markvag έγραψε:Συμφωνώ πως η κατασκευή νέων ακινήτων συμβάλλει στην ανάπτυξη, ωστόσο το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως η οικονομία της είναι μονοδιάστατη και οι επενδύσεις (και άρα η μελλοντική ανάπτυξη) στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην οικοδομή και καθόλου στην μεταποίηση. Και η οικοδομή έχει δυστυχώς ημερομηνία λήξης και επιπλέον, δεν μπορείς να στηρίζεις την ανάπτυξή σου μόνο στην οικοδομή...
Λογικό βέβαια, καθώς δεν υπάρχει (εδώ και δεκαετίες) βιομηχανική πολιτική και η μεταποίηση είναι κάτι σαν βρισιά για τις κυβερνήσεις... Και δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς...
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για μία φορά ακόμα η αγορά ακινήτων έχει όλα τα χαρακτηριστικά φούσκας και μάλιστα ελάχιστα πριν το σκάσιμο και θα κλάψουνε/γελάσουνε μανούλες. Δεν μπορεί σπίτια που αφήνουν 1000 το μήνα να πωλούνται πάνω από μισό χαρτί. Γιατί αν έχω μισό χαρτί και πάω με αυτό στην τράπεζα θα πάρω για πλάκα 15.000 και πάνω ενώ από το σπίτι που θα δώσω χιλιάρικο, θα πάρω 12 και με φόρους + έξοδα θα πάρω μετά βίας 10. Τα ενοίκια όμως έχουν ήδη τερματίσει, το Airbnb είναι σαφώς πολύ χειρότερη επένδυση από ότι φαντάζονται όλοι, οπότε εγώ που μένω κέντρο έχω αρχίσει να βλέπω και πάλι τις βιτρίνες των μεσιτικών (σόρι, ρίαλ ιστέιτ) να γεμίζουν δηλαδή μένουν απούλητα

[/quote]