- 15 Μάιος 2016, 17:50
#255828
nass έγραψε:
...Δηλαδή ήταν καινοτόμος η VW επειδή πρώτη (TFSI το 2005) παρουσίασε συνδυασμό άμεσου ψεκασμού με υψηλή στατική συμπίεση, μεταβλητούς εκκεντροφόρους και turbo, που σήμερα πια όλοι οι κινητήρες βενζίνης έτσι είναι λίγο-πολύ (κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη καινοτομία της δεκαετίας, έξτρα πόντοι για τη μαζική υιοθέτηση της εν λόγω καινοτομίας), αλλά να ξαναπανηγυρίζουμε για καινοτομία όταν μπήκε τέτοιος κινητήρας σε όχι C-segment αυτοκίνητο όπως το Golf αλλά σε ξερωγω D-segment όπως το Mondeo ? Αστεία πράγματα.
Nαι, ειναι καινοτομος η VW, η οποιαδηποτε μαρκα γενικοτερα, οταν χρησιμοποιει μεμονωμενα ή και συνδυαστικα (οπως στο παραδειγμα που ειπες) τεχνολογιες, που στην C-segment κατηγορια ΔΕΝ εχει εκεινη την χρονικη στιγμη ΚΑΝΕΝΑΣ αλλος κατασκευαστης μαζικης παραγωγης αυτοκινητων.
ΟΤΑΝ με το καλο αυτο (ειτε εαν εγινε πιο πριν ειτε πιο μετα) εγινε ΚΑΙ στην D segment, TOTE , oποιος το εφαρμοσε πρωτος, ηταν καινοτομος.
Καθολου αστεια πραγματα δεν ειναι, αυτη ειναι η πραγματικοτητα...
Υπαρχει καινοτομια γενικως στην αγορα, υπαρχει ομως και καινοτομια, σε εκαστοτε κατηγορια αγορας, οπως και κατηγορια πχ ογκου αυτοκινητων, αλλα και κατηγορια τυπου αυτοκινητων και παει λεγοντας.
Giuseppe Busso έγραψε:Και η Lancia είχε τον Triflux στα ECV1/ECV2 αλλά η Volkswagen το έκανε σύστημα μαζικής παραγωγής.
nass έγραψε: Φαντάζομαι εννοείς το συνδυασμό turbo-compressor ο οποίος ήταν στη δ S4 και τον οποίο ξαναπαρουσίασε η VW στο Golf GT. Το Triflux ήταν άλλο και δε νομίζω να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Δεδομένου του αγωνιστικού χαρακτήρα της δ S4, ναι ήταν καινοτομία το GT (μαζική παραγωγή γαρ) αλλά παίρνει 0 έξτρα πόντους λόγω του ό,τι κανείς, ούτε καν η ίδια η VW, δεν το συνέχισε και αρνητικούς πόντους λόγω στο βάθος χρόνου αποδεδειγμένης αναξιοπιστίας. Με άλλα λόγια, μηδέν εις το πηλίκον.
Εαν μιλαμε για συνδυασμο Turbo + κομπρεσσορα, σε μικρομεσαιο ευρειας παραγωγης, ΝΑΙ και παλι ηταν καινοτομια της VW, ασχετως εαν εσενα δεν σου αρεσε και δεν το πιστωνεις.
Ηταν και μαλιστα ο συγκεκριμενος κινητηρας χρησιμοποιηθηκε σε καμποσα μοντελα, (polo, Ibiza, golf, scirocco, Eos, Jetta, Tiguan, Touran) και συνολικα για 8 ολοκληρα χρονια.
Ο κυριοτερος λογος που δεν συνεχιστηκε απο εκει και επιετα, δεν ηταν η ελλειψη αξιοπιστιας (
που οντως υπηρχε στις πρωτες παρτιδες, με τα δυο βασικοτερα θεματα να λυνονται οριστικα μετα απο 3 χρονια απο την εμφανιση του, αν και η πολυ κακη "υποστηριξη" της Ελληνιης εισαγωγικης, διογκωσε αλλα και παρατεινε για λιγο καιρο ακομα το προβλημα...) αλλα η πολυπλοκοτητα των περιφερειακων εξαρτηματων του που σε συνδυασμο με την συνεχη εξελιξη που εμφανιζοταν εκεινο το χρονικο διαστημα στους υπετροφοδοτουμενους κινητηρες, καθιστουσε τον Twincharger αρκετα κοστοβορο, σε σχεση με νεες τεχνολογιες που ηδη ανεπτυσε και η ιδια η VAG (πχ απενεργοποιηση 2 κυλινδρων στους 4κυλινδρους, αλλα και υιοθετηση πλεον υποτετραγωνης αντι υπερτετραγωνης αρχιτεκτονικης του κινητηρα, για βελτιστη αποδοση ροπης σε πλατυ ευρος στροφων).
nass έγραψε: Σε βάθος χρόνου καινοτομίες με έξτρα πόντους και ποιός τις έκανε:
- Μεταβλητός χρονισμός / βύθισμα βαλβίδων (Honda και όχι Alfa Romeo)
Αυτα τα περι ποντων ειναι δικα σου τεχνασματα. Καινοτομια ειτε υπαρχει ειτε δεν υπαρχει. Το ορισμο της τον ειδαμε πιο πανω απο παραθεση, συμφωνα με τον ορισμο της απο λεξικο.
H ΑR το εφαρμοσε πρωτη σε ευρεια παραγωγη, μαλλον δεν το ειδες, το ξαναβαζω :
"Alfa Romeo was the first manufacturer to use a variable valve timing system in production cars (US Patent 4,231,330)"
https://en.wikipedia.org/wiki/Variable_valve_timingnass έγραψε: Η καινοτομία έχει νόημα και ενδιαφέρον μόνο όταν ισχύουν και οι 2 προϋποθέσεις που έθεσα. Τι να την κάνεις μια άχρηστη καινοτομία ? (πχ. carbon άξονας μετάδοσης σε diesel 150 ίππων στις 4000 στροφές) Τι να την κάνεις μια καινοτομία κατάλληλη λόγω κόστους μόνο για supercars ? Ναι ΟΚ είναι καινοτομία "αυστηρά" αλλά δεν έχει ενδιαφέρον αν δεν έχει μαζική εφαρμογή.
Αχρηστη την λες εσυ...Οταν μειωνεται το συνολικο βαρος του αυτοκινητου καθολου αχρηστη δεν ειναι...
Ακομα και εαν οντως μπαινει και σε Diesel 150 Ιππων. Αν μαλιστα μπαινει σε ολες τις Giulia, γλυτωνεις και χρονο στην γραμμη παραγωγης...
Το δευτερο που λες, ειναι αοριστο αλλα και δεν ισχυει. Ακομα και σε supercar εαν εμφανιστει μια καινοτομια, δεν αναιρειται απο το γεγονος -συγκριτικα- μικροτερης παραγωγης, σε σχεση με ενα ΜΗ supercar.
Οταν δε λεμε supercar, στην προκειμενη περιοδο που βιωνουμε, εννοουμε πχ F488 GTB και οχι LF για να ξεκαθαριζουμε για τι εφαρμογη μιλαμε. (και ναι ειναι μαζικη εφαρμογη αν αφορα την παραγωγη πχ ακομα και 1,000τμχ ανα ετος για πχ 6 περιπου χρονια που περιπου αλλαζει μοντελα η Ferrari...)
nass έγραψε: Και επιπλέον φάσκεις και αντιφάσκεις: από τη μία θέτεις ένα στενό κριτήριο "αν είναι το πρώτο στην κατηγορία" και από την άλλη δεν σε πειράζει η διεύρυνση της βάσης ώστε να αφορά οποιοδήποτε αυτοκίνητο ανεξαρτήτως κόστους.
...που ακριβως εκανα "διευρυνση της βασης" ?
@dstou
"Ευρειας παραγωγης" μοντελο Ηomologation special, περιορισμενης παραγωγης και σε περιορισμενες αγορες ΔΕΝ ειναι...
"In 1988, Nissan launched a limited 10,000 unit run of its homologated Nissan 1989 Micra Superturbo"
https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Micra#Super_Turbo @georgetz
Καινοτομια θεωρειται και στο Audi, βεβαιως, διαφορετικη καινοτομια ομως, καθοτι διαφορετικος στοχος, αλλα διαφορετικη η σχεδιαση και κατασκευη του αξονα...