Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#898510 Ε αν το μέγα πρόβλημα της ΕΣΣΔ ήταν οι ντομάτες... :lol:

Που οι ντομάτες είναι μόνο για σάλτσα. Άνθρωπος που τρώει ντομάτες σκέτες θεωρείται ημιάγριος. :lol:
Άβαταρ μέλους
By GTS
#898512 τώρα λες ότι θέλεις. αν δεν μπορείς να ταΐσεις τους πολίτες σου αυτοί θα στραφούν εναντίον σου. κλασσικό παράδειγμα η Γαλλική επανάσταση.

επίσης έχω μιλήσει με πολλούς Ρώσους, ξέρεις που μεγάλωναν επί ΕΣΣΔ; σε δωμάτια σε πολυκατοικίες με κουζίνες και μπάνια που τα μοιράζονταν με άλλες 4-5 οικογένειες.
Άβαταρ μέλους
By pro
REALZEUS έγραψε:[

pro έγραψε:Σωστά, είναι γνωστό ότι η ΕΣΣΔ δεν είχε οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εν μέρει από τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό, έπεσε απλά γιατί την υπονόμευσαν ξένοι και ντόπιοι πράχτορες του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού σε συνεργασία με ρεφορμιστές, οπορτουνιστές, μαζοχιστές, διπρόσωπους κι αντιπρόσωπους.

Ξέρω ότι απλά προβοκάρεις...

Εσύ άρχισες πρώτος.

Εγώ είπα πολύ σοβαρά ότι ΈΝΑ από τα αίτια κατάρρευσης της ΕΣΣΔ ήταν τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν ΚΑΙ από τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και το παραμυθάκι του πολέμου των άστρων. Εσύ απάντησες για προπαγάνδα του κισιντζερ κι ότι όλα ήταν μπόμπα μέχρι που ήρθε ο κακός Γκορμπι. Οπότε απάντησα στο ίδιο ύφος, στο χιούμορ απαντάω με χιούμορ.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
GTS έγραψε:τώρα λες ότι θέλεις. αν δεν μπορείς να ταΐσεις τους πολίτες σου αυτοί θα στραφούν εναντίον σου. κλασσικό παράδειγμα η Γαλλική επανάσταση.

Αυτά που τα είδες να γίνονται; Έχω φίλους που μεγάλωσαν στην ΕΣΣΔ και μου λένε τα αντίθετα!

pro έγραψε:Εγώ είπα πολύ σοβαρά ότι ΈΝΑ από τα αίτια κατάρρευσης της ΕΣΣΔ ήταν τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν ΚΑΙ από τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και το παραμυθάκι του πολέμου των άστρων. Εσύ απάντησες για προπαγάνδα του κισιντζερ κι ότι όλα ήταν μπόμπα μέχρι που ήρθε ο κακός Γκορμπι. Οπότε απάντησα στο ίδιο ύφος, στο χιούμορ απαντάω με χιούμορ.

Πρώτον, δεν προβόκαρα.
Δεύτερον, δεν αρνήθηκα τα οικονομικά προβλήματα. Τα οποία ίδια προβλήματα αντιμετώπιζε (και αντιμεπτωπίζει και η Δύση). Η ΕΣΣΔ δεν έπεσε λόγω αυτών των προβλημάτων όμως και δεν έγινε ποτέ αντεπανάσταση! Η ΕΣΣΔ έπεσε από ενέργειες μίσθαρνων υποκειμένων που δεν τήρησαν τον όρκο τους. :rtfm:
ΥΓ: Αυτό με τον πόλεμο των άστρων είναι η αγαπημένη καραμέλα της δυτικής προπαγάνδας και ότι έτσι δήθεν έριξαν την ΕΣΣΔ!
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
glf έγραψε:Kolega teknologia

Μπράβο σε όποιον το έκανε (Ρώσο ή Ουκρανό), καθώς εκπληρώνει τις δύο από τις τρεις βασικές αρχές μιας θέσεις μάχης, ήτοι την απόκρυψη και την παραλλαγή. Καταργεί μία από τις τρεις παραμέτρους μαχητικής ισχύος των ΤΘ, δηλαδή την ταχέα κίνηση, αλλά όταν μιλάμε για ενεδρεύοντα άρματα, η απόκρυψη είναι σημαντικότερος παράγοντας. Η δε τακτική αυτή είναι παρόμοια με αυτήν του Β' ΠΠ όταν τα άρματα έκαναν φωλιά μέσα σε αληθινά κτίσματα και από εκεί πραγματοποιούσαν βολές.

Πίσω στην ΣΑΤΘ glf μπας και μετεκπαιδευτείς... :lol:
Άβαταρ μέλους
By glf
#898593 Για καλύτερη απόκρυψη και παραλλαγή το επόμενο στάδιο είναι να το κάνουν κήπο, κάπως να κρατάει χώμα και να έχει πρασινάδα βραχάκια και φυσικά θάμνους.
Thank me later.
Άβαταρ μέλους
By Δημ.Φυλακτος
#898595 Ουκρανσκι τανκ-Σκαντζοχοιρος

:svivhaha:

Εικόνα

Ρουσκι FPV εναντιον Ουκρανσκι τεθωρακισμενου-σκαντζοχοιρου

https://x.com/distant_earth83/status/19 ... 1374999023

σημειωσατε 1

:s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
glf έγραψε:Για καλύτερη απόκρυψη και παραλλαγή το επόμενο στάδιο είναι να το κάνουν κήπο, κάπως να κρατάει χώμα και να έχει πρασινάδα βραχάκια και φυσικά θάμνους.
Thank me later.

Χωρίς καν να το γνωρίζεις, έχεις δίκαιο. :lol: Τα δίχτυα παραλλαγής γιατί νομίζεις ότι τα έχουμε πάνω στα άρματα στον ΕΣ; Τα έχεις ακουστά τα δίχτυα παραλλαγής, έτσι; Ήταν και ασήκωτα και μανίκι μεγάλο στο δίπλωμα για να μπούνε ξανά στο καλάθι του πύργου...

Ένα τυχαίο παράδειγμα από Leopard 1, που το έχουν πάει στο επόμενο επίπεδο από το απλό δίχτυ (όχι δικό μας άρμα):
Εικόνα

Κι ένα Ουκρανικό Τ Σειράς:
Εικόνα

Είναι πολύ αποτελεσματική τακτική όταν μιλάμε για άμυνα σημείου και ενέδρα.

ΥΓ: Να σε ευχαριστήσουμε για κάτι που γίνεται εδώ και 100 χρόνια, από την απαρχή των ΤΘ; :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#898686 Πολύ ωραία κάλυψη-απόκρυψη, αμφιβάλλω αν μπορούν να δουν τίποτα μέσα από το άρμα όμως, περισκόπια, σκοπευτικα κλπ φαίνονται τελείως καλυμμένα.

Αν είχε και τίποτα σύγχρονους αισθητήρες αυτοπροστασιας δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργούσαν.

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
dimik έγραψε:Πολύ ωραία κάλυψη-απόκρυψη, αμφιβάλλω αν μπορούν να δουν τίποτα μέσα από το άρμα όμως, περισκόπια, σκοπευτικα κλπ φαίνονται τελείως καλυμμένα.

Αν είχε και τίποτα σύγχρονους αισθητήρες αυτοπροστασιας δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργούσαν.

< >

Οι αισθητήρες αυτοπροστασίας προφανώς δεν λειτουργούν αν είναι καλυμμένοι, όπως επίσης και τα σκοπευτικά.

Μιας και μιλάμε όμως για Leo 1, να σας δείξω τους αισθητήρες από ένα «δικό μου» άρμα, τύπου Α5:

Εικόνα

Στο κόκκινο πλαίσιο είναι το EMES 18, που περιλαμβάνει το κύριο σκοπευτικό ημέρας του άρματος και το θερμικό νυχτός για τον ΑΠΜΑ και ΠΑΜΑ, για εύρεση στόχου και στόχευση και τηλεμέτρηση laser αυτού.
Στο μπλε πλαιίσιο είναι το TRP 5A, πανοραματικό περισκόπιο Αρχηγού, για εύρεση κι επιλογή στόχου από τον ΑΠΜΑ.
Το EMES περιστρέφεται μαζί με τον πύργο, αλλά το TRP περιστρέφεται αυτόνομα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτά τα δύο όργανα να έχουν ελεύθερη θέα γύρω τους, πράγμα που βρίσκεις εμπειρικά.

ΥΓ: Quiz για δυνατούς λύτες. Τα 3 περισκόπια στο σκάφος αντιστοιχούν σε ποια θέση; Και το δύσκολο είναι ποιο από τα τρία αντικαθίσταται τη νύχτα και για ποιον λόγο; :innocent:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#898695 Επίτηδες δεν ανέφερα το φημολογούμενο νέο σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, ακριβώς επειδή είναι φημολογούμενο. Πάντως η αντίδραση του Ζελένσκι δείχνει την δεινή θέση που έχει περιέλθει το καθεστώς του και τις πιέσεις που δέχεται. Οι Ρώσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πάρουν αυτά που θέλουν. Άλλωστε προελαύνουν συνεχώς. Το θέμα είναι είναι αν ο Ζελένσκι θα ζει για να το δει ή θα σκοτωθεί σε κανένα αεροπορικό δυστύχημα, σαν τον Προγκίζνιν...

Άβαταρ μέλους
By glf
#898845 Από τα ενδιαφέροντα που αφήνω πότε πότε σαν ειδήσεις είναι η επίθεση στο εργοστάσιο της Beriev στο Taganrog.
Για μένα είναι wow είδηση.
Εικόνα
Εικόνα
Two ultra-rare Russian aircraft have been destroyed in an attack on aircraft manufacturer Beriev’s plant near the Black Sea city of Taganrog.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#898848 υποψιάζομαι κάποιοι θα πάρουν μετάθεση στο γιακούτσκ για το υπόλοιπο της ζωής τους, στην καλύτερη περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#898850 Από το άρθρο δεν κατάλαβα πάντως πόσο σημαντικές απώλειες ήταν αυτά τα αεροσκάφη. Το ένα μάλλον καθόλου, αφού ήταν αχρησιμοποίητο για πάνω από 10 χρόνια, το άλλο όμως μάλλον ήταν. Γενικώς, όπως έχει φανεί ξανά και ξανά, η Ρωσία δεν μπορεί να προφυλαχτεί από τις επιθέσεις της Ουκρανίας, αλλά πλέον η τελευταία δεν έχει και άλλες δυνάμεις και κανείς δε φαίνεται να τη στηρίζει.
Πάμε σε οδυνηρή συνθηκολόγηση από ό,τι φαίνεται.