Anonymous Founder έγραψε:Έχω βάλει εγώ Potenza RE720 σε Lancia Y, 86 hp και με δείκτη ταχύτητας V.
Και οι δύο είμαστε (ήμασταν) λάθος όμως, για το δικό μου ήταν εντελώς ακατάλληλο λάστιχο, γιατί και στην τελική του να πηγαίνεις δεν ζεσταίνεται ποτέ και φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για το δικό σου. Απλά έχεις διαλέξει ακατάλληλο λάστιχο και φοβάμαι πως μόνον χάνεις και δεν κερδίζεις.
Το RE050 είναι άλλη κατηγορία τελείως. Αν και έχω τρομερό παράπονο όταν είναι κρύο. Γλίστρα απίστευτα. Όταν ζεσταθεί (βλ. ταξίδι με υψηλές ταχύτητες) είναι μια χαρά. Σε 1-2 περιπτώσεις οριακού φρεναρίσματος (βλ. παπάκι που περνάει το STOP χωρίς αύριο ή κατσίκα που καβάλησα το φρένο και σωθήκαμε τελικά, αλλά όχι η κατσίκα) έχει δείξει τι πραγματικά αξίζει. Το RE720 το φορούσα παλαιότερα. Το είχα σκίσει σε δύο περιπτώσεις και, εκεί που χρειάστηκε, ήταν μαζί μου. Τώρα θα πάω για Turanza και πάλι, μιας και Σεπτέμβριο αλλάζω λάστιχα (έχουν 3 χρόνια αυτά, ευτυχώς τα 2 ήταν μέσα στο parking για 8-9 μήνες το χρόνο). Η επιλογή ήταν συνειδητή καθώς, τότε που το έβαλα, έκανα ακόμη ταξίδια (ακόμη και Αθήνα - Θεσσαλονίκη), οπότε το υψηλές ταχύτητες, δηλαδή το 150-200 (βλ. σχετικά βίντεο με τα τελικιάσματα στο Αθήνα - Θεσσαλονίκη), ήταν μέσα στην ημερήσια διάταξη και χρειαζόμουν λάστιχο που να αντέχει αυτές τις ταχύτητες άνετα και όχι οριακά (τα Η πάνε μέχρι 210).
Anonymous Founder έγραψε:Είμαστε σε ίδια ηλικία, εγώ δεν έχω γυναίκα, δεν έχω παιδί και έχω οδηγήσει πολλές φορές, πολύ γρήγορα. Δεν σου το παίζω ηθικολόγος λοιπόν. Ακόμη και σήμερα, μπορεί να οδηγήσω αντικοινωνικά καμιά φορά, ενώ οδηγώ και μηχανή, που και να θέλεις, κάποιες φορές τα όρια ταχύτητας τα παραβιάζεις για πλάκα, ούτως ή άλλως.
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά λοιπόν την περίπτωση, αντιλαμβάνομαι πως σε όλους μας αρέσει λίγο το ρίσκο (κάποτε έκανα το Πάτρα-Αθήνα με Zastava σε άθλια κατάσταση σε 1.5 ώρα), και προφανώς δεν θα σου πω "μην τρέχεις", γιατί κι εγώ δεν θα το κάνω.
Θα σου πω όμως ένα "μπαμπά μην τρέχεις". Και θα σου εξηγήσω τους λόγους:
-Αν είσαι/είμαι μόνος και κάνω |λογοκρισία|, το αποτέλεσμα θα βαραίνει μόνον εμένα. Τα ήθελα και τα έπαθα.
-Αν είσαι με άλλον και κάνεις |λογοκρισία| και πάθει κάτι ο άλλος, οι τύψεις θα σε βασανίζουν για πάντα. Δεν θα είναι απλώς μια |λογοκρισία|, είναι μια |λογοκρισία| που χτύπησε τον άλλον, αυτόν που σε εμπιστεύθηκε μπαίνοντας στο αυτοκίνητό σου.
-Αν ο άλλος είναι η γυναίκα σου, εξ ορισμού ένας μη τυχαίος άνθρωπος, που υποθέτω αγαπάς, τότε το βάρος είναι ακόμη μεγαλύτερο.
-Αν ο άλλος, είναι το παιδί σου, υποθέτω, το βάρος μεγαλώνει εκθετικά (δεν έχω παιδί, υποθέσεις κάνω).
Γι' αυτό και δεν τρέχω γενικά κι αόριστα. Απλά, αυτή την φορά, ήθελα να ξεφύγω από το group των επικίνδυνων. Για να το κάνω αυτό ή θα έπρεπε να πάω με 70 ή με 120. Διάλεξα το 2ο, τους έβγαλα από την μέση και ησύχασα για το υπόλοιπο ταξίδι. Εκτός των δύο σημείων που ανέβασα όλα τα υπόλοιπα ήταν ελεγχόμενα. Ακόμη και με το φορτηγό είχα δει ότι ήθελε να με αφήσει. Δεν εκβίασα κάτι. Πέρασα χαλαρά σε σημείο που έβλεπα ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει έστω και 1cm αριστερά. Αν ανεβάσω δε και το υπόλοιπο βίντεο (αυτό πρέπει να το βάλω σε ταχύτητα x1000, τόσο βαρετό που είναι) θα δεις ότι πηγαίνω στη σειρά μου με 80-100 (φάγαμε και ένα μποτιλιάρισμα 5-10min), όπως οι υπόλοιποι. Εννοείται ότι λόγω γυναίκας και παιδιού θα πας πιο χαλαρά. Αν δεις το 1ο βίντεο πηγαίνω γρήγορα σχετικά (τα 140-150 δεν είναι και τρομερή ταχύτητα, για οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά τα 170+ είναι αρκετά), αλλά σε εντελώς άδειο δρόμο. Ένας λόγος που ημέρες με κίνηση δεν πηγαίνω από την κανονική Ε.Ο. είναι αυτό που γράφω χρόνια τώρα ότι με φοβίζει περισσότερο: 100++ και κολλητά στον μπροστά = 100% τρακάρισμα σε περίπτωση στραβής, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, ακόμη και ο θεός να κατέβει και να πιάσει το τιμόνι (εννοώ ο Senna).
Δεκτόν ότι είναι ρίσκο, αλλά δεν ήταν και τραγικό το ρίσκο. Το έγραψα, άλλωστε και μόνος μου. Οι πιθανότητες, όμως, ήταν αυξημένες για ζημιά σε 2 και μόνο σημεία, με 1ο και καλύτερο το 1ο, όπου πραγματικά δεν ήξερα από πού να φύγω για να σωθούμε.
Anonymous Founder έγραψε:Και καταλήγω:
-Εντελώς φιλικά, το αυτοκίνητό σου ΔΕΝ είναι για τέτοια. Γιατί δεν προσφέρει την ασφάλεια που θα πρόσφερε κάποιο άλλο, που και το άλλο σε τέτοιο σκατόδρομο, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Το δικό μου έχει επίσης άλλα φρένα (6πίστονα εμπρός, ΑΤΕ blue racing υγρά, Goodridge σωληνάκια), έχει 225/40/18 Dunlop SportMAXX λάστιχα, έχει M-sport ανάρτηση, έχει 6 αερόσακους (που σίγουρα δουλεύουν γιατί είναι και πιο καινούριο), έχει καλύτερη άκαμψια και σασί, έχει και 170 ίππους μπας και βοηθήσει, αλλά ΟΛΑ μα ΟΛΑ αυτά που παρέθεσα, το κάνουν καλύτερο από το δικό σου μεν, αλλά ΔΕΝ με νομιμοποιούν να πάω πιο γρήγορα από εσένα, ούτε σαν εσένα. Γιατί υπάρχει και κάποιο όριο όπως καταλαβαίνεις. Ό,τι και να κάνεις, δεν μπορεί κανένα αμάξι να σε προστατέψει, όταν είσαι διαρκώς στο όριό του.
Εγώ δεν το βλέπω έτσι το πράγμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στην εξίσωση. Και το Volvo ήταν καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός κοιμόταν και δεν έβλεπε το δρόμο (νεαρός ήταν και συζητούσε, άρα δεν πρόσεχε μπροστά). Το ζήτημα είναι να βρεις την χρυσή τομή ανάμεσα σε ταχύτητα, οικονομία, ασφάλεια, συνθήκες δρόμου, κατάσταση οχήματος, κατάσταση οδηγού και κυκλοφοριακές συνθήκες. Πολλές φορές θα πας πιο αργά από χειρότερα αυτοκίνητα για διάφορους λόγους. Κλασσικό παράδειγμα: Έχω ήδη αναφέρει ότι, πριν στρώσουν άσφαλτο στην Αντιρρίου - Ιωαννίνων (π.χ. στο Λουτρό) σε κάποια σημεία ήμουν πιο αργός από λεωφορεία και φορτηγά, απλά γιατί η sport ανάρτηση και το χαμηλό προφίλ των ελαστικών έκαναν το αυτοκίνητο να αναπηδά στον δρόμο σαν παραφουσκωμένη μπάλα στο τσιμέντο. Πολλές φορές θα θες να πας γρήγορα, αλλά δεν θα μπορείς. Άλλοτε θα βρεις συνθήκες και θα πας στο όριο και άλλοτε θα βρεις συνθήκες και θα πας για οικονομία. Π.χ. σε άδεια Ε.Ο. συζητώντας στο κινητό για κάποιο σοβαρό θέμα έκανα Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 7,5 ώρες, αφού πήγαινα με 90 στην Ε.Ο. και συνέχεια από παρακάμψεις, ενώ ο φορτιστής του κινητού είχε πάρει φωτιά και το BT Headset έμεινε από μπαταρία και το γύρισα σε ενσύρματο.
Με δύο λόγια: ένα καλό αυτοκίνητο σου δίνει τη δυνατότητα να πας με ίδια ασφάλεια, αλλά πιο γρήγορα, ή με μεγαλύτερη ασφάλεια σε ίδιο χρόνο. Μπορείς να τρέξεις όσο θες ή να πας όσο αργά θες, αρκεί να μην ενοχλείς τους υπόλοιπους χρήστες της οδού. Κάτσε δεξιά με 10 και δεν θα πω τίποτε. Άσε με να περάσω το φορτηγό, μιας και είμαι μπροστά στην σειρά και μετά πήγαινε με 300, δεν έχω πρόβλημα. Μην πας, όμως, αριστερά - δεξιά με 50 και με κλείνεις ή μην ανάβεις φώτα για να περάσω στην στροφή, επειδή θες να πας γρήγορα (ιδιαιτέρως όταν δεν θα κάνεις το ίδιο στη συνέχεια).
Anonymous Founder έγραψε:Δεν ξέρω λοιπόν γιατί το κάνεις. Δεν έχεις κάτι να αποδείξεις, έχεις; Στην τελική, αν εμείς οι δύο πηγαίναμε στον ίδιο προορισμό (είναι συχνά τα ταξίδια μας προς Ήπειρο απ' ότι έχω καταλάβει), δεν θα με πείραζε αν με περάσεις. Πιστεύεις πως αυτό θα σήμαινε πως το Astra σου είναι καλύτερο από το δικό μου; Μήπως ότι εσύ είσαι καλύτερος οδηγός από εμένα;
Το πρώτο σίγουρα όχι, το δεύτερο παίζεται, αλλά και τα δύο δεν έχουν σημασία.
Σημασία έχει να είσαι εσύ καλά και η οικογένειά σου. Τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα.
Δεν έχω να αποδείξω τίποτε, σε αντίθεση με τους περισσότερους εδώ, αλλά και στο άλλο forum (μου έγραφε ένας: αν σε πάνε βόλτα μερικοί από εδώ θα τα κάνεις πάνω σου, πράγμα που φανέρωνε ότι το όλο ζήτημα ήταν: "εγώ την έχω μεγαλύτερη"). Άλλωστε, αν οδηγούσα έτσι μια Ferrari θα μου έλεγαν: έλα μωρέ, με τέτοιο αμάξι τα κάνουν όλοι αυτά. Τώρα που οδηγώ το Astra, όλοι λένε: πού πας με το καρυδότσουφλο; Ικανοποιημένους δεν τους αφήνεις ποτέ όλους και γι' αυτό έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν συμφέρει να δίνεις συνέχεια και το μόνο που λαμβάνεις να είναι φθόνος, κακεντρέχεια κτλ (βλ. αντίμετρα, σημεία με μπλόκα κτλ).
Anonymous Founder έγραψε:Μην εκβιάζεις την τύχη σου λοιπόν και την επόμενη φορά οδήγησε αμυντικά και όχι επιθετικά. Αν σε αγχώνουν οι υπόλοιποι γύρω σου, φρόντισε να κινείσαι σε δρόμους με λιγότερη κίνηση και απέφυγε την Κορίνθου-Πατρών. Η Αντίρριο-Ιωάννινα είναι παράδεισος εμπρός της. Μην λες όμως πως με την οδήγηση που είδαμε σε αυτό το βίντεο, κινδυνεύεις λιγότερο από το να οδηγείς αμυντικά.
Δεν είπα ότι κινδυνεύω περισσότερο όταν οδηγώ αμυντικά. Αυτό που έγραψα ήταν το εξής: κινδυνεύω περισσότερο για 5min και κάνω όλη την υπόλοιπη διαδρομή άνετα και χαλαρά. Αν δεν το ρισκάρω αυτό το 5λεπτο θα πηγαίνω καρότσι σε όλη την διαδρομή με τρομακτική αύξηση του κινδύνου σε όλο το μήκος της.
Για την Αντιρρίου - Ιωαννίνων, που την περνάω ως οδηγός 18 χρόνια τουλάχιστον και ως επιβάτης σχεδόν 39, θα σου πω ότι διαφωνώ. Η τωρινή Κορίνθου - Πατρών ίσως την ξεπερνάει, αλλά στο παρελθόν ήταν σε πολλές φάσεις τραγική. Να πηγαίνεις βράδυ με ταχύτητες απίστευτες με αυτοκίνητα το ένα κολλητά στο άλλο, προσπεράσματα χωρίς αύριο κτλ. Θυμάμαι (εδώ συνεχίζω αυτό που σου έγραψα πιο πάνω για το προσπέρασμα στην στροφή) έναν τύπο γύρω στα 60 με Ε200 να μου ανάβει τα φώτα να προσπεράσω νταλίκα ακριβώς μετά το Αγρίνιο, στο τέλος του χωριού Νεάπολη (εκεί που είχαν βάλει την 1η κάμερα), εκεί που έχει την στροφή. Ο ίδιος, φυσικά, στη συνέχεια, όσο κι αν του άναβα φώτα και του κόρναρα δεν προσπερνούσε σε στροφή και το έπαιζε γκαζιάρης μόνο στην ευθεία (μέχρι που έφαγε ένα προσπέρασμα σε σημείο που ήξερα ότι έχει χώρο και αυτός περίμενε έναν αιώνα να ξεκινήσει). Σκέψου αυτά να τα κάνεις με βροχή καρέκλες και να μην βλέπεις τίποτε μπροστά σου και χωρίς έρεισμα που φαρδαίνει το δρόμο, ώστε να έχεις πιθανότητες διαφυγής σε περίπτωση στραβής (βλ. παλιά Κορίνθου - Πατρών).
Τέλος πάντων. Έγραψες ένα άριστο κείμενο και, αυτά που ήθελες να πεις τα είπες άριστα, χωρίς προσβολές και με άριστη γλώσσα. Ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ από εμένα. Δίδαξες πώς πρέπει να απαντάμε σε κάποιον, όταν διαφωνούμε μαζί του.
Ευχαριστώ.
Οι απαντήσεις χρηστών ίσως περιέχουν διαστρεβλώσεις
Το κανάλι μου στο YouTube:
https://www.youtube.com/user/pipinos1976/videos
Προσωπική επικοινωνία:
http://www.forum.odigein.com

) της Ελλάδας, προτιμώ να πηγαίνω από κάτω και ας κάνω διπλάσια ώρα. Εξαιρείται 15αυγουστο και Πάσχα, όπου για να πας από κάτω πλευρά από τον Άσσο μέχρι Συκιά θες κανά δίωρο
και αφετέρου δεν θέλω να περιστρέφεται η συζήτηση γύρω από εμένα. Ένα βίντεο ανέβασα, λίγο προκλητικό, θα έλεγα, και αυτό ήταν όλο.

- δειχνει οτι δεν εχεις μαθει το βασικοτερο πραγμα περι οδηγησης: Ο εγωισμος μενει απ εξω απο το αυτοκινητο.