cavallino έγραψε:Ευχαριστώ σας.
Nido, για την κατανάλωση προφανώς η μέτρηση είναι από το press kit, υποθέτω θα μπορούσαν να βάλουν ότι νούμερο θέλουνε, αφού το αυτοκίνητο μπορεί να κινείται μόνο με τις μπαταρίες (0gr CO2/km). Μάλλον μιλάμε για μέτρηση που γίνεται στο πιο οικονομικό mode του αυτοκινήτου, εκεί που κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα μέχρι κάποια χαω.
Λογικό.

MK3 Audi TT 2.0 TFSI 230 quattro s-tronic roadster (ουφ το εγραψα...
)Συντομη βολτα στα Βορεια προαστεια.
Εχει υπαρξει οδηγικη επαφη με τις δυο προηγουμενες γενιες (ΜΚ1 1.8/180 φιλου μου με προγραμμα στα 210ps, και ΜΚ2 2.0/200 quattro s-tronic σε παλαιοτερο test drive) οποτε λιγο πολυ, φανταζομουν οτι προκειται απλως
για μια φρεσκαρισμενη εκδοση, λιγο ελαφρυτερη οπως λεγεται επισημως, αλλα παραυτα με τα βασικα χαρακτηριστικα των προηγουμενων ΤΤ που γνωριζαμε. Σωστα? Οχι...
Το γιατι θα το καταλαβετε σταδιακα, διαβαζοντας το σεντονι... Βλεποντας το απο κοντα, με την βασικη γραμμη σχεδιασης να παραμενει ιδια, σε μια προσπαθεια να "χτιστει" μια iconic φιλοσοφια αλα 911, αρχικα ξενερωνεις(?) και προιδεαζεσαι για μια επιφανειακη εξελιξη του γνωστου ΤΤ, στην 3η εκδοχη του.
Οπερ με λιγο εντυπωσιασμο στα φωτα μπρος-πισω, την μεγαλη ψηφιακη οθονη στο ταμπλω -που περιλαμβανει και τις βασικες ενδειξεις με δυνατοτητα προσωπικης διαμορφωσης-, και καποιες φουτουριστικες λεπτομερειες στο εσωτερικο, οπως ενδειξεις θερμοκρασιας κλιματισμου στον περιστροφικο διακοπτη αεραγωγου, κοντολογοις δημιουργειται μια μινιμαλιστικη και φουτουριστικη ταυτοχρονα αισθηση με προσεγμενη ομως και την ποιοτητα-εργονομια.
Οκ ειπα μεσα μου, ωραια εικονα, εντυπωσιακα τα ψιψιψινια, οπως TFT οθονη, γενικοτερη εικονα εσωτερικου κτλ, αλλα στην οδικη συμπεριφορα υπαρχει το ουσιαστικο ενδιαφερον, και ερωτηματικο παραλληλα για τυχον ουσιαστικες βελτιωσεις στο οδηγικο κομματι.
Το συγκεκριμενο ηταν ενα αρκετα φορτωμενο ΤΤ, σε αντιθεση με το επερχομενο και "βασικο" προσθιοκινητο 1.8 / 180, που αναμενεται συντομα, και που πιστευω θα αποτελεσει την πλεον ενδιαφερουσα εκδοση στα λεφτα και διολου...βασικη ως προς τις δυνατοτητες.
Φορουσε S-line πακετο μεσα-εξω, με 19αρες ζαντες , ολα αυτα σε roadster...
Aς τα παρουμε ομως απο την αρχη...
Πολεμικη θεση οδηγησης, as usual με ολα τα ΤΤ. Εδω πλεον με ακομα καλυτερη αισθηση...άπλας και ανεσης για οδηγο-συνοδηγο και εξαιρετικη σχεδιαση-ποιοτητα-εργονομια.
Ο 2λιτρος tfsi που μπαινει και στο Golf GTI Performance, αποδιδει μπολικη δυναμη/ροπη λιγο πριν τις 2,000σαλ, μεχρι και τις 5,500σαλ περιπου με την ιδια ενταση, σαν ηλεκτρικος. Ακουγεται και ωραια, και την ευχαριστη ακουστικη ερχεται να συμπληρωσει το χαρακτηριστικο "μπερδεμα" της αποληξης στις αλλαγες με το s-tronic.
To πατημα του αυτοκινητου, και η αισθηση του τιμονιου μου εδωσαν την εντυπωση οτι εδω δεν προκειται απλως για μια νεοτερη εκδοχη του ΤΤ, αλλα για ενα ιδιαιτερα ακριβες στην συμπεριφορα του και αντιδρασεις, σπορ διθεσιο, του οποιου η εξελιξη του συγκριτικα με του MK2 φανταζει μεγαλυτερη και ουσιαστικοτερη σε σχεση με αυτη των MK1 vs Mk2. Και μαλιστα ολα αυτα με το roadster, οχι το Coupe (και ως προς προηγουμενες αναφορες) που σιγουρα θα ειναι ακομα πιο ακαμπτη-στιβαρη κατασκευη.
Μετα και απο καμποσες κακοτεχνιες που "αγοραζα" κυριως επιτηδες, για να δω ποσο καλη-κακη αισθηση θα εχει ως Roadster, οφειλω να πω οτι πραγματικα εντυπωσιαστικα.
Τετοιο συνδυασμο σφιχτης αναρτησης, με 19αρηδες τροχους, περιμενα να δω καπου να ξεμπροστιαζει την ανοιχτη κατασκευη, αλλα συντομα διαψευστικα πανηγυρικα! Το αυτοκινητο οχι μονο δεν εκανε κιχ στα a-pillar / παρμπριζ γενικοτερα, αλλα εαν δεν ειχα δει οτι ειχε κουκουλα πριν μπω, θα ορκιζομουν οτι ειναι το coupe!
Aνησυχο στριψιμο, στον βαθμο που ηθελα, δεν ηταν εφικτο με τον πωλητη διπλα, αλλα πηρα μια ιδεα με γεματη 3η σε καποια σημεια με μετριες στροφες, οπου εκτος απο την σιγουρια μεγαλου και πιο "τετραγωνισμενου" πατηματος, (φαρδυτερα μετατροχια) εδειχνε και ιδιαιτερα ακριβες, και αμεσο στην οποιαδηποτε κινηση/αντιδραση
Την ευχαριστηση εκπληξη, την αφησα για το τελος, και αφορα το S-tronic...
Στην χειροκινητη λειτουργια πλεον, κραταει την επιλεγμενη σχεση μεχρι τον κοφτη και παραλληλα δεν ενεργοποιει τον διακοπτη του Kick-down...
Δεν ξερω εαν αποτελει χαρακτηριστικο ολων των s-tronic στα νεα ΤΤ, ή σε συνδυασμο ενδεχομενως με την επιλογη του s-line πακετου, παντως ξερω οτι πλεον προκειται για μια υλοποιηση διπλοσυμπλεκτου, που δεν εχει τιποτε να ζηλεψει απο τα κορυφαια της αγορας, οπως πχ το PDK της Porsche.
Ηταν ετσι κι αλλιως ταχυτατο στις αλλαγες, πανω-κατω, χωρις καθολου "κενα" / κλωτσιες και αποτομη συμπεριφορα στο μπρος-πισω. Πλεον εχει και πραγματικη χειροκινητη λειτουργια!
Εαν δεν ημουν κολημμενος με τα χειροκινητα, θα το επελεγα σιγουρα με s-tronic, και ειναι η πρωτη φορα που -ακομα και εγω
- το συγκεκριμενο κιβωτιο το προτεινω ανεπιφυλακτα για το νεο ΤΤ... Στην Γερμανικη αγορα το 1.8/180 coupe θα ξεκιναει απο 32,100 ευρω. Εαν το φερουν με καποια καλη προσφορα , κοντα στα 33-34κ ευρω, πιστευω οτι θα αποτελεσει μια εξαιρετικη επιλογη στην σπορ κατηγορια.

140(σχεδόν) πουλάρια σε Αραβικές νύχτες (χωρίς αλκόολ, χωρίς γκομενάκια)
Το αγαπημένο όχημα των απανταχού εργολάβων στην όμορφη (ΝΟΤ) αραβική χερσόνησο. Παρόλο που το τσουτσούνι της Σαουδικής Αραβίας που λέγεται Qatar

είναι από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο οι εργολάβοι και εκεί κάνουν δουλειές με σφιχτό budget οπότε έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα το SUV της Dacia που η μαμά Renault πουλάει με τα δικά της σήματα στην αραπιά (sic).
Το δικό μου, νοικιάρικο με 2700 QAR (με ισοτιμία με το € κοντά στο 1/4 εύκολα βγαίνει πως είναι καλή περίπτωση) μηνιαίως, φαινόταν (και είναι) ιδανική λύση για projects on a budget.
Κρίνοντας από τα δικά μου φτωχά δεδομένα, μέχρι που γύρισα και το έψαξα, νόμιζα πως είχε τον 1.6 με τα εκατοντόσα αλόγατα. Μου φαινόταν λογικό να έχει τόσα, αφού γενικώς δεν ήταν ψόφιο, αλλά δεν έβαζε και φωτιά στο δρόμο. Δεν υπήρχε και λόγος βέβαια, γιατί με τόσες κάμερες που συναντούσα στην Ντόχα, δεν είχα και όρεξη να με γράψουν για υπερβολική ταχύτητα.... Πιστός βέβαια στις καλές μου συνήθειες, τσίμπησα κλήση για παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο, σε παρκάρισμα έξω από τα Friday's 23:00 την νύχτα μετά από 16+ ώρες δουλειάς, δεν είχα καμία αντοχή για να δείξω την κοινωνική μου ευαισθησία. Και η τροχαία του Qatar, με υποστήριξε σε αυτή μου την προσπάθεια, με πρόστιμο 300 QAR, που η καλή μου εταιρεία ανέλαβε.
Στο δρόμο, για το μέγεθός του πάει πολύ καλά. Έχει γενικώς κάποιον θόρυβο μέσα, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις πολλά για ένα τόσο φτηνό αμαξάκι. Κρατάει καλά όμως και ας είναι απλώς εμπροσθοκίνητο, δεν νομίζω πως θα καταλάβει κάποιος διαφορά αν δεν το βγάλει εκτός δρόμου (που βέβαια το βγάζαμε συνέχεια).
Το εκτός δρόμου στο όμορφο (ΝΟΤ) Qatar δεν έχει σχέση με βουνά, ενώ και οι αμμόλοφοι, αν υπάρχουν, εγώ δεν τους είδα... Το υψηλότερο σημείο της χώρα από το ύψος της θάλασσας είναι λιγότερο από 100 μέτρα, άρα αν σας αρέσει η αναρρίχηση και η ορειβασία, μην πάτε. Γενικώς δεν έχετε λόγους να πάτε, αν δεν σας πληρώσουν αδρά. Πολύ όμως.
Το Duster έχει πολύ μεγάλη απόσταση από το έδαφος και δεν βρίσκει καθόλου εύκολα κάτω. Επειδή το χώμα πέριξ της Doha είναι σκληρό σαν χαλίκι (για την ακρίβεια είναι κάτι σαν χαλίκι 3Α) δεν χρειάζεσαι την τετρακίνηση. Και χωρίς αυτήν φυσικά και βοηθούντος του τραγικού αυτόματου παλιάς κοπής, η κατανάλωση παίζει από 10 μέχρι 13 λτ/100. Φυσικά με εμένα οδηγό που θεωρώ προσβολή να φέρω νούμερο κατανάλωσης μονοψήφιο.
Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα, αφού η 100άρα, έχει 1 QAR, γύρω στα 25 λεπτά. Τόσο έχει και 1.5 λίτρο νερό, άρα όσοι λένε πως σε αυτές τις χώρες το νερό είναι φθηνότερο, λένε |λογοκρισία|, βλέπετε πως είναι ακριβότερο.
Σημασία έχει πως ένα γέμισμα συνήθως κόστιζε 50 QAR. Με τις αποστάσεις και το τραγικό κυκλοφοριακό (αφού όλοι οδηγούν και μετρό τώρα φτιάχνουν, σαν την Θεσσαλονίκη ένα πράγμα με την μόνη διαφορά πως αυτοί έχουν λεφτά και θα το ολοκληρώσουν σύντομα...
), χρειάζεσαι γέμισμα μέρα παρά μέρα. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως είσαι σε ένα μικροσκοπικό όχημα, καθώς η πλειοψηφία γύρω σου είναι Land Cruiser όλων των γενιών (με την πρώτη να απαντάται σε στρατιωτικά οχήματα), ενώ πολλά είναι και τα αμερικάνικα αντίστοιχου μεγέθους. Θα δεις GMC, Chevrolet, αλλά και γιαπωνέζους αμερικάνικης καταγωγής σαν το Tundra και το Sequοia. Δίπλα τους το Duster είναι αστείο μέγεθος και του φέρονται με τον αντίστοιχο σεβασμό στο δρόμο.
Το χειρότερο όμως σημείο του Duster δεν είναι το αυτόματο κιβώτιο. Καθότι ερωτευμένος με όλα τα πράγματα που μου κάνουν την ζωή εύκολη, δεν με απασχόλησε καθόλου, ακόμη και όταν απαιτούσε την κατανόησή μου στην αδυναμία του να κάνει kick-down. Στο τέλος του κατέβαζα την ταχύτητα χάρη στην χειροκίνητη τύπου tiptronic (NOT) λειτουργία του και όλα καλά. Το χειρότερο σημείο είναι το εσωτερικό του και ειδικά το ταμπλό που είναι επίτηδες ό,τι πιο φτηνό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, επίτηδες για να πουλήσει κάτι σαν το Qashqai η μαμά Renault στην διπλάσια τιμή. Γιατί μηχανολογικά οι διαφορές είναι ανύπαρκτες, αλλά σε ηχομόνωση, υλικά, κλπ είναι όση η απόσταση του GDP του Έλληνα με το GDP του Καταριανού.
Συμπέρασμα: Σαν δεύτερο αμαξάκι το λάτρεψα, θα το ήθελα ακριβώς έτσι, αυτόματο για να κυκλοφορείς στην Αθήνα άνετος και να μην σε νοιάζει αν στο γρατζουνίσουν, να μην ανησυχείς για τις λακούβες, να το φορτώνεις (χωράει άνετα 5 άτομα και αρκετές αποσκευές, είναι λίγο στενό πάντως και όχι σαν C segment) και να είναι ο ιδανικός χαμάλης.
Γενικώς έχουν βγει και πολύ αξιόπιστα και είναι η πρώτη επιλογή στα εργοτάξια για τις απλές μετακινήσεις. Υπάρχουν και άλλοι εργολάβοι βέβαια που δίνουν στο προσωπικό τους και αμερικάνικα pick-up. Στο δικό μου job description δεν βλέπω σύντομα κάτι τέτοιο, αλλά εγώ έχω το μεγάλο πλεονέκτημα να μην δουλεύω μόνιμα εκεί.
Μια μέρα έκανα βόλτα με τον εν λόγω οδοστρωτήρα:

Σιδέρωνε το οτιδήποτε έβρισκε από κάτω του, εντυπωσιάστηκα πραγματικά, να τονίσω πάντως πως σε όλα σχεδόν τα SUV, trucks κλπ με κλασικό πλαίσιο σκάλας που έχω μπει, οι θέσεις στα πίσω καθίσματα ήταν τραγικές. Στο Qatar, δεν έχει νόημα να έχεις κάτι διαφορετικό, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι επιλέγουν SUV, truck.
Αν θα το αγόραζα; Το Sierra ναι, αν ήμουν στο Qatar όμως. Μιας και ούτε να γαμ
σεις μπορείς, ούτε να διασκεδάσεις, γιατί όχι με ένα pick-up; O Chuck Norris δηλαδή, |λογοκρισία| ήταν;

http://www.arctictrucks.com/pages/4700
Όχι, δεν έχω δει κανένα τέτοιο, και δεν μου κάνει εντύπωση, αφού και το Μάρτιο είχε 30άρια κελσίου...
Anonymous Founder έγραψε:Εννοείς αυτό εδώ:
http://www.arctictrucks.com/pages/4700
Όχι, δεν έχω δει κανένα τέτοιο, και δεν μου κάνει εντύπωση, αφού και το Μάρτιο είχε 30άρια κελσίου...
καλα ναι το κρυο εκει ειναι φημησμενο
αλλα ειναι περιεργο που δεν εχεις δει

Ευτυχώς που προς το παρόν, θα είμαι απλός... επισκέπτης (εννοώ θα κάθομαι πάντα λιγότερο από μήνα)
Anonymous Founder έγραψε:Εντάξει, οδηγούν σαν τρελοί πάντως, πολλές φορές την έχω γλιτώσει στο τσακ την τράκα, ενώ οδηγώ πιο συνετά από ποτέ (λόγω και αυτοκινήτου, αλλά λόγω και καμερών).
Ευτυχώς που προς το παρόν, θα είμαι απλός... επισκέπτης (εννοώ θα κάθομαι πάντα λιγότερο από μήνα)
Έχετε τέτοια εκεί ?
https://www.youtube.com/watch?v=Iemcy1BXKks

. Μάλλον μιλάμε για μέτρηση που γίνεται στο πιο οικονομικό mode του αυτοκινήτου, εκεί που κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα μέχρι κάποια χαω.