Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#895658 Φέτος το μενού έγραψε τις 5 χώρες ΒΑ της Ευρώπης που βρίσκονται ακριβώς Δυτικά της Ρωσίας/Λευκορωσίας. Και αφού δεν έχουμε αναλυτικό τοπικό, ας γράψω εντυπώσεις και λίγες ταξιδιωτικές συμβουλές ή μάλλον καλύτερα συμπεράσματα.

1. Η διαδρομή και το ταξίδι.

Από τη Θεσσαλονίκη οι επιλογές δεν είναι και τόσο πολλές αν θες να επισκεφτείς τα Βαλτικά κράτη. Είτε πας Βαρσοβία και νοικιάζεις εκεί με φτηνή πτήση είτε Ρίγα με αισθητά ακριβότερη. Εμείς επιλέξαμε την πρώτη λύση, στο τέλος θα κάνω και απολογισμό και αναθεωρημένο itinerary να δούμε αν το μετάνοιωσα ή όχι. Φτάσαμε λοιπόν στη Βαρσοβία όπου νοικιάσαμε διαμέρισμα σε υπερσύγχρονη και υπερλούξ πολυκατοικία 12 ορόφων σε συγκρότημα που έφταναν μέχρι και τους 30. Όλες οι συμβουλές που πήρα ήταν ότι με μιάμισι μέρα που είχα, αν δεν μπω σε μουσεία κλπ θα είμαστε μια χαρά και όντως ήμασταν. Μία ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη με αρκετά αμερικάνικη αισθητική, αλλά και κεντροευρωπαϊκό αέρα. Έχει μία αρκετά καλή παλιά πόλη, αλλά είναι κάτι που το πόσο θα σε εντυπωσιάζει εξαρτάται από το πόσο έχεις ταξιδέψει. Έχει έντονη αγορά, έχει παλάτια, έχει μνημεία, είναι μία πρωτεύουσα. Δεν αισθάνθηκα ότι χρειάζονταν παραπάνω μέρες.

Η συνέχεια είχε μία σχετικά δύσκολη απόφαση. Είτε θα έπρεπε να πάμε λάου λάου μέχρι Ταλίν και μετά να έχω σκότωμα επιστροφή είτε σχετικά γρήγορα στο Ταλίν και μετά επιστροφή με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Επιλέξαμε το δεύτερο και κάναμε σε 2 μέρες τα σχεδόν 1000 χλμ, 1200 με την παράκαμψη, με μία στάση στο Βίλνιους. Η αλήθεια είναι ότι έτσι σχετικά αδικήσαμε τις λιθουανικές πόλεις αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλη. Πρώτη μέρα λοιπόν και με μία στάση για ξεκούραση σε ένα παραλίμνιο θέρετρο (έχει πολλά η Πολωνία) ονόματι Augustow φτάσαμε στο Βίλνιους. Άλλη μία συμπαθητική ευρωπαϊκή πόλη με το κάστρο της, τον καθεδρικό της, την παλιά πόλη της και τα πανάκριβα (πλέον) εστιατόριά της. Θα άξιζε μία πλήρη μέρα; Ίσως ειδικά αν είχε και επίσκεψη στο κοντινό κάστρο Τρακάι (όπου πήγαμε την άλλη μέρα το πρωί) αλλά και με τη μισή μέρα δε νομίζω ότι την αδικήσαμε. Η επόμενη μέρα είχε μετά τη στάση στο Τρακάι πάρα πολλή οδήγηση οπότε φτάσαμε στο Ταλλίνν πτώματα και κοιμηθήκαμε από τις 9.30 με τον ήλιο να λάμπει (μέσα Ιουλίου)

Στο Ταλλίνν κλείσαμε για τρία βράδια και μάλιστα σε πανσιόν 10χλμ από το κέντρο γιατί μία μέρα πήραμε το καράβι για Ελσίνκι και μία θέλαμε να γυρίσουμε την πόλη με την ησυχία μας. Αλλά οι τιμές μέσα στο Ταλλίνν έχουν ξεφύγει. Οπότε καταφύγαμε στα γύρω χωριά. Το Ταλλίνν είναι όμορφο, όμορφο και κάπως διαφορετικό από τις άλλες "παλιές πόλεις" της Ευρώπης. Παλιά χανσεατική πόλη έχει μεικτές επιρροές από Ρωσία και Σκανδιναβία. Βέβαια η φάση ήταν αστεία στα όρια του γελοίου, όπου με περηφάνια επιδεικνύουν τις επιρροές από τους Τεύτονες κατακτητές, τους Δανούς κατακτητές, τους Χανσεάτες, τους Σουηδούς κατακτητές και με περηφρόνηση και μίσος μόνο για τους Ρώσους :hmmm: :lol: . Αλλά στα μαγαζιά και τα σούπερ ειδικά εκτός κέντρου άκουγες μόνο ρώσικα :lol: . Ωραία πόλη με χαρακτήρα και χρώμα, αξίζει για μία πλήρη μέρα. Ως εκεί. Η μία μέρα στο Ελσίνκι είναι πάρα πολύ εύκολο και λογικό. 60 ευρώ δώσαμε για 3 εισιτήρια με επιστροφή, 2 ώρες στο καράβι. Ειδικά μετά από τόση οδήγηση για μένα ήταν πολύ καλοδεχούμενο το αραλίκι στο καράβι. Στο Ελσίνκι είχα ξαναπάει, δε θα επεκταθώ. Λίγα πράματα. Πάει κόσμος και κάθεται 3 και 4 μέρες και απορώ τι κάνει.

to be continued
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#895667 Η επιστροφή είχε Ρίγα. Στη διαδρομή κάναμε τη μεσημεριανή μας στάση σε ένα καλοκαιρινό θέρετρο της Βαλτικής ονόματι Parnu. Μία πολύ διδακτική στάση γιατί εκεί καταλάβαμε ότι αυτά τα θέρετρα της Βαλτικής έχουν την ομορφιά τους, έχουν το ενδιαφέρον τους, αλλά αν είσαι μεσόγειος και πας να κολυμπήσεις εκεί θα σε κλείσουν σε Ίδρυμα. Πήγαμε σε 2 τέτοια στο ταξίδι (το άλλο ήταν το Σόποτ στην Πολωνία) και ενώ μου άρεσε το μέρος και η ατμόσφαιρα δε μου έβγαζε καθόλου μα καθόλου την παραμικρή διάθεση για θάλασσα. Και αυτό μας οδήγησε να αλλάξουμε το πρόγραμμα και να κόψουμε το τουρ στα παράλια αυτών των χωρών, Λιεπάγια και Κλαϊπέντα. Κάτσαμε 2 βράδια άρα ένα φουλ 24ωρο στη Ρίγα. Την είδαμε και τα βράδια, την είδαμε και τις μέρες. Και στην παλιά πόλη και στο κέντρο κλπ. Πιο ήσυχη πόλη δε θυμάμαι να ξαναματασυνάντησα. Έχει τη φήμη της πρωτεύουσας των ευρωπαϊκών μπάτσελορ, άρα υποθέτω ότι θα έχει τέτοια ζωή που δε συνίσταται για οικογένεια. Γενικά όμως από τις πλέον ψόφιες πόλεις που έχω πάει. Δε θα την έλεγα άσχημη, αλλά ως εκεί.
Εικόνα
Επόμενη στάση το Κάουνας. Στο δρόμο σταματήσαμε και στο παραπάνω καρακιτσαριό. Περισσότερο από περιέργεια. Η Παναγιά της Τήνου για αυτούς τους λαούς. Κάθε πικραμένους με κάθε μέγεθος σταυρό και το τάμα απάνω, πάει και τον καρφώνει ο ένας δίπλα στον άλλο, για λόγους που αγνοώ. Στο Κάουνας κάτσαμε σχετικά λίγο που έγινε αρκετά λιγότερο γιατί φάγαμε αρκετή βροχή και μάλιστα την ώρα που θα πίναμε τις βραδυνές μας μπύρες, τη μία φορά που βρήκα δωμάτιο στο κέντρο κατακέντρο. :rant: Κακή εντύπωση μου έκανε η μικρή αίσθηση που σου έδινε (έως καθόλου) ότι πρόκειται για μία πόλη που αν την ξέρουν 10 άνθρωποι εκτός Λιθουανίας, οι 11 την ξέρουν για το μπάσκετ. Ούτε μπουτίκ της Ζαλγκίρις (βασικά είχε μία μικρότερη από το γραφείο μου που δεν είχε τίποτα) ούτε μουσείο ούτε ένα άγαλμα του Σαμπόνις. Κάτι αποτυχημένους βασιλιάδες και κάτι πολιτικάντηδες. Πραγματικά απορώ. Σαν κι εμάς που βάλαμε στην νέα παραλία άγαλμα του Καραμανλή αντί να βάλουμε του Γκάλη.

Στο Κάουνας μας ήρθε η έμπνευση που απογείωσε το ταξίδι. Να πάμε στο Γκντανσκ για το οποίο δεν ήξερα απολύτως τίποτα και εκεί να κάνουμε τουρισμό μέχρι να έρθει η ώρα να πάμε στο αεροδρόμιο που ήταν σχετικά κοντά. 2-3 ώρες γιατί η Ράιαν πάει σε ένα χωράφι καμιά ώρα βόρεια της Βαρσοβίας. Χωρίς υπερβολή, στις ομορφότερες πόλεις που έχω πάει στη ζωή μου και έχω πάει σε πολλές. Αρχιτεκτονικά; Έντονα χανσεατική, θυμίζει Άμστερνταμ. Ζωή; Μνημεία; Κοντινές εκδρομές; φιλικότητα; όλα τέλεια. Βάλτε το οπωσδήποτε στη λίστα σας. Στη διαδρομή σταματήσαμε σε μία επίσης πολύ όμορφη πόλη ονόματι Όλστιν και πριν το αεροδρόμιο περιμέναμε να περάσει η ώρα στο Τόρουν, άλλη μία χανσεατική πόλη πάνω στον Βιστούλα με πολύ όμορφο κέντρο για βόλτες, καφέ και φαγητό.

to be continued με συμπεράσματα και τιπς
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#895686 Οκ, λέει to be continued αλλά να κάνω ένα ενδιάμεσο σχόλιο, Κόρτο σε ευχαριστούμε πολύ που θυσιάστηκες. Θα έβαζα τίτλο στην "εμπειρία σου: Μέρη που δεν αξίζει να δαπανήσετε 1€(λεπτο) να πάτε. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#895786 Θα έχει συμπέρασμα και ανακεφαλαίωση στο τέλος. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι :iconcool:

2. Πληροφορίες για τις χώρες

Α. Οδήγηση
Το οδικό δίκτυο στις χώρες αυτές είναι αρκετά παρόμοιο. Χαμηλό ανάγλυφο, ευθείς καλοί επαρχιακοί δρόμοι ή εθνικό δίκτυο εκτός αυτοκινητοδρόμων και αναπτυσσόμενο εξαιρετικό ποιοτικά δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Προς το παρόν οι βασικοί άξονες και κοντά στις πόλεις. Η Λιθουανία μου θύμισε αρκετά Ελλάδα (και σε αυτό τον τομέα) με αρκετές έως πολλές λακούβες και κακή ποιότητα ασφάλτου σε μεγάλο τμήμα του δικτύου, οι άλλες χώρες ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τα όρια ήταν στα 90 σχεδόν παντού αλλά με πολύ λίγα μπλόκα. Αν χρησιμοποιείς σωστά το Waze μπορείς άνετα να κινηθείς παραπάνω, όπως και πολλοί τοπικοί. Τα ραντάρ βέβαια εκεί είναι ραντάρ μέσης ταχύτητας και όχι στιγμιαία. Δηλαδή σε πιάνουν μπαίνοντας τη ζώνη και μετράνε πόσο έκανες να φτάσεις στην άλλη άκρη, άρα αναγκαστικά περιορίζεσαι όπου έχει τέτοια ζώνη. Το καλό είναι ότι με το χαμηλό ανάγλυφο όλοι πάνε με 90 ή 90+ άρα σε γενικές γραμμές ακολουθούμε την κίνηση. Ειδικά αν έχεις κανένα ψοφίμι όπως το ατμοσφαιρικό i20 που είχα νοικιάσει που δεν μπορεί να προσπεράσει με την καμία. Η βενζίνη σε Πολωνία - Λιθουανία ήταν στο 1.40, Εσθονία - Λετονία περίπου 1.60.

Εδώ να πούμε ότι όλες οι πόλεις έχουν εξαιρετικό δίκτυο από τραμ, τρόλεϊ και λεωφορεία. Ακριβέστατα και επεξηγηματικότατα. Δε χρειάζεται αμάξι εντός των πόλεων εκτός ίσως από το Ταλλίνν στο οποίο ανακάλυψα ένα πάρκινγκ στο λιμάνι με 5 ευρώ τη μέρα, πήγαινα εκεί το άφηνα και ξέγνοιαζα.

Β. Φαγητό
Το φαγητό για μας χωρίζεται σε τρεις τομείς. Πρωινό-σνακς-street food για όλη τη μέρα. Εστιατόριο με γκαρσόνια σε όμορφο μέρος και τέλος άλλες φτηνότερες επιλογές. Η λογική είναι απλή. Αν το εστιατόριο με γκαρσόνια μου βγαίνει 80 τη φορά και η φτηνή επιλογή 30, στις 12 μέρες η διαφορά είναι 400 ευρώ (γιατί κάποιες μέρες θα πας και στο εστιατόριο προφανώς). 3 μέρες με φτηνότερο φαγητό επιπλέον δηλαδή. Σημειοτέον ότι στα ταξίδια μου τρώω μόνο τοπική κουζίνα. Πίτσες και κεμπάπ έχουμε κι εδώ.
Αναλυτικά
- Πολωνία. Σε εστιατόριο με πολωνικές σπεσιαλιτέ όπως τα pierogi και τις σούπες στο καρβέλι (zurek), θα φάτε με ένα 20αρικο το άτομο το πολύ χωρίς πολλά ποτά. Υπάρχουν όμως και τα Μλιέκου μπαρ (κάπως έτσι) που σημαίνει γαλατόμπαρο και στην πράξη είναι τα μαγειριά τους. Με πιρότζι πάλι και ότι τρώνε οι ντόπιοι. Σελφ σέρβις με δίσκο. Διαλέγεις κρέας, διαλέγεις συνοδευτικό και σαλάτα. Λογικά αν δεν κάνεις δίσκο για αρσιβαρίστα είσαι σαφώς κάτω από τα 10 το άτομο, συνήθως με αξιοπρεπέστατη ποιότητα. Street food έχει παντού παγωτατζήδικα και μαγαζιά όπου κάνουν τη zapiekanka. Μία μπαγκέτα κομμένη στα 4, με τη μία διάταξη να είναι κατά μήκος. Έτσι φτιάχνονται κάτι παντόφλες στις οποίες πάνω βάζεις ότι θέλεις, σαν την πίτσα ένα πράμα. Αυτά είναι τα 2 βασικά, θα τα βρεις παντού, αποκλείεται να πεινάσετε. Οι φούρνοι είναι στα δικά μας ίσως και λίγο φτηνότερα επίπεδα. Γενικά στους φούρνους που είναι και γειτονιές και χωριά άκρη δε βγαίνει. Με εντυπωσίασε πόσο μου έλυσε τα χέρια το Chat GPT. Μια φωτογραφία στη βιτρίνα και σου λέει τι βλέπεις. Για έναν σκατόγερο σαν κι εμένα είναι εντυπωσιακό. Τέλος παντού υπάρχουν όλη μέρα κάτι μπακάλικα ονόματι Zabka θα είστε εντάξει.

- Λιθουανία. Εδώ υπάρχει προμπλέμα. Η χώρα δεν έχει street food. Αν θέλουμε κάτι στο χέρι είτε φούρνος το πρωί είτε supermarket με φούρνους τύπου Lidl. Παγωτατζίδικα, σουβλατζήδικα κλπ δεν παίζουν ή έστω παίζουν πολύ σπάνια. Τα εστιατόρια στις παλιές πόλεις είναι τσιμπημένα, δύσκολα θα είναι κάτω από 20-25 το άτομο συν ποτά. Υπάρχουν όμως και εκεί self service μαγειρεία, αρκεί να τα βρείτε με κόστος κάτω από 10 το άτομο. Από τοπικά έφαγα μία κρύα ροζ πατζαρόσουπα που ήταν πολύ καλή. Έχουν και κάτι κεφτέδες που γύρω γύρω έχουν πουρέ. Πήραμε μια φορά και ήταν μέτριο, αλλά γενικά ήταν μέτριο το μέρος άρα δεν κρίνω.

- Λετονία. Εδώ δεν κάτσαμε σε καλό εστιατόριο αλλά λίγο που είδα τιμές έπαιζαν τα ίδια. Αν φύγουμε όμως από το ιστορικό κέντρο που έχει λετονικό χαρακτήρα μπαίνουμε στη ρώσικη επικράτεια που είναι σχεδόν όλη η χώρα, όσο και να μην το παραδέχονται. Οπότε θα βρείτε μαγαζιά με τσέμπουρεκ (δηλαδή κρεατόπιτες ρωσοποντιακού στυλ) για να πάρετε στο χέρι και φτηνά self service μαγειρεία στο ίδιο concept με τα άλλα κράτη. Και στο ίδιο εύρος τιμών. 20-25 τα 3 άτομα.

- Εσθονία. Η Εσθονία είναι πιο ακριβή. Δεν ξέρω γενικά η χώρα, αλλά το κέντρο του Ταλλίνν είναι τσιμπημένο έως ακριβό. Δώσαμε 60 ευρώ για 3 μπέργκερ και μία σαλάτα σε καλό μπεργκεράδικο. Δηλαδή πόσα ήθελα να δώσω; Ή πόσα θα έδινα εδώ; Ενδεχομένως τα ίδια αλλά φτηνά δεν τα λες. Και τα κυρίως στα εστιατόρια ήταν κοντά στο 20αρικο. Άρα οι 3 μας θα πλησιάζαμε τα 100 για κάτι παραπάνω από μπέργκερ. Είναι πολύ κοντά η Φινλανδία και η επιρροή φαίνεται. Προφανώς οι Εσθονοί θα τρώνε αλλού, αλλά το χωριό που μέναμε είχε μόνο ένα μεγάλο σούπερ με food park ας πούμε και εμείς δεν ήμασταν εκεί σε ώρες φαγητού. Κι εδώ όμως η σοβιετική επιρροή σε φούρνους και σε μέρη εκτός κέντρου ήταν έντονη (δε μιλάω καν για τη γλώσσα, παντού ακούς μόνο ρώσικα)

Γ. Διαμονή
Για λόγους οικονομίας, για λόγους παρκαρίσματος και για λόγους συγχρωτισμού με το ντόπιο στοιχείο συνήθως μένουμε σε ενοικιαζόμενα στα προάστια. Στο Ταλλίνν ήταν και πάλι πολύ ακριβά. Δώσαμε πάνω από 70 για μία παλιά πανσιόν σε ένα χωριό 10χλμ έξω. Μέσα στην παλιά πόλη το 100 είναι στάνταρ (για 3κλινο) και με αμφιλεγόμενο πάρκινγκ. Στις άλλες πόλεις θα έβρισκα με 80 περίπου (με πάρκινγκ πάντα) τελικά δίναμε κοντά στο 50αρικο σε ενοικιαζόμενα. Για μένα η διαδικασία να πάω σε φούρνο γειτονιάς να δω τι τρώνε οι ντόπιοι και να μην μπορώ να συνεννοηθώ με τη φουρνάρισσα και μετά να πάω στο συνοικιακό μπακάλικο, είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο ταξίδι. Γενικά πάντως οι φτηνές και καλές επιλογές είναι περιορισμένες. Είναι το πρώτο ταξίδι που κατέβασα το φίλτρο από το 9+ στο 8+. Τόσο λίγα 9+ έχουν οι περιοχές. Θέλει ψάξιμο.

Ακολουθεί το κομμάτι με τα συμπεράσματα και την εκ των υστέρων γνώμη μου για τη διαδρομή μου.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#895908 3. Συμπεράσματα και εντυπώσεις από κάθε χώρα και το ταξίδι

Θα τις πάρω από Βορρά, Φινλανδία δε θα ασχοληθώ έτσι κι αλλιώς έχω ξαναπάει σε αρκετή χώρα και είναι και εκτός θέματος

Α. Εσθονία
Δηλαδή Ταλλίνν. Η Εσθονία είναι μία άδεια χώρα με ευθείς δρόμους, ελάχιστα χωριά και ελάχιστο ανάγλυφο. Δεν μπορώ να πω ότι τη γύρισα όλη, προφανώς, αλλά δε μου έκανε και κανένα ιδιαίτερο κλικ να το κάνω. Οπότε μένει το Ταλλίνν. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, που αν και χανσεατική, έχει αρκετό ρώσικο και ορθόδοξο στοιχείο ώστε να διαφοροποιείται. Έχει κάστρο, έχει όμορφη και ζωντανή (για τα δεδομένα της περιοχής) παλιά πόλη και έχει και μία περιοχή κοντά στην παλιά πόλη που έχει γίνει πολύ ενδιαφέρουσα αναστήλωση. Αξίζει για μία μέρα, δύο το πολύ αν είστε πολύ του φαγητού έξω και του mall. Αν βρεθεί κάποιος στο Ελσίνκι για 2-3 μέρες, δεν το συζητώ, αντί να κάτσει μία μέρα στο Ελσίνκι να κοιτάει τη |λογοκρισία| του στα μάτια, αξίζει να πάτε με το πρωινό και να επιστρέψετε με το βραδινό καράβι κατό τα κατό.

Β. Λετονία.
Ξαναλέω ότι δεν πήγα στα παράλια, αλλά πήγα σε παραλιακό θέρετρο στα σύνορα Εσθονίας - Λετονίας και στην Πολωνία. Ήταν παρόμοια, άρα υποθέτω πως και τα ενδιάμεσα παρόμοια θα είναι. Και η Λετονία είναι η Ρίγα και η περιοχή γύρω από τη Ρίγα. Μία λιγότερο ενδιαφέρουσα παλιά πόλη από ότι το Ταλλίνν, χανσεατικού στυλ και αυτή με πάααααρα πολύ ηρεμία. Έχει 2-3 αξιοθέατα στη μία ώρα, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον κάστρο (Cesis) και 2 παλάτια (πήγα στο ένα), εντάξει κάτι θα βρείτε να κάνετε. Αλλά και εδώ χαμηλό ανάγλυφο, δε σου κάνει τρελή όρεξη να τη γυρίσεις

Γ. Λιθουανία
Η Λιθουανία είναι η χώρα που αισθάνθηκα πιο οικεία. Λακούβες στους δρόμους, μία κάπως πιο χύμα κατάσταση και διάθεση, φυσιολογική ζωή το βράδυ (για βόρεια Ευρώπη). Το Βίλνιους είναι καλούλι, το Κάουνας αρκετά ενδιαφέρον και ανάμεσα έχει ένα καταπληκτικό τοπίο με κάστρο μέσα σε λίμνη ονόματι Τρακάι. Πολύ όμορφο. Μας πρότειναν να πάμε και στην Κλαϊπέντα αλλά προτιμήσαμε να πάμε πίσω στην Πολωνία. Γιατί;

Δ. Πολωνία
Επειδή η Πολωνία είναι μία γαμάτη χώρα. Όμορφες πόλεις, μια χαρά κόσμος, λογικές τιμές, αξιοπρεπής ζωή. Επισκεφτήκαμε 6 αστικά ή ημιαστικά κέντρα. Βαρσοβία, Γκντανσκ, Αουγκουστόφ, Όλστιν, Σόποτ και Τόρουν. Δεν πήγαμε σε κάποιο μέρος που να είπαμε μεχ. ΟΚ το Αουγκούστοφ ήταν ένα παραλίμνιο θέρετρο, προφανώς για να πάει εκεί Έλληνας που δεν τον έφερε ο δρόμος πρέπει να είναι καθυστερημένος, το Σόποτ επίσης παραθαλάσσιο και ισχύουν τα ίδια. Αλλά είχαν την ομορφιά τους. Και το Γκντανσκ δεν ήταν απλά μία όμορφη πόλη, είναι μία από τις ομορφότερες που έχω επισκεφτεί. Σίγουρα θα επιστρέψω να δω και την υπόλοιπη χώρα, αν και στην Κρακοβία έχω πάει με τον Ηρακλή.

Οπότε μπαίνει το απλό ερώτημα που σχεδόν το είπε και ο Μπούσος: αξίζει να πάμε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα για να δούμε τις βαλτικές χώρες; Θα είμαι σαφής. Μάλλον όχι. Αν έχουμε πάει σε πολλές χώρες και έχουμε ξεμείνει από προορισμούς, ΟΚ σβήστε το από το τεφτέρι, αλλά αν έχουμε πάει σε πολλές χώρες εντυπωσιαζόμαστε και πιο δύσκολα. Για την Πολωνία δεν το συζητώ, ναι, αξίζει. ΠΡΟΣΟΧΗ! δε λέω ότι είναι άσχημα. Είναι ωραιότατες πόλεις, για τις χώρες ΟΚ είπαμε. Βαρετό τοπίο, ειδικά όσο πάμε πιο βόρεια. Αλλά ως εκεί. Αν είστε Ελσίνκι όμως ή Στοκχόλμη, για αρκετές μέρες, ένα καραβάκι για Ταλλίνν ή Ρίγα δε θα το μετανοιώσετε.

Με τη γνώση που έχω τώρα θα το σχεδίαζα έτσι το ταξίδι;
Σαφέστατα όχι. Καταρχάς θα άφηνα εκτός την Πολωνία. Θα πήγαινα με αεροπλάνο στο Ελσίνκι ή τη Ρίγα (από Θεσσαλονίκη δεν έχει για αλλού πτήση). Ελσίνκι καλύτερα. Θα καθόμουν μία γεμάτη μέρα και την άλλη μέρα θα πήγαινα στο Ταλλίνν. 2 βράδια. Με συγκοινωνία Ρίγα για άλλα 2 βράδια. Και από εκεί θα νοίκιαζα αμάξι, θα έκανα μία γύρα Γιελγκάβα - Λιεπάγια - Κλαϊπέντα - Κάουνας - Βίλνιους και πίσω Ρίγα για πτήση πίσω. Άλλα 4-5 βράδια. Και οικονομικότερο γιατί στο Ταλλίνν και τη Ρίγα δε θα έψαχνα διαμονή με πάρκινγκ άρα καλύτερες και φτηνότερες επιλογές και θα έβλεπα τις χώρες καλύτερα. Και (το κυριότερο) δε θα τις συνέκρινα με την Πολωνία που κερδίζει παντού κατά κράτος (εκτός από το μπάσκετ ίσως)

Αυτά και ελπίζω να βοήθησα όποιον το σκέφτεται :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#895935 Corto θα βοηθούσε μελλοντικά το εξής:
Βρες ποιά θέματα στο Ταξίδια αφορούν τις χώρες που επισκέφτηκες και βάλε λινκ προς το/τα παραπάνω ποστ.
Άβαταρ μέλους
By bebes
#896216 Εκανα σχεδόν το ιδιο ταξίδι απο 15-24 Αυγούστου.
Λογω του οτι η σύζηγος δεν ηθελε τα "πολλά χιλιομετρα" κι εγω δεν πολυγούσταρα να φαω στη μαπα τους @@@ούγρους στα σύνορα τους, πηγαμε με αεροπλάνο μεχρι Βρότσλαβ κι απο 'κει αρχίσαμε: Βίλνιους, Ρίγα, Ταλιν και Φινλανδία.
Πολωνία ειχα παει ξανα (με το δικο μου), οπότε Βαρσοβία, Γκντάνσκ κλπ δεν θα ξαναπηγαινα.
(Παρεμπιπτόντως το Γκντάνσκ ήταν η τοπ πόλη κατα τη γνωμη όλων μας και σ'αυτο συμφωνούμε :iconcool: ).
Θα συμφων΄΄ησω με το...χάλι της βαλτικής, ενω εχουν ωραίες παραλίες πρέπει να σε απειλήσουν για να μπείς μεσα, αυτό το είχαμε εμπεδώσει απο την πρωτη φορά.

Κάναμε 8 διανυκτερεύσεις, (απο 2 σε Ρίγα, Ταλιν και Βρότσλαβ) και μια μερα (την πρωτη περασαμε τη νυχτα στο αυτοκινητο για να ειμαι πρωι πρωι στη Λιθουανία να εξερευνήσω τις εξοχές
Εικόνα
Ειχα κλεισει εισιτήρια για Τρακάι απο την Ελλάδα, αλλα να πω την αλήθεια το περίμενα καλύτερο
Εικόνα
Γενικα στις 4 πόλεις που πηγαμε μέναμε κέντρο κατακεντρο. Ειμαστε 5, τα παιδια ειναι πλεον μεγαλα, οπότε κανουμε ελευθερο πρόγραμμα και το κεντρο βολεύει πολύ.
Οι μεσαιωνικές πόλεις ωραίες (Κατατάξαμε Ταλιν και Βροτσλαβ στις πρωτες θεσεις και μετα Ρίγα και Βίλνιους).
Καμία όμως δεν ειναι κατι το διαφορετικο, να πεις "ουάου". Πανω κατω ολες οι μεσαιωνικες πόλεις της Ευρωπης είναι ίδιες.
Εντύπωση μας εκανε η τάξη και η καθαριότητα παντού. Ολα καθαρα και τακτοποιημένα, καμια σχεση με εδω :(

Αυτό που μου έμεινε απο την εκδρομή είναι οι εξοχές της Φινλανδίας. Το Ελσίνκι μια παντελως αδιάφορη πόλη, αλλά οι εξοχες ηταν κατι πρωτόγνορο για μενα. Λίμνες, δάση, λίμνες, δαση, μπορει για άλλους να ειναι βαρετό, αλλά για τις σχεδον δυο μερες που ξοδεψα εκει, το ευχαριστήθηκα δεόντως. Τα παιδια εκαναν και μπάνιο :lipsealed:
Μειναμε σε ενα χωριουδακι κοντα στη Γυβάσκιλα που ηταν και το βορειότερο σημείο που φτάσαμε.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Επίσης, για άλλη μια φορα (η προηγούμενη ηταν απο Δανία προς Γερμανία), μου εκανε εντύπωση η απλότητα και η ταχύτητα που επιβιβάζονται-αποβιβάζονται στα καραβια τους.
Επιβάτες και αυτοκίνητα επιβιβάζονται-αποβιβάζονται απο το καραβι με φυσουνες.
Μονο τα φορτηγα και καποια camber μπαινουν απο χαμηλα.
Επίσης, δεν χρησιμοποιούν κάβους και σχοινια. Τα καραβια ασφαλίζονται και απασφαλίζονται απο την προβλήτα με ταεραστιους μαγνήτες.
200+ αυτοκινητα (και δεν ξερω πόσοι επιβάτες) σε 15' ειχε μπει και το τελευταίο!
Στη Φινλανδία αντίστοιχα σε 10' ημασταν εξω.
Μόνο θλίψη προκαλεί η σύγκριση με τον τροπο που φορτωνουν-ξεφορτώνουν τα δικα μας καραβια... :lipsealed:

Το οδικό δίκτυο απο Κάουνας μεχρι Ταλιν είναι επιπεδου παλιας εθνικής οδου. Στενός δρόμος, απειρες νταλίκες και οριο στην καλυτερη περίπτωση 90 (που γινεται 70 και 50 σε διασταυρώσεις). Σε καποιες περιπτωσεις βρηκα και φαναρια :dizzy:
Το καλο ειναι οτι κια οι νταλίκες πανε με το ριο +λίγο. Αν πας με...85 κολλάει απο πίσω σου σαν να θελει να σε περασει απο πάνω.
Η Πολωνια ειχε παντου (στο δίκτυο που χρησιμοποιήσαμε) δρομο με δυο λωριδες και νησίδα. Διόδια δεν πλήρωσα πουθενα (νομίζω μονο οι πολωνοι εχουν καποιους δρόμους με διοδια).

Εν κατακλείδι, τις τρεις βαλτικές τις πήγαμε, δεν ξαναπάω. Φινλαδία μπορει να ξαναπω για να παω πιο βόρεια, ή για να επισκεφτώ και Αγια Πετρούπολη οταν ανοίξουν τα σύνορα.
Πολωνία πηγαινω άνετα ξανα, εχουμε εντυπωσιαστεί απο αυτη τη χώρα και θελω να επισκεφτώ και τις λίμνες στα ανατολικα που και τις δυο φορες που πηγα δεν τα καταφερα να σταματησω λόγω πίεσης χρόνου.
3500 χιλ έγραψε το κοντερ του i30 που μας έδωσαν (υποτίθεται θα έπαιρνα T-roc, αλλά τελως πάντων. Καλό ήταν, αλλά στριμωχτήκαμε).