Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By pipinos1976
mjacob έγραψε:Το όριο 10 είναι προφανώς βλακεία.
Το ορθό θα μπορούσε να είναι 0 και να απαγορεύονται τα ΙΧ εντός παν/μιου. Περιφερειακά πάρκινγκ και ποδήλατο. Άντε και mini λεωφορείο αν ήμαστε στα high μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούν οι φοιτητές με αυτοκίνητα εντός campus.

Αδύνατον αυτό που προτείνεις. Χώρος για εξωτερικά parking δεν υπάρχει. Τα εσωτερικά είναι μια χαρά όπως είναι (αν και χρειάζονται μικρές βελτιώσεις). Απλά χρειάζεται ορθολογισμός στα έργα,όπως παντού.

mjacob έγραψε:Βέβαια ολόκληρο χωριό τελευταία στιγμή το είδες; Τσουπ, εμφανίστηκε ένα χωριό μπροστά σου; Δεν ξέρεις ότι σε κατοικημένες περιοχές είναι χαμηλότερο το όριο; Το ξέρεις.

Το χωριό το βλέπεις, αλλά βλέπεις ταυτόχρονα ότι από την πινακίδα που γράφει Κατσικοχώρι μέχρι το πραγματικό Κατσικοχώρι θέλει χρόνο και απόσταση. Άρα,το 50 στη μέση μιας ευθείας γιατί το χωρίο είναι 20km^2 με οικισμό στο 10% αυτού, είναι χάσιμο χρόνου και καυσίμου.

mjacob έγραψε:Ε καλά, και εντός γειτονιάς μπορεί να είναι 30 αλλά αν πάω να στρίψω σε κάθετο στενό με 30 θα μπώ στο ισόγειο μαζί με τα παρκαρισμένα.

Αν δεν είχε ταμπέλες που να δείχνουν ότι υπάρχουν επικίνδυνες στροφές, κακώς.
Κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι οι πινακίδες ορίου ταχύτητας είναι εν είδει οδηγιών συνοδηγού για το πως να παίρνεις τις στροφές :lol:

Θα έπρεπε να έχει ορθολογικά όρια. Το ότι βλέπω την στροφή και ξέρω (εγώ που πάω συνέχεια) ότι το όριο του Astra σε αυτή τη στροφή είναι π.χ. 70km/h δε σημαίνει ότι πρέπει να πάω με τόσα, ούτε ότι ο ξένος θα μπορέσει να ανταποκριθεί, όπως κι εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω σε ρυθμό έναν ντόπιο που περνάει το δρόμο 365 μέρες το χρόνο έναντι 20-30 δικών μου. Ο ξένος θα δει ότι τελειώνει το χωριό, ότι έχει μικρή ευθεία και μια στροφή. Θα δει ότι το navi δίνει όριο 90, οπότε θα πάει με τόσα και θα καταλάβει πολύ αργά ότι η στροφή δεν ήταν για τόσα. Άρα, χρειάζεται ρεαλισμός και κοινή λογική. Δηλαδή, βάζεις πινακίδα ορίου μόλις βγεις από το χωριό ή πριν από επικίνδυνες στροφές ή / και πινακίδες επικίνδυνης στροφής.

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
pipinos1976 έγραψε:Αδύνατον αυτό που προτείνεις. Χώρος για εξωτερικά parking δεν υπάρχει. Τα εσωτερικά είναι μια χαρά όπως είναι (αν και χρειάζονται μικρές βελτιώσεις). Απλά χρειάζεται ορθολογισμός στα έργα,όπως παντού.

Ναι βέβαια. Μόνο στην ελλάδα είναι αδύνατα αυτά. Πως γίνεται και σε άλλα μέρη με μεγαλύτερα campus και περισσότερους φοιτητές να γίνεται... ποιος ξέρει.

εεπ καταλαβαίνεις ότι εξωτερικά πάρκινγκ δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαρκούν ώστε όλοι (ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία) να μπορεί να έρχεται με το αυτοκίνητο μέχρι το εξ. πάρκινγκ.

pipinos1976 έγραψε:Θα έπρεπε να έχει ορθολογικά όρια. Το ότι βλέπω την στροφή και ξέρω (εγώ που πάω συνέχεια) ότι το όριο του Astra σε αυτή τη στροφή είναι π.χ. 70km/h δε σημαίνει ότι πρέπει να πάω με τόσα, ούτε ότι ο ξένος θα μπορέσει να ανταποκριθεί, όπως κι εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω σε ρυθμό έναν ντόπιο που περνάει το δρόμο 365 μέρες το χρόνο έναντι 20-30 δικών μου. Ο ξένος θα δει ότι τελειώνει το χωριό, ότι έχει μικρή ευθεία και μια στροφή. Θα δει ότι το navi δίνει όριο 90, οπότε θα πάει με τόσα και θα καταλάβει πολύ αργά ότι η στροφή δεν ήταν για τόσα. Άρα, χρειάζεται ρεαλισμός και κοινή λογική. Δηλαδή, βάζεις πινακίδα ορίου μόλις βγεις από το χωριό ή πριν από επικίνδυνες στροφές ή / και πινακίδες επικίνδυνης στροφής.

Το βασικό, όπως και σου έγραψα, είναι να υπάρχει η πινακίδα επικίνδυνης στροφής.
Το όριο να σημαίνει ότι ακόμα κι αν [πιστεύεις πως] μπορείς να πας με περισσότερα από τόσα, μην πας. Γιατί πιθανότατα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι πέραν του αν το αυτοκίνητό σου μπορεί να πάρει τη στροφή με τόσα.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#88008 Η πινακιδα επικινδυνης στροφης δεν λεει τιποτα, γιατι in true greek style απλα τη βαζουν παντου (μεταξυ αλλων και για να ειναι καλυμμενος ο εργολαβος ή το δημοσιο, οταν φυγεις για τα θυμαρακια) και σταματας να της δινεις σημασια. Να μη σου πω οτι οδηγος που βασιζεται στην υπαρξη αυτης της πινακιδας για να καταλαβει την επικινδυνη στροφη, ειναι επικινδυνος.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
kacey έγραψε:Η πινακιδα επικινδυνης στροφης δεν λεει τιποτα, γιατι in true greek style απλα τη βαζουν παντου (μεταξυ αλλων και για να ειναι καλυμμενος ο εργολαβος ή το δημοσιο, οταν φυγεις για τα θυμαρακια) και σταματας να της δινεις σημασια. Να μη σου πω οτι οδηγος που βασιζεται στην υπαρξη αυτης της πινακιδας για να καταλαβει την επικινδυνη στροφη, ειναι επικινδυνος.

Δηλαδη βραδυ σε αγνωστη ορεινη διαδρομη που εισαι μονος σου πως ακριβως θα καταλαβεις την επικινδυνη στροφη χωρις την υπαρξη πινακιδας;;
Συμφωνω οτι την βαζουν παντου ακομα και αν δεν χρειαζεται, αλλα καλυτερα να σε κανει να μπεις φυλαγμενα η πινακιδα παρα να μην υπαρχει και να λερωσεις σωβρακο στην καλυτερη.
Άβαταρ μέλους
By nass
#88027 1. Οι πινακίδες είναι ΟΡΙΑ ταχύτητας, όχι ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ταχύτητας. Είναι δουλειά του οδηγού να εκτιμήσει τις συνθήκες και να προσαρμόσει την ταχύτητά του ανάλογα. Αν δηλ. σε ένα επαρχιακό δρόμο δεν έχει πινακίδα ορίου (άρα γενικό όριο από τον ΚΟΚ 70) και εμφανιστεί μια στροφή των πχ. 50, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει πινακίδα "50" πριν τη στροφή ? Και αυτό για κάθε στροφή ? Ας βάλει πινακίδες επικίνδυνης στροφής όπου πρέπει.

Ασε που στην Ελλάδα συχνότερο πρόβλημα είναι τα χαμηλότερα, όχι τα ψηλότερα όρια. Πχ. στην Ιταλία που είχα οδηγήσει πολύ σε επαρχιακούς δρόμους (Τοσκάνη) αν πήγαινες με το όριο συνήθως πήγαινες σβέλτα και ίσως και να παραήταν σβέλτα για μη υπερχεράδες οδηγούς μη υπεραυτοκινήτων (δηλ. τους άλλους πλην εμού) ενώ στην Ελλάδα αν πηγαίνεις με το όριο συνήθως είναι τελείως για μπαρμπάδες.

2. Οταν εμφανιστεί πινακίδα οικισμού (Π-17) αυτόματα το όριο γίνεται 50 και ας είναι ο οικισμός μετά από 3 χιλιόμετρα. Αρα δε χρειάζεται επιπλέον πινακίδα ορίου. Και για να μειώσει κανείς ταχύτητα από πχ. 100 σε 50 δεν χρειάζεται 500 μέτρα (εκτός και αν οδηγεί δεξαμενόπλοιο) οπότε τυχόν μπλόκο σε απόσταση μεγαλύτερη των πχ. 100-200 μέτρων από την πινακίδα οικισμού είναι "ας πρόσεχες".
Άβαταρ μέλους
By kacey
#88030 @Νικος Παππας

Κοιτα, εξαρταται. Να το πω καλυτερα το προηγουμενο: αμα σε μια διαδρομη βλεπω τετοια πινακιδα καθε 2η στροφη, τοτε θα σταματησω να τους δινω σημασια. Το ιδιο και αν δω 10 τετοιες πινακιδες σε 100 στροφες, αλλα καμμια τους δεν ηταν επικινδυνη. Οσο για την πρωτη ερωτηση, τι εννοεις? "Διαβαζω" το δρομο οπως τον διαβαζω παντα και παντου, ειδικα σε αγνωστες διαδρομες.

Τελος, το αν θα μπω φυλαγμενα καπου δεν θα μου το προκαλεσει η πινακιδα. Σε μια αγνωστη διαδρομη, σε μια πραγματικα τυφλη στροφη που για οποιοδηποτε λογο δεν μπορω να διαβασω το δρομο σωστα, ΘΑ μπω φυλαγμενα, δεν θα συνεχισω τη πορεια μου οπως ερχομαι "και βλεπουμε".
Τελευταία επεξεργασία από kacey και 12 Μαρ 2015, 14:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By gianik
kacey έγραψε:Κοιτα, εξαρταται. Να το πω καλυτερα το προηγουμενο: αμα σε μια διαδρομη βλεπω τετοια πινακιδα καθε 2η στροφη, τοτε θα σταματησω να τους δινω σημασια. Το ιδιο και αν δω 10 τετοιες πινακιδες σε 100 στροφες, αλλα καμμια τους δεν ηταν επικινδυνη. ...........
......................................................

:dizzy:
Σκέψου λοιπόν , να έχει ακριβώς την ίδια λογική με σένα και κανένας μπάρμπας (αλλά σε πινακίδα stop)....
Άβαταρ μέλους
By kacey
#88048 Τη "λογικη" που κοροιδευεις, την εχει και ο Ιαβερης και την ειχε και ο Σταθακης. Εχουν κραξει ακριβως το ιδιο πραγμα στους ελληνικους δρομους, την χωρις λογο χρηση προειδοποιητικων (για κινδυνο μαλιστα) πινακιδων γιατι ετσι σταματαει ο κοσμος να τους δινει σημασια.

Απο κει και περα δεν ειναι λογικη "μου", ουτε επιλογη, ειναι ΛΟΓΙΚΗ και λογικο αποτελεσμα. Οταν εχεις 10 πινακιδες που σου λενε "προσοχη κινδυνος" και τελικα δεν υπηρχε κανενας κινδυνος, πολυ απλα θα σταματησεις να τους δινεις σημασια ακριβως γιατι την εχασαν τη σημασια τους προειδοποιωντας διαρκως για κατι που δεν υπαρχει.

Τελος, το πως αυτο μπορει να συνδεεται με την πινακιδα ΣΤΟΠ, οπου ειναι εντελως διαφορετικη η φυση του κινδυνου*, μονο εσυ που το εγραψες μπορεις να μου το εξηγησεις.

*η επικινδυνη στροφη ή υπαρχει ή δεν υπαρχει. Πραγμα που δεν αλλαζει: η χαραξη του δρομου ειναι "ΑΥΤΗ" και τελος. Ειτε ΕΙΝΑΙ επικινδυνη ειτε ΔΕΝ ειναι. Ο κινδυνος τρακαρισματος σε μια διασταυρωση ΜΠΟΡΕΙ ειτε να υπαρχει ειτε να μην υπαρχει, γιατι ειναι κατι μεταβλητο (ερχεται ή δεν ερχεται αυτοκινητο απο το καθετο δρομο τη δεδομενη στιγμη). Οποτε στα ΣΤΟΠ σταματαμε παντα.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
pipinos1976 έγραψε:2. Μπαίνω σε χωριό με μήκος σχεδόν 4km. Λίγοι κάτοικοι, κυρίως στο κέντρο, αλλά το όριο με το που μπαίνεις γίνεται 50 και ο αστυνομικός περιμένει να σε γράψει. Γιατί ξαφνικά από 90 (υποθετικό και αυτό, αν ο δρόμος είναι επαρχιακός και το όριο των 50 του προηγούμενου χωριού τελειώνει με το τέλος του χωριού) πέφτεις στα 50, ενώ υπάρχει χώρος να το μειώσεις σταδιακά (π.χ. ανά 300m στα 80->70->60->50); Μήπως γιατί χάνεις τις κλήσεις έτσι;

Τι να πούνε και αυτοί που πάνε στο Βόλο!

Στον δρόμο που ενώνει την ΕΟ με τον Βόλο (Βελεστίνο – Βόλος) το όριο στο μεγαλύτερό του μήκος είναι 80km/h. Σε κάποιο σημείο υπάρχει κάμερα ταχύτητος και σε απόσταση 5 περίπου μέτρων μετά από την κάμερα, υπάρχει πινακίδα με όριο ταχύτητας 60km/h. Η πινακίδα ορίου ταχύτητας βρίσκεται στο οπτικό πεδίο της κάμερας και ο οδηγός αν δεν θέλει να δεί το πουλάκι, πρέπει να φρενάρει απότομα για να κατέβει από τα 80 km/h στα 60 km/h πρίν προσπεράσει την πινακίδα.

Φαντάζομαι αν σε φωτογραφήσει η κάμερα, θα σου πούν "ορίστε κύριε και η πινακίδα με το όριο ταχύτητας. Δεν την είδατε;"...
Άβαταρ μέλους
By nass
#88055 kacey δεν απαντούσα ειδικά σε σένα, περισσότερο γενικά. Συμφωνώ για την υπερπληθώρα πινακίδων (χαρακτηριστικά είναι τα τεράστια STOP στις λωρίδες εισόδου στους αυτοκινητόδρομους...) και φαναριών και για τα υπερσυντηριτικά όρια ταχύτητας
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
kacey έγραψε:Κοιτα, εξαρταται. Να το πω καλυτερα το προηγουμενο: αμα σε μια διαδρομη βλεπω τετοια πινακιδα καθε 2η στροφη, τοτε θα σταματησω να τους δινω σημασια. Το ιδιο και αν δω 10 τετοιες πινακιδες σε 100 στροφες, αλλα καμμια τους δεν ηταν επικινδυνη. Οσο για την πρωτη ερωτηση, τι εννοεις? "Διαβαζω" το δρομο οπως τον διαβαζω παντα και παντου, ειδικα σε αγνωστες διαδρομες.

Τελος, το αν θα μπω φυλαγμενα καπου δεν θα μου το προκαλεσει η πινακιδα. Σε μια αγνωστη διαδρομη, σε μια πραγματικα τυφλη στροφη που για οποιοδηποτε λογο δεν μπορω να διαβασω το δρομο σωστα, ΘΑ μπω φυλαγμενα, δεν θα συνεχισω τη πορεια μου οπως ερχομαι "και βλεπουμε".

Η υπαρξη πινακιδας επικινδυνης στροφης σημαινει οτι πρεπει να μειωσεις ταχυτητα, να μην στριψεις οπως ερχεσαι, δεν σημαινει απαραιτητα οτι η στροφη ειναι επικινδυνη.
Αναλογα το αυτοκινητο, τον οδηγο, την κατασταση του δρομου μπορει να εχει σημασια, μπορει και οχι.
Επειδη δεν εχουν ολοι την ιδια ικανοτητα αξιολογησης- αντιδρασης σε μια κατασταση για αυτο υπαρχουν οι πινακιδες.

Οσο για το διαβασμα του δρομου, οδηγησε νυχτα στην Μανη που το ψηλοτερο δεντρο ειναι θυμαρι και πες μου μετα πως θα διαβασεις τον δρομο :lol: η στην Κρητη :lol:
Άβαταρ μέλους
By kacey
Νίκος Παππάς έγραψε:
α) Η υπαρξη πινακιδας επικινδυνης στροφης σημαινει οτι πρεπει να μειωσεις ταχυτητα, να μην στριψεις οπως ερχεσαι, δεν σημαινει απαραιτητα οτι η στροφη ειναι επικινδυνη.

β) Αναλογα το αυτοκινητο, τον οδηγο, την κατασταση του δρομου μπορει να εχει σημασια, μπορει και οχι.
Επειδη δεν εχουν ολοι την ιδια ικανοτητα αξιολογησης- αντιδρασης σε μια κατασταση για αυτο υπαρχουν οι πινακιδες.

γ) Οσο για το διαβασμα του δρομου, οδηγησε νυχτα στην Μανη που το ψηλοτερο δεντρο ειναι θυμαρι και πες μου μετα πως θα διαβασεις τον δρομο :lol: η στην Κρητη :lol:

α) εχμ, what? Κοιτα να δεις που εγω νομιζα οτι η προειδοποιητικη πινακιδα "επικινδυνη στροφη" υπαρχει για να σου δειξει οτι μπροστα υπαρχει μια επικινδυνη στροφη...Εκτος αν εννοεις το β

β) προφανως και δεν θα ειναι ιδιο το "οριο" του κινδυνου για ολους τους οδηγους και οχηματα. Οποτε αυτο που λεω εγω ειναι οτι εχουμε υπερευαισθησια στο τι θεωρειται επικινδυνο και τις βαζουμε παντου για αυτο το λογο (οπως και αλλους).

γ) Δηλαδη δεν μπορεις να διαβασεις το δρομο απο τις ακρες τις ασφαλτου και τη διαγραμμιση (ειδικα απο τις ακρες της ασφαλτου, αν κλεινει ή αν ανοιγει η στροφη)? Δεν βλεπεις ενα λαθος καμπερ? Δεν σε υποψιαζει για το κρατημα της (και συνηθως για την απουσια του) η οψη της ασφαλτου?

Πχ στο πεταλο στα Λιμανακια (αναβαση) χρειαζεσαι πινακιδα για να καταλαβεις οτι στα μισα της στροφης (ακριβως στο υψος της εξοδου του παρκινγκ. οπου εξοδος = απο το παρκινγκ να βγεις στο δρομο) ο δρομος κλεινει δραματικα?
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#88070 ^^^^

kacey, οι πινακίδες αναφέρονται και απευθύνονται σε όλο το κόσμο, σε σένα που μπορεί να κατέχεις το άθλημα, σε μένα που μπορεί να πήρα μόλις τώρα το δίπλωμα, στο παππού που και να ήθελε δεν μπορεί να στρίψει τόσο γρήγορα, στο Νικολάκη της κυριακής που οδηγάει αναγκαστικά κάθε Κυριακή για να βγάλει την οικογένεια βόλτα και δεν έχει ιδέα πως να "διαβάσει" το δρόμο κλπ κλπ.

Αν και εγώ θεωρώ ότι τα όρια ταχύτητας είναι αστεία (αν εξαιρέσουμε το 130χαω στις Ε.Ο. και το 30-50χαω σε σχολεία και ειδικές αστικές περιοχές, τα υπόλοιπα θυμίζουν τις εποχές που πήγαινε η κόρη μου η σοσιαλίστρια για μπανάκι), μερικές φορές είναι αναγκαίο κακό....
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
kacey έγραψε:
Νίκος Παππάς έγραψε:
α) Η υπαρξη πινακιδας επικινδυνης στροφης σημαινει οτι πρεπει να μειωσεις ταχυτητα, να μην στριψεις οπως ερχεσαι, δεν σημαινει απαραιτητα οτι η στροφη ειναι επικινδυνη.

β) Αναλογα το αυτοκινητο, τον οδηγο, την κατασταση του δρομου μπορει να εχει σημασια, μπορει και οχι.

γ) Οσο για το διαβασμα του δρομου, οδηγησε νυχτα στην Μανη που το ψηλοτερο δεντρο ειναι θυμαρι και πες μου μετα πως θα διαβασεις τον δρομο :lol: η στην Κρητη :lol:

α) εχμ, what? Κοιτα να δεις που εγω νομιζα οτι η προειδοποιητικη πινακιδα "επικινδυνη στροφη" υπαρχει για να σου δειξει οτι μπροστα υπαρχει μια επικινδυνη στροφη...Εκτος αν εννοεις το β

β) προφανως και δεν θα ειναι ιδιο το "οριο" του κινδυνου για ολους τους οδηγους και οχηματα. Οποτε αυτο που λεω εγω ειναι οτι εχουμε υπερευαισθησια στο τι θεωρειται επικινδυνο και τις βαζουμε παντου για αυτο το λογο (οπως και αλλους).

γ) Δηλαδη δεν μπορεις να διαβασεις το δρομο απο τις ακρες τις ασφαλτου και τη διαγραμμιση (ειδικα απο τις ακρες της ασφαλτου, αν κλεινει ή αν ανοιγει η στροφη)? Δεν βλεπεις ενα λαθος καμπερ? Δεν σε υποψιαζει για το κρατημα της (και συνηθως για την απουσια του) η οψη της ασφαλτου?

Πχ στο πεταλο στα Λιμανακια (αναβαση) χρειαζεσαι πινακιδα για να καταλαβεις οτι στα μισα της στροφης (ακριβως στο υψος της εξοδου του παρκινγκ. οπου εξοδος = απο το παρκινγκ να βγεις στο δρομο) ο δρομος κλεινει δραματικα?

α) και ομως αυτη ειναι η σημασια της, αν το οριο ειναι 80 πχ και το τηρεις και δεις τετοια πινακιδα σημαινει οτι πρεπει να κοψεις. Για αυτον το λογο θα την δεις σε πολλες και διαφορετικες στροφες.
Εχει στην Ε. Ο. Κορινθος-Τριπολη πριν το Αρτεμισιο, εχει και απο Αριστη- Παπιγκο, εχει παντου.
Κατα ποσο ειναι χρησιμες η αχρηστες ειναι θεμα οδηγου και αυτοκινητου και γνωσης του δρομου.

γ) Μπορεις φυσικα, ομως αυτα που λες προυποθετουν εμπειρια , κατι που δεν εχουν ολοι οι οδηγοι.