Τα μοντέλα των κατασκευαστών που οι χρήστες επέλεξαν να έχουν χωριστή ύπαρξη!
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#897016 Να σε διορθώσω σε αυτό που λες στο τέλος. Ανταλλακτικά για εβο υπάρχουν παντού. Και στον 4turbo (μέχρι και μοτέρ έχει) και Mitsubishi parts warehouse. Παντού. Και θα υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμα.

Η σύγκριση με την α45 ήταν ακούσια καθώς μπήκε στη συζήτηση ως αντικαταστάτη του εβο και σε αυτό το πλαίσιο απάντησα. Δε βλέπω το λόγο δηλαδή να πάω σε κάτι χειρότερο.

Και οι δύο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η α45 είναι απλά μια γρήγορη α κλας. Αν δε κάνω λάθος δεν έχει καν κεντρικο διαφορικό κάτι το οποίο επηρεαζει πολύ την οδηγική συμπεριφορά. Οδηγικά δε μου άρεσε καθόλου ίσως γιατί έχω ψαχτεί πολύ στο θέμα στήσιμο. Στο εβο έχω αλλάξει τα συνεμπλοκ στα ψαλίδια και έχει πάρει μια μοίρα καστερ. Δεν υπάρχει επαφή με το τι μπορεί να κάνει το μπροστινό σε σχέση με πριν.

Σκέψου ότι ακόμα και άνθρωπος της μερσεντές που είχε α45s και τη πούλησε από τον οποίο πήρα το εβο μου την έκραζε και ότι δεν έχει καμία επαφή όταν το είχε κιόλας στοκ. Αυτός θα έπρεπε να ήταν biased αλλά δεν είναι.

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#897311 Είδαν το αυτοκίνητο δύο. Σοβαρό ενδιαφέρον για 45 αλλά αποφάσισα να το κρατήσω.

Έβαλα νέα κοιλοβερ και δε μπορώ να πιστέψω πως είναι δυνατόν να είναι τόσο καλύτερα από την ολινς! Ολινς την οποία πριν 2.500κμ την έκανα γενικό rebuilt (λάδια, μπίλιες και κουζινέτα) και άρχισε να κοπανάει πάλι. Αλλάξαμε πάλι κουζινέτα γιατί έκλασαν και θεωρητικά θα είναι οκ (τα είχε βάλει λέει λάθος) αλλά είπα φτάνει. Να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο.

Εικόνα

Εικόνα

Είναι απίστευτο πόσο φοβερά composed είναι, πολύ ωραίο πίσω μέρος, πιο βιδωμένο χωρίς νιώθεις ότι ελευθερώνει τον πίσω εσωτερικό, πιο σφιχτό τιμόνι, άνετη σα μερσεντές (όπως ήταν και η ολινς) και το βασικό είναι ότι δε κοπανάει και δεν έχει body roll με ίδια κιλά ελατήρια (100 εμπρός και 75 πίσω). Επίσης στην HKS ρυθμίζεις πίσω preload. Φοβερή !!

Και επειδή δε μου άρεσε όπως ήταν η εισαγωγή έβαλα ένα καρπον ερποξ κανσαι σταιλ:

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Με την πιο ήσυχη εξάτμιση τώρα είναι φοβερά ισορροπημένο αλλά όταν νευριάσει κάνει και τα μπαμ μπουμ του πίσω.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#897313 Με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις έχει μεγάλη σημασία η ρύθμιση, και ποιος την κάνει (να κατέχει σε βάθος) και για ποιον την κάνει (στυλ οδήγησης, γούστα, πίστα ή δρόμος κλπ). Μια λίγο χειρότερη ρυθμισμένη σωστά για τον συγκεκριμένο οδηγό μπορεί να είναι καλύτερη από κάποια θεωρητικά ανώτερη αλλά ρυθμισμένη γενικά-απρόσωπα.
Πάντως τέτοιο αυτοκίνητο δεν το αποχωρίζεσαι εύκολα, ειδικά όπως το έχεις φτιάξει-προσέξει. Όσο κι αν κατά τη γνώμη μου πρέπει. Δεν είσαι πάμπλουτος να έχεις 5-10 αυτοκίνητα, δεν έχεις τον χρόνο να το χαρείς αρκετά (έχεις καρτ για αδρεναλίνη, αίσθηση ταχύτητας και ασφάλεια), έχεις άλλο αξιοπρεπές αυτοκίνητο για καθημερινό ταξίδια κλπ. Το σωστό με το μυαλό είναι να το δώσεις και να πάρεις κάτι σχετικά φτηνό και εύκολο (ΜΧ5, Μινι κούπερ) και να ευχαριστιέσαι οδήγηση αλλά και για γενικό χαβαλέ και μικρό για πόλη, καθημερινό κλπ. Η καρδιά όμως... :inlove:
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
Nikos! έγραψε:Είδαν το αυτοκίνητο δύο. Σοβαρό ενδιαφέρον για 45 αλλά αποφάσισα να το κρατήσω.

Σοφή κίνηση, αν και δεν είμαι στην τσέπη σου γιατί κάποιος μπορεί να το έκανε για λόγους ανάγκης. Τέτοιο θέμα δεν έχεις, οπότε πάμε παρακάτω. Φτιάξε τώρα ένα σφυρήλατο μοτέρ να περάσεις σε άλλο επίπεδο.

Περί Ohlins: ποτέ δεν κατάλαβα τον ντόρο για την R&T σειρά της. Φαίνεται εξαργυρώνει το μεγάλο της όνομα. Αλλά ποιος είμαι εγώ να πω "κάτι μεμπτό" αφού δεν είχα ποτέ μια τέτοια σε δικό μου αμάξι. Μια χαρά ανάρτηση η R&T αλλά αν είχε 1000€ κάτω θα ήταν πιο αρμόζουσα η σχέση τιμής/απόδοσης.

Και σου ξαναλέω, χάρηκα που το κρατάς. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
Giuseppe Busso έγραψε:
Nikos! έγραψε:Είδαν το αυτοκίνητο δύο. Σοβαρό ενδιαφέρον για 45 αλλά αποφάσισα να το κρατήσω.

Σοφή κίνηση, αν και δεν είμαι στην τσέπη σου γιατί κάποιος μπορεί να το έκανε για λόγους ανάγκης. Τέτοιο θέμα δεν έχεις, οπότε πάμε παρακάτω. Φτιάξε τώρα ένα σφυρήλατο μοτέρ να περάσεις σε άλλο επίπεδο.

Περί Ohlins: ποτέ δεν κατάλαβα τον ντόρο για την R&T σειρά της. Φαίνεται εξαργυρώνει το μεγάλο της όνομα. Αλλά ποιος είμαι εγώ να πω "κάτι μεμπτό" αφού δεν είχα ποτέ μια τέτοια σε δικό μου αμάξι. Μια χαρά ανάρτηση η R&T αλλά αν είχε 1000€ κάτω θα ήταν πιο αρμόζουσα η σχέση τιμής/απόδοσης.

Και σου ξαναλέω, χάρηκα που το κρατάς. :iconcool:

Μοτέρ δε θα πειράξω. Δε χρειάζεται. Υπάρχει πολύ καλή ισορροπία τώρα.

Θα βάλω ένα ψυγείο στο SST και κάποια στιγμή θα φτιάξω το σαλόνι μέσα, δέρμα/αλκαντάρα.

Όλινς είναι πανάκριβη (3700), αν το κυνηγάς θέλει κάθε 10-20κ κμ σέρβις (ένα 1000άκο) και τελικά εκ του αποτελέσματος χειρότερη ή ας πούμε ίδια από μια σύγχρονη/καινούρια κοιλόβερ.

Δε το δίνω λέμε. Βγαίνεις Παρασκευή βόλτα και γυρνάς με ένα χαμόγελο.

Εικόνα

@sknipper - το σετάπ στην ουσία είναι ίδιο. 2 μοίρες κάμπερ και ανοιχτό μπροστά / 1,8 πίσω και κλειστό. Ανοιχτό μπροστά και κλειστό πίσω (εννοώ toe in/out) βοηθάει το αυτοκίνητο να περιστρέφεται πιο εύκολα. Το έχω ψάξει πολύ. Πολλοί το κάνουν κλειστό μπροστά ( /—\ ) για ευθεία αλλά όταν πας να στρίψεις πχ δεξιά ο δεξιός τροχός (εσωτερικός ας πούμε) δε βοηθάει το rotation και βγάζει μούτρα. Δεν έχει καθόλου είσοδο έτσι.

Σκληρότητα 16/32 στην HKS και 12/32 στην όλινς. Ελατήρια έχουν ίδιο βάρος, οπότε μιλάμε για ολόιδιο σετάπ. Και η διαφορά ειδικά στα πατημένα είναι αισθητή με μηδέν body roll.

Και σκέψου ότι η HKS έχει άλλα 4 κλικ ακόμα να σφίξει.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#897325 Δεν εννοούσα την ευθυγράμμιση αλλά ρύθμιση κοιλόβερ. Έχεις και το πόσο σφιχτό στο τέντωμα και το πόσο μαλακό στη συμπίεση και ρύθμιση ύψους, ιδανικά το θέλεις και σε 4 ζυγαριές κατά τη ρύθμιση για να είναι το ίδιο δεξιά αριστερά κλπ.

Αν είναι να φτιάξεις σαλόνια κλπ βάλτου και λίγο ηχομόνωση σε στρατηγικά σημεία.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:Δεν εννοούσα την ευθυγράμμιση αλλά ρύθμιση κοιλόβερ. Έχεις και το πόσο σφιχτό στο τέντωμα και το πόσο μαλακό στη συμπίεση και ρύθμιση ύψους, ιδανικά το θέλεις και σε 4 ζυγαριές κατά τη ρύθμιση για να είναι το ίδιο δεξιά αριστερά κλπ.

Αν είναι να φτιάξεις σαλόνια κλπ βάλτου και λίγο ηχομόνωση σε στρατηγικά σημεία.

Μόνο πίσω ρυθμίζει pre load στις HKS. Ολινς δεν είχε.

Ύψος ίδια. Σκληρότητα δεν έχουν διαφορά όπως ανέφερα.

Δε θέλω να προσθέσω βάρος οπότε θέλει λίγο σκέψη.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Nikos! έγραψε:
sknipper έγραψε:Δεν εννοούσα την ευθυγράμμιση αλλά ρύθμιση κοιλόβερ. Έχεις και το πόσο σφιχτό στο τέντωμα και το πόσο μαλακό στη συμπίεση και ρύθμιση ύψους, ιδανικά το θέλεις και σε 4 ζυγαριές κατά τη ρύθμιση για να είναι το ίδιο δεξιά αριστερά κλπ.

Οπότε υπάρχει επιπλέον ρυθμισιμότητα που μπορεί να δικαιολογεί τη διαφορά στο ποτέλεσμα.

Δεν είναι αυτοκίνητο πίστας να σε καίνε και τα γραμμάρια αλλά όπως είπα, ηχομόνωση σε στρατηγικά σημεία. Δε θέλει λίγη, θέλει αρκετή σκέψη και ίσως trial and error. Θέλεις ηχομόνωση όπου παράγεται άσχημος θόρυβος, ίσως θόλοι, πίσω διαφορικό, χώρισμα από κινητήρα. Ο στόχος δεν είναι να το κάνεις αθόρυβο ή να κάνεις ηχητικό treatment για να ακούς ποιοτικά τη μουσική σου (αν και θα κερδίσεις κι εκεί) αλλά να βελτιώσεις την ποιότητα κύλισης, να μην ακούς βουητά από ρόδες, καθρέφτες, διαφορικά κλπ να μπορείς να το κυκλοφορήσεις/ταξιδέψεις ξεκούραστα.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:
Nikos! έγραψε:

Οπότε υπάρχει επιπλέον ρυθμισιμότητα που μπορεί να δικαιολογεί τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Νομίζω μπερδεύτηκες. :)

Η ρυθμισημότητα της ανάρτησης είναι ίδια. Σκληρότητα ρυθμίζεις στην ουσία, το pre-load δε κάνει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά και αυτό που ανέφερα πριν είναι ότι και οι δυο έχουν 32 κλικ σκληρότητας. Την όλινς την έχω δουλέψει σε όλο το φάσμα της σκληρότητάς της και έχω βρει ότι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ σκληρότητας/άνεσης και συμπεριφοράς είναι 12/32 (32 μαλακό/ 0 σκληρό). HKS στο 16/32 έχει ήδη καλύτερη συμπεριφορά από την όλινς με λιγότερο body roll και πιο βιδωμένο πίσω μέρος (ειδικά στα πατημένα) με καλύτερη άνεση (δε κοπανάει). Που να τη κάνω πιο σκληρή. Η όλινς πιο μαλακή είχε ακόμα πιο έντονο κοπάνημα, μεγαλύτερο roll και κάπως bouncy πίσω μέρος.

Υπάρχει δηλαδή διαφορά σε body roll, κοπάνημα και πως λειτουργεί πίσω.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
#897363 Καλα η Ολινς θελει 1 χιλιαρικο για σερβις ? :slap:
Α καλα , καλυτερα παιρνεις καινουρια , σαν αυτη που πηρες . Τετοια εβαλε κι ο Κιρμι νομιζω
Την δικια σου την πουλησες στον Κοζανιτη ?
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
alexandros.K έγραψε:Καλα η Ολινς θελει 1 χιλιαρικο για σερβις ? :slap:
Α καλα , καλυτερα παιρνεις καινουρια , σαν αυτη που πηρες . Τετοια εβαλε κι ο Κιρμι νομιζω
Την δικια σου την πουλησες στον Κοζανιτη ?

Ναι σε όλα. :)

Θέλει 440 για λάδια, 400 για μπίλιες 240 για κουζινέτα. Ο Κοζανιτης τη πήρε κούτα τώρα πάντως.

Κιρμι έβαλε κι αυτός HKS και βασικά επειδή τον εμπιστεύομαι γιατί ανεβοκατεβαίνει Ομαλο με κλειστά μάτια με έψησε φουλ.

Καινούρια ολινς κάνει 3700 πλέον χαχα

< >
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
Nikos! έγραψε:Ναι σε όλα. :)

Θέλει 440 για λάδια, 400 για μπίλιες 240 για κουζινέτα. Ο Κοζανιτης τη πήρε κούτα τώρα πάντως.

Κιρμι έβαλε κι αυτός HKS και βασικά επειδή τον εμπιστεύομαι γιατί ανεβοκατεβαίνει Ομαλο με κλειστά μάτια με έψησε φουλ.

Καινούρια ολινς κάνει 3700 πλέον χαχα

Καλα τι σοι λαδια ειναι αυτα? Λαδι μαυρης τρουφας???

Θα ειμαι ο επομενος που θα βαλει την HKS ....

....σε 5 χρονια :s_wacko :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Nikos! έγραψε:Η ρυθμισημότητα της ανάρτησης είναι ίδια. Σκληρότητα ρυθμίζεις στην ουσία, το pre-load δε κάνει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά και αυτό που ανέφερα πριν είναι ότι και οι δυο έχουν 32 κλικ σκληρότητας. Την όλινς την έχω δουλέψει σε όλο το φάσμα της σκληρότητάς της και έχω βρει ότι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ σκληρότητας/άνεσης και συμπεριφοράς είναι 12/32 (32 μαλακό/ 0 σκληρό). HKS στο 16/32 έχει ήδη καλύτερη συμπεριφορά από την όλινς με λιγότερο body roll και πιο βιδωμένο πίσω μέρος (ειδικά στα πατημένα) με καλύτερη άνεση (δε κοπανάει). Που να τη κάνω πιο σκληρή. Η όλινς πιο μαλακή είχε ακόμα πιο έντονο κοπάνημα, μεγαλύτερο roll και κάπως bouncy πίσω μέρος.

Αν είναι το ίδιο σκληρές και το ίδιο έτσι και το ίδιο αλλιώς τότε πού είναι η διαφορά, εννοώ σε κατασκευαστικό επίπεδο; Κάτι δεν στέκει, ίσως οι ρυθμίσεις δεν είναι αντίστοιχες ή υπάρχουν κι άλλα πράματα.
Σε παρατεταμένη στροφή οι κλίσεις έχουν να κάνουν με αντιστρεπτικές και ελατήρια και ύψος και όχι με τα αμορτισέρ (αυτά μόνο σε απότομη κίνηση θα κάνουν διαφορά).
Έχουν και οι δύο ρύθμιση και compression και rebound ξεχωριστά; Όλα κάνουν διαφορά.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
sknipper έγραψε:
Nikos! έγραψε:Η ρυθμισημότητα της ανάρτησης είναι ίδια. Σκληρότητα ρυθμίζεις στην ουσία, το pre-load δε κάνει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά και αυτό που ανέφερα πριν είναι ότι και οι δυο έχουν 32 κλικ σκληρότητας. Την όλινς την έχω δουλέψει σε όλο το φάσμα της σκληρότητάς της και έχω βρει ότι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ σκληρότητας/άνεσης και συμπεριφοράς είναι 12/32 (32 μαλακό/ 0 σκληρό). HKS στο 16/32 έχει ήδη καλύτερη συμπεριφορά από την όλινς με λιγότερο body roll και πιο βιδωμένο πίσω μέρος (ειδικά στα πατημένα) με καλύτερη άνεση (δε κοπανάει). Που να τη κάνω πιο σκληρή. Η όλινς πιο μαλακή είχε ακόμα πιο έντονο κοπάνημα, μεγαλύτερο roll και κάπως bouncy πίσω μέρος.

Αν είναι το ίδιο σκληρές και το ίδιο έτσι και το ίδιο αλλιώς τότε πού είναι η διαφορά, εννοώ σε κατασκευαστικό επίπεδο; Κάτι δεν στέκει, ίσως οι ρυθμίσεις δεν είναι αντίστοιχες ή υπάρχουν κι άλλα πράματα.
Σε παρατεταμένη στροφή οι κλίσεις έχουν να κάνουν με αντιστρεπτικές και ελατήρια και ύψος και όχι με τα αμορτισέρ (αυτά μόνο σε απότομη κίνηση θα κάνουν διαφορά).
Έχουν και οι δύο ρύθμιση και compression και rebound ξεχωριστά; Όλα κάνουν διαφορά.

Τι εννοείς ρε συ; Αν 4 διαφορετικου κατασκευαστη κοιλοβερ έχουν ίδιες ρυθμίσεις δε πάει να πει ότι θα έχουν και ίδια συμπεριφορά.

Η ανάρτηση παίζει το πρώτο ρόλο στη δυναμική συμπεριφορά και μετά οι αντιστρεπτικές.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Nikos! έγραψε:Τι εννοείς ρε συ; Αν 4 διαφορετικου κατασκευαστη κοιλοβερ έχουν ίδιες ρυθμίσεις δε πάει να πει ότι θα έχουν και ίδια συμπεριφορά.

Η ανάρτηση παίζει το πρώτο ρόλο στη δυναμική συμπεριφορά και μετά οι αντιστρεπτικές.
Μα αυτό ρωτάω, αν τυχόν ξέρεις τι διαφορές έχουν (εφόσον λες ότι έχουν τις ίδιες ρυθμίσεις).
Και οι αντιστρεπτικές είναι μέρος της ανάρτησης, όχι; Και παίζουν μεγάλο ρόλο στη δυναμική συμπεριφορά, και μόνο εκεί.

Προτού μερικοί ευαίσθητοι σπεύσουν να επέμβουν για το "ρε συ" ξεκαθαρίζω ότι γνωριζόμαστε από παλιά, με έχει πάει και βόλτα κάποτε και δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης.