Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By melos86
Vagnar έγραψε:4 λεπτά το λίτρο βγαίνει περίπου το κέρδος με αυτές τις τιμές. Τώρα πολύ λίγο δεν ξέρω τι είναι.

3,3 λεπτα το λιτρο ΜΕΙΚΤΑ με ΦΠΑ, αρα 2,7 λεπτα καθαρα!
Και αυτα τα 2.7 λεπτα του ευρω ειναι το κερδος του πρατηριου, της εταιριας (Shell, EKO, BP, AVIN κλπ) και του βυτιου!
Γνωμη μου ειναι οτι δεν βγαινουν τα κουκια με αυτα τα νουμερα!

Ας μην ξεχναμε οτι ακομα και αυτα που μενουν δεν ειναι τσεπη! Με 29% εφορια, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ κλπ κλπ....
Άβαταρ μέλους
By famas
#202357 Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=64310547
Οπως προκύπτει από έρευνα του «Εθνους», οιεταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα μέσα σε 18 μήνες ανέβασαν κατά 35,87% το μεικτό περιθώριο κέρδους τους σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014. Σε διάστημα ενός χρόνου δεν το περιόρισαν καθόλου. :yahoo:

Εκτός εάν επειδή τα παραπάνω τα γράφει μια εφημερίδα ΔΕΝ πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας....
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
#202371 Παντως χθες σε καποια βενζιναδικα στην Πειραιως ειδα ηδη 1,245 στην αμολυβδη και 0,88 στο ντιζελ. Ετεκα ηταν ή Revoil.

.
Άβαταρ μέλους
By costas80
famas έγραψε:Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=64310547
Οπως προκύπτει από έρευνα του «Εθνους», οιεταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα μέσα σε 18 μήνες ανέβασαν κατά 35,87% το μεικτό περιθώριο κέρδους τους σε σχέση με το καλοκαίρι του 2014. Σε διάστημα ενός χρόνου δεν το περιόρισαν καθόλου. :yahoo:

Εκτός εάν επειδή τα παραπάνω τα γράφει μια εφημερίδα ΔΕΝ πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας....

Αρκετά διαφωτιστικό το άρθρο. Κάποιοι κερδίζουν εις βάρος της τσέπης μας και δεν είναι μόνο οι δύο οικογένειες που ελέγχουν τα διυλιστήρια στην Ελλάδα. Που είναι τώρα οι συνδικαλιστές των βενζινοπωλών να μας ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου;
Άβαταρ μέλους
By melos86
#202523 Οτι το διαβασες εσυ τωρα και διαφωτιστηκες?!?! :dizzy:
Ο τυπος συνδεει την μειωση του αργου ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ με την λιανικη τιμη των καυσιμων! Οταν λογω των φορων η μεταφολη αυτη, αφορα μονο το 25% της τιμης που πληρωνει ο καταναλωτης! Με απλα μαθηματικα 70% που ειναι η μειωση στην τιμη του αργου επι 25% που ειναι το κομματι που μεταβαλλεται μας δινει μια μειωση της ταξης του 17,5%! Απο το 1.60 που ειχε η βενζινη με το αργο στα 110 δολλαρια αν αφαιρεσεις το 17.5% προκυπτει το 1.32 που ειναι και ο μεσος ορος που πωλειται η αμολυβδη στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη!

Η αυξηση του κερδους απο τα 8 λεπτα του ευρω στα 11 λεπτα του ευρω ειναι αστεια και δεν θα κατσω να τη συζητησω καθολου! Απλα απο αυτα τα νουμερα προκυπτει ενα πολυ "δυνατο" ποσοστο το οποιο ο "δημοσιογραφος" εβαλε ως τιτλο για να μαζεψει κλικς!
http://www.fuelprices.gr/files/EBDOM_DE ... 6_2014.pdf
http://www.fuelprices.gr/files/EBDOM_DE ... 2_2015.pdf

Η τιμες που προκυπτουν ειναι 9.5 λεπτα για τον Ιουνιο του 2014 και 10,4 λεπτα για τον Δεκεμβριο του 2015! Διαφορα μικροτερη του λεπτου του ευρω!
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
melos86 έγραψε:Οτι το διαβασες εσυ τωρα και διαφωτιστηκες?!?! :dizzy:
Ο τυπος συνδεει την μειωση του αργου ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ με την λιανικη τιμη των καυσιμων! Οταν λογω των φορων η μεταφολη αυτη, αφορα μονο το 25% της τιμης που πληρωνει ο καταναλωτης! Με απλα μαθηματικα 70% που ειναι η μειωση στην τιμη του αργου επι 25% που ειναι το κομματι που μεταβαλλεται μας δινει μια μειωση της ταξης του 17,5%! Απο το 1.60 που ειχε η βενζινη με το αργο στα 110 δολλαρια αν αφαιρεσεις το 17.5% προκυπτει το 1.32 που ειναι και ο μεσος ορος που πωλειται η αμολυβδη στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη!

Η αυξηση του κερδους απο τα 8 λεπτα του ευρω στα 11 λεπτα του ευρω ειναι αστεια και δεν θα κατσω να τη συζητησω καθολου! Απλα απο αυτα τα νουμερα προκυπτει ενα πολυ "δυνατο" ποσοστο το οποιο ο "δημοσιογραφος" εβαλε ως τιτλο για να μαζεψει κλικς!

Η τιμες που προκυπτουν ειναι 9.5 λεπτα για τον Ιουνιο του 2014 και 10,4 λεπτα για τον Δεκεμβριο του 2015! Διαφορα μικροτερη του λεπτου του ευρω!

Ας πούμε (τονίζω, ας πούμε), μαζί σου στους υπολογισμούς που κανεις.
Απο ποτε όμως μια αύξηση απο 8 σε 11 λεπτα κέρδος, δηλαδή 35+% είναι αστεία; εχεις δει πολύ κοσμο τριγύρω σου τα τελευταια χρόνια να παιρνει, με το έτσι θέλω κι αν θέλετε κάντε κι αλλιως, 35+% αύξηση; γιατί εγώ τα τελευταία χρόνια έχω δει μονο 40+% μειώσεις (αν οχι 100% λόγω απόλυσης).
Μην κάνουμε το άσπρο μαυρο λοιπον! Μια χαρά έχουμε ματια και βλέπουμε κάθε φορά οτι στην ανοδο του αργού η αύξηση στην κανουλα είναι στιγμιαία ενω στην πτώση του....φεεεεεεττααα (κι αν στο μεταξύ δεν παιξει και καμια αύξηση κέρδους όπως καλη ωρα συζητάμε).
Και για πες και το άλλο....οταν αρχισει να σκαρφαλωνει ξανα η τιμή, θα παει και το κερδος παλι στα 8 λεπτά (έλα μωρέ, αστεία διαφορά άλλωστε!) ή θα την έχουμε φαει κι αυτή την αύξηση εις τον αιωνα των αιώνων αμήν;
Άβαταρ μέλους
By melos86
Alxnks έγραψε:
melos86 έγραψε:Οτι το διαβασες εσυ τωρα και διαφωτιστηκες?!?! :dizzy:

Ας πούμε (τονίζω, ας πούμε), μαζί σου στους υπολογισμούς που κανεις.
Απο ποτε όμως μια αύξηση απο 8 σε 11 λεπτα κέρδος, δηλαδή 35+% είναι αστεία; εχεις δει πολύ κοσμο τριγύρω σου τα τελευταια χρόνια να παιρνει, με το έτσι θέλω κι αν θέλετε κάντε κι αλλιως, 35+% αύξηση; γιατί εγώ τα τελευταία χρόνια έχω δει μονο 40+% μειώσεις (αν οχι 100% λόγω απόλυσης).
Μην κάνουμε το άσπρο μαυρο λοιπον! Μια χαρά έχουμε ματια και βλέπουμε κάθε φορά οτι στην ανοδο του αργού η αύξηση στην κανουλα είναι στιγμιαία ενω στην πτώση του....φεεεεεεττααα (κι αν στο μεταξύ δεν παιξει και καμια αύξηση κέρδους όπως καλη ωρα συζητάμε).
Και για πες και το άλλο....οταν αρχισει να σκαρφαλωνει ξανα η τιμή, θα παει και το κερδος παλι στα 8 λεπτά (έλα μωρέ, αστεία διαφορά άλλωστε!) ή θα την έχουμε φαει κι αυτή την αύξηση εις τον αιωνα των αιώνων αμήν;

Μα αν ανοιξεις τα δυο pdf θα δεις οτι η πραγματικη διαφορα δεν ειναι 3 λεπτα αλλα λιγοτερο απο 1! Πρωτον...
Δευτερον, το περιθωριο κερδους οποιουδηποτε κλαδου στην ελευθερη αγορα ειναι... ελευθερο! Η νομοθεσια μου δινει το δικαιωμα να πουλησω το καυσιμο ειτε με 8 ειτε με 18 λεπτα το λιτρο! Αυτος ειναι και ο λογος για τον οποιο υπαρχουν τεραστιες ταμπελες εξω απο καθε πρατηριο ωστε ο καταναλωτης να γνωριζει απο πριν το τι θα πληρωσει!
Τριτον, τα εξοδα για τα πρατηρια απο το 2013 εχουν αυξηθει αρδην... Ειτε αυτο λεγεται υποχρεωση εγκαταστασης και συντηρησης (και μαλιστα εν τελει μη χρηματοδοτουμενη οπως αρχικα ειχε σχεδιαστει απο το κρατος) συστυματων εισροων εκροων, ειτε αυξημενοι φορολογικοι συντελεστες, ειτε αυξημενες εισφορες ειτε αλλα καλουδια που εχει ο καθε κλαδος κλπ κλπ οποτε δεν μου κανει εντυπωση που αυξησαν το περιθωριο κερδους ΟΛΑ τα πρατηρια! Δειχνει αν μη τι αλλο την αναγκαιοτητα!
Τεταρτον, εγω δεν βλεπω καθυστερησεις στην μειωση των τιμων οταν οι τιμες διυλιστηριου πεφτουν ουτε οταν ανεβαινουν... Η διαδικασια παραμενει ακριβως η ιδια και στις δυο περιπτωσεις! Ερχεται το βυτιο, μας παραδιδει το τιμολογιο, προσθετουμε το κερδος μας και βαζουμε τις τιμες! Αν οι κατηγοριες ειναι οπως οι παραπανω δηλαδη "πεφτει η τιμη του αργου 60%, τα πρατηρια κατεβαζουν 20%" τοτε δεν εχω να αντιπαραθεσω κατι παραπανω! Ετσι θα ειναι μια ζωη γιατι ακριβως το "ρεπορταζ" ειναι καταδικαστικο χωρις να εχει γινει καν η σωστη ερευνα!

Το εχω ξαναπει παρα πολλες φορες! Ο λογος για τον οποιο τα καυσιμα ειναι ακριβα στην χωρα μας ειναι και θα ειναι η φορολογια τους! Το κρατος σου παιρνει πανω απο 1 ευρω/λιτρο στην αμολυβδη και οι καταναλωτες ασχολουνται με τα 2 και τα 3 λεπτα! Εμενα προσωπικα μου φαινεται τρελο...
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#205652 Παντως βλεπτοντας στατιστικα παρατηρησα κατι ενδιαφερον...

Οταν η τιμη του πετρελαιου ηταν ψηλα και στην Αθηνα η μεση τιμη της 95αρας στα τελη του 9/2014 ηταν 1.635, στις Κυκλαδες ηταν 1.787, δηλαδη 15 λεπτα πανω.

Τωρα που στην Αθηνα εχουμε 1.346 στις Κυκλαδες εχουν 1.597, δηλαδη 25 λεπτα πανω...

Αν δεν εχει αλλαξει κατι στη φορολογια των καυσιμων στις Κυκλαδες, δεν μας τα λενε καλα οι Κυκλαδιτες φιλοι μας...
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
#205698 Μια χαρά τα λένε, οφθαλμαπάτες εχεις, δεν διαβασες το ποστ από πάνω σου; εγώ το διάβασα κι είπα να μην ασχοληθω περαιτέρω, οποίος έχει ματια βλέπει τι γίνεται :D
Άβαταρ μέλους
By melos86
#205721 Ανωτεροτητα ενα πραγμα... ή ελλειψη επιχειρηματων?

Οχι δεν εχει αλλαξει κατι στην φορολογηση των νησιων... Το μονο που υπαρχει ειναι το αυξημενο μεταφορικο κοστος αλλα και η επιχικοτητα που παρατηρειται στα συγκεκριμενα πρατηρια!
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#205784 Εγω παλι δεν καταλαβαινω , γιατι ενω η 95αρα εχει πχ 1,35€, η 100αρα εχει 25λεπτα παραπανω, δλδ καπου στο 1,60€ ?? (εκτος shell που λενε οτι την φέρνουν απο το εξωτερικο)
Τοσο μεγαλη διαφορα εχει το κοστος παραγωγης μεταξυ 95αρς και 100αρας?
Στο εξωτερικο βλεπω ειναι πολυ μικροτερη η διαφορα στην τιμη τους
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
melos86 έγραψε:Ανωτεροτητα ενα πραγμα... ή ελλειψη επιχειρηματων?

Οχι δεν εχει αλλαξει κατι στην φορολογηση των νησιων... Το μονο που υπαρχει ειναι το αυξημενο μεταφορικο κοστος αλλα και η επιχικοτητα που παρατηρειται στα συγκεκριμενα πρατηρια!

Όχι, επιχειρήματα σαν το δικο σου "αυξημένο μεταφορικό κοστος", σε περιοδο τέτοιας πτώσης του πετρελαίου, η αλήθεια είναι οτι δεν εχω :D
Είπαμε, οποίος έχει ματια βλέπει.
Άβαταρ μέλους
By melos86
#206025 Αρα το δευτερο! :roll:
Ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι αναφερομουν στο μεταφορικο κοστος για τις Κυκλαδες! Εκτος αν ειδες τα ακτοπλοικα εισητηρια να μειωνονται λογω της μειωσης των διεθνων τιμων του πετρελαιου!
Οπως ειπες, οποιος εχει ματια βλεπει!
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#206237 Το μεταφορικο κοστος αν πανε με βαπορια της ακτοπλοϊας ειναι σχεδον πανομοιοτυπο με τον 9/2014, οι διαφορες ειναι ελαχιστες οντως, αλλα δεν καταλαβαινω γιατι το γραφεις μιας και αυτο που λες δε σε δικαιωνει. Χρησιμοποιεις το επιχειρημα αυτο και με καποιο μαγικο τροπο καταληγεις που; Στο οτι ειναι φυσιολογικη η τεραστια αυξηση στη διαφορα τιμης με ιδιο ακτοπλοϊκο κοστος;

Επισης αρκετες εταιριες εχουν δικα τους μικρα πλοια νεας τεχνολογιας, ειδικα για μεταφορα καυσιμων, τα οποια οργωνουν το Αιγαιο και εκτος απο καυσιμα μεταφερουν μεσα και μερικα βυτια για τη μεταφορα των καυσιμων στα πρατηρια. Εκει το λειτουργικο κοστος, λογικα, ειναι μειωμενο λογω μειωσης των τιμων των καυσιμων.

Κοινως οσον αφορα τις Κυκλαδες το μεταφορικο κοστος τουλαχιστον δεν ειναι μεγαλυτερο απο οτι ηταν τον 9/2014 ενω η διαφορα τιμης σε σχεση με την Αθηνα εκτοξευθηκε απο τα 15 στα 25 λεπτα ανα λιτρο και μαλιστα στην μια περιπτωση εχουμε Σεπτεμβρη, που εχει τουρισμο και λογικα αυξανουν τις τιμες ενω στην αλλη εχουμε Χειμωνα.
Αν θελεις να συγκρινουμε ιδια εποχη, στις αρχες Ιανουαριου του 2014 η διαφορα τιμης μεταξυ Αθηνας και Κυκλαδων ηταν 12 λεπτα, ουτε καν 15, ποσο μαλλον 25 που ειναι αυτη τη στιγμη.
Οποτε αν δεν εχει να κανει με καποια αλλαγη στη φορολογηση η διαφορα δεν δικαιολογειται...

Στην Κεφαλονια για παραδειγμα που οι τιμες των καυσιμων παντα ηταν υψηλοτατες η διαφορα τιμης απο την Αθηνα παρεμεινε στα ιδια επιπεδα μεταξυ 9/2014 - 1/2016, επεσε οριακα απο τα 13 στα 12 λεπτα ανα λιτρο.