Τα μοντέλα των κατασκευαστών που οι χρήστες επέλεξαν να έχουν χωριστή ύπαρξη!
Άβαταρ μέλους
By drdino
#16787 Αν το servicebox λέει άλλη χωρητικότητα, θα έκανα μια βόλτα από συνεργείο που έχει διαγνωστικό και θα ελεγχα τι χωρητικότητα είναι δηλωμένη στο αμάξι. Θα τσεκάρω αύριο απόγευμα στο δικό μου πού είναι το σχετικό πεδίο.

Αν το αμάξι έχει BMS (Battery Management ή Monitoring System), τότε η φόρτιση της μπαταρίας είναι "έξυπνη", σαν mild hybrid ας πούμε. Φορτίζει όταν κρίνει ότι θα έχει την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου κλπ, ενώ το SOC της μπαταρίας Δεν ανεβαίνει πανω απο 80% υπό φυσιολογικές συνθήκες, παρά μόνο για μερικές μέρες τον χρόνο. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι είμαι δηλωμένη η σωστή χωρητικότητα της μπαταρίας και άρα το BMS έχει καλιμπραριστει σωστά.

Αυτά εν συντομία, αν θέλετε κι άλλες πληροφορίες, το βλέπουμε.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
Pitt έγραψε:
silversurferGR έγραψε:Και εγώ θέλω μπαταρία να αλλάξω προληπτικά.

Να βγάλετε καμιά ανακοίνωση να πάμε πολλοί μαζί;
Αλλά να πάρουμε την ίδια ή μια εξίσου καλή που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους;

Όχι σαν μερικους που παίρνουν φτηνές και τις αλλάζουν στην διετία.

Κάποιοι είχαν πρόβλημα και με την μανίσια. Ο Τηνιακός θυμάμαι ότι την άλλαξε πριν κλείσει χρόνο.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ζωή της μπαταρίας, ο κυριότερος ίσως είναι ο οδηγός...

Θα τα δούμε από το φθινόπωρο αυτά, γιατί η αλλαγή της μπαταρίας μας δεν νομίζω ότι είναι δουλειά ενός λεπτού όπως στα περισσότερα αυτοκίνητα. Πρέπει να ξηλωθούν αρκετά εξαρτήματα για να βγεί η μπαταρία. Επίσης έχω την εντύπωση ότι η αλλαγή της μπαταρίας πρέπει να δηλωθεί και στον εγκέφαλο.

drdino έγραψε:Δεν χρειάζεται να δηλωθεί στον εγκέφαλο, απλά ιδανικά πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία για την απενεργοποιήση και ενεργοποίηση αντίστοιχα του BSI.

Μας μπερδεύεις... συνέχεια μας τα γυρνάς! :lol:

Αντιλαμβάνομαι αυτά που λές και έχεις δίκαιο για τον έλεγχο του πως είναι δηλωμένη η μπαταρία, αυτό ήξερα κι' εγώ. Θα το τσεκάρω τον Οκτώβριο που θα πάω για service.

Αν έχεις χρόνο, λύσε μου κάποιες απορίες.
Ποιός είναι ο λόγος που (αν η μπαταρία είναι δηλωμένη σωστά) το BMS δεν φορτίζει πλήρως την μπαταρία παρά μερικές φορές τον χρόνο; Υποτίθεται ότι κάνει καλό στην ζωή της μπαταρίας;
Γιατί η Peugeot στο servicebox συνιστά μπαταρία 60Ah ενώ η μπαταρία πρώτης τοποθέτησης είναι 70Ah;
Αν τοποθετηθεί μπαταρία 60Ah όπως λέει η Peugeot και το BMS κρατάει το SOC στο 80%, τελικώς καταλήγει κανείς να έχει 48Ah στην μπαταρία του.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#16937 Δεν χρειάζεται να δηλωθεί εφόσον είναι ιδίων χαρακτηριστικών. :-D

Τα υπόλοιπα το απόγευμα, όταν γυρίσω από τη δουλειά.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#16945 Αντε καλά. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι να γυρίσεις.
Καλή ευκολία στη δουλειά σου.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#17536 Aν λοιπόν το αμάξι έχει BMS πάνω στην μπαταρία (Euro5 κι έπειτα), τότε κατά 99% έχει και εναλλακτήρα που συνδέεται μέσω LIN με το δίκτυο του αυτοκινήτου. Η μπαταρία λοιπόν φορτίζεται μέχρι το 80% με την κανονική μέθοδο φόρτισης. Όταν επιτευχθεί το ποσοστό αυτό, η φόρτιση σταματάει. Από κει και πέρα, η φόρτιση πέραν του 80% και η εκφόρτιση μέχρι το 80% γίνεται υπό προϋποθέσεις.

Όταν λοιπόν κρίνεται πως υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας [καυσίμου] (πχ συνθήκες χαμηλού φορτίου, επιβράδυνση με ταχύτητα στο σασμάν κλπ) τότε η μπαταρία εκφορτίζεται, απεμπλέκοντας τον εναλλακτήρα.

Αν κριθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξοικονόμησης (πχ πλήρης επιτάχυνση, μέτριο-ψηλό φορτίο), τότε η μπαταρία φορτίζεται, εμπλέκοντας τον εναλλακτήρα.

Η μπαταρία φορτίζεται πλήρως από τον εναλλακτήρα μερικές φορές τον χρόνο ώστε να μην πάθει θείωση.

Ο αλγόριθμος φυσικά είναι αρκετά πολύπλοκος και δυναμικός, αλλά σε γενικές γραμμές αυτή είναι η φιλοσοφία.

Όπως καταλαβαίνεις δηλαδή, αν δεν έχει δηλωθεί η σωστή χωρητικότητα στην BSI, τότε όλοι αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι σωστοί.
Δεν ξέρω γιατί το αμάξι έχει άλλη μπαταρία από ότι λέει το servicebox, αυτό η αντιπροσωπεία πρέπει να το απαντήσει.
Άβαταρ μέλους
By mosaicm
#17584 Καταλαβαινω τι λες drdino , αλλα εφοσον οι φορεμενες μπαταριες ηταν στα ιδια Ah δε βλεπω γιατι να κοβει τη φορτιση (αν υπαρχει BMS). θα επρεπε να ηταν απο πριν ρυθμισμενο για 70Ah . (η διαφορα της μπαταριας ειναι το ρευμα εκκινησης το οποιο ομως δεν αφορα το BMS και το ρυθμο/ποσοστο φορτιστης)
Άβαταρ μέλους
By drdino
#17649 Συμφωνώ πως θα έπρεπε να είναι ρυθμισμένο για 70Ah. Είναι όμως;

Ειρήσθω εν παρόδω, να κι οι φωτογραφίες από το διαγνωστικό που είχα υποσχεθεί.

Η δηλωμένη χωρητικότητα:
Image

Πόσος καιρός πάει που φορτίστηκε πλήρως:
Image

Kι εμένα σύμφωνα με το servicebox πρέπει να έχει 60αρα, στο διαγνωστικό είναι δηλωμένη η 60αρα, μένει να ελέγξω τι φοράει. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#17922 Όσο κι’ αν έψαξα στο internet δεν κατάφερα να επιβεβαιώσω αν έχει μονάδα ελέγχου φόρτισης.

Την ονομάζουν Battery Charge Status Unit και επιβεβαίωσα ότι την έχει το υβριδικό και ενδεχομένως το δίλιτρο HDi, αλλά για το δικό μας δεν είμαι σίγουρος.

Από την άλλη είδα ότι αυτό που έδειξε ο drdino ακριβώς απάνω από την μπαταρία, το servicebox το αποκαλεί "ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ" και θέλει παραμετροποίηση ανάλογα με το VIN του οχήματος. Ίσως να είναι αυτή η μονάδα ελέγχου φόρτισης.

Θα το διαπιστώσουμε στο συνεργείο...
Άβαταρ μέλους
By drdino
#18148 Aν έχεις αυτήν την "ασφαλειοθήκη" δίπλα στον θετικό πόλο, τότε είσαι euro5 και έχεις το σύστημα που προαναφέρθηκε.
Άβαταρ μέλους
By NickNT
#18165 Καλώς σας βρήκα και στη "νέα" διεύθυνση, και στο θέμα που ενώνει ό,τι βασίζεται σε PF2 και φοράει THP.

Σε συνέχεια της ακαδημαϊκής προς το παρόν συζήτησης μας με τον Δημήτρη (Pitt) για το "ξεκαρβούνιασμα", να προσθέσω ότι πέτυχα (σε online διαφήμιση) ένα συνεργείο που ακολουθεί αυτή τη μέθοδο:

https://www.youtube.com/watch?v=R-HlWELr4Zk (walnut shell blasting).

Φαντάζομαι θα υπάρχουν και άλλοι με αυτό το μηχάνημα/μέθοδο, απλά εγώ δε ξέρω κάποιον άλλον, ούτε το έψαξα επισταμένα. Να προσδιορίσω ότι μιλάμε για Αττική.

Έστειλα ένα e-mail για περισσότερες πληροφορίες, και πέραν του παραπάνω link που μου έστειλαν, προσδιορίστηκαν τα ακόλουθα: α) ο καθαρισμός είναι στεγνός, ώστε "να μην προκληθεί βλάβη σε σένσορες", β) απαιτούνται δύο εργάσιμες με ραντεβού (παίζει και Σάββατο), και γ) το κόστος είναι 250 ευρώ. Προαιρετικά, προτείνεται παγίδα αναθυμιάσεων.

Η άποψη μου είναι ότι η μέθοδος πρέπει να είναι αποτελεσματική, αλλά το κόστος νομίζω την καθιστά απαγορευτική ως προληπτικό μέσο.

Φυσικά, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ποστ, κανείς δε ξέρει αν πραγματικά και (κάθε) πότε χρειάζεται μία τέτοια διαδικασία. Ποιός θα είναι λοιπόν ο πρώτος τολμηρός; :p
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#18268 @drdino την έχω και εγώ και ο Mosaicm αλλά τα δικά μας είναι Euro 4!
1-2 μήνες αφού αγόρασα το δικό μου (Νοε-09) ήρθαν τα Euro 5 με τα 156Hp

Ίσως το σύστημα να υπήρχε εξ αρχής στο αυτοκίνητο. :hmmm:
Θα το μάθουμε σύντομα.

@NickNT γειά σου! Έχω μείνει άναυδος! Νερό, υδρογόνο και τώρα κοπανισμένα καρυδότσουφλα... :slap:
Ποιός ξέρει τι άλλο θα σκεφθούν.

Πάντως μέχρι τώρα (50.000 χλμ) δεν έχω παρατηρήσει κάτι στην λειτουργία του αυτοκινήτου που να δικαιολογεί ... καρυδοτσουφλοβολή.
Ο Zonas ψαχνόταν αλλά δεν ξέρω τι αποφάσισε. Θα μας πεί ελπίζω.
Άβαταρ μέλους
By alexandr
#19731 Άστον τον ZONAS, έχει το ίδιο πρόβλημα με μένα στο Turbo :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#19737 Αν είχε θα μας το έλεγε...

Εσύ τί έκανες με το turbo τελικά;
Άβαταρ μέλους
By bill33
Pitt έγραψε:@NickNT γειά σου! Έχω μείνει άναυδος! Νερό, υδρογόνο και τώρα κοπανισμένα καρυδότσουφλα... :slap:
Ποιός ξέρει τι άλλο θα σκεφθούν.

Πάντως μέχρι τώρα (50.000 χλμ) δεν έχω παρατηρήσει κάτι στην λειτουργία του αυτοκινήτου που να δικαιολογεί ... καρυδοτσουφλοβολή.
Ο Zonas ψαχνόταν αλλά δεν ξέρω τι αποφάσισε. Θα μας πεί ελπίζω.

Τύπος αμμοβολής είναι (αν μπορούμε να το πούμε έτσι αφού δεν έχει άμμο),θα μπορούσε να ειναι με σόδα ή με ξηρό πάγο.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#19802 Έτσι είναι Bill, γι’ αυτό έγραψα για "καρυδοτσουφλοβολή".

Πάντως δεν ενθουσιάζομαι με την ιδέα έστω και λίγων καρυδότσουφλων στον θάλαμο καύσης, ακόμη κι’ αν ξέρω ότι αυτά θα καούν και θα απομακρυνθούν με τα καυσαέρια. :lipsealed: