Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#883468 Τελικά πήγαμε ξανά την Παρασκευή, ωραίος καιρός αλλά πιο κρύο. Το χιόνι πάγωνε πάνω στη σανίδα. Αλλά είχε πιο πολύ κόσμο από την Τετάρτη. Σανίδες πλέον με φορά (εννοώ στο δέσιμο), αριστερό για εμπρός σε μένα, δεξί στην κόρη.
Βελτιωθήκαμε και κούτσα κούτσα μπορούμε να πάμε και με τις φτέρνες και με τις μύτες και να κάνουμε αλλαγή. Η κόρη καλύτερη έκανε κανονικό σλαλομάκι, εγώ πιο φοβισμένος αλλά είδα ότι γίνεται. Εγώ ομως κατάφερα να χρησιμοποιήσω το παλουκάκι που σε ανεβάζει (δεν ξέρω πως το λένε πάντως δεν είναι πιατάκι ούτε άγκυρα).
Ο δάσκαλος είπε ότι πλέον έχουμε την τεχνογνωσία (βασικά το να κρατάς το βάρος εμπρός και να μπορείς να φρενάρεις) να τσουλήσουμε στη Δανάη (που είναι η ίδια μπλε που λέει ο ΧΛ αλλά αρχίζοντας από πιο ψηλά, από την καμπίνα αντί το πιάτο. Δεν το τολμήσαμε. Αλλά ανεβήκαμε για λίγη ακόμα εξάσκηση στο πάνω σαλέ/καντίνα όπου η εκεί αρχαρίων ήταν σχεδόν άδεια και πιο πλατιά και ανέγγιχτη.
Ο αδελφός μου ήρθε μαζί μας. Είχε να κάνει χρόνια (όχι τακτικά και τελευταία φορά το 2018) οπότε έκανε ένα μάθημα για να τα θυμηθεί και μετά ήταν οκ και τράβαγε βίντεο 360° εν κινήσει. Όπως μου είπε είναι πολύ εύκολο αν χαλαρώσεις και δεν φοβάσαι και τελικά τον πιστεύω, το ίδιο είχα καταλάβει αυτό και με τα πατίνια. Αλλά για να χαλαρώσω πρέπει να μην φοβάμαι τα πεσίματα και χωρίς προστασία καρπών αγκώνων (τις ξέχασα στην ξενητειά, είχα μόνο γόνατα κόκκυγα) δεν μπορούσα. Τυχαία ανακάλυψα ότι έχω κάνει και μια ωραία μελανιά στον πωπό.
Πάντως είναι κουραστική ιστορία από σωματικής πλευράς ειδικά σαν αρχάριος που ζορίζεσαι πιο πολύ.
Για μας όμως τέλος η σαιζόν των 2 ημερών. Αλλά η απόφαση πάρθηκε, μας άρεσε πολύ και θα το συνεχίσουμε. Η συνέχεια μάλλον σε τεχνητές πίστες.
Θα πάρουμε κράνη, γυαλιά (κάποια δανεικά ήταν μικρά ή θολώναν) και μας είπαν καλό είναι να έχεις δικές σου μπότες. Αυτές με μονό ΒΟΑ που νοικιάσαμε δεν με ικανοποίησαν, κάθε τόσο ήθελαν σφίξιμο.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχει άλλο όνομα ο αναβατήρας από την πίστα. Πχ οι δύο αρχαρίων που πήγαμε είναι η Λητώ με αναβατήρα τον Ερμή και η Αλκμήνη μα αναβατήρα Ηρακλή. Θέλουμε να τιμήσουμε πιο πολλά αρχαία ελληνικά ονόματα;; Θα έπρεπε ο κάθε αναβατήρας να έχει το ίδιο όνομα με την βασική (αν έχει πολλές) πίστα που εξυπηρετεί.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#883497 Συρόμενα υπάρχουν δύο ειδών.
Άγκυρες, που είναι για δύο σκιέρ ταυτόχρονα

Εικόνα

και πιατάκια που είναι για έναν κάθε φορά.

Εικόνα

Τα baby δεν τα υπολογίζω καν, από την στιγμή που φεύγεις από την πίστα αρχάριων, δεν θα τα ξανά χρησιμοποιήσεις ποτέ.

Το μοναδικό πρόβλημα με το να πάρεις την τηλεκαμπινα (παλιά ήταν καρέκλα) για να κατέβεις μετά την εύκολη, είναι ότι θα πρέπει πρώτα να περάσεις από ένα ανθυποαποτομο κομμάτι περίπου 100 μέτρων που αποκαλούμε Βιετνάμ (γιατί μονίμως είναι γεμάτο κορμιά αρχάριων). Και εγώ με τα μούτρα το κατέβαινα όταν ξεκίνησα το άθλημα. Αν αντίθετα μάθεις να παίρνεις το κάτω πιατάκι (Δάφνη), θα μπορείς να το αφήνεις πριν πάρει την ανηφόρα και να απολαμβάνεις μια ατελείωτη πίστα στα μέτρα σου.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#883561 Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Το Τ=άγκυρα στην περίπτωση snowboard υποθέτω χρησιμοποιείται διαφορετικά έτσι δεν είναι, μήπως είναι μόνο ένας που το καβαλάει στο πλάι;
Ή υπάρχει πιατάκι σε σχήμα Τ που είναι αυτό που λέω εγώ;
Από την κορφή της καμπίνας ξεκινάει και η 2 (μπλε) και η 2α (κόκκινη συνέχεια των 6-8α-9 που έρχονται από πιο ψηλά) που λίγο μετά ενώνεται με την μπλε 2. Μήπως σαν Βιετνάμ εννοείς αυτό το κομμάτι το 2α ή όντως την αρχή της 2 προς τα δεξιά δηλαδή σε σχέση με τη 2α; Αν και τώρα που το θυμάμαι όπως έβλεπα από την καμπίνα προς τα αριστερά ανεβαίνοντας ή δεξιά κατεβαίνοτνας διάφορους ταλαιπωρημένους που είχαν μαζευτεί στην καμπή του πάνω μέρους της 2 μάλλον αυτό ήταν το Βιετνάμ και είχαν κάτσει στην άκρη για group therapy ώστε να ξεπεράσουν το PTSD (post traumatic stress syndrome).

Σημείωση προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στην καμπίνα αυτή τα σκι τα βάζεις κανονικά στις εξωτερικές θήκες, τις σανίδες όμως όχι, φαίνεται έχουν φύγει μερικές, μας είπαν να τις πάρουμε μέσα μαζί μας.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#883567 Οι άγκυρες (T-bars) είναι τα διπλά, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία που έβαλα στο προηγούμενο μήνυμα, και τα πιατάκια (button bars) είναι τα μονά, η δεύτερη φωτογραφία.
Οι snowboarders τα παίρνουν με διαφορετικό τρόπο, θα σου δείξει ένας εκπαιδευτής πως.

Η 2α είναι το Βιετνάμ.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Χρήστος Λάππας έγραψε:Οι άγκυρες (T-bars) είναι τα διπλά, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία που έβαλα στο προηγούμενο μήνυμα, και τα πιατάκια (button bars) είναι τα μονά, η δεύτερη φωτογραφία.
Οι snowboarders τα παίρνουν με διαφορετικό τρόπο, θα σου δείξει ένας εκπαιδευτής πως.
To τσέκαρα, είναι όπως νόμιζα, μόνο ένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει και βάζει το ένα σκέλος του Τ ανάμεσα στους μηρούς του και του σπρώχνει τον εμπρός μηρό.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Η 2α είναι το Βιετνάμ.
Η 2α δηλώνεται σαν κόκκινη οπότε κακώς πάνε σε αυτήν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Άλλωστε και μόνο που κοιτάς από πάνω το νιώθεις ότι δεν είναι για κάθε νέοπα. Εκτός αν μπερδεύονται και πάνε ίσια αντί για προς τα δεξιά που είναι η μπλε 2.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#883675 Ούτε η άλλη μεριά (2 σκέτο, αριστερά στον χάρτη) είναι εύκολη λύση. Έχουν προσπαθήσει να σπάσουν την κλίση με στροφές, αλλά από παλιά που το θυμάμαι το αποτέλεσμα είναι μάλλον αμφισβητούμενο αναφορικά με την εξομάλυνση της πλάγιας. Αν έχουν κάνει χωματουργικά τώρα με τους καινούργιους αναβατήρες και έχει αλλάξει εντελώς, πάω πάσο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Χρήστος Λάππας έγραψε:Ούτε η άλλη μεριά (2 σκέτο, αριστερά στον χάρτη) είναι εύκολη λύση. Έχουν προσπαθήσει να σπάσουν την κλίση με στροφές, αλλά από παλιά που το θυμάμαι το αποτέλεσμα είναι μάλλον αμφισβητούμενο αναφορικά με την εξομάλυνση της πλάγιας. Αν έχουν κάνει χωματουργικά τώρα με τους καινούργιους αναβατήρες και έχει αλλάξει εντελώς, πάω πάσο.
Κοιτάζοντας στο google χάρτη στην περιοχή 2-2α φαίνονται κάτι χώματα, μοιάζει να έχει γίνει κάποια παρέμβαση αλλά αφενός αυτό μπορεί να μην είναι κάτι νέο που να αναιρεί αυτό που λες. Επειδή ισχυρίζεται απεικόνιση του 2025 κάτι που μοιάζει πολύ λάθος, όλα είναι ξερά και φαίνονται εργασίες κατασκευής του Αχιλλέα.
Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρω, δεν είμαι σε θέση να κρίνω, ούτε καν το πολυκοίταξα (προς την 2α που κοιταξα όμως έκανα πίσω μη με σπρώξει κανένας) :lol: . Όοοοοοοταν τύχει και ξαναπάω θα το τσεκάρω να δω αν με παίρνει. Ελπίζω μέχρι τότε να έχω βελτιωθεί.
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
Χρήστος Λάππας έγραψε:Ωραία γραμμούλα για αρχάριους:

https://www.youtube.com/shorts/dqDhZT-9Pvg

piece of cake.....
λες το πατερ ημων 3 φορες πριν ξεκινησεις και οταν ξεκινησεις λες 3 φορες την λεξη ευλογησον :lol:
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
#883832 λογικα πσκδ θα ειμαι καλαβρυτα, αν καποιος ανεβει ας γνωριστουμε
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#885369 Φανταστική μέρα σήμερα, με χιόνι που εκτός Πίστας ήταν αρκετά καλό μέχρι τις 2 περίπου ενώ εντός πίστας γινόταν ολοένα και καλύτερο, διαστημικό!

Το πάτημα μέτριο στα Κελάρια που μείναμε λόγω babysitting, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν βοηθούσαν και οι θερμοκρασίες.

Στα πέριξ του Βακχου ήταν πολύ καλά!

Έβαλα ελάχιστα χιλιόμετρα γιατί σήμερα ήταν το πρώτο φτερούγισμα της κόρης με πέδιλα στα πόδια.

Επίσης, έκανα το τραγικό λάθος να της πάρω δασκάλα με το που ανεβήκαμε πριν προλάβουμε να παίξουμε λίγο με το χιόνι. Το παιδί έβγαλε άρνηση, δεν ήθελε ούτε τα πέδιλα να βάλει, και τελικά την αφήσαμε να φύγει την κοπέλα αφού δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι.

Αυτό που δεν γινόταν με τον ειδικό όμως, έγινε με τους γονείς. Αρκούσε μια φορά ανέβασμα στο baby από την μαμά για να πάρει μπρος.

Αφού το έκανε καμιά δεκαριά φορές ξεθεώνοντας την μαμά της, την ανέβασα εγώ στον Βάκχο γιατί ήθελα να δει ότι το βουνό είναι πολύ περισσότερο από το baby lift.

την κατέβασα με τα σκι της ανάμεσα στα πόδια μου κρατώντας την από τα χέρια (αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο, δεν το προτείνω) αλλά ξετρελάθηκε με την κλίση και την ταχύτητα, ουσιαστικά κατεβαίναμε με ένα παιδί να φωνάζει από την χαρά του. Το παιχνίδι πλέον είχε κερδηθεί! .

Διάλειμμα για χιονοπόλεμο και για να μαζέψει την γλώσσα του ο μπαμπάς που είχε κάψει χέρια και τετρακέφαλους

Αλλά και εγώ δεν έμεινα παραπονεμένος, βγήκαν πολύ όμορφες στροφές στα πέριξ του Βακχου με εξαιρετική παρέα και ΤΕΡΑΣΤΙΑ χαμόγελα!

Η μέρα έκλεισε -όπως τον παλιό καλό καιρό- με λιτό γεύμα στην Αράχοβα!

All in all, δεν θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα για πρώτη φορά!
Άβαταρ μέλους
By bujinkan
#885375 Έλα βρε η πρώτη της φορά ήταν ? Ουαου ένας θρύλος του σκι γεννιεται
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#885377 Η πρώτη φορά που τσούλησε με σκι στα πόδια της. Στο χιονοδρομικό είχε ανέβει άλλες 3 φορές, αλλά ήταν πολύ μικρούλα και δεν της βρίσκαμε μπότες
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#885612 Πολύ ωραία φάση, μπράβο σας. Ειδικά το να την κατεβάζεις ανάμεσα στα πόδια σου κι αυτή να τσιρίζει από ενθουσιασμό το φαντάζομαι, όλα τα λεφτά. :yahoo:
Τώρα που της αρέσει θα πρέπει να δεχτεί και το δάσκαλο.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#885657 Ισως και το δεύτερο (και τελευταίο για φέτος) να είναι μια από τα ίδια για να την γλυκάνουμε. Του χρόνου, εφόσον όλα πάνε καλά, το πρόγραμμα έχει εγγραφή σε «ακαδημία» με €500 οι 10 μέρες σκι ή €700 οι 20. Αυτοί αναλαμβάνουν τα πάντα (εξοπλισμό, κάρτες λιφτ) εκτός από την μεταφορά στο βουνό, και το παιδί μαθαίνει σκι με παιδάκια της ηλικίας του. Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα κοινωνική και λιώνει στο παιχνίδι στον παιδικό, θέλω να πιστέψω ότι θα της ταιριάξει καλύτερα.

Αν πάλι αποφασίσει ότι δεν της αρέσει το σκι, την δίνω στους γυφτους (όπως απειλούσε να κάνει η μάνα μου) και τελειώνει το θέμα.