Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#901447 "Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο τραυματίας –ο οποίος είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους τρεις και φέρει κατάγματα κυρίως στα κάτω άκρα– περιέγραψε ότι το όχημα εξετράπη της πορείας του κατά τη διάρκεια προσπέρασης.
«Μπλόκαρε το τιμόνι»
Όπως ανέφερε ο γιατρός, ο επιζών του είπε ότι, την ώρα της προσπέρασης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (lane assistance). Το σύστημα αυτό φέρεται να «μπλόκαρε» το τιμόνι, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην μπορεί να επαναφέρει το όχημα δεξιά."

https://www.naftemporiki.gr/society/206 ... traymatia/
Άβαταρ μέλους
By Chris
#901449 Τρομακτικο να σου συμβει. Εντωμεταξυ παιζει να συμβαινει και συχνοτερα απο οσο φανταζομαστε, αλλα ετυχε τωρα σε αυτη την περιπτωση να ευθυγραμμιστουν οι πλανητες και να βρισκονται σε αυτο το σημειο της προσπερασης :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#901450 Έχω την αίσθηση πως κάπου το διάβασε ή του το σφύριξε κάποιος να το πει...
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Scotch έγραψε:Έχω την αίσθηση πως κάπου το διάβασε ή του το σφύριξε κάποιος να το πει...

Στο βίντεο φαίνεται ότι βγάζει δεξί φλας και μετά αμέσως αριστερό οπότε πήγαινε για προσπέραση στην άλλη νταλίκα. Όταν βγάζεις φλας το lane keep απενεργοποιείται.

Αυτή που ερχόταν δε την είδε ποτέ δυστυχώς.

< >
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#901452 πάντως και αυτή να μην είδε , πάλι δεν προλάβαινε αφού ερχόταν κι άλλη .
και μπροστά στη δεξιά είχε το άσπρο φορτηγάκι πίσω από φορτηγό.
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#901455 Επειδή κάποιοι δείχνετε απόλυτα σίγουροι ότι δεν σχετίζεται το lane assist και ότι του το σφύριξαν να το πει ως δικαιολογία...

Άποψη μου είναι, ότι πιο πιθανό αίτιο είναι η πολύ σοβαρή, στιγμιαία, διάσπαση προσοχής του οδηγού. Αυτό το κοιτάω αλλά δεν βλέπω μπροστά μου.

Όμως δε θα ήμουν τόσο σίγουρος ότι δεν είναι το lane assist.
Υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένη χρονική αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε ένα σύστημα να λειτουργήσει λανθασμένα.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
Scotch έγραψε:
Chris έγραψε:Ναι, ναι, λαδι κουβαλουσαν :shifty:

Ναι, εξού και τα αποσιωπητικά στο τέλος :shifty:
Που φυσικά μπορεί να ήταν μόνο τα διαβατήρια ο λόγος που πήγαν από εκεί.

Άλλο ένα urban legend. Μια χαρά περνάς με ταυτότητα το ξέρουν και οι πέτρες, το ότι το διαβάζω διαρκώς με εντυπωσιάζει. Ειδικά σε άτομα 23 ετών που αποκλείεται να έχουν ταυτότητες χωρίς λατινικούς χαρακτήρες.

Γιούγκο, δεν παίζει. Άστο. Χάλασε το lane assist, χάλασαν τα φλας, χάλασαν τα φώτα των φρένων και πιθανότατα χάλασαν και τα φρένα την ίδια στιγμή, ενώ προηγουμένως είχε κοπανήσει και την νταλίκα (και αυτό γράφτηκε). Ενώ υπάρχει η απλή και λογική εξήγηση που κανείς δεν τολμάει να πει.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Yugo_para_siempre έγραψε:Επειδή κάποιοι δείχνετε απόλυτα σίγουροι ότι δεν σχετίζεται το lane assist και ότι του το σφύριξαν να το πει ως δικαιολογία...

Καμία σιγουριά. Ο καθένας την καφενειακή άποψή του λέει.

Δική μου άποψη λοιπόν είναι πως το δυστύχημα οφείλεται σε συνδυασμό κούρασης, βιασύνης να προλάβουν τα φιλαράκια με το πούλμαν, απειρίας και ελ νοοτροπίας ( = θα προσπεράσω όποιον βρεθεί μπροστά μου, δεν στέκομαι πίσω από νταλίκα, κλπ κλπ).

ΑΝ έχει lane assist, μπορεί να συνέβαλε. Ωστόσο, διαβάζω πως κατά πάσα πιθανότητα το μοντέλο αυτό ΔΕΝ έχει lane assist, όπως επίσης βλέπω πως ανάβει φλας, κάτι που ακυρώνει οποιαδήποτε παρέμβαση από το lane assist (αν τελικά είχε).

Τα περί lane assist λοιπόν νομίζω πως είναι δικαιολογίες που κάπου διάβασε ή κάποιος του σφύριξε για να ρίξουν σε κάποιον άλλο το φταίξιμο (π.χ. στο όχημα ή/και στην ελλιπή του συντήρηση). Πιο πολύ πιστεύω κάτι τέτοια:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Scotch έγραψε:[ απειρίας και ελ νοοτροπίας ( = θα προσπεράσω όποιον βρεθεί μπροστά μου, δεν στέκομαι πίσω από νταλίκα, κλπ κλπ).

Έχω οδηγήσει αρκετά στη Βουλγαρία. Το χρυσό βραβείο αυτοκτονικών προσπεράσεων το έπαιρναν ( με διαφορά !!!!) οι Ουκρανοί, το ασημένιο οι Ρουμάνοι και το χάλκινο οι Βούλγαροι .
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#901468 Γαμώ τα AI μου. Θα γυρίσουμε σε Fiat 127 και Autobianchi. Είναι δυνατόν να ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ το τιμόνι το lane assist ; Εγώ ήξερα ότι μόνο μπιπ μπιπ κάνει.
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#901469 Είπα ότι και η δική μου γνώμη είναι ότι μάλλον μιλάμε για πολύ σοβαρή διάσπαση συγκέντρωσης - προσοχής.

Το μόνο που λέω είναι να μην αποκλείσουμε ακόμα και σφάλμα στο lane assist, αν όντως είχε το συγκεκριμένο βαν.

Έμπαινε στη λωρίδα του, κινούμενος δεξιά, με δεξί φλας αναμμένο.
Επειδή πολλοί είναι βιαστικοί, πολύ συχνά σβήνουν νωρίς το φλας, με το που αρχίζουν να πατάνε τη γραμμή μπαίνοντας.
Αν, επειδή είχε ένταση λόγω προσπεράματος, αντί να κάνει απαλή κίνηση και απλά να σβήσει το δεξί φλας, έκανε απότομη κίνηση στο χειριστήριο και άναψε κατά λάθος το αριστερό φλας, ενώ μικρό μέρος του αυτοκινήτου είχε μπει στην κανονική λωρίδα δεξιά.
Μπορεί το σύστημα να θεώρησε, υπό πολύ συγκεκριμένο χρονισμό και input, ότι με αριστερό φλας αναμμένο και το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινήτου στην αριστερή λωρίδα, πρέπει να μην αφήσει το αυτοκίνητο να αλλάξει λωρίδα και να μην πάει στη δεξιά.

Στο ερώτημα γιατί δεν είδαμε έστω φρένα;
Νομίζω ότι αν πας να μπεις απλά στην κανονική λωρίδα σου μετά από προσπέραση και ξαφνικά βλέπεις το αυτοκίνητο να αλλάζει πορεία και να σε στέλνει πάνω στη νταλίκα, από το σοκ ασχολείσαι με το τιμόνι πρώτα και κύρια. Λογικά προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει και από ένστικτο θες να αλλάξεις πορεία.
Άλλωστε από την αλλαγή πορείας μέχρι την σύγκρουση μιλάμε για λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Δεν λέω ότι τα παραπάνω είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Αλλά γιατί να σπεύσουμε να το αποκλείσουμε, του σφύριξαν να το πει κτλ;

ΥΓ: Το ότι πιθανά να ακούπησε πριν τη νταλικά που προσπερνούσε έχει σχεδόν αποκλειστεί.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#901471 To van ηταν Peugeot Partner νομιζω και αυτο δεν εχει lane assist αλλα ηχητικη προειδοποιηση μονο.

Δεν ξερω τι συνεβη στον οδηγο ή το οχημα αλλα μοιαζει σαν να μην ειδε ποτε την νταλικα απο απεναντι. Κανει κινηση να μπει δεξια με φλας και σαν να αποφασισε να προσπερασει και το επομενο, βγαζει αριστερο και φευγει. Ουτε φρενο δεν πατησε

Κριμα για τους 7 που εφυγαν και τους δικους τους :(
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#901472 Η μαρτυρία που έβαλε παραπάνω ο Σκοτς είναι σε όλα τα ρουμάνικα μέσα και είναι η κατάθεση του οδηγού ΑΚΡΙΒΩΣ από πίσω. Δηλαδή ένας αυτόπτης κάνει μια περιγραφή που δένει απολύτως με ότι βλέπουμε στο βίντεο. Και εμείς ψάχνουμε πολλαπλή βλάβη στο βανάκι που δεν προκύπτει από πουθενά. Ναι το αποκλείουμε γιατί δεν δουλεύει έτσι το lane assist.

Επίσης το φλας στην προσπέραση δεν το πατάς να κάνει κλακ, απλά το ακουμπάς και ανάβει για 3" και δε θέλει σβήσιμο
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#901473 Αν είχε ακουμπήσει την νταλίκα, νομίζω θα ήταν πιο απότομες οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου. Στο βίντεο φαίνεται απλά να συνεχίζει την πορεία του ομαλά προς τη δεξιά λωρίδα.

Η πινακίδα είναι ΙΤΜ ΧΧΧΧ. Μπορεί να εντοπίσει κάποιος χρονολογία ταξινόμησης; Ίσως αυτό βοηθήσει να δούμε αν είχε Lane Keeping ή Lane Departure Warning (ή τίποτα).