Για μοτοσικλέτες, σκούτερ και άλλα δίτροχα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:Πάλι διαφωνώ βέβαια, αλλά εντάξει. :ninja:
Α, και τα flip-up δεν είναι η πιο ανασφαλής κατηγορία, αυτή είναι τα open face. Θεωρούνται ανασφαλή, γιατί τα πρώτα δείγματα άνοιγαν. Γι' αυτό και επιμένω τόσο στα τεστ (που εσείς απορρίπτετε... )
:vava:

Προσεξε ομως, τα τεστ γινονται με μια Α ταχυτητα. Αν χτυπησεις με μεγαλυτερη απο Α ομως δεν εισαι σιγουρος για τιποτα.
Επισης το flip up αν το ανοιγεις μονο στα φαναρια και μολις αναψει πρασινο το κλεινεις και φευγεις, ΟΚ ουσιαστικα ειναι σαν full face.
Αν ομως μεσα στην πολη σε ταχυτητες 40-50 εισαι με το κρανος ανοιχτο, ποση προστασια προσφερει ετσι και σπασει ο διαολος το ποδαρι του;;;;;;;

Προσωπικα εχω μονο full face, παλιοτερα ειχα open face και το πεταξα οταν ειδα και διαβασα καποια πραγματα για πιθανοτητες τραυματισμου, αν μπορουσα να εχω 2 κρανη, θα επελεγα ενα με πολυ καλο αερισμο για το καλοκαιρι και ενα πολυ ησυχο για τον χειμωνα ( συνηθως καλος αερισμος και ησυχια δεν πανε μαζι).
Άβαταρ μέλους
By dimik
Anonymous Founder έγραψε:Πάλι διαφωνώ βέβαια, αλλά εντάξει. :ninja:
Α, και τα flip-up δεν είναι η πιο ανασφαλής κατηγορία, αυτή είναι τα open face. Θεωρούνται ανασφαλή, γιατί τα πρώτα δείγματα άνοιγαν. Γι' αυτό και επιμένω τόσο στα τεστ (που εσείς απορρίπτετε... )
:vava:

Δεν θεωρώ καν κράνη τα open face :lol:

Δεν απορρίπτω τα τεστ, δεν θα προτιμούσα κράνος με 1 αστέρι έναντι σε κάποιο με 5 αλλά δεν θα ήταν και το reference point σε μια αγορά κράνους.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:Εγώ το έχω πάντα κλειστό, μόνο σταματημένος ή σε μποτιλιάρισμα το ανοίγω. Απλώς βολεύει πολύ όταν φοράς γυαλιά.

Συγνωμη αλλα ποσες φορες την ημερα βαζεις-βγαζεις το κρανος για να παρεις flip up; Delivery δουλευεις; :lol: :lol:
Γυαλια φοραω και εγω αλλα τις 2-4 φορες την ημερα που βαζω- βγαζω κρανος δεν τις θεωρω πολλες για να παρω τετοιο κρανος.

Ασχετο, Shoei gt air δεν εχεις;
Άβαταρ μέλους
By nass
Anonymous Founder έγραψε:Γιατί δεν ήταν μια χαρά το EuroNCAP; Δεν αναγκάστηκαν οι εταιρείες να βγάλουν καλύτερα αυτοκίνητα στα crash tests; Δεν φάνηκε πως κάποια αυτοκίνητα έχουν πρόβλημα;

Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιες εταιρείες δεν κάνουν τα αυτοκίνητα optimized για να περνάνε το EuroNCAP αλλά επί της ουσίας μικρή διαφορά. Το ίδιο και σε κάθε τυποποιημένο τεστ.

Δε λέω ότι τα τεστ δεν είναι χρήσιμα.
Λέω ότι δεν πρέπει να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας επιλογής -που (φαίνεται να) συμβαίνει στην περίπτωσή σου.

Anonymous Founder έγραψε:Ποιος ο λόγος ένα κορυφαίο κράνος να μην πάει καλά στα τεστ της Sharp; Εγώ δεν βλέπω κανένα.

Ή είναι ανασφαλές κράνος (το πιστεύεις αυτό για ένα Arai πχ.) ?
Ή δεν έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω optimization.

Anonymous Founder έγραψε:Θεωρώ πως ένα κράνος που θα πάει καλά εκεί, θα είναι και ασφαλέστερο.

Στις συγκεκριμένες συνθήκες που μετράνε οι συγκεκριμένες δοκιμές, ναι.
Επειδή όμως ένα ατύχημα με μηχανή έχει "χιλιάδες" βαθμούς ελευθερίας, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα ενός τυποποιημένου τεστ είναι μόνο ενδεικτικά και όχι δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς για την ασφάλεια με βάση μόνο το τεστ.

Anonymous Founder έγραψε:Τέλος, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνον τα αστέρια, εγώ δεν είχα καταλάβει πως στα ανοιγόμενα πρέπει να κοιτάμε και αν το σαγόνι έμεινε κλειστό.

Μόνο για τα ανοιγόμενα υπάρχει αυτό το κριτήριο (και ορθώς υπάρχει).
Προσωπικά θεωρώ ότι τα ανοιγόμενα είναι worst of both worlds (ούτε η ασφάλεια των full face (όχι προφανώς γιατί δεν είναι ασφαλή κλειστά αλλά γιατί μπορεί να πάθεις ατύχημα με το κράνος ανοικτό, δηλ. ψευδαίσθηση ασφάλειας) ούτε ο αερισμός των open face, συν το επιπλέον βάρος, συν η γκουμούτσα όταν είναι ανοικτά) και δε βλέπω καμία τους χρησιμότητα για τον απλό λόγο ότι για να είναι ασφαλή πρέπει να είναι κλειστά. Το να τα ανοιγοκλείνω σε κάθε φανάρι μου φαίνεται παλαβό και το να τα ξεχάσω ανοικτά πανεύκολο.
Αλλά γούστα είναι αυτά.

EDIT: Για τα γυαλιά, σίγουρα κάποιοι σκελετοί (πολύ λεπτοί κτλ.) δεν πάνε με κράνος. Δεν φορώ γυαλιά οράσεως, μόνο ηλίου, και απλά στην αγορά των γυαλιών (= φτηνό) και όχι του κράνους (= ακριβό) λαμβάνω υπόψη να είναι συμβατά με κράνος.

Anonymous Founder έγραψε:Τέλος, ένα κράνος είναι πολλά παραπάνω από αυτά: είναι η συνολική ποιότητα κατασκευής, είναι αν έχει καλό αερισμό, είναι η εγγύηση, είναι αν είναι αθόρυβο, αν έχει υποστήριξη και features, κλπ κλπ.

Ε ναι, το έγραφα παραπάνω αυτό αλλά εσύ (δείχνεις να) αγοράζεις με βάση τα αστέρια.

Anonymous Founder έγραψε:Αλλά δεν γίνεται να λέμε πως η Arai σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη από πχ την Nolan, όταν η δεύτερη έχει και παράδοση αλλά και καλές επιδόσεις στα τεστ.

Στην περιοχή τιμών της Nolan θα προτιμήσω ένα Nolan διότι θεωρώ ότι ένα Arai θα είναι downgraded version. Καθένας στην ειδικότητά του.
Και φυσικά στην περιοχή τιμών της Arai δεν υπάρχει περίπτωση να προτιμήσω Nolan ή Caberg ή Lazer.

Anonymous Founder έγραψε: Τέλος, το υλικό του κελύφους, δεν σημαίνει πως αν είναι polycarbonate δεν θα σε προστατέψει, αυτό είναι λάθος. Απλώς θα είναι βαρύτερο και θα πρέπει ν' αλλάξεις το κράνος συντομότερα.

ΔΕΝ είναι το κέλυφος που προστατεύει, αλλά το εσωτερικό του (αυτό το σκληρό υλικό σαν φελιζολ). Το κέλυφος είναι εκεί για να δίνει σχήμα.
Το υλικό έχει σημασία ως προς το βάρος.
Για τη διάρκεια ζωής το κράνος θα είναι για πέταμα λόγω φθοράς στο εσωτερικό, στη ζελατίνα κτλ. κτλ. πολύ πριν έχει θέμα το κέλυφος.

Anonymous Founder έγραψε:Τα φθηνά κράνη, βασικά δεν υστερούν απαραίτητα σε ασφάλεια, αλλά στα υπόλοιπα features που ανέφερα.

Σωστό. Και στη διάρκεια ζωής.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#182393 HF, το να λες θα πάρω ένα κράνος γιατί έχει αντί για 97% 99% είναι άκυρο, σε αυτή την κατηγορία τα ποσοστά αυτά απλά σου δείχνουν ότι είναι (σχεδόν) ισάξια. Αλλού πρέπει να εστιάσεις :roll:
Άβαταρ μέλους
By Morx
#182418 Λοιπον μερικα key-words που τσιμπησαν τα ματια μου σχετικα με flip-up κρανη και ατυχημα.

Για δευτερο κρανος εντος πολης - περιξ - θαλασσα και μπανιο - προχειρο ρε αδερφε τελοσπαντων ... (2 και κατι ετων) χρησιμοποιουσα ενα Airoh SV55S.
Τα περι ασφαλειας του full face και τα συναφη, αφηστε τα στην ακρη. Εσκασα στην πισω αριστερη γωνια του τυπου. Το αριστερο μερος του κρανους χτυπησε το πορτμπαγκαζ του και επειτα εκανα 2-3 κωλοτουμπες με το κρανος να βρισκει την ασφαλτο με την πισω δεξια μερια του.
Το μονο που συνεβη ηταν να σπασει η ζελατινα, απο τις εγκοπες που εχει για να εφαρμοζει στο μηχανισμο.
Το ανοιξε-κλεισε προφανως και εμεινε ακλονητο. (με 60χλμ/ω η αρχικη συγκρουση)

Τωρα σχετικα με το ανοιξε κλεισε... ειναι καλα ασφαλισμενο με γατζους για να μην ανοιξει ετσι απλα και ευκολα. Πιστεψτε με, θελει ΑΡΚΕΤΗ δυναμη.
Εαν μου το επιστρεψουν, γιατι το εστειλα Αθηνα μετα το ατυχημα... σας υποσχομαι να του γ#μησω τα πρεκια με οτι τεστ θελετε.

Υπερ των εταιρειων που δοκιμαζουν κρανη και τα βαθμολογουν, δεν ειμαι 100%.
Το μοναδικο που προσφερουν ειναι ενας γενικος μπουσουλας.... οκ σαφως και ενα Schuberth SR1 δεν συγκρινεται με ενα Nova KlaftaGP.

Παρε οποιο ποιοτικο flip up βρεις. Ετοιμασε, 300ευρα τουλαχιστον.... και μην ακους κανεναν!
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#182527 Η Shoei εβγαλε φωτοχρωματικη ζελατινα, η οποια δειχνει να αλλαζει χρωμα γρηγορα.
Φοβαμαι να ρωτησω ποσο θα κανει :lipsealed: :lol:

Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
rx8_drifter έγραψε:HF, το να λες θα πάρω ένα κράνος γιατί έχει αντί για 97% 99% είναι άκυρο, σε αυτή την κατηγορία τα ποσοστά αυτά απλά σου δείχνουν ότι είναι (σχεδόν) ισάξια. Αλλού πρέπει να εστιάσεις :roll:

Δες το πρώτο μου ποστ. Δεν είπα ΠΟΤΕ κάτι τέτοιο και είπα πως ουσιαστικά τα δύο κράνη που με ενδιαφέρουν είναι ισάξια σε αυτό το θέμα.
Η κουβέντα γίνεται αν το όνομα (Shoei) αρκεί για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Neotec ή τα περισσότερα features του X-lite θα με κάνουν να το προτιμήσω.
Αν ξεχνούσαμε λίγο τις μάρκες, αυτό εννοώ.

Όσο για το άλλο ερώτημα, αν θεωρώ τα Arai ανασφαλή επειδή παίρνουν 3 αστέρια στα τεστ της Sharp, θα πω πως όχι, δεν τα θεωρώ ανασφαλή. Αλλά μόλις πάω ταμείο, θα προτιμήσω ένα Shoei που έχει και το όνομα και την... χάρη (όλα 5άστερα στα full face).
:ninja:
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
#183027 @nass. Το flip κράνος ειναι πολυ χρήσιμο και σου μιλάω ως χρήστης και ανοιγομενου (shuberth c3 pro) και full face. (shoei gt air). Το καλοκαίρι το φλιπ είναι μονοδρομος. Είσαι στην πόλη σταματά-ξεκίνα? Το έχεις ανοιχτό και Είσαι άρχοντας. Θες να πεταχτεις κάπου μακριά? Το κλείνεις και Είσαι άρχοντας.

send from my cave using smoke signals
Άβαταρ μέλους
By nass
bujinkan έγραψε:Είσαι στην πόλη σταματά-ξεκίνα? Το έχεις ανοιχτό και Είσαι άρχοντας.

Οχι δεν είσαι άρχοντας διότι κινδυνεύεις περισσότερο και από open (λόγω μεγαλύτερου βάρους).
Αυτός που θα σου πεταχτεί από το STOP ένα καλοκαιρινό μεσημέρι δεν θα σε προειδοποιήσει να το κλείσεις.
Προτιμώ full face και ας είμαι λιγότερο άρχοντας.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#183042 Εγώ ιδρώνω πολύ στο κεφάλι μου και το flip up είναι λύση μέσα στην πόλη. Ξαναλέω, εγώ δεν κινούμαι με το κράνος ανοιχτό, μέχρι 20-30 χλμ αντέχεται, μετά είναι ενοχλητικό, άρα το έχω κλειστό πάντα.
Αλλά στο ελληνικό καλοκαίρι είναι μεγάλη υπόθεση το ανοιγόμενο (έχω ήδη πει πόσο πρακτικό είναι για τα γυαλιά, μην επαναλαμβάνομαι! :lol: ).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των κρανών που πωλούνται στην Ελλάδα πλέον είναι τα flip up.

Φυσικά, το Full Face είναι το ασφαλέστερο, πιο ήσυχο και ελαφρύτερο κράνος ταυτόχρονα. Απλώς όσο καλό και να είναι, αν βράζω και ιδρώνω με δαύτο, αυτό δεν είναι καλό. Οπότε το flip up για να παίρνεις μια ανάσα στο φανάρι και στην κίνηση, είναι ένας καλός συμβιβασμός.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#183076 Δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά που κάνει το flip up το καλοκαίρι, ειδικά αν το φοράς εν στάση.

Φοράω full face στο Κυπριακό καλοκαίρι που είναι και μεγαλύτερο σε διάρκεια και μακρύτερο, στα φανάρια ανοίγω την ζελατίνα αν δεν φοράω την σκούρη, δηλαδή βράδυ κυρίως και όλα μια χαρά. Όλα αυτά ενώ είμαι τύπος που ιδρώνει μόλις βγει έξω από κλιματιζόμενο χώρο το καλοκαίρι.

Έτσι κι αλλιώς τα σημεία που "απελευθερώνει" το flip up ανοίγοντας το δεν έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο σε κανένα κράνος οπότε δεν νομίζω να κάνει τόση διαφορά, άσε που με το κλειστό δεν σε χτυπάει και ο ήλιος στην μούρη κι αν πριν πήγαινες με κάπως αυξημένη ταχύτητα το εσωτερικό του κράνους πρέπει σίγουρα να είναι 2-3 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία λόγω εξαερισμών.