Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By drdino
21 quadra έγραψε:Όσα έχουν υδρόψυξη την έχουν στο μέσω του cartridge κυκλοφορώντας το νερό της ψύξης του κινητήρα με μια μικρή ξεχωριστή ηλεκτρική αντλία η οποία ξεκινάει μόλις σβύσει ο κινητήρας.

Απλά ένα συμπλήρωμα, η ηλεκτρική αντλία μπορεί και να δουλεύει και με τον κινητήρα εν λειτουργία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. :)
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#259502 ποιες ειναι αυτες οι συνθηκες?
Άβαταρ μέλους
By drdino
#259515 Πχ χαμηλές στροφές=χαμηλή παροχή της κύριας αντλίας νερού που παίρνει κίνηση με ιμάντα.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
BEAMS έγραψε:
nass έγραψε:Από ντίζελ δεν έχω ιδέα :roll: η αλήθεια είναι ότι αναφερόμουν στη βενζίνη.

Φτωχό μείγμα σε βενζίνη------> EGT πάνω
...

Πόσο φτωχό όμως ; :shifty:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
drdino έγραψε:Πχ χαμηλές στροφές=χαμηλή παροχή της κύριας αντλίας νερού που παίρνει κίνηση με ιμάντα.

ναι,αλλα πως θα γυρισουν τα νερα πιο γρηγορα σε ολο το κυκλωμα,αφου θα ''φρεναρει'' η ροη πανω στην ''αργη'' αντλια?
Άβαταρ μέλους
By BEAMS
Vagnar έγραψε:
BEAMS έγραψε:
nass έγραψε:Από ντίζελ δεν έχω ιδέα :roll: η αλήθεια είναι ότι αναφερόμουν στη βενζίνη.

...

Από 0.05 έως 0.15 αύξηση στο λ απομακρυνόμενος από το στοιχειομετρικό, ανεβάζει 50 έως 100 Κελσίου θερμοκρασία. Είναι πολύ στενά τα όρια στις βενζίνες που μπορείς να φτωχοποιήσεις το μείγμα χωρίς προβλήματα.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
BEAMS έγραψε:
Vagnar έγραψε:
BEAMS έγραψε:

...

Από 0.05 έως 0.15 αύξηση στο λ απομακρυνόμενος από το στοιχειομετρικό, ανεβάζει 50 έως 100 Κελσίου θερμοκρασία. Είναι πολύ στενά τα όρια στις βενζίνες που μπορείς να φτωχοποιήσεις το μείγμα χωρίς προβλήματα.

Καλώς. Σκεφτόμουν για 1,2 και πάνω. :)
Άβαταρ μέλους
By 224v
drdino έγραψε:Πχ χαμηλές στροφές=χαμηλή παροχή της κύριας αντλίας νερού που παίρνει κίνηση με ιμάντα.

Μα αν ειναι χαμηλες οι στροφες και το τουρμπο δεν θα εχει ψηλες στροφες.. οποτε ???
Στο δικο μου 2.24v που εχει υδροψυκτα, δεν νομιζω να εχει ηλεκτρικη αντλιουλα..., βεβαια οταν κλεινει το μοτερ ο ανεμηστηρας δουλευει, και μαλιστα τα αλαρμ αναβοσβυνουν σε αργο ρυθμο μεχρι να κλεισει ο ανεμηστηρας..
Άβαταρ μέλους
By drdino
#259712 Αφενός μπορεί να είχε ψηλές στροφές πριν, αφετέρου με ψηλό φορτίο και χαμηλές σαλ, άνετα έχεις ψηλές στροφές στο τούρμπο. Και τέσπα δεν έχει σημασία αυτό, η θερμοκρασία της τουρμπίνας είναι το σημαντικότερο κι ενίοτε ο κατασκευαστής κρίνει πως η μηχανική αντλία δεν επαρκεί.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#259717 Πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κυκλοφορία λαδιού που απάγει τη θερμοκρασία στα κουζινέτα, ακόμα και στο ρελαντί το λάδι είναι αρκετό για να απομακρύνει την υψηλή τοπική θερμοκρασία και να την διατηρεί σε vital κατάσταση δεδομένου ότι και η τουρμπίνα κρυώνει σταδιακά, η ηλεκτρική αντλία κυκλοφορίας του νερού είναι επικουρική, αν φτάσεις σπίτι με την τουρμπίνα που μόλις ξεκοκκίνησε τα κουζινέτα θα την ακούσουν και καμμία κυκλοφορία νερού δεν θα αποτρέψει το καρβούνιασμα του λαδιού στο σημείο εκείνο γιαυτό φροντίζουμε τα κόβουμε ρυθμό τα τελευταία 2-3 χλμ και δεν το σβήνουμε αμέσως.

Δυστυχώς οι τουρμπίνες ταλαιπωρούνται πολύ και από την χωροταξία των μηχανοστασίων που πολλές φορές δεν επιτρέπουν και τη σωστή σχεδίαση της πολλαπλής εξαγωγής η οποία δημιουργεί backpressure που ανεβάζει επιπλέον τις θερμοκρασίες στο μέσον της πολλαπλής επιβαρύνοντας το cartidge, η λύση twin scroll εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων λειτουργούν και με χαμηλότερες θερμοκρασίες λόγω στρωτής ροής αφού δεν συσσωρεύονται τα καυσαέρια στην έξοδο της πολλαπλής προς την τουρμπίνα στον βαθμό που το κάνουν οι non twin scroll τοτρμπίνες / πολλαπλές.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
#259762 Φαντάζομαι μιλάτε για κινητήρες βενζίνης και υδρόψυκτα turbo, γιατί σε κάτι diesel που έχω δει, μόνο λαδάκι πάει.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Vagnar έγραψε:Φαντάζομαι μιλάτε για κινητήρες βενζίνης και υδρόψυκτα turbo, γιατί σε κάτι diesel που έχω δει, μόνο λαδάκι πάει.

Mήπως γιατί οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι κάτω από τους 750c ?
Άβαταρ μέλους
By drdino
Vagnar έγραψε:Φαντάζομαι μιλάτε για κινητήρες βενζίνης και υδρόψυκτα turbo, γιατί σε κάτι diesel που έχω δει, μόνο λαδάκι πάει.

Ε θα ήταν βλακεία να μιλάμε για ψύξη με νερό σε τουρμπίνα που πάει μόνο λάδι.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
#259804 Ναι ρε παιδί, αν έχετε δει και σε diesel ξέρω γω, λέμε, επειδή από το μικρό δείγμα μου, :s_tongue (3 αμάξια) δεν έχω δει τέτοια πράματα.