- 19 Μαρ 2015, 11:37
Και τα test drives συνεχίζονται
Σειρά είχαν τα
Dacia Duster 1.5 4x4 και το
Ford Focus 1.0 125hp.
Ας αρχίσουμε με το Duster.
Έχοντας διαβάσει αρκετά reviews στο Internet με πολύ καλές κριτικές για το Duster και πολλούς ικανοποιημένους ιδιοκτήτες, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά και στο Duster. Αν και ενδιαφερόμασταν για το δικίνητο, για δοκιμή υπήρχε μόνο το 4x4.
Στην έκθεση το είχαν δίπλα σε ένα Qashqai, οπότε ήταν λογικό να ξεκινήσουν οι συγκρίσεις. Αρκετά πιο όμορφο το QQ, και πιο premium σε σχέση με το Duster. Το Duster από την άλλη, σε κερδίζει γιατί δειχνει στιβαρό και πιο "εργαλείο".
Όλα καλά επομένως, μέχρι να ανοίξεις την πόρτα και να μπεις μέσα...
Είχα διαβάσει ότι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του, αλλά η αλήθεια είναι πως δε το περίμενα έτσι. Δεν ξέρω πως ήταν τα Clio προηγούμενης γενιάς, αλλά το ταμπλό ενός Golf 4 είναι 1000 φορές καλυτερο από αυτό που είδα εχθές. Ο φωτισμός, οι διακόπτες και τα πλαστικά μου θύμισαν αυτοκίνητο 20ετίας και σίγουρα όχι κάτι το οποίο πληρώνεις 18.000€.
Να σκεφτείτε πως η έκδοση που οδήγησα ήταν η πλούσια με την οθόνη στην κεντρική κονσόλα, η οποία επειδή την είχα κλειστεί, έδειχνε διαρκώς με μία παλιατζούρικη τεράστια γραμματοσειρά την ώρα. Μου θύμισε παλιά ψηφιακά ρολόγια/ ξυπνητήρια που βάζαμε στην κρεβατοκάμαρα.
Οι χώροι από την άλλη, ήταν πάρα πολύ καλοί τόσο εμπρός όσο και πίσω και γενικά μπορώ να πω πως βολεύτηκα γρήγορα, ενώ και η ορατότητα ήταν επίσης αρκετά καλή.
Βάζω μπροστά λοιπόν τον κινητήτα και αρχίζει το κλασσικό κροτάλισμα, κάτι ανάμεσα σε ταξί και αγροτικό. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως όταν κινείσαι ο κινητήρας ακούγεται πολύ λιγότερο.
Στον δρόμο τώρα. Από την μια, το αυτοκίνητο είναι αρκετά άνετο. Περνάει πάνω από ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να καταλαβαίνεις πολλά. Πιστεύω πως είναι από τα πιο άνετα που έχω οδηγήσει για την ακρίβεια. Ανωμαλίες του δρόμου που ούτε καν είχα προσέξει όταν οδηγούσε το Duster, τις κατάλαβα και με το παραπάνω όταν περνούσα αργότερα από τα ίδια σημεία με ένα Fiesta 1.4.
Από την άλλη όμως, η αίσθηση στον δρόμο και ειδικότερα ο θόρυβος ήταν το κάτι άλλο. Πραγματικά η όλη εμπειρία μου θύμισε αγροτικό. Είχα αυτή ακριβώς την αίσθηση, σα να είμαι μέσα σε κάποιο αγροτικό. Αν και το πάτησα μέχρι 140 περίπου, πιστεύω πως σε ταξίδι δε θα το πήγαινα πάνω 120. Ήδη από τα 90 και πάνω ο θόρυβος είχε αρχίσει να με ενοχλεί, ενώ θεωρώ πως αν πήγαινα κανένα τρίωρο ταξίδι, στο τέλος θα κατέβαινα, όπως κατέβαινα παλιά από το Ρενάκι του '79 που είχαμε.
Η πρώτη ταχύτητα, κλασσικά πολύ κοντή, οπότε τις περισσότερες φορές ξεκινούσα με δευτέρα. Κάτι σκορτσαρίσματα που είχα ακούσει πως παρουσιάζονται, δεν τα εντόπισα.
Για τον κινητήρα, πέρα από τον θόρυβο στο ρελαντί, πρέπει να ομολογήσω πως με εντυπωσίασε, καθώς ήταν δυνατός και επιτάχυνε το αυτοκίνητο με χαρακτηριστική ευκολία με όποια ταχύτητα και αν είχα στο σασμάν. Πήγαινες με 120, βύθιζες το πόδι στο γκάζι και ένιωθες το αυτοκίνητο παρά τον όγκο του και τον άθλιο αεροδυναμικό του συντελεστή να πετάγεται μπροστά. Ανυπομονώ να οδηγήσω τον ίδιο κινητήτα στο QQ για να δω διαφορές.
Η συναρμογή του αυτοκινητου, παρά το φτωχό εσωτερικό, μου φάνηκε πολύ καλή και γενικά το αυτοκίνητο σου έδινε την εντύπωση πως θα αντέξει και πως είναι αξιόπιστο.
Καθώς δεν ψάχναμε πεντάθυρο αγροτικό, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο απορρίφθηκε από εμάς, πιστεύω όμως πως για μια συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών, που το εκτός δρόμου είναι στην ζωή τους, τότε το αυτοκίνητο αξίζει και με το παραπάνω για τα λεφτά του.