτου, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσες διαφορετικές πάστες σε κάθε κατασκευαστή, όπως και η κάθε πάστα μιας συγκεκριμένης οικογένειας ενός κατασκευαστή διαφέρει στην σύνθεση της ανάλογα το αυτοκίνητο για το οποίο προορίζεται, πχ η πάστα Premier της Ferodo δεν έχει την ίδια σύνθεση για το Rallye, για το Audi A6 ή για το Fiat Ducato το φορτηγό των 3 τόννων μικτού βάρους αφού τα φορτία και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε τόσο διαφορετικά οχήματα δεν είναι ίδιες, το ίδιο ισχύει για όλους τους κατασκευαστές και για όλες τις πάστες που διαθέτουν στην αγορά, οι διαφορετικές συνθέσεις στην ίδια πάστα καλύπτει τοις διαφορές που έχουν αυτοκίνητα διαφορετικής χρήσης, βάρους, ταχύτητας σαν του παραδείγματος, πληροφοριακά η πάστα Premier έχει 58 διαφορετικές συνθέσεις που καλύπτουν τις διαφορές, τρέχα γύρευε δηλαδή.
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#309453 Οπότε και τώρα να τα αλλάξω δεν τρέχει κάτι. Γιατί στο βιβλίο σέρβις μετά τα 65.000χλμ δεν έχει γραφτεί αλλαγή και τώρα έχει 122.000χλμ. :tomato:
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#309792 Συνδυάζονται με αλλαγή τακακίων ή μπα; Ή καλύτερα, πρέπει να γίνει και αλλαγή στα τακάκια;
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
panos2171 έγραψε:Συνδυάζονται με αλλαγή τακακίων ή μπα; Ή καλύτερα, πρέπει να γίνει και αλλαγή στα τακάκια;

Αν θέλεις αλλαγή στα τακάκια τα αλλάζεις και αλλάζεις και τα υγρά αν είναι παλαιά, συνδυαζόμενα είναι φτηνότερα γιατί γίνεται όλη η δουλειά μαζί.
Άβαταρ μέλους
By nido
#321734 Tο πρωί βρέθηκα στα Μέγαρα με το κουβαδάκι μου (δεν είχε ξαναμπεί με τα 4πίστονα) για μια δοκιμή & φωτογράφηση ιστορικών σουπερμίνι της Peugeot. Στο cool-down ακούγοντας τα δυνατά "ντιννννγκ" κάθε τόσο από τους δίσκους μου ήρθε στο μυαλό μια παλιά μου απορία -- στους καμπανάτους που ΔΕΝ είναι πλευστής σχεδίασης, πόσο "θέμα" είναι η διαφορετική διαστολή & συστολή μαντεμιού (δίσκου) & αλουμινίου (καμπάνας) και πόσο πιο αποτελεσματικά διοχετεύεται η θερμότητα από το δίσκο στην καμπάνα και στη ζάντα....
Άβαταρ μέλους
By nido
#321830 Όχι, δεν παρατήρησα κάτι. Πετάλι στιβαρό, κραδασμοί μηδέν, μόνο τρίξιμο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες (εκτός πίστας) το οποίο σταμάτησε μόλις έπεσαν οι θερμοκρασίες (το όργανο είδε μέχρι 250 βαθμούς στα μπροστινά μπαίνοντας στα πιτ μετά μερικούς γύρους αλλά ιδέα δεν έχω μέχρι πόσο ανέβασαν μέσα), μόνο οι ζάντες έγιναν γκρι από τα Carbotech που βγάζουν τρελή σκόνη όταν τα σκίζεις και δεν είναι τόσο rotor-friendly όσο ήλπιζα, αλλά δε μπορείς να τα έχεις όλα!
Άβαταρ μέλους
By alexis3883
#324359 καλώς σάς βρήκα ,παρακαλώ τίς προτάσεις σας γιά εμπρός δισκόπλακες κ τακάκια γιά ενα απλό nissan micra k11 1000c mod.94 ,αν εχετε τό ιδιο η αλλη μάρκα αυτοκινήτου σέ παρόμοια κυβικά (τί βάλατε κ αν μείνατε ευχαριστημένοι η οχι κλπ ) ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
nido έγραψε:Όχι, δεν παρατήρησα κάτι. Πετάλι στιβαρό, κραδασμοί μηδέν, μόνο τρίξιμο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες (εκτός πίστας) το οποίο σταμάτησε μόλις έπεσαν οι θερμοκρασίες (το όργανο είδε μέχρι 250 βαθμούς στα μπροστινά μπαίνοντας στα πιτ μετά μερικούς γύρους αλλά ιδέα δεν έχω μέχρι πόσο ανέβασαν μέσα), μόνο οι ζάντες έγιναν γκρι από τα Carbotech που βγάζουν τρελή σκόνη όταν τα σκίζεις και δεν είναι τόσο rotor-friendly όσο ήλπιζα, αλλά δε μπορείς να τα έχεις όλα!

Στο φρενάρισμα της ευθείας το στιγμιαίο ανώτατο της θερμοκρασίας μπορεί να ήταν 850-900c, αν καθήσεις στο τέλος της ευθείας σαν παρατηρητής όλα τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν με 150> στο φρενάρισμα κοκκινίζουν οι δίσκοι τους, σε αυτές τις θερμοκρασίες υπάρχει και η μεγαλύτερη φθορά των υλικών τριβής ( δίσκοι / τακάκι / υγρά / μαρκούτσια / O Ring δαγκάνας ) στην πράξη δίσκοι και τακάκια υποφέρουν περισσότερο και συσσωρευτικά, οπότε η συχνή άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 400-450c αφήνει τα σημάδια της στην τσέπη μας.

Μια παρατήρηση ειδικά για τα Μέγαρα που είναι φθορείς των φρένων, το παρατεταμένο σε χρόνο φρενάρισμα που κάνουν συνήθως τα αυτοκίνητα με τις ΄μονοπίστονες δαγκάνες και τα απλά οργανικά τακάκια τα περιορίζει το πολύ σε 2-3 γρήγορους γύρους, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που φοράνε πολυπίστονες δαγκάνες με τακάκια με υψηλό συντελεστή τριβής που δεν χαμηλώνει με την άνοδο της θερμοκρασίας και φρενάρουν δυνατά κρατώντας πατημένο το φρένο για ελάχιστο χρόνο, αυτά τα αυτοκίνητα και αυτός ο τρόπος φρεναρίσματος τους επιτρέπει να βγάζουν με άνεση ακόμα και πάνω από 10 γρήγορους γύρους, το μυστικό είναι η διαχείριση της θερμοκρασίας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτό, ένας είναι ο σωστός τρόπος φρεναρίσματος, στους άλλους τρόπους έχω αναφερθεί αποσπασματικά αρκετές φορές, εσύ ανήκεις στην 2η κατηγορία, αυτή με τα δυνατά φρένα και τα σωστά τακάκια.

Πληροφοριακά ήρθε παραγγελία από Γαλλία για 12 σέτ 330Χ30 για Renault Clio RS 3, υπάρχουν και εξελίξεις με το CNC, έλα για καφέ να τα πούμε, είχα πάει και από τον Στάθη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
alexis3883 έγραψε:καλώς σάς βρήκα ,παρακαλώ τίς προτάσεις σας γιά εμπρός δισκόπλακες κ τακάκια γιά ενα απλό nissan micra k11 1000c mod.94 ,αν εχετε τό ιδιο η αλλη μάρκα αυτοκινήτου σέ παρόμοια κυβικά (τί βάλατε κ αν μείνατε ευχαριστημένοι η οχι κλπ ) ευχαριστώ

Καλωσήλθες! Δεν νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο. Επώνυμες δισκόπλακες, τακάκια και σωστή τιμή ψάχνεις.
Δεν νομίζω να έχεις ζήτημα.
Άβαταρ μέλους
By alexis3883
Anonymous Founder έγραψε:
alexis3883 έγραψε:καλώς σάς βρήκα ,παρακαλώ τίς προτάσεις σας γιά εμπρός δισκόπλακες κ τακάκια γιά ενα απλό nissan micra k11 1000c mod.94 ,αν εχετε τό ιδιο η αλλη μάρκα αυτοκινήτου σέ παρόμοια κυβικά (τί βάλατε κ αν μείνατε ευχαριστημένοι η οχι κλπ ) ευχαριστώ

Καλωσήλθες! Δεν νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερο ψάξιμο. Επώνυμες δισκόπλακες, τακάκια και σωστή τιμή ψάχνεις.
Δεν νομίζω να έχεις ζήτημα.

υπάρχουν επώνυμες ( κ δίσκόπλακες κ τακάκια) πού αξίζουν ... (αυτές θέλω νά βάλω κ γι αυτό ζητάω βοήθεια ...)
κ αλλες επώνυμες πού ειναι γιά τά σκουπίδια ....
ο φρενάς προτείνει τίς δικές του... τό μαγαζί αυτές πού εμπορεύεται ...
προσωπικά εμπιστεύομαι μόνο τόν οδηγό πού τίς εχει χρησιμοποιήσει κ ξέρει αν ειναι μάπα η βγήκε καλή η αγορά πού εκανε γιά τό αμάξι του
Άβαταρ μέλους
By nido
21 quadra έγραψε:
nido έγραψε:Όχι, δεν παρατήρησα κάτι. Πετάλι στιβαρό, κραδασμοί μηδέν, μόνο τρίξιμο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες (εκτός πίστας) το οποίο σταμάτησε μόλις έπεσαν οι θερμοκρασίες (το όργανο είδε μέχρι 250 βαθμούς στα μπροστινά μπαίνοντας στα πιτ μετά μερικούς γύρους αλλά ιδέα δεν έχω μέχρι πόσο ανέβασαν μέσα), μόνο οι ζάντες έγιναν γκρι από τα Carbotech που βγάζουν τρελή σκόνη όταν τα σκίζεις και δεν είναι τόσο rotor-friendly όσο ήλπιζα, αλλά δε μπορείς να τα έχεις όλα!

Στο φρενάρισμα της ευθείας το στιγμιαίο ανώτατο της θερμοκρασίας μπορεί να ήταν 850-900c, αν καθήσεις στο τέλος της ευθείας σαν παρατηρητής όλα τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν με 150> στο φρενάρισμα κοκκινίζουν οι δίσκοι τους, σε αυτές τις θερμοκρασίες υπάρχει και η μεγαλύτερη φθορά των υλικών τριβής ( δίσκοι / τακάκι / υγρά / μαρκούτσια / O Ring δαγκάνας ) στην πράξη δίσκοι και τακάκια υποφέρουν περισσότερο και συσσωρευτικά, οπότε η συχνή άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 400-450c αφήνει τα σημάδια της στην τσέπη μας.

Μια παρατήρηση ειδικά για τα Μέγαρα που είναι φθορείς των φρένων, το παρατεταμένο σε χρόνο φρενάρισμα που κάνουν συνήθως τα αυτοκίνητα με τις ΄μονοπίστονες δαγκάνες και τα απλά οργανικά τακάκια τα περιορίζει το πολύ σε 2-3 γρήγορους γύρους, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που φοράνε πολυπίστονες δαγκάνες με τακάκια με υψηλό συντελεστή τριβής που δεν χαμηλώνει με την άνοδο της θερμοκρασίας και φρενάρουν δυνατά κρατώντας πατημένο το φρένο για ελάχιστο χρόνο, αυτά τα αυτοκίνητα και αυτός ο τρόπος φρεναρίσματος τους επιτρέπει να βγάζουν με άνεση ακόμα και πάνω από 10 γρήγορους γύρους, το μυστικό είναι η διαχείριση της θερμοκρασίας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτό, ένας είναι ο σωστός τρόπος φρεναρίσματος, στους άλλους τρόπους έχω αναφερθεί αποσπασματικά αρκετές φορές, εσύ ανήκεις στην 2η κατηγορία, αυτή με τα δυνατά φρένα και τα σωστά τακάκια.

Πληροφοριακά ήρθε παραγγελία από Γαλλία για 12 σέτ 330Χ30 για Renault Clio RS 3, υπάρχουν και εξελίξεις με το CNC, έλα για καφέ να τα πούμε, είχα πάει και από τον Στάθη.

Με τα λιωμένα πολιτικά Yokohama που μπήκα (see pic) δε με έπαιρνε να το αφήνω τελευταία στιγμή το φρενάρισμα πριν την Κ6 ή την Κ8 που μαζεύονται χλμ, ρισκάροντας να αγοράσω χωράφια. Γενικά δεν ήταν για χρόνους το αμάξι ούτε από ελαστικά ούτε από ανάρτηση (ακόμα την παλιά έχω), ελπίζω μέσα στο χειμώνα να το "μαζέψω". Θα σε πάρω το Σ/Κ μήπως τα πούμε.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#324787 alexis3883 έγραψε
προσωπικά εμπιστεύομαι μόνο τόν οδηγό πού τίς εχει χρησιμοποιήσει κ ξέρει αν ειναι μάπα η βγήκε καλή η αγορά πού εκανε γιά τό αμάξι του

Θέλεις να εμπιστευτείς έναν οδηγό που δεν ξέρεις πως οδηγεί έτσι αυτό που ψάχνεις όπως το ψάχνεις είναι λάθος, τα υλικά τριβής τα αγοράζουμε σύμφωνα με τον τρόπο που οδηγούμε εμείς και όχι οι άλλοι ειδικά αν είναι άγνωστοι, εμείς οι δύο πχ έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις από το αμάξι μας πως μπορώ να σου συστήσω κάτι που δεν θα σου κάνει ?

Πες μας τι αμάξι είναι πως οδηγάς και ίσως καταλήξουμε κάπου.