- 08 Απρ 2025, 10:01
Μηχανικός/Ιατρός γίνεσαι άπαξ και πάρεις το δίπλωμα/πτυχίο από το Πολυτεχνείο/Ιατρική Σχολή (ας πούμε Ελλάδας για να μην μπλέκουμε με αναγνωρίσεις κτλ.)
Για να εργαστείς ως μηχανικός/ιατρός πρέπει να πάρεις άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από τον οικείο σύλλογο ΤΕΕ/ΙΣ
Δηλ. για να υπογράφεις μελέτες μηχανικού ή να κάνεις ιατρικές πράξεις σε ανθρώπους
Πχ. ως ιατρός με PhD μια χαρά μπορεί να είσαι "ερευνητής" σε μια φαρμακευτική εταιρεία να κάνεις πειράματα σε ποντίκια, δεν χρειάζεσαι άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για αυτό)
Σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς απόφοιτους ελληνικών πολυτεχνείων (έχει σημασία αυτό) οι σχετικές εξετάσεις είναι τυπικές και δεν πιστοποιούν καμία επιστημονική επάρκεια, έχω προσωπική άποψη

Για τους ιατρούς δε γνωρίζω προσωπικά αλλά νομίζω κάτι παρόμοιο.
Αυτά είναι προφανή, δεν ξέρω γιατί γίνεται τόση συζήτηση
Ας πούμε για το ερώτημα: "αν δεν πάρεις άδεια παύεις να είσαι μηχανικός/ιατρός ?" η απάντηση είναι προφανώς "όχι", η ιδιότητα έρχεται με το δίπλωμα/πτυχίο (τα Πολυτεχνεία δίνουν "δίπλωμα" και όχι "πτυχίο" και επίσης η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: οι διπλωματούχοι μηχανικοί δεν ορκίζονται, αντιθέτως αν δεν κάνω λάθος οι πτυχιούχοι ιατροί έχουν δώσει ήδη τον όρκο του Ιπποκράτη πριν ασχοληθούν με τον ΙΣ)
Μπορείς ως μη αδειούχος αλλά διπλωματούχος μηχανικός να υπογράψεις μια τεχνική έκθεση ως "μηχανικός ΕΜΠ/ΑΠΘ/..." ? Ναι μπορείς. Δεν μπορείς όμως να την υποβάλλεις ως "μελέτη" σε επίσημους κρατικούς φορείς, που απαιτούν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για κάτι τέτοιο. Πχ. η στατική ή μηχανολογική μελέτη μίας οικοδομής. Ούτε να κάνεις έναρξη στη Εφορία με επάγγελμα "μηχανικός". Γιαυτό τα τεχνικά γραφεία είναι γεμάτα με μηχανικούς μη αδειούχους "ιδιωτικούς υπαλλήλους" που κάνουν τέτοιες τεχνικές εργασίες 100% επιστημονικά επαρκείς και μετά έρχεται ένας άλλος μηχανικός του γραφείου πατάει τη σφραγίδα "ΑΜ ΤΕΕ ΧΧΧΧΧΧ" (έχουν γίνει πια 6ψήφια

) και μετατρέπει την εργασία σε "μελέτη" και την υποβάλλει στην πχ. Πολεοδομία.
Βέβαια αν δεν έχεις άδεια και πας σε δικαστήριο μάρτυρας και σε ρωτήσει ο Πρόεδρος "τι επαγγέλεσθε ?" εκεί δεν ξέρω αν απαντήσεις "μηχανικός/ιατρός" μήπως παρανομήσεις και πρέπει να πεις "δημοσιογράφος/ιδιωτικός υπάλληλος" ή οτιδήποτε τέτοιο.
Τελευταία επεξεργασία από nass και 08 Απρ 2025, 10:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά