QsisVTS έγραψε:dimik έγραψε:
Στο ότι η εκκλησία αποτελείται από εμάς επιμένω, δεν μας έβαλε κάποιος ξαφνικά από το πουθενά ρασοφόρους στο κεφάλι, οι μπαρμπάδες μας, τα ξαδέρφια μας κ.ο.κ χειροτονούνται, η μισή Ελλάδα έχει έστω και έναν μακρινό συγγενή παπά.
Για να προλάβω την ερώτηση, όχι δεν έχω κανέναν, τουλάχιστον στο γενεαλογικό δέντρο που ξέρω.
εγώ έχω ένα προ-προ (κι άλλο προ?) πάππου που τον τσίμπησε φίδι και πέθανε
![]()
παρόλα αυτά κάποιος πριν πολλά πολλά χρόνια μας τους επέβαλε, δεν αποφάσισε η ανθρωπότητα από κοινού και με δημοκρατικές διαδικασίες ότι χρειάζεται το χριστιανισμό. για πολιτικούς λόγους επιβλήθηκε η συγκεκριμένη θρησκεία και το κάθε παραμάγαζό της
κι εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι να δεχόμαστε το συγκεκριμένο θεσμό σαν το παράδειγμα με τις μαϊμούδες που πολύ εύστοχα είχε πει ο joe bar πιο πίσω
Ποιος μας τους επέβαλε τέλοσπάντων, ποιο είναι αυτό το μυθικό πρόσωπο?
Η κάθε θρησκεία υιοθετήθηκε ή και όχι για κάποιες από αυτές γιατί έτυχε να ταιριάζουν στο κοινωνικό και πολιτικο-οικονομικό υπόβαθρο της εποχής. Σαφώς και πολλές φορές υπήρξε επιβολή από μονάρχες για λόγους ομοιογένειας των αυτοκρατοριών αλλά προϋπήρχαν αυτών δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες.
markvag έγραψε:nass έγραψε: προφανώς ούτε στη Γαλλία γούσταρε η καθολική εκκλησία Βολταίρο αλλά ο διαφωτισμός έγινε
Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καθολική εκκλησία είχε "κουρευτεί" καταλλήλως τους προηγούμενους αιώνες από τους "καθολικότατους" βασιλείς που δεν πολυ-γούσταραν να έχουν έναν ανεξέλεγκτο πόλο εξουσίας στα μπούτια τους... Ακόμα και ο διορισμός επισκόπων στη Γαλλία παιρνούσε πρώτα από την έγκριση του βασιλιά. Οπότε το τι δύναμη είχε η εκκλησία από τον 17ο αιώνα ιδίως κι έπειτα στη Γαλλία είναι σχετικό. Μην ξεχνάμε ότι οι καλύτεροι σύμμαχοι των Γάλλων βασιλιάδων για αρκετούς αιώνες ήταν είτε προτεστάντες είτε οι οθωμανοί.
Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ίσχυε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Το μόνο που ένοιαζε τους σουλτάνους είναι να μην γίνονται εξεγέρσεις και να πληρώνονται οι φόροι. Και οι εκκλησίες ήταν υπεύθυνες να κρατάνε τα ηνία...
και στο Βυζάντιο έπαιζαν ανάλογα κουρέματα και ανεβοκατεβάσματα επισκόπων και πατριαρχών, η σχέση εκκλησίας κράτους δεν ήταν πάντα ομαλή εκείνη την περίοδο σε κανένα κράτος πλην των μουσουλμανικών τα οποία βασίζονταν στην εκκλησία για να κρατάνε τα πολύ περισσότερο ανομοιογενή και με φυλετικές διαφορές κράτη τους ενωμένα.

) πάππου που τον τσίμπησε φίδι και πέθανε

Το ότι οι Ρισελιέ και Μαζαρέν φορούσαν ράσα ήταν... απλή σύμπτωση! 
Οταν τα πραγματα δυσκολευουν, πισω στον Γιοντα για να βρεις τη Δυναμη ξανα.