Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By seismic
#905893 Σαν παγάκι μέσα σε πάγο: Μια νέα αντισεισμική τεχνολογία

Κάθε μεταβολή της κίνησης ενός σώματος με μάζα δημιουργεί δυνάμεις αδράνειας.

Ένα απλό παράδειγμα είναι το λεωφορείο.

Όταν το λεωφορείο ξεκινά απότομα και στεκόμαστε όρθιοι, το σώμα μας τείνει να μείνει στην αρχική του κατάσταση και γι' αυτό νιώθουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω.

Όταν το λεωφορείο φρενάρει, συμβαίνει το αντίθετο. Το σώμα μας συνεχίζει την προηγούμενη κίνησή του και μετατοπίζεται προς τα εμπρός.

Αντίθετα, τα καθίσματα του λεωφορείου, επειδή είναι σταθερά συνδεδεμένα με το δάπεδο, ακολουθούν πιστά κάθε επιτάχυνση και επιβράδυνση. Δεν εμφανίζουν σχετική μετακίνηση ως προς το λεωφορείο και επομένως δεν αναπτύσσονται εσωτερικές παραμορφώσεις εξαιτίας αυτής της κίνησης.

Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό του συστήματος SHIELD.

Η επιδίωξη δεν είναι να καταπολεμηθεί η αδράνεια, γιατί αυτό είναι αδύνατο. Η επιδίωξη είναι να περιοριστούν οι σχετικές μετακινήσεις που γεννούν τις παραμορφώσεις και τις καταστροφικές εντάσεις.

Με μια φράση:

Υπάρχουν δύο καταστάσεις:

Ή συγκρούεσαι με το λεωφορείο, ή γίνεσαι επιβάτης του.

Δηλαδή:

Ή αντιστέκεσαι στην κίνηση, ή συγχρονίζεσαι με αυτήν.

Αυτή είναι και η θεμελιώδης αρχή του SHIELD:

«Ο στόχος δεν είναι ένα κτίριο που αντιστέκεται στον σεισμό, αλλά ένα κτίριο που κινείται μαζί με το έδαφος.»

Και ακόμη πιο απλά:

«Συμβαδίζω αντί να συγκρούομαι.»

Η κλασική αντισεισμική φιλοσοφία βασίζεται στην αντίσταση των δομικών στοιχείων στις σεισμικές δυνάμεις.

Το SHIELD προτείνει μια διαφορετική φιλοσοφία: να περιοριστούν όσο γίνεται οι σχετικές μετακινήσεις μεταξύ του κτιρίου και του εδάφους, ώστε να περιοριστούν και οι παραμορφώσεις που προκαλούν τις βλάβες.

Πιστεύετε ότι το μέλλον της αντισεισμικής μηχανικής βρίσκεται στην αντίσταση ή στον συγχρονισμό με την εδαφική κίνηση;
Άβαταρ μέλους
By seismic
#905944 Η βασική ιδέα του SHIELD με απλά λόγια

Φανταστείτε δύο ξύλα. Το ένα αντιπροσωπεύει ένα πολυώροφο κτίριο και το άλλο μια προ-συμπιεσμένη γεωστήλη κάτω από το κτίριο. Αφού ανοίξουμε με τρυπάνι τέσσερης οπές στις γωνίες των δύο ξύλων, τα ενώνουμε με τέσσερις πολύ ισχυρές ντίζες που διαπερνούν τις οπές και τις σφίγγουμε όσο περισσότερο γίνεται με κοχλίες πάνω κάτω.

Όσο αυξάνεται η προένταση, τόσο δυσκολότερο γίνεται να λυγίσει το ένα ξύλο σε σχέση με το άλλο. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των ντιζών λειτουργεί σαν μεγάλος μοχλοβραχίονας πλάτους και αυξάνει σημαντικά τη δυσκαμψία του συστήματος απέναντι στην κάμψη και την ανατροπή.

Αν στη συνέχεια ανοίξουμε μια οπή και στερεώσουμε βαθιά το κάτω ξύλο μέσα στο έδαφος ή στον βράχο, δεν στηρίζουμε απλώς το κτίριο. Δημιουργούμε ένα ενιαίο μηχανικό σύστημα, όπου κτίριο και γεωστήλη συνεργάζονται και μεταφέρουν την αδράνεια και το έργο της στο αδέσμευτο φυσικό έδαφος.

Αυτή είναι, με απλά λόγια, η βασική ιδέα του SHIELD.

Στις συμβατικές θεμελιώσεις το κτίριο απλώς εδράζεται στο έδαφος και αποκρίνεται στον σεισμό ως ένα σχετικά ανεξάρτητο δυναμικό σύστημα. Αυτή η σχετική δυναμική απόκριση οδηγεί στην ανάπτυξη παραμορφώσεων μέσα στον φέροντα οργανισμό, και οι παραμορφώσεις είναι εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Το SHIELD επιδιώκει να περιορίσει δραστικά αυτή την ανεξαρτησία της απόκρισης, συζεύγοντας μηχανικά το κτίριο με μια προ-συμπιεσμένη γεωμάζα. Στόχος είναι το κτίριο και το άμεσα δεσμευμένο έδαφος να κινούνται όσο το δυνατόν περισσότερο ως ένα ενιαίο σύστημα.

Οι τένοντες δεν υπάρχουν για να «κρατήσουν» τον σεισμό. Ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτή τη γεωδομική σύζευξη μέσω της προέντασης.

Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, η σεισμική δράση δεν καταναλώνεται πλέον κυρίως σε εσωτερικές παραμορφώσεις του φέροντος οργανισμού, αλλά ανακατανέμεται μέσω του συζευγμένου συστήματος κτιρίου–γεωμάζας και τελικά διαχέεται στο ευρύτερο φυσικό έδαφος.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
seismic έγραψε:...Αλλά δεν με αφήνουν τα Ελληνικά φόρουμ δεν ξέρω το γιατί ξέρω ότι συμβαίνει...

Αρχικα να σου πω ενα μπραβο για την προσπαθεια σου. Προσωπικα δεν εχω τις γνωσεις να κρινω αν και κατα ποσο ισχυουν τα οσα λες, αλλα και μονο που αφιερωσες τη ζωη σου σε αυτο το προτζεκτ, εχεις κερδισει το σεβασμο μου :s_howdy

Απο εκει και περα, καπου εχεις μπερδευτει ρε φιλε. Δεν εχω ιδεα τι συμβαινει σε αλλα φορουμς, αλλα αν εκανες τα ιδια που εκανες εδω μεσα ειναι λογικο να μην ηταν τοσο φιλοξενα απεναντι σου. Εμενα απο την αρχη μου φανηκε "καπως" το οτι εμφανιστηκες απο το πουθενα και αρχισες να ποσταρεις για το βιβλιο σου λες και προσπαθεις να μας το πουλησεις. Απο την αλλη μερια σκεφτηκα "χαλαλι του μια ακομα αναφορα στο νετ, τοση δουλεια που εχει ριξει ο ανθρωπος".

Αντε να σκεφτω "ΟΚ" και σε 1-2 διευκρινιστικες απαντησεις που εδωσες σε αλλο χρηστη που σχολιασε το ποστ σου. Αλλα το διαρκες ποσταρισμα που ακολουθησε με τεχνικες λεπτομερειες (τα ιδια και τα ιδια στα ματια μου), για κατι που ειναι εντελως εκτος θεματολογιας του συγκεκριμενου φορουμ και ενω κανενας εδω μεσα δεν εδειξε ενδιαφερον για το θεμα, κατα την αποψη μου αγγιζει το σπαμμαρισμα.

Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν εξειδικευμενα φορουμς με σεισμολογους, μηχανικους κτλ που θα πετανε τη σκουφια τους για τετοιες συζητησεις. Γιατι δε δοκιμαζεις την τυχη σου εκει :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By seismic
George_Prix έγραψε:
seismic έγραψε:...Αλλά δεν με αφήνουν τα Ελληνικά φόρουμ δεν ξέρω το γιατί ξέρω ότι συμβαίνει...

Αρχικα να σου πω ενα μπραβο για την προσπαθεια σου. Προσωπικα δεν εχω τις γνωσεις να κρινω αν και κατα ποσο ισχυουν τα οσα λες, αλλα και μονο που αφιερωσες τη ζωη σου σε αυτο το προτζεκτ, εχεις κερδισει το σεβασμο μου :s_howdy

Απο εκει και περα, καπου εχεις μπερδευτει ρε φιλε. Δεν εχω ιδεα τι συμβαινει σε αλλα φορουμς, αλλα αν εκανες τα ιδια που εκανες εδω μεσα ειναι λογικο να μην ηταν τοσο φιλοξενα απεναντι σου. Εμενα απο την αρχη μου φανηκε "καπως" το οτι εμφανιστηκες απο το πουθενα και αρχισες να ποσταρεις για το βιβλιο σου λες και προσπαθεις να μας το πουλησεις. Απο την αλλη μερια σκεφτηκα "χαλαλι του μια ακομα αναφορα στο νετ, τοση δουλεια που εχει ριξει ο ανθρωπος".

Αντε να σκεφτω "ΟΚ" και σε 1-2 διευκρινιστικες απαντησεις που εδωσες σε αλλο χρηστη που σχολιασε το ποστ σου. Αλλα το διαρκες ποσταρισμα που ακολουθησε με τεχνικες λεπτομερειες (τα ιδια και τα ιδια στα ματια μου), για κατι που ειναι εντελως εκτος θεματολογιας του συγκεκριμενου φορουμ και ενω κανενας εδω μεσα δεν εδειξε ενδιαφερον για το θεμα, κατα την αποψη μου αγγιζει το σπαμμαρισμα.

Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν εξειδικευμενα φορουμς με σεισμολογους, μηχανικους κτλ που θα πετανε τη σκουφια τους για τετοιες συζητησεις. Γιατι δε δοκιμαζεις την τυχη σου εκει :hmmm:

Καλή ερώτηση Θα σου απαντήσω Με έχουν αποκλείσει όλα τα φόρουμ των μηχανικών στην Ελλάδα αφού πρώτα μου έδειξαν τα δόντια τους. Εγώ συνέχισα την έρευνα για 18 χρόνια και έχω πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά Το τελευταίο μάλιστα με έβαλε σε μια σειρά όπου υπάρχουν συνδρομές από 10000 πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες Πολλοί φοιτητές θα κάνουν το διδακτορικό τους πάνω στο βιβλίο μου. Τι έκανα Έκανα κατασκευές 50 φορές ποιο γερές από τις υφιστάμενες Ο σεισμός δεν θα ξανά σκοτώσει ούτε θα χαλάσει τις κατασκευές. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις εσύ ούτε κανένας σας Ξέρουν οι κριτές του περιοδικού που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και ενέκριναν τα πειράματά μου και τις προσομοιώσεις ως έγκυρες και επικυρωμένες. Οι κριτές μου γράφουν τον ευρωπαϊκό και Αμερικανικό αντισεισμικό κανονισμό. https://link.springer.com/series/6011
Άβαταρ μέλους
By seismic
#906219 Η αντισεισμική τεχνολογία στην 1 Σεμπτεμβρίου που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο μου αποκτά ένα άλλο παράδειγμα αντισεισμικού σχεδιασμού.
Αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε τα σπίτια μας και όχι μόνο.
Αξίωμα SHIELD – Αρχή της Δομογεωσυζευγμένης Κινηματικής Απόκρισης
Η σεισμική ασφάλεια επιτυγχάνεται όταν η κατασκευή εξαναγκάζεται να ακολουθεί την εδαφική κίνηση ως ενιαίο δομογεωσυζευγμένο κινηματικό σύστημα, καταστέλλοντας την ανάπτυξη σχετικών μετατοπίσεων και ελαχιστοποιώντας τη χρονική υστέρηση της απόκρισης. Η διπλή προένταση επί του ιδίου τένοντα, μέσω τριών διακριτών σταθμών σταθεροποίησης και αμφίπλευρης πάκτωσης από το δώμα έως το έδαφος, αξιοποιώντας τον γεωμετρικό μοχλοβραχίονα που διαμορφώνει το πλάτος των τοιχωμάτων, συγκροτεί τον μηχανισμό που εξισορροπεί τις σεισμικές δράσεις και εξουδετερώνει τις δράσεις που διεγείρουν την ανάπτυξη ανελαστικών παραμορφώσεων, επιβάλλοντας κινηματική συμβατότητα μεταξύ κατασκευής και εδάφους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αδράνεια δεν καταργείται· καταργείται όμως η ικανότητά της να παράγει ουσιαστικό εσωτερικό παραμορφωσιακό έργο μέσα στον φέροντα οργανισμό. Το έργο δεν μηδενίζεται· ανακατανέμεται μέσω του δομογεωσυζευγμένου μηχανισμού και τελικά διαχέεται στο αδέσμευτο περιβάλλον έδαφος. «Με τον τρόπο αυτό, το SHIELD προστατεύει την κατασκευή και τους χρήστες της, μεταφέροντας το παραμορφωσιακό έργο από την ανωδομή προς το περιβάλλον έδαφος.»
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906230 Βρε seismic/Γιάννη γλυκέ μου. Καλός χρυσός και μακάρι η έρευνά σου και το όνομά σου να ακούγονται στα πέρατα των ηπείρων και χάρη σε εσένα να σωθούν μιλλιούνια κόσμου κι εγώ θα είμαι περήφανος να λέω ναι τον έχω γνωρίσει μέσα από το φόρουμ αλλά πως να στο πω.... γκαστρώνεις γαϊδούρα στον ανήφορο.... :innocent:
Και είσαι και λίγο αναίσθητος στο θέμα των υπαινιγμών... :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
seismic έγραψε:Καλή ερώτηση Θα σου απαντήσω Με έχουν αποκλείσει όλα τα φόρουμ των μηχανικών στην Ελλάδα αφού πρώτα μου έδειξαν τα δόντια τους. Εγώ συνέχισα την έρευνα για 18 χρόνια και έχω πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά Το τελευταίο μάλιστα με έβαλε σε μια σειρά όπου υπάρχουν συνδρομές από 10000 πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες Πολλοί φοιτητές θα κάνουν το διδακτορικό τους πάνω στο βιβλίο μου. Τι έκανα Έκανα κατασκευές 50 φορές ποιο γερές από τις υφιστάμενες Ο σεισμός δεν θα ξανά σκοτώσει ούτε θα χαλάσει τις κατασκευές. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις εσύ ούτε κανένας σας Ξέρουν οι κριτές του περιοδικού που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και ενέκριναν τα πειράματά μου και τις προσομοιώσεις ως έγκυρες και επικυρωμένες. Οι κριτές μου γράφουν τον ευρωπαϊκό και Αμερικανικό αντισεισμικό κανονισμό. https://link.springer.com/series/6011

Συγχαρητηρια για το πεισμα, την επιμονη, την υπομονη σου. Ομως εδω ειναι πρωτον, ενα τοπικο που αφορα σεισμους που γινονται και δευτερον, το φορουμ αυτο δεν ειναι ειδικευμενο. Πιθανον να μην εχει καν πολιτικο μηχανικο στις ταξεις μελων του. Δυσκολα μπορει να γινει κουβεντα για το βιβλιο και την πατεντα σου.
Εφτιαξες ενα θεμα προσφατα. Βαλε αυτα που θελεις εκει ωστε να μεινουν αυτο και το αλλο θεμα για τις κατοικιες που επισης εγραψες καθαρα. Αν θες καποια βοηθεια ευχαριστως. [Admin]
Άβαταρ μέλους
By seismic
PaNick67 έγραψε:
seismic έγραψε:Καλή ερώτηση Θα σου απαντήσω Με έχουν αποκλείσει όλα τα φόρουμ των μηχανικών στην Ελλάδα αφού πρώτα μου έδειξαν τα δόντια τους. Εγώ συνέχισα την έρευνα για 18 χρόνια και έχω πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά Το τελευταίο μάλιστα με έβαλε σε μια σειρά όπου υπάρχουν συνδρομές από 10000 πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες Πολλοί φοιτητές θα κάνουν το διδακτορικό τους πάνω στο βιβλίο μου. Τι έκανα Έκανα κατασκευές 50 φορές ποιο γερές από τις υφιστάμενες Ο σεισμός δεν θα ξανά σκοτώσει ούτε θα χαλάσει τις κατασκευές. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις εσύ ούτε κανένας σας Ξέρουν οι κριτές του περιοδικού που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και ενέκριναν τα πειράματά μου και τις προσομοιώσεις ως έγκυρες και επικυρωμένες. Οι κριτές μου γράφουν τον ευρωπαϊκό και Αμερικανικό αντισεισμικό κανονισμό. https://link.springer.com/series/6011

Συγχαρητηρια για το πεισμα, την επιμονη, την υπομονη σου. Ομως εδω ειναι πρωτον, ενα τοπικο που αφορα σεισμους που γινονται και δευτερον, το φορουμ αυτο δεν ειναι ειδικευμενο. Πιθανον να μην εχει καν πολιτικο μηχανικο στις ταξεις μελων του. Δυσκολα μπορει να γινει κουβεντα για το βιβλιο και την πατεντα σου.
Εφτιαξες ενα θεμα προσφατα. Βαλε αυτα που θελεις εκει ωστε να μεινουν αυτο και το αλλο θεμα για τις κατοικιες που επισης εγραψες καθαρα. Αν θες καποια βοηθεια ευχαριστως. [Admin]

Ευχαριστώ για την απάντηση και την πρόθεση να βοηθήσετε. Θα ήθελα να συνεχίσω στο ξεχωριστό θέμα που είχα ανοίξει, αλλά βλέπω ότι είναι κλειδωμένο (δεν μπορώ να γράψω εκεί). Αν είναι δυνατόν, μπορείτε να το ξεκλειδώσετε ή να μου υποδείξετε πού προτιμάτε να συνεχίσω τη συζήτηση για το SHIELD και το βιβλίο; Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
By seismic
sknipper έγραψε:Βρε seismic/Γιάννη γλυκέ μου. Καλός χρυσός και μακάρι η έρευνά σου και το όνομά σου να ακούγονται στα πέρατα των ηπείρων και χάρη σε εσένα να σωθούν μιλλιούνια κόσμου κι εγώ θα είμαι περήφανος να λέω ναι τον έχω γνωρίσει μέσα από το φόρουμ αλλά πως να στο πω.... γκαστρώνεις γαϊδούρα στον ανήφορο.... :innocent:
Και είσαι και λίγο αναίσθητος στο θέμα των υπαινιγμών... :whistlink:

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Ξέρω ότι ακούγονται υπερβολικά αυτά που λέω, αλλά πίσω από αυτά υπάρχουν 18 χρόνια έρευνας, κατασκευές, πειράματα, προσομοιώσεις και πλέον μια μονογραφία της Springer. Ο χρόνος θα δείξει αν το SHIELD έχει τη θέση που πιστεύω ότι του αξίζει. Μέχρι τότε συνεχίζω να παρουσιάζω τα αποτελέσματά μου.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
seismic έγραψε:
PaNick67 έγραψε:

Ευχαριστώ για την απάντηση και την πρόθεση να βοηθήσετε. Θα ήθελα να συνεχίσω στο ξεχωριστό θέμα που είχα ανοίξει, αλλά βλέπω ότι είναι κλειδωμένο (δεν μπορώ να γράψω εκεί). Αν είναι δυνατόν, μπορείτε να το ξεκλειδώσετε ή να μου υποδείξετε πού προτιμάτε να συνεχίσω τη συζήτηση για το SHIELD και το βιβλίο; Ευχαριστώ!

Αυτο που εφτιαξες προσφατα το ξεκλειδωσα viewtopic.php?f=9&t=3481
Μπορεις να βαλεις ο,τι θελει εκει. Αν και πιστευω οτι δεν θα σε βοηθησει καπου μιας και το φορουμ δεν ειναι ειδικευμενο και δεν νoμιζω οτι θα το δουν ανθρωποι σχετικοι με το θεμα. [Admin]
Άβαταρ μέλους
By seismic
PaNick67 έγραψε:
seismic έγραψε:
PaNick67 έγραψε:

Αυτο που εφτιαξες προσφατα το ξεκλειδωσα viewtopic.php?f=9&t=3481
Μπορεις να βαλεις ο,τι θελει εκει. Αν και πιστευω οτι δεν θα σε βοηθησει καπου μιας και το φορουμ δεν ειναι ειδικευμενο και δεν νoμιζω οτι θα το δουν ανθρωποι σχετικοι με το θεμα. [Admin]

Ευχαριστώ πολύ για το ξεκλείδωμα του θέματος και για την κατανόηση.

Ο σκοπός μου δεν είναι να κάνω μια εξειδικευμένη επιστημονική συζήτηση μέσα στο φόρουμ. Η πρόθεσή μου είναι να εξηγήσω με απλά λόγια στους συμπολίτες μου τι ερευνώ και σε τι αφορά η δουλειά μου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο, στο οποίο ακόμη και οι περισσότεροι πολιτικοί μηχανικοί δεν ασχολούνται ερευνητικά σε βάθος. Η αναλυτική επιστημονική αξιολόγηση ανήκει στους ειδικούς του αντικειμένου.

Όσον αφορά τη χρησιμότητα της έρευνας, αυτή έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του εκδοτικού οίκου Springer και έχει εγκριθεί για δημοσίευση ως μέρος της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας. Από εκεί και πέρα θα αξιολογηθεί από πανεπιστήμια, ερευνητές και ειδικούς, που είναι και ο φυσικός χώρος της επιστημονικής συζήτησης.

Εδώ, ο στόχος μου είναι απλώς να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το τι κάνω και γιατί πιστεύω ότι η έρευνά μου μπορεί να έχει πρακτική αξία στο μέλλον.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
seismic έγραψε:Εδώ, ο στόχος μου είναι απλώς να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το τι κάνω και γιατί πιστεύω ότι η έρευνά μου μπορεί να έχει πρακτική αξία στο μέλλον.

Η φάση για τους συμπολίτες σου εδώ είναι κάπως έτσι

https://www.youtube.com/watch?v=F5YWtdMzq-U

Άβαταρ μέλους
By seismic
#906252 Η βασική ιδέα του SHIELD με απλά λόγια

Φανταστείτε ένα ψηλό ντουλάπι μέσα σε ένα φορτηγό.
Αν το φορτηγό στρίψει, φρενάρει ή ξεκινήσει απότομα, το ντουλάπι δεν ακολουθεί αμέσως την κίνηση. Λόγω της αδράνειάς του καθυστερεί, λικνίζεται και αρχίζει να παραμορφώνεται. Αν είναι πολύ δύσκαμπτο, μπορεί να ανατραπεί. Αν είναι πιο αδύναμο και δεν αντέχει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται καθώς περιστρέφεται γύρω από τη βάση του, μπορεί να σπάσει ή να διαλυθεί πριν ακόμη ανατραπεί.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα σημερινά κτίρια όταν γίνεται σεισμός.

Το έδαφος κινείται απότομα, αλλά το βαρύ κτίριο, λόγω της αδράνειάς του, καθυστερεί να ακολουθήσει. Αυτή η διαφορά κίνησης δημιουργεί δυνάμεις, παραμορφώσεις και ρωγμές στους στύλους και στα τοιχώματα. Εκεί καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σεισμού και από εκεί ξεκινούν οι βλάβες.

Το SHIELD αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο δεν αφορά το κτίριο αλλά το έδαφος. Με ισχυρή προένταση συμπιέζεται και σταθεροποιείται μια μεγάλη μάζα εδάφους κάτω από την κατασκευή. Έτσι δημιουργείται μια πολύ ισχυρή βάση, που αντιστέκεται καλύτερα στην ανατροπή και στις καθιζήσεις.

Το δεύτερο στάδιο αφορά το ίδιο το κτίριο. Με μια δεύτερη προένταση, το κτίριο συνδέεται πολύ ισχυρά με αυτή τη σταθεροποιημένη γεωμάζα. Έτσι δεν μπορεί πλέον να λικνίζεται και να παραμορφώνεται εύκολα ανεξάρτητα από το έδαφος.

Με απλά λόγια, η πρώτη προένταση κάνει το έδαφος πιο δυνατό και δημιουργεί μια βαθιά πάκτωση. Η δεύτερη προένταση κάνει το κτίριο να συνεργάζεται με αυτό το έδαφος και περιορίζει τις παραμορφώσεις που προκαλούν τις ζημιές.

Έτσι, αντί να προσπαθεί μόνο του το κτίριο να αντισταθεί στον σεισμό, συνεργάζεται με μια πολύ μεγαλύτερη μάζα εδάφους. Οι δυνάμεις δεν συγκεντρώνονται πλέον μόνο στους στύλους και στα τοιχώματα, αλλά κατανέμονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα που περιλαμβάνει και το έδαφος.

Πρώτη προένταση = δυναμώνει και πακτώνει το έδαφος.
Δεύτερη προένταση = εμποδίζει το κτίριο να παραμορφωθεί και να πάθει ζημιές.
Το καταστροφικό έργο δεν δημιουργείτε τώρα στο κτίριο αφού η παραμόρφωση σταμάτησε όταν σταματήσαμε με την προένταση την ανεξαρτησία της Το έργο οδηγείτε μέσω της γεωκτιριοσύζευξης στην διεπιφάνεια δεσμευμένης και αδέσμευτης μάζας εδάφους όπου και διαχέεται
Ή ακόμα πιο λαϊκά:

Με απλά λόγια, στα σημερινά κτίρια ο σεισμός "δουλεύει" πάνω στο ίδιο το κτίριο μέχρι να το ραγίσει ή να το σπάσει. Στο SHIELD, ο σεισμός δεν βρίσκει το κτίριο ελεύθερο να λυγίσει. Βρίσκει μπροστά του ένα ενιαίο σύστημα κτιρίου και εδάφους. Έτσι το καταστροφικό έργο δεν αναπτύσσεται μέσα στο κτίριο, αλλά μεταφέρεται στη μεγάλη μάζα του εδάφους, όπου διαχέεται.
Άβαταρ μέλους
By seismic
Dimitris_P έγραψε:
seismic έγραψε:Εδώ, ο στόχος μου είναι απλώς να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το τι κάνω και γιατί πιστεύω ότι η έρευνά μου μπορεί να έχει πρακτική αξία στο μέλλον.

Η φάση για τους συμπολίτες σου εδώ είναι κάπως έτσι

https://www.youtube.com/watch?v=F5YWtdMzq-U

Αν καταλαβαίνεις τι κάνει η πρόκα και η βίδα τότε θα καταλάβεις και αυτό που έκανα εγώ Η πρόκα στερεώνει Κάρφωσα την κατασκευή στο έδαφος για; να γίνει στέρεα Η συνέχεια στο θέμα μου.