Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#903961 αναφερομουν σε αυτη

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Chris
#903962 Ναι αυτές συνήθως έχουν 2 ταχύτητες, ξεκινάς χαμηλά και δυναμώνεις. Αν ξεκινήσεις στο δυνατό πιτσιλαει σε όλο το σπιτι. Προσωπικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα με πολύ γρήγορη φραπεδιερα, δλδ δεν έχω προσέξει ποτέ να μην πετυχαίνει ο καφές επειδή η φραπεδιερα ήταν πολύ γρήγορη. Συνήθως, ειδικά οι μπαταρίας, ειναι πολύ αδύναμες και δεν μπαίνει και το vtec, οπότε μόλις πήξει λίγο ο αφρός φρενάρουν και δε διαλύεται η ζάχαρη. First world problem μου θυμίζει, πολύ μαλακό το μαξιλάρι, πολύ κόκκινος ο αστακός, πολύ γρήγορη η φραπεδιερα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#903963 Το κόλπο είναι πολύ λίγο νερό και να ξεκινήσεις από τον πάτο το χτύπημα και ν'ανεβαίνεις, όχι κατευθείαν από πάνω
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#904500 Αυτές τις μέρες πειραματίζομαι με ένα Bialetti moka pot (ατσαλένιο για να παίζει σε επαγωγική εστία). Βλέπω και βίντεο κλπ, είναι πάρα πολλά που μπορούν να παίξουν ρόλο στο καλό αποτέλεσμα. Κυρίως το πόσο νερό, σε τι αρχική θερμοκρασία και πότε το σταματάς. Και κάθε επιλογή έχει τα αρνητικά της. Πχ λένε κάποιοι ξεκίνα με ζεστό νερό αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πιάσει πιο μεγάλες θερμοκρασίες που είναι κακό αλλά θα γίνει πιο γρήγορα οπότε λιγότερος χρόνος έκθεσης σε ψηλές θερμοκρασίες, ή ξεκίνα με λιγότερο νερό για να τελειώσει πιο γρήγορα..... Κάθε αλλαγή σε είδος καφέ, ψήσιμο, ποσότητα καφέ, άλεσμα, ποσότητα νερού, θερμοκρασία νερού, ένταση ματιού κουζίνας κλπ αλλάζει το προφίλ εκχύλισης και την συμπεριφορά του κατσαρολικού (πόσο απότομα θα βγάλει τον καφέ, πόσο καφέ, πόσο απότομα θα αρχίσει να φτύνει αέρα (που είναι κακό, ιδανκά θέλεις να το προλάβεις ακριβώς πριν τα φτυσίματα και να το κρυώσεις με κρύο τρεχούμενο νερό για να μειώσεις την πίεση και να σταματήσεις την εκχύλιση αφού στο τέλος έχει παραζεσταθεί και τον καίει και βγαίνει πικρός, overextracted)....

Επίσης δοκίμασα στο cold brew να μην χρησιμοποιήσω το φίλτρο διπλού τοιχώματος στο οποίο μπαίνει ο καφές και βυθίζεται στο νερό. Χύμα καφές και νερό και σούρωμα με σουρωτήρια στο τέλος (τελείωμα με πολύ ψιλό ιαπωνικό σουρωτηράκι). Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ καλύτερο. Μάλλον παρά τα πλυσίματα το φίλτρο είχε μπουκώσει και δεν επικοινωνούσε σωστά όλο νερό με όλον τον καφέ.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#904501 Για ποσά φλυτζάνια? Είχα των 2 και των 6 αλουμινένια, πεταξα των 2 γιατί έβγαλε κατασκευαστικό πρόβλημα, πήρα ανοξείδωτο των 4ων και βγάζει πολύ ελαφρύ και χλιαρό καφέ, δε μου αρέσει πολύ αλλά δεν έχω ασχοληθεί να βελτιωσω την συνταγή.

Btw, αρνούμαι να ξεκινήσω με ζεστό/βραστό νερό. Όλη η ευκολία του μοκαποτ είναι πως το γεμίζεις, το πετάς πάνω στο μάτι και πίνεις καφέ. Αν χρειάζεσαι δεύτερο σκεύος να ζεστάνεις το νερό, μετά γάντι γιατί δεν πιάνεται το καυτό μοκαποτ να το βιδωσεις κλπ, άστα βραστα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Chris έγραψε:Για ποσά φλυτζάνια? Είχα των 2 και των 6 αλουμινένια, πεταξα των 2 γιατί έβγαλε κατασκευαστικό πρόβλημα, πήρα ανοξείδωτο των 4ων και βγάζει πολύ ελαφρύ και χλιαρό καφέ, δε μου αρέσει πολύ αλλά δεν έχω ασχοληθεί να βελτιωσω την συνταγή....
Πήρα ανοξείδωτο των 4ων, χωράει περί τα 200ml μέχρι τη βαλβίδα και 17γρ καφέ (18 λένε κάπου αλλά δεν τα κατάφερα, ίσως θέλει πιο βαρύ καφέ για να χωρέσει). Μου βγάζει μάλλον βαρύ αλλά μόνο μια φορά μου έβγαλε πολύ χλιαρό όταν έκανε 8 λεπτά από την πρώτη σταγόνα μέχρι να ολοκληρώσει (ήθελε πιο δυνατά το μάτι).
Καταγράφω λεπτομέρειες και προσπαθώ να αλλάξω μόνο μία παράμετρο τη φορά.

Chris έγραψε:....Btw, αρνούμαι να ξεκινήσω με ζεστό/βραστό νερό. Όλη η ευκολία του μοκαποτ είναι πως το γεμίζεις, το πετάς πάνω στο μάτι και πίνεις καφέ. Αν χρειάζεσαι δεύτερο σκεύος να ζεστάνεις το νερό, μετά γάντι γιατί δεν πιάνεται το καυτό μοκαποτ να το βιδωσεις κλπ, άστα βραστα
Συμφωνώ απόλυτα με τα περί ζεστού νερού, ακριβώς όπως τα λές, προσπαθώ να κάνω την "συνταγή" όσο γίνεται πιο απλή και επαναλήψιμη.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#904505 Άρα το ίδιο πρέπει να έχουμε, αυτό εδώ?

https://percolator-store.nl/products/bi ... jes-170-ml

Κάπου είχα δει πως το 4ων χωράει λιγότερο καφέ ανά ml νερού συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Εγώ γενικά σε χαμηλή φωτιά το δουλεύω, θα δοκιμάσω πιο ψηλά μήπως βγει πιο δυνατός ο καφές. Αυτό με νοιάζει, όχι η θερμοκρασία του τόσο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Chris έγραψε:Άρα το ίδιο πρέπει να έχουμε, αυτό εδώ?
https://percolator-store.nl/products/bi ... jes-170-ml
Κάπου είχα δει πως το 4ων χωράει λιγότερο καφέ ανά ml νερού συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Εγώ γενικά σε χαμηλή φωτιά το δουλεύω, θα δοκιμάσω πιο ψηλά μήπως βγει πιο δυνατός ο καφές. Αυτό με νοιάζει, όχι η θερμοκρασία του τόσο.
Γενικά ονομάζεται Venus αλλά έχει 3-4 ξαδελφάκια με διαφορές στο γενικό σχήμα αλλά και 3-4 αδελφάκια πρακτικά ίδια με άλλο όνομα, εμένα λέει Kona (αλλά στο Lidl από όπου το πήρα το διαφήμιζαν σαν Venus). H μόνη διαφορά μοιάζει να είναι ότι το πιαστράκι στο καπάκι στο δικό μου είναι μαύρο πλαστικό.
Ενδιαφέρον ότι το λέει σαν 170ml. Που αν εννοεί πόσο νερό βάζεις είναι αρκετά σωστό για 1:10 λόγο καφέ:νερού που είναι το αρχικά προτεινόμενο (1:7-1:10). Πάντως μέχρι τη βάση της βαλβίδας είναι περί τα 190ml και μέχρι τη βαλβίδα περί τα 215ml. Αλλά βγάζω περί τα 65% του νερού που έβαλα σε καφέ (που είναι και σωστό).
Εμένα σε dark roast χωράει 17γρ (ίσως 18 αν το ξεχειλίσω και χύσω και λίγο προσπαθώντας να το επιπεδώσω. Σε light roast που είναι πιο βαρύ θα χωράει περισσότερο σε βάρος.
Το έχω σε επαγωγική, ξεκινάω στο 4 (μέγιστο 9 και επιπλέον boost) και μόλις αρχίσει να βγάζει το μειώνω στο 3. Κάνει γύρω στα 3-4' να αρχίσει να βγάζει κι άλλο περίπου 48-62'' μέχρι να αρχίσει να φτύνει.
Όσο πιο πολύ νερό τόσο πιο πολύ ώρα μέχρι να αρχίσει να βγάζει, θέλει πιο πολύ ενέργεια για να ζεστάνει το πιο πολύ νερό.
Το ίδιο και με την ποσότητα καφέ αλλά και με το άλεσμα, όσο πιο λεπτό τόσο πιο πολύ αργεί, θέλει μεγαλύτερη πίεση για να διαπεράσει τον καφέ.
Τα πειράματα συνεχίζονται, ζυγαριά, χρονόμετρα κλπ. Σήμερα έκανα 190-17 και 170-17. Το νερό στο boiler είναι λίγο λερωμένο από καφέ, σε αυτή την περίπτωση συνιστούν πιο χοντρό άλεσμα. Που θα το κάνει και λιγότερο πικρό. Αύριο πάλι, τα ίδια αλλά λίγο πιο χοντρό στο άλεσαμ. Κάθε μέρα φτιάχνω 2 δόσεις με ένα διαφορετικό παράγοντα.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#904517 Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, καθώς δεν έχω αρκετή ενέργεια για να κάνω όλες αυτές τις δοκιμές. Εμένα και στις 2 προηγούμενες πάντα έμενε καφές μέσα, και σε αυτήν μένει καθαρό νερό. Τον τρίβω σε μύλο των 20 ευρώ, που απλά πατάω το κουμπί μέχρι να με ικανοποιεί οπτικά ο κόκκος. Γεμίζω αρκετά πιο κάτω από τη βαλβίδα και στις χαζές εστίες μου το βάζω στο 6/9 αλλά ίσως θέλει ακόμα πιο πάνω. Σκέφτομαι μήπως θέλει να πιέσω ελαφρά τον καφέ, αν και όλες οι συμβουλές είναι εναντίον, ώστε να ανεβάσει περισσότερη πίεση/ θερμοκρασία.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Chris έγραψε:Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, καθώς δεν έχω αρκετή ενέργεια για να κάνω όλες αυτές τις δοκιμές. Εμένα και στις 2 προηγούμενες πάντα έμενε καφές μέσα, και σε αυτήν μένει καθαρό νερό. Τον τρίβω σε μύλο των 20 ευρώ, που απλά πατάω το κουμπί μέχρι να με ικανοποιεί οπτικά ο κόκκος. Γεμίζω αρκετά πιο κάτω από τη βαλβίδα και στις χαζές εστίες μου το βάζω στο 6/9 αλλά ίσως θέλει ακόμα πιο πάνω. Σκέφτομαι μήπως θέλει να πιέσω ελαφρά τον καφέ, αν και όλες οι συμβουλές είναι εναντίον, ώστε να ανεβάσει περισσότερη πίεση/ θερμοκρασία.
Αν ο μύλος είναι με λεπίδες ξεκινάς με αυτογκόλ. Δυστυχώς δεν προσφέρει ομοιόμορφο άλεσμα οπότε θα έχεις μικρά και μεγάλα κομάτια, κακό γιατί τα μικρά θα υπερεκχυλίζονται (πικρίλα) ενώ τα μεγάλα θα υποεκχυλίζονται (ξυνίλα). Πάρε σωστό μύλο, έστω και χειροκίνητο αν δεν θέλεις ποσότητα.
Θέλεις πίεση αλλά όχι υπερβολική θερμοκρασία ούτε για πολλή ώρα. Αν χρησιμοποιείς παραδοσιακή ηλεκτρική εστία ξεκίνα όχι πιο δυνατά αλλά μάλλον πιο χαμηλά από το 6 αλλά ζέστανε το μάτι ώστε να πιάσει θερμοκρασία προτού ακουμπήσεις το μπρίκι. Και επειδή δεν έχει άμεση απόκριση όταν αρχίσει να αναβλύζει δεν έχει νόημα να το χαμηλώσεις (όπως κάνεις με το γκάζι ή με επαγωγική που έχουν άμεση απόκριση), θα πρέπει να απομακρύνεις-ακουμπάς το μπρικάκι στο μάτι ώστε να διατηρείς ροή, δεν πρέπει να σταματήσει η ροή, αν πέσει η πίεση επιστρέφει το νερό πίσω με κόκκους καφέ.
Όχι, να μην πιέσεις τον καφέ, αυτό είναι μεγάλο όχι, πρέπει να είναι αφράτος και ομοιόμορφος ώστε με την πίεση να μην δημιουργηθούν κανάλια μέσα στον καφέ γιατί τότε όλο το νερό έρχεται σε επαφή με λίγον καφέ άρα υπερβολική εκχύλιση=πικρίλα. Θέλεις το νερό να έρχεται σε επαφή με όλον τον καφέ και να πάρει λίγο από όλους τους κόκκους και όχι πολύ από λίγους κόκκους. Για τον ίδιο λόγο μερικοί δεν συνιστούν να βάζεις λιγότερο καφέ, δημιουργείται νεκρός χώρος και κουνιέται ο καφές, λένε πάρε πιο μικρή θήκη καφέ ή πιο μικρό μπρίκι.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#904543 με το μπαρδόν ε; ; πλακίτσα εεεε ; μου θυμίσατε τα νιάτα μου μπρέ.

μ αυτές τις μακακίες μεγάλωσε κι ο από δίπλα που κουνάει το δάκτυλο στη νέα γενιά .
Άβαταρ μέλους
By sknipper
mousatos έγραψε:με το μπαρδόν ε; ; πλακίτσα εεεε ; μου θυμίσατε τα νιάτα μου μπρέ.

μ αυτές τις μακακίες μεγάλωσε κι ο από δίπλα που κουνάει το δάκτυλο στη νέα γενιά .
Ώ άξεστε, μπήκες εδώ στο ναό της καφεδοποίησης με τέτοιες προσβολές! :lol:
Δεν ξέρεις πόσο σημαντικό πράμα είναι ο μύλος του καφέ, για πολλούς το πιο σημαντικό.

Το βίντεο πρέπει να είναι από τα νεανικά σου χρόνια, σε είδα, σίγουρα είσαι ο νεαρός που έπιασε το χέρι της ξανθιάς καουμπόϋσας στο χορό. Άραγε υπήρξε συνέχεια; :lol:
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#904553 Για να υπάρξει συνέχεια πρέπει οι γονείς της καουμπόϋσας να κάνουν λίγο τα στραβά μάτια.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#904627 Συνεχίζω τα πειράματα με το mokapot (4pot Bialetti Venus/Kona).
Βλέπω σειρά βίντεο σχετικά με mokapot του https://www.youtube.com/@matteofromtheswamps
Το θεωρώ λογική συνέχεια μετά τις υπερτεχνολoγικές δοκιμές του James Hoffmann. Κατάλαβα τι παίζει ρόλο και πώς/γιατί αλλά ο Ματέο κάνει ακριβώς τις συγκριτικές δοκιμές που πρέπει για να απαντήσει στα διάφορα ερωτήματα. Πόσο νερό, πόσο ζεστό μάτι, πόσο καφέ, τι τρίψιμο κλπ κλπ. Γενικά φροντίζει να αλλάζει μία μόνο παράμετρο τη φορά και στο τέλος σχολιάζει αλλά και μετράει εκχύλιση.
Και είναι δοκιμές που μπορώ να κάνω κι εγώ, 2 ή 3 τη φορά.
Σήμερα έπαιξα με λεπτό άλεσμα 25/60 και σχετικά λίγο νερό (170ml, το συνιστώμενο για dark roast) και 2 διαφορετικές εντάσεις του ματιού 5/9 και 4/9 που το μειώνω στο 3 μόλις αρχίσει να βγάζει. Στο 4 άργησε πιο πολύ να αρχίσει να βγάζει αλλά μετά τελείωσε πιο γρήγορα. Διαφορετικό το αποτέλεσμα αλλά κανένα από τα 2 ικανοποιητικό.
Επόμενη δοκιμή, ίδιος καφές και νερό αλλά με πιο παχύ άλεσμα 35/60 (το 30 το έχω δοκιμάσει στο 4/9 και το 35 με άλλον καφέ, άλλο βάρος και άλλο νερό) και πάλι τις ίδιες 2 εντάσεις.

Κάποια στιγμή, αφού αρχίσει να βγαίνει καλό το αποτέλεσμα θα δοκιμάσω με και χωρίς φίλτρο. (φίλτρο από aeropress που ταιριάζει). Το φίλτρο καθαρίζει τον καφέ αλλά αυξάνει την αντίσταση οπότε καθυστερεί το πέρασμα του νερού (που θα πρέπει να ανεβάσει πιο πολύ πίεση και η καθυστέρηση σημαίνει περισσότερη έκθεση σε χρόνο αλλά και σε αυξημένη θερμοκρασία) που αναμένεται να το κάνει πιο πικρό οπότε θα θέλει πιο χοντρό άλεσμα. Το σχέδιο είναι ίδια όλα και αλλαγή μόνο στο άλεσμα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#906034 Μέχρι στιγμής για μένα ο cold brew κερδίζει, τρίβεις βάζεις καφέ, βάζεις νερό, ψυγείο, σουρώνεις κι έχεις καφέ για μερικές μέρες.
Αλλά πήρα κι ένα Hario V60 για να παίξω και με pour-over καφεδο-ιστορίες. Αρκετά δύσκολο να ακολουθήσεις συνταγή αν δεν είσαι πλήρως προετοιμασμένος, πρέπει να αποφασίσεις πόσο νερό θα βάζεις κάθε πότε, ζυγαριά, χρονόμετρα, κανατάκι με μακρύ ρουξούνι για ελεγχόμενη ροή... Κι αν η ροή είναι αργή σου βγαίνει πικρό και θέλει πιο χοντρό άλεσμα, αν η ροή είναι γοργή τότε το κουνάς να το ζαλίσεις να κατέβει πιο αργά ή αλέθεις πιο λεπτά.