Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#879628 Προσπαθούσα να υπολογίσω πόσα έχω πληρώσει σε τέλη και φόρο πολυτελείας για το αυτοκίνητο από το 2008 που το αγόρασα, αλλά δεν βγάζω άκρη γιατί έχουν αλλάξει πολλές φορές. Το μόνο σίγουρο είναι τα €5000 σε φόρο πολυτελείας (€500*10 χρόνια, αν θυμάμαι καλά)

Το πόσα έχω πληρώσει σε βενζίνη και βλάβες… :lol:
Άβαταρ μέλους
By fokion
#879630 σε βενζινη και βλαβες παει στο διαολο...
το χρησιμοποιείς το χαιρεσαι κλπ κλπ

το θεμα ειναι οτι πληρωνουμε σε τελη καθε χρονο την μισή έως 1/4 της αξιας του αυτοκινητου ( αν θεωρησουμε ως ηλικια τον μεσο ορο ηλικίας στην Ελλαδα )
και ποσοι εχουν την δυνατοτητα να αλλαξουν το χρεπι τους ( που δεν ειναι απαραιτητως χρεπι αλλα δεν παυει να ειναι 20 - 25 ετων )
Άβαταρ μέλους
By GTS
Χρήστος Λάππας έγραψε:Προσπαθούσα να υπολογίσω πόσα έχω πληρώσει σε τέλη και φόρο πολυτελείας για το αυτοκίνητο από το 2008 που το αγόρασα, αλλά δεν βγάζω άκρη γιατί έχουν αλλάξει πολλές φορές. Το μόνο σίγουρο είναι τα €5000 σε φόρο πολυτελείας (€500*10 χρόνια, αν θυμάμαι καλά)

Το πόσα έχω πληρώσει σε βενζίνη και βλάβες… :lol:

Nαι αλλα ειναι αμαξαρα, πετας και εναν κομπρεσσορα και γινεται και πυραυλος.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
fokion έγραψε:σε βενζινη και βλαβες παει στο διαολο...
το χρησιμοποιείς το χαιρεσαι κλπ κλπ

To "χρησιμοποιείς και χαίρεσαι" πάει βέβαια στις βενζίνες και τη τακτική συντήρηση/αναλώσιμα. Όχι στις βλάβες, εκτός κι αν είσαι εκ πεποιθήσεως Αλφίστι ή άλλου είδους BDSM...

το θεμα ειναι οτι πληρωνουμε σε τελη καθε χρονο την μισή έως 1/4 της αξιας του αυτοκινητου ( αν θεωρησουμε ως ηλικια τον μεσο ορο ηλικίας στην Ελλαδα )
και ποσοι εχουν την δυνατοτητα να αλλαξουν το χρεπι τους ( που δεν ειναι απαραιτητως χρεπι αλλα δεν παυει να ειναι 20 - 25 ετων )

Αφενός μεν, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο να φτάνουν τα πάγια τέλη χρήσης (τέλη, βάλε και ασφάλιστρα μέσα) ένα μεγάλο ποσοστό της τρέχουσας αξίας ενός παλιού αυτοκινήτου. Τα ασφάλιστρα (εν συντομία γιατί είναι εν μέρει offtopic) αντικατοπτρίζουν το κόστος του τι μπορείς να χτυπήσεις και τη χειρότερη ενεργητική και παθητική ασφάλεια που έχουν. Τα τέλη είναι ο τρόπος του νομοθέτη να σου πει να ξεφορτωθείς το μπουρδέλο σου για κάτι πιο σύγχρονο, πιο καθαρό και ασφαλές. Συμφωνώ όμως ότι στο τέλος, οι προθέσεις του κράτους οδηγούνται από το κίνητρο του πόσα λεφτά χρειάζεται να μαζέψει.

Λχ. πάνω στο νησί τα τέλη κυμαίνονταν ανάλογα με τις εκπομπές CO2 έως το 2017, με πολλά μικρομεσαία να πληρώνουν ένα αμελητέο ποσό, και τα μεγάλα να έχουν έξτρα φόρο πολυτελείας για τα πρώτα 5 (αν δεν κάνω λάθος) χρόνια. Το κίνητρο ήταν σαφές, ώστε να στραφεί ο κόσμος σε μοντέλα με μικρότερη κατανάλωση. Από '17 και μετά όμως το ξαναάλλαξαν και πλέον είναι flat rate τα τέλη για ΜΕΚ.

Αφετέρου δε, ένα αυτοκίνητο 20-25 ετών είναι πρακτικά χρέπι. Ας μη δουλευόμαστε. Και δεν βγάζω την ουρά μου απ'έξω, καθώς το 'νέο' αμάξι που έχω πρόσβαση στην Ελλάδα είναι 22 ετών (με 280+ χιλιάδες χιλιόμετρα), και μπορεί να είναι σωστά συντηρημένο και να μην έχει σκουριές κλπ, αλλά σαφώς υστερεί σε ρύπους (Euro 3), ενεργητική και παθητική ασφάλεια. Οπότε ως κοινωνία έχεις ένα σαφές κίνητρο να σπρώξεις το κόσμο πρωτίστως σε μεγαλύτερη χρήση ΜΜΜ και δευτερευόντως, σε νεότερα αυτοκίνητα.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#879643 Δεν θα ελεγα οτι ενα αυτοκινητο 22 ετων ειναι χρεπι, εχω δει χρεπια και αλλα που ειναι σαν καινουρια. Αναλογα με το αμαξι και ποσο το εχουν προσεξει. Πολλα απο αυτα ειναι και καλυτερα απο τα σημερινα.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#879645 Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ινγκλατερα αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα 20-25 ετών τα κρατάμε γιατί είναι vintage.
Ώριμα σαν το παλιό καλό κρασί, σου προσφέρουν μυρωδιές, ήχους και κραδασμούς που τείνουν να εκλείψουν. Κανένα ντίζελ μόνο τους προσφέρει ή καμία ΤΟΥΟΤΑ με κομμένη βάση μηχανής :lol: :lol:

Δεν είμαστε φτωχοί δηλαδή, έχουμε άποψη. :iconcool: :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By GTS
PaNick67 έγραψε:Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ινγκλατερα αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα 20-25 ετών τα κρατάμε γιατί είναι vintage.
Ώριμα σαν το παλιό καλό κρασί, σου προσφέρουν μυρωδιές, ήχους και κραδασμούς που τείνουν να εκλείψουν. Κανένα ντίζελ μόνο τους προσφέρει ή καμία ΤΟΥΟΤΑ με κομμένη βάση μηχανής :lol: :lol:

Δεν είμαστε φτωχοί δηλαδή, έχουμε άποψη. :iconcool: :thumbsup:

Στην Αγγλια θα σκουριασουν και επισης κανουν κακη χρηση και συντηρηση λογω κοστους.
Άβαταρ μέλους
By fokion
Zorz έγραψε:[.........................

In Principle που λενε και στα Ελληνικά προφανως και δε διαφωνώ.

Αλλα ας μιλήσω επι πραγματικου.
Το Σπορτατζ μου του 96 ειναι η πρωτη γενιά με τα κοντά. Ειδος προς εξαφανιση εδω και καμια 10ετία εξαιρόντας ή Jimny στο κατω end ή G στο ανω. Οκ μπορει να μου διαφευγει και τιποτα αλλα αντιλαμβανεσαι..... Και νε τα χρειαζομαι τα κοντα καθοτι περνω τα βουνα ( οχι κυνηγι μακρια απο μενα ) Ειναι επισεις ψηλωμενο κλπ κλπ

Απο ανταλλακτικά βρισκεις σε τιμές "χωμα" τα περισσότερα....
Εχει ενα κινητηρα Μαζντα πρακτικά ασπαστο αν δεν ειναι ουγκανος 354.000 και κατι ψηλά προς το παρον. Καιει λαδια? Οχι. Τα χανει απο διαφορες τσιμουχες που περιμενουν την αντικατασταση ιμαντα να τακτοποιηθουν...
Πολλά τζιτζιλα ματζαβαλα δεν εχει να χαλανε - Το γνωστό ρητο "οτι δεν υπαρχει δε χαλαει".....
Το συντηρει τα ευκολα ακομα και ενας μετριος "εργαλειακιας" ναι οκ δε προκειτε να αλλαξω τσιμουχα στροφαλου αλλα λαδια μπουζι ιμαντες κλπ ειναι ολα "πιατο"...

Και υγραεριο ( τα τελευταια 110.000χλμ ) οποτε τα 14 Αθηνα 10-12 εξω δεν ενοχλουν στην τσεπη. Αυτο μονο μου εδωσε χρηματα να αγορασω ακομα ενα και να το ξυλωσω ανταλλακτικά ( διαφορικά αξονες ημιαξονια κλπ )
Ενα σε αντιστοιχη κατασταση κυκλοφορίας το παιρνεις περ στα 2.000 με τελη 615 - αρα οντως πληρωνω το 1/3 σε τελη καθε χρονο.

Τι θα μου εκανε τα "χουγια" μου εχωντας ΚΑΙ τους χωρους για σκυλια παιδια κλπ? και να μη το "λυπαμαι"?
ΠΛΕΟΝ μονο "αγροτικό - επαγγελματικό" 4πορτο τυπου ξερω γω Ραντζερ.
50 χιλιαρικα....
Α! Ναι ειναι και ΕΥΡΟ1.......... και? εχει να κατεβει κεντρο πανω απο 4 χρονια - το μετρο να ειναι καλα..... Αρα αδιαφορο....

Αρα at the end of the day με συμφαιρει να το κρατησω...

Και οχι δε προκειτε να το κανω "ιστορικό" για να κουβαλαω μπανιερες και να σερνω μπετονιερες..... ( για οσους εχουν πετυχει διαφορες φωτο παλιότερα....... )
Άβαταρ μέλους
By glf
#879654 Εγώ τα λεφτά που θα έδινα για τέλη κυκλοφορίας για το Zoe, θα τα δώσω για μια 2η τετράδα ζάντες :)
Αλλά δε μπορώ να βρω! (καρέ για Megane, 16x6.5 σε 5x114.3)
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
glf έγραψε:Εγώ τα λεφτά που θα έδινα για τέλη κυκλοφορίας για το Zoe, θα τα δώσω για μια 2η τετράδα ζάντες :)
Αλλά δε μπορώ να βρω! (καρέ για Megane, 16x6.5 σε 5x114.3)

Αν έχουν το καρέ του Megane έχω μία τετράδα αποστάτες αν σε ψήνει :lol:
Άβαταρ μέλους
By glf
#879657 Πες πάχος να ξέρω άμα βρω με λάθος offset :)
Back to topic, μόλις είδα ότι το Zoe έγραψε 14.000 από το καλοκαίρι, τα μισά και παραπάνω πρέπει να τα έχω φορτίσει τζάμπα και δε θα πληρώσω τέλη.
Το Focus είχε έξω παρκαρισμένο μια ολόκληρη εβδομάδα και πλήρωσα τα 260 για τα τέλη του με ... βαρδιά καρδιά.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
glf έγραψε:Πες πάχος να ξέρω άμα βρω με λάθος offset :)
Back to topic, μόλις είδα ότι το Zoe έγραψε 14.000 από το καλοκαίρι, τα μισά και παραπάνω πρέπει να τα έχω φορτίσει τζάμπα και δε θα πληρώσω τέλη.
Το Focus είχε έξω παρκαρισμένο μια ολόκληρη εβδομάδα και πλήρωσα τα 260 για τα τέλη του με ... βαρδιά καρδιά.

15mm. Σε Megane 4 (σαν το δικό μου) δεν κάνανε, το taper εσωτερικά ήταν μικρό και δεν έφτανε flush με το μουαγιέ, άφηνε κενό. Ήταν για Megane 3.

viewtopic.php?p=811504#p811504

Εδώ με φωτό
Άβαταρ μέλους
By kubiak
bebes έγραψε:Aπό το σύνολο των 6,7 εκατομμυρίων οχημάτων, εμπρόθεσμα πληρώθηκαν τέλη κυκλοφορίας για 5,9 εκατομμύρια. Δηλαδή, ποσοστό 88%. To υπόλοιπο 12% θα τα πληρωσει με πρόστιμο (ΑΝ τα πληρώσει, μιας και κυκλοφορούν αρκετα οχήματα χωρις πληρωμένα ΤΚ)

https://www.autotriti.gr/data/news/prev ... click_link
Τέλη κυκλοφορίας: Πόσοι τα πλήρωσαν έγκαιρα – Τα πρόστιμα
Το ποσοστό είναι στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2024, με το 90% να πληρώνει εμπρόθεσμα, αλλά με την καταληκτική προθεσμία πέρυσι να έχει παραταθεί έως τις 4 Μαρτίου.
tovima.gr
Για τη διευκόλυνση του 10% έγινε ο ντόρος...

Αριστεία ΓΤΧΤΠΤΣΤΣΚΤΜΠΤΠ για κυβερνήτες...