- 04 Μάιος 2026, 10:22
Πήγα, ήρθα Κων/πολη σώος και αβλαβής
Γιά τα χάλια της Εγνατίας θα γράψω στο κατάλληλο θέμα, όσον αφορα τους Τούρκικους δρόμους, η διαδρομή απο Κήπους μεχρι Κων/πολη είναι παντού δρόμος με νησίδα, αλλά πολύ λίγα κομματια (τουλαχιστον αυτα που εκανα) εχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομνου.
Ο δρόμος περναει μεσα (ή μάλλον εφαπτόμενα) απο μικρες πόλεις και χωριά, εχει καποιους κυκλικους κόμβους, εχει μερικα φαναρια και γενικα πολύ χαμηλα ορια ταχύτητας (70, 82! και λιγα σημεια με 90).
Περασα απο καποια σημεια με διοδια, δεν βρηκα πουθενα άνθρωπο ή μηχανημα για να πληρωσω, δεν μου ζητησαν τίποτα στα σύνορα, αρα "0" διόδια.
Το πετρελαιο κόστιζε περίπου 1,37€/λ'ιτρο, η βενζινη 10 λεπτα λιγότερο (υπήρχαν καποια πρατηρια που ειχαν το πετρελαιο 10λεπτα φτηνότερο, αλλά δεν μπήκα). Στα βενζιναδικα πριν ξεκινησει ο ανεφοδιασμός περνανε την πινακιδα στο σύστημα, η αντλία εχει κάτι σαν πομπό κουμπωμενο επανω της και ο ανεφοδιασμός καταγραφεται μεσα, ενω η αποδειξη που παιρνεις εχει την πινακιδα και αρκετα άλλα στοιχεία. Σε πρατηριο Shell δεν μπορούσαν να μου βαλουν πετρελαιο γιατι "το σύστημα τους δεν αναγνώριζε την πινακίδα μου"
Εβαλα σε TOTAL χωρις πρόβλημα.
Στα της πόλης τώρα: Ειχα να παω 20 χρόνια. Η οδική τους συμπεριφορα άλλαξε. Ειδικα τη μερα που εφευγα, αν δεν ηξερα οτι ημουν στην Κων/πολη, θα θεωρουσα οτι ειμαι σε οποιαδηποτε αλλη πολη των Βαλκανίων. Εκτος απο τα φλας που ειναι μαλωμένοι, γεμνικα τα πραγματα ήταν νορμάλ. Ουτε πολλές σφήνες, ούτε ασύχαστες κόρνες, πανε αυτα. Λίγο με τρόμαξαν οι ταξιτζήδες την πρωτη μερα που εφτασα στις 3:30 το πρωί, αλλά γενικα εχουν αλλάξει πάρα πολύ, το διαπίστωσα και ως πεζος ολες τις μέρες.
Εχουν αστυνομοκρατία. Η αστυνομία ειναι κράτος εν κράτει εκει. Καθε τρεις και λίγο εβλεπα συμβατικα με φαρο να τρεχουν στους πεζόδρομους, να πηγαινουν στις γραμμες του τραμ, στις πλατείες μεσα απο τον κοσμο, παντα καποιος καπου πήγαινε.
Μεναμε στην Ταξιμ. Πρωτομαγια που ξυπνησαμε η πλατεια, ο κεντρικός πεζόδρομος και ολοι οι δρομοι που οδηγούσαν εκει ηταν κλειστοί με καγκελα και πισω απο ΚΑΘΕ καγκελο μια ομαδα αστυνομικών. Δεν ξερω πόσες χιλιαδες αστυνομικοι ηταν διασκορπισμενοι στην περιοχή. Ωραίες οι τουρκαλες αστυνομικίνες, ειχε κανονικες (οπλισμενες σαν αστακους με τα αυτοματα) και ΜΑΤατζούδες. Δεν ειδα μικτες ομαδες, ή αντρες θα ήταν ή γυναίκες.
Η Πόλη (ειδικα η περιοχή της Βυζαντινής πόλης) ειναι ενα ατελειωτο παζάρι. Πολλά πάρα πολλά μαγαζια και ακόμα περισσότερος κόσμος. Τη δευτερη μερα ειχαμε σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης λόγω πολυκοσμίας. Αισθανόμουν συνεχεια σαν να ημουν σε διαδήλωση, καποιες φορες μεναμε ακίνητοι λόγω αδυναμιας μετακίνησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Μου εκανε εντυπωση ο αριθμός των καταστημάτων και οτι ολα ηταν ανοιχτα (εννοω σε λειτουργία). Δεν θυμαμαι να ειδα καποιο καταστημα με λουκετο. Ολα δουλευουν;
Στην περιοχη Τξιμ και τον δρόμο του Περαν τα μαγαζια δεν κλεινουν ποτε. Καποια μεγαλα κλείνουν στις 22:00, άλλα στη 1:00 ή και 2:00
Υπάρχουν πλέον δρόμοι με μπαρακια να πιεις μια μπύρα ή ενα ποτο (την τελευταια φορα αλκοολ βρισκαμε μονο σε ξενοδοχεία). Πεσαμε και στο πρωταθλημα (;) της Γαλατασαράι, οπότε ημασταν στα πανηγυρια, καναμε και φιλιες με τους γείτονες (περιμενουμε επισκεψη στη Θεσσαλονικη το καλοκαιρι).
Το φαγητο φαίνεται γενικα ακριβό, αλλα μπορεις πολύ ευκολα να φας σε τιμες Ελλάδας ή και φτηνοτερα. Το ντονερ κοτοπουλο πχ κοστίζει ακριβως μιση τιμη απο μοσχαρι. Τα σουτζουκακια τους ηταν σπεσιαλ, όπως και κατι πιλαφια με ρεβυθι και κοτοπουλο που εδιναν (που και αυτο ηταν πολυ φτηνο). Γενικα τρωγαμε 5 ατομα με κατω απο 50€. Στην Ασιατικη πλευρα με 47€ πηραμε απο μια μεριδα φαγητο ο καθενας, τρια ορεκτικα (τυπου ντολμαδακια, μελιτζανες, τζατζικι κλπ), πιλαφι, πατατες, κατι αναψυκτικα και δυο γλυκα. Με δυσκολια τα φαγαμε ολα. Αρα, θεωρω οτι με λιγο ψαξιμο ακομα και στα "τουριστικα" τρως οικονομικά. Κατι πιτούλες με κοτοπουλο που πσίρναμε στο χερι κοστιζαν 2,5-3€ πχ. Αναψυκτικά, νερό, αριανι πολύ φτηνοτερα απο εδω, όπως και το τσάι (που στο φαγητο δεν μας το χρεωσαν ποτέ). Καφες σε τιμες Ελλάδας. Στα εστιατόρια και τους υπάιθριους πάγκους μου θυμισαν Ελλάδα πριν 30-40 χρόνια. Ολα μετρημενα, ολα ζυγισμενα. Πχ ολοι οι κασταναδες ειχαν ζυγαρια και ζυγιζαν τα καστανα. Μπουγατσες, πιτες κλπ, οτι πουλιοταν με το κιλο ζυγιζόταν σχολαστικά.
Μου αρεσε η οργανωση τους σε ΜΜΜ και καραβακια, γενικα δεν αντιμετωπισα καποιες χαοτικές καταστασεις που θα περίμενα.
Ισως ειναι η πρωτη φορα οσο θυμαμαι, που πηγα καπου χωρις προγραμμα. Ειχα σχεδιασει και ειχα μελετησει πολύ πριν παω, αλλα εκει δεν εφαρμοσα τιποτα. Ξεκινουσαμε χαλαρα το πρωι και πηγαιναμε οπου μας εβγαζε ο δρόμος. Τρεις μερες, "γράψαμε" πάνω απο 50000 βήματα. Η Πόλη ειναι γεματη ιστορία, σίγουρα εμειναν πολλά που δεν ειδαν τα παιδια, αλλά δεν του ενοιαξε κιολας. Τους αρεσε πάρα πολύ και ειναι πολυ πιθανο να ερθουν και με τις παρεες τους συντομα.
Το μονο που με χαλασε απο το ταξιδι ηταν τα συνορα. Ειδικα στην επιστροφη περιμεναμε 3 ωρες χωρις προφανη λόγο. Οι Τουρκοι τελειωσαν μαζι μας σε 10' και περιμεναμε λιγο πριν τη γεφυρα του Εβρου να αδειασει η Ελληνικη πλευρα για να μας αφησουν να περασουμε. Δεν ξερω τι κανουν εκει, αλλά ο μονος ανασταλτικος παραγοντας για να ξαναπαω ειναι η ταλαιπωρια στα συνορα. Ισως ψαξω κανενα φτηνο αεροπορικο για να παω παλι κανα ΣΚ
Scooby