Forum για τη Formula 1
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#898074 Επίσης ένα κακό των Pirelli είναι ότι άπαξ και θες να τα πιέσεις για σερί γύρους, υπερθερμαίνονται και αρχίζουν και γλυστράνε, οπότε μετά πρέπει να μειώσεις ρυθμό να τα επαναφέρεις στο παράθυρο σωστής θερμοκρασίας (βλέπε Norris στο Austin με τον Leclerc)

Δεν ξέρω εάν αυτό είναι κομμάτι της οδηγίας της FIA προς την Pirelli, αλλά γενικά θέλει βελτίωση το προϊόν, ώστε να υπάρξει και λίγο καλύτερο θέαμα. Η φάση του 2011 που γινόντουσαν σμπαράλια μετά από 10 γύρους και οι ομάδες κάνανε 3 πιτστοπ επίσης είναι λίγο χαζή γιατί και πάλι δεν μπορούσες να πιέσεις

Αυτό που είχαμε στο Qatar το 2023, έστω και λόγω συγκυρίας, ήταν πολύ καλό. Πίεση φουλ από την αρχή και 3 πιτστοπ (αλλά αν θυμάστε καλά, και από μία συγκυρία στον Καναδά το 2009 ή το 2010 ξεκίνησε αυτό το "φιάσκο" με την Pirelli)
Άβαταρ μέλους
By ripper
REALZEUS έγραψε:Η φάση με την Pirelli (ή οποιον άλλον κατασκευαστη ελαστικών θα ήταν στην θέση της) είναι "damned if you do, damned if you don't"! Αυτά τα λάστιχα της ζήτησαν, αυτά έφτιαξε! Θυμάστε πριν μερικά χρόνια που εδώ μέσα υπήρχε γκρίνια για να «κωλο-Πιρέλλια» που διαλύονται και δεν μπορούν οι οδηγοί να πιέσουν; Ξέρετε γιατί; Επειδή αυτό είχε ζητήσει το F1 Commission από την Pirelli. Μετά το άλλαξαν και ζήτησαν λάστιχα που αντέχουν στην πίεση. Και τι έχουμε στο φόρουμ; Γκρίνια για την Pirelli που φτιάχνει αθάνατα λάστιχα. Ε δεν πάμε στον διάολο λέω εγώ; Εμείς φταίμε, ως θεατές! Το ένα δεν μας αρέσει, το άλλο μας βρωμάει! :vava:

ΥΓ: Επειδή ασχολούμαι λίγο και με WRC και ένας καλός φίλος μου έχει εταιρεία (3 είναι ολες κι όλες στην Ελλάδα) που διοργανώνει δοκιμές σε ειδικές πριν τα rallies, ακούω και την γκρίνια που υπάρχει για τα Hankook από τους Παγκόσμιους (μέχρι πέρσι είχαν Pirelli). Εκεί που τα Pirelli έβγαζαν όλην την ΕΔ, τα Hankook παραδίδουν πνεύμα στα μισά. Επειδή δεν γνωρίζω πολλά από WRC, ρώτησα αν αυτό ήταν το ζητούμενο. OXI! Απλά η Hankook δεν έχει την τεχνογνωσία να φτιάξει λάστιχα που να βγάζουν 30-50 αγωνιστικά χλμ στο χώμα. Η Pirelli είναι ο καλύτερος κατασκευαστής ελαστικών στον κόσμο και μπορεί να φτιάξει ό,τι της ζητήσουν. Αλλά πρέπει να ξέρεις τι να ζητήσεις ρε γαμώτο!!!

Καταρχάς η Pirelli δεν είναι ο καλύτερος κατασκευαστής. Αν ήταν δεν θα έκανε κοκοκο κάθε φορά που υπάρχει ανταγωνισμός λαστιχάδων.
Κατά δεύτερον δεν μας νοιάζει αν διαμαρτύρεται ο Μήτσος και ο Μπάμπης. Μας νοιάζουν οι αγώνες και οι επίσημες "οδηγίες". Οι οποίες εδώ και χρόνια λένε ότι το προτιμότερο είναι 2 πιτ στοπ και ποικιλία στρατηγικών (που προφανώς πρέπει να είναι κοντά για να υιοθετηθούν). Η Pirelli τόσα χρόνια μόνη της, έχει καταφέρει να κάνει την συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων με ένα πιτ στοπ (και αυτό επειδή είναι υποχρεωτικό) και ταυτοσημες στρατηγικές.
Φέτος φέρνουν από καμιά φορά μαλακότερες γόμες και όλοι βγάζουν και πάλι ένα πιτ στοπ με ευκολία. Δεν χρειάζεται καμία διάνοια για να καταλάβουν ότι είναι υπερβολικά σκληρα/ανθεκτικά και χωρίς μεγάλη διαφορά απόδοσης τα λάστιχα.
Κάθε βαρετός αγώνας είναι αποτυχία της Pirelli.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Corto Maltese έγραψε:Το πρόβλημα με την Πιρέλι δεν είναι ότι τα hard δε διαλύονται. Είναι ότι δε διαλύονται και δεν είναι και πιο αργά. Ή (στις άλλες περιπτώσεις) διαλύονται μεν αλλά μέχρις ενός σημείου και μετά κάνουν πλατό. Το 20 γύρων λάστιχο δεν μπορεί να κρατήσει πίσω το 10 γύρων, αλλά το 35 γύρων μπορεί να κρατήσει το 25. Και το ζητούμενο είναι τότε. Όταν φτάσουν στο τέλος του αγώνα με διαφορετικές στρατηγικές να έχει νόημα η αλλαγή και όχι να έχει το track position

Σταύρο αυτό ζήτησαν και αυτό έκανε η Pirelli. Φυσικά επίσης είναι πιο γρήγορα σε 4-5 γύρους τα πιο μαλακά, μετά όχι.

Isambard έγραψε:@REALZEUS
Ποιες ακριβώς είναι οι 3 εταιρείες στην Ελλάδα; Δεν το κατάλαβα.

Οι 3 εταιρείες που διοργανώνουν δοκιμές για rallies στην Ελλάδα.

BARHonda έγραψε:Επίσης ένα κακό των Pirelli είναι ότι άπαξ και θες να τα πιέσεις για σερί γύρους, υπερθερμαίνονται και αρχίζουν και γλυστράνε, οπότε μετά πρέπει να μειώσεις ρυθμό να τα επαναφέρεις στο παράθυρο σωστής θερμοκρασίας (βλέπε Norris στο Austin με τον Leclerc)

Παιδιά βρείτε τα μεταξύ σας, γιατί πριν άλλα λέγανε.

ripper έγραψε:Καταρχάς η Pirelli δεν είναι ο καλύτερος κατασκευαστής.

Με διαφορά είναι! Το δείχνουν οι χρόνοι Pirelli Trofeo RS και Michelin Cup 2 R σε πίστα.

ripper έγραψε:Κάθε βαρετός αγώνας είναι αποτυχία της Pirelli.

Δηλαδή θεωρείς δύσκολο να φέρει η Pirelli λάστιχα που διαλύονται σε 10 γύρους; Και τότε θα λένε όλοι «δες τα κωλοπιρέλλι που δεν βγάζουν ούτε 11 γύρους»! Πολύ κακά κάνει που φέρνει λάστιχα που αντέχουν! Λάχτιχα θέλουμε, όχι τσίχλες. Είναι θέμα μονοθεσίου και οδηγού να τρέξει και να αγωνιστεί!!!
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
REALZEUS έγραψε:
Corto Maltese έγραψε:Το πρόβλημα με την Πιρέλι δεν είναι ότι τα hard δε διαλύονται. Είναι ότι δε διαλύονται και δεν είναι και πιο αργά. Ή (στις άλλες περιπτώσεις) διαλύονται μεν αλλά μέχρις ενός σημείου και μετά κάνουν πλατό. Το 20 γύρων λάστιχο δεν μπορεί να κρατήσει πίσω το 10 γύρων, αλλά το 35 γύρων μπορεί να κρατήσει το 25. Και το ζητούμενο είναι τότε. Όταν φτάσουν στο τέλος του αγώνα με διαφορετικές στρατηγικές να έχει νόημα η αλλαγή και όχι να έχει το track position

Σταύρο αυτό ζήτησαν και αυτό έκανε η Pirelli. Φυσικά επίσης είναι πιο γρήγορα σε 4-5 γύρους τα πιο μαλακά, μετά όχι.

4-5 γύροι + το χαμένο track position για 20-25" εξτρα πιτ εμένα δε μου βγαίνει. Αν βγαίνει σε σένα ή την Πιρέλι καμία αντίρρηση θα ήθελα να δω τις πράξεις.

Επίσης τους έχουν ζητήσει επανειλλημένα διαφορά στην απόδοση από τις γόμες. Δεν το έχει καταλάβει ή δεν μπορεί να το υλοποιήσει.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Corto Maltese έγραψε:Επίσης τους έχουν ζητήσει επανειλλημένα διαφορά στην απόδοση από τις γόμες. Δεν το έχει καταλάβει ή δεν μπορεί να το υλοποιήσει.

Πότε; Όταν τους λένε ότι θέλουν λάστιχα που να αντέχουν με ένα pit stop για όλον τον αγώνα; Γιατί εγώ θυμάμαι που τους γκρίνιαζαν όταν χάλαγαν. Ρε καλά κάνει η Πιρέλλι. 1 λάστιχο για 10 αγώνε πρέπει να βγάζει για να δείχνει ότι ξέρει να βγάζει λάστιχα!
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
REALZEUS έγραψε:
BARHonda έγραψε:Επίσης ένα κακό των Pirelli είναι ότι άπαξ και θες να τα πιέσεις για σερί γύρους, υπερθερμαίνονται και αρχίζουν και γλυστράνε, οπότε μετά πρέπει να μειώσεις ρυθμό να τα επαναφέρεις στο παράθυρο σωστής θερμοκρασίας (βλέπε Norris στο Austin με τον Leclerc)

Διαφωνείς με αυτό που είπα? Είναι ανακριβές?
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
BARHonda έγραψε:
REALZEUS έγραψε:

Τελικά τα λάστιχα κρατάνε πολύ ή όχι;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
REALZEUS έγραψε:
ripper έγραψε:Καταρχάς η Pirelli δεν είναι ο καλύτερος κατασκευαστής.

Με διαφορά είναι! Το δείχνουν οι χρόνοι Pirelli Trofeo RS και Michelin Cup 2 R σε πίστα.

Δεν οδηγούν όλοι σε πίστα , ούτε σπορ αυτοκίνητα. Η continental με σεβάστηκε ως καταναλωτή και με τα χρήματα που έδινα στο matiz είχα ένα ασφαλές λάστιχο στη βροχή . Η γόμα της πιρέλι ήταν άθλια στο βρεγμένο (έντονη υδρολίσθηση) . Εννοείται οτι με έχασε από πελάτη .
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
REALZEUS έγραψε:
BARHonda έγραψε:
REALZEUS έγραψε:

Θα κάνουμε σοβαρή κουβέντα ή όχι? Τι πάει να πει κρατάνε?
Άβαταρ μέλους
By Nikos!

Νομίζω ότι το έχουν κάνει μόνοι τους over complicated με 45 διαφορετικές γόμες.

Γιατί να μην έχει μια (medium) ή έστω δύο (soft, medium) και τέλος.

Φτιάξε στρατηγική ΣΚ αγώνα έτσι.

< >
Άβαταρ μέλους
By ripper
#898109 Εσείς δεν ξέρετε, ο Δίας ήταν μπροστά όταν ζήτησαν τα λάστιχα από την Pirelli.
Η οποία είναι η καλύτερη γιατί έτσι.

Το ότι αποφεύγει τον ανταγωνισμό όπως ο διάολος το λιβάνι και το ότι συνέχεια ζητάνε 2 πιτ στοπ και μαλακότερες γόμες είναι λεπτομέρειες.
Άβαταρ μέλους
By sparticle
#898137 Εγω παντως δεν εχω καλες αναμνησεις απο την εποχη που υπηρχαν δυο λαστιχαδες στην F1 και ειμαι υπερ να ειναι παντα ενας, για τον απλουστατο λογο οτι δεν μου λεει τιποτα το να κρινονται αγωνες ή το ιδιο το πρωταθλημα γιατι ο ενας λαστιχας εκανε 1 sec ταχυτερο λαστιχο ξερω γω.

Απο κει κι επειτα ποιος μας λεει καθε φορα τι ζητησε η FIA απο την Pirelli; Μαλλον η ιδια η Pirelli;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
sparticle έγραψε:Εγω παντως δεν εχω καλες αναμνησεις απο την εποχη που υπηρχαν δυο λαστιχαδες στην F1 και ειμαι υπερ να ειναι παντα ενας, για τον απλουστατο λογο οτι δεν μου λεει τιποτα το να κρινονται αγωνες ή το ιδιο το πρωταθλημα γιατι ο ενας λαστιχας εκανε 1 sec ταχυτερο λαστιχο ξερω γω.

Απο κει κι επειτα ποιος μας λεει καθε φορα τι ζητησε η FIA απο την Pirelli; Μαλλον η ιδια η Pirelli;
Δεν έχεις άδικο, θυμάμαι ότι παραπονιόμασταν ότι το ένα λάστιχο ήταν πολύ καλύτερο κλπ. Αλλά έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αφενός η τεχνολογία έχει προοδεύσει και μάλλον και 2 να είναι οι εταιρείες το ίδιο καλά και αθάνατα λάστιχα θα βγάζουν και αφετέρου βλέπουμε ότι οι διαφορές από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλες (και μιλάμε για διαστημόπλοια κλπ).
Τα αυτοκίνητα πρέπει να μικρύνουν αρκετά για να χωράνε πιο εύκολα να προσπεράσουν και τα αεροδυναμικά να μειωθούν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει η F1 πιο αργή γενικότερα ούτε πιο αργή από τις κατώτερες κατηγορίες....
Και θέλω να μετράει πιο πολύ ο οδηγός, να μπορεί ένας Μαξ να κερδίζει με Αλπίν (όπως πχ κέρδιζε ο Σουμάχερ ή ο Αλόνσο χωρίς να έχουν κορυφαίο αυτοκίνητο). Οι εταιρείες όμως θέλουν το αυτοκίνητο, τόσα λεφτά δίνουν για να το σχεδια΄σουν και εξελίξουν για να είναι καλύτερο από τα άλλα.

Και τι καλά που θα ήταν αν πχ μια φορά το χρόνο μασκαρευόντουσαν και οδηγούσαν άλλα αυτοκίνητα, όχι τα δικά τους. Και στο τέλος να μαθαίναμε ποιος είναι ποιος και ποιος οδηγούσε τι.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
BARHonda έγραψε:
REALZEUS έγραψε:
BARHonda έγραψε:
REALZEUS έγραψε:

Θα κάνουμε σοβαρή κουβέντα ή όχι? Τι πάει να πει κρατάνε?

Πάει να πει ότι αντέχουν. Θέλουμε λάστιχα να αντέχουν στην πίεση ή να διαλύονται σε 10-15 γύρους;

ripper έγραψε:Εσείς δεν ξέρετε, ο Δίας ήταν μπροστά όταν ζήτησαν τα λάστιχα από την Pirelli.
Η οποία είναι η καλύτερη γιατί έτσι.

Αυτό λένε οι ίδιες οι ομάδες, Εσύ δε διαβάζεις τις δηλώσεις τους;

ripper έγραψε:Το ότι αποφεύγει τον ανταγωνισμό όπως ο διάολος το λιβάνι και το ότι συνέχεια ζητάνε 2 πιτ στοπ και μαλακότερες γόμες είναι λεπτομέρειες.

Για πες ποιος τα ζήτησε αυτά; Μόνο στην γνωτή ανάπειρη π΄σιτα έγινε αυτό και την συζήτηση την γενικευμένα 2 πιτ στοπ την κατέρριψαν ήδη οι ομάδες. Για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν ούτε ένα υποχρεωτικό πιτ στοπ και ο καθένας να κάνει ότι τον βολεύει, όπως παλιά.

sparticle έγραψε:Απο κει κι επειτα ποιος μας λεει καθε φορα τι ζητησε η FIA απο την Pirelli; Μαλλον η ιδια η Pirelli;

Βγαίνουν οι ομάδες και οι οδηγοί και τα λένε.

sparticle έγραψε: δεν μου λεει τιποτα το να κρινονται αγωνες ή το ιδιο το πρωταθλημα γιατι ο ενας λαστιχας εκανε 1 sec ταχυτερο λαστιχο ξερω γω.

Α να γεια σου! Μόνο έτσι μπόρεσαν να σταματήσουν την Ferrari το 2005, μετά από 6 συνεχόμενα Πρωταθλήματα, όταν η Michelin ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα από την Bridgestone στην αλλαγή των κανονισμών.
Άβαταρ μέλους
By ripper
#898276 Η FIA τα ζήτησε και τα ζητάει, φτάνει μέχρι και υποχρεωτικά pit stop να βάλει μπας και νιώσουν.
Και φέτος ζητάει να φέρνουν μαλακότερες γόμες και συνήθως πάνε ένα σπεκ κάτω.
Εσύ μάλλον διαβάζεις άλλο περιοδικό.

Δεν ξεχάσατε να γκρινιαξετε και για τα Bridgestone, τι γινόταν πριν και γιατί έμεινε η Bridgestone μόνο με την Ferrari δεν τα λέμε μην μας ακούσουν :lipsealed: