Chris έγραψε:Για ποσά φλυτζάνια? Είχα των 2 και των 6 αλουμινένια, πεταξα των 2 γιατί έβγαλε κατασκευαστικό πρόβλημα, πήρα ανοξείδωτο των 4ων και βγάζει πολύ ελαφρύ και χλιαρό καφέ, δε μου αρέσει πολύ αλλά δεν έχω ασχοληθεί να βελτιωσω την συνταγή....Πήρα ανοξείδωτο των 4ων, χωράει περί τα 200ml μέχρι τη βαλβίδα και 17γρ καφέ (18 λένε κάπου αλλά δεν τα κατάφερα, ίσως θέλει πιο βαρύ καφέ για να χωρέσει). Μου βγάζει μάλλον βαρύ αλλά μόνο μια φορά μου έβγαλε πολύ χλιαρό όταν έκανε 8 λεπτά από την πρώτη σταγόνα μέχρι να ολοκληρώσει (ήθελε πιο δυνατά το μάτι).
Chris έγραψε:....Btw, αρνούμαι να ξεκινήσω με ζεστό/βραστό νερό. Όλη η ευκολία του μοκαποτ είναι πως το γεμίζεις, το πετάς πάνω στο μάτι και πίνεις καφέ. Αν χρειάζεσαι δεύτερο σκεύος να ζεστάνεις το νερό, μετά γάντι γιατί δεν πιάνεται το καυτό μοκαποτ να το βιδωσεις κλπ, άστα βρασταΣυμφωνώ απόλυτα με τα περί ζεστού νερού, ακριβώς όπως τα λές, προσπαθώ να κάνω την "συνταγή" όσο γίνεται πιο απλή και επαναλήψιμη.
Chris έγραψε:Άρα το ίδιο πρέπει να έχουμε, αυτό εδώ?Γενικά ονομάζεται Venus αλλά έχει 3-4 ξαδελφάκια με διαφορές στο γενικό σχήμα αλλά και 3-4 αδελφάκια πρακτικά ίδια με άλλο όνομα, εμένα λέει Kona (αλλά στο Lidl από όπου το πήρα το διαφήμιζαν σαν Venus). H μόνη διαφορά μοιάζει να είναι ότι το πιαστράκι στο καπάκι στο δικό μου είναι μαύρο πλαστικό.
https://percolator-store.nl/products/bi ... jes-170-ml
Κάπου είχα δει πως το 4ων χωράει λιγότερο καφέ ανά ml νερού συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Εγώ γενικά σε χαμηλή φωτιά το δουλεύω, θα δοκιμάσω πιο ψηλά μήπως βγει πιο δυνατός ο καφές. Αυτό με νοιάζει, όχι η θερμοκρασία του τόσο.
Chris έγραψε:Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, καθώς δεν έχω αρκετή ενέργεια για να κάνω όλες αυτές τις δοκιμές. Εμένα και στις 2 προηγούμενες πάντα έμενε καφές μέσα, και σε αυτήν μένει καθαρό νερό. Τον τρίβω σε μύλο των 20 ευρώ, που απλά πατάω το κουμπί μέχρι να με ικανοποιεί οπτικά ο κόκκος. Γεμίζω αρκετά πιο κάτω από τη βαλβίδα και στις χαζές εστίες μου το βάζω στο 6/9 αλλά ίσως θέλει ακόμα πιο πάνω. Σκέφτομαι μήπως θέλει να πιέσω ελαφρά τον καφέ, αν και όλες οι συμβουλές είναι εναντίον, ώστε να ανεβάσει περισσότερη πίεση/ θερμοκρασία.Αν ο μύλος είναι με λεπίδες ξεκινάς με αυτογκόλ. Δυστυχώς δεν προσφέρει ομοιόμορφο άλεσμα οπότε θα έχεις μικρά και μεγάλα κομάτια, κακό γιατί τα μικρά θα υπερεκχυλίζονται (πικρίλα) ενώ τα μεγάλα θα υποεκχυλίζονται (ξυνίλα). Πάρε σωστό μύλο, έστω και χειροκίνητο αν δεν θέλεις ποσότητα.
mousatos έγραψε:με το μπαρδόν ε; ; πλακίτσα εεεε ; μου θυμίσατε τα νιάτα μου μπρέ.Ώ άξεστε, μπήκες εδώ στο ναό της καφεδοποίησης με τέτοιες προσβολές!
μ αυτές τις μακακίες μεγάλωσε κι ο από δίπλα που κουνάει το δάκτυλο στη νέα γενιά .
Κάτι που θέλω να μου εξηγήσετε. Σε όλες αυτές τις[…]
Πήγα πρόσφατα στο χωριό του γαμπρού μου στο Διδυμ[…]
https://www.in.gr/2026/09/28/life/piso-apo-ti-mask[…]
Δεν ξέρω γιατι το ποσταρα εδω, μπορει καποιος να τ[…]
Υπάρχει και το Μπατούμι στη Γεωργία που είναι το α[…]
Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά νομίζω το στ[…]
Βλέπετε SKY και εκστασιάζεστε και εγώ που πέρασα σ[…]