otso έγραψε:Nikos! έγραψε:Αφού τελείωσε η ζύμωση, το φιλτραρα με 12απλα φίλτρα και το σφραγισα στο δρύινο βαρέλι (που προσφάτως έκαψε και ψαθωσε ένας βαρελας μου)
Αποφάσισα φέτος να τρυγισω μόνο το καμπερνε από το αμπέλι και να αφήσω το σαββατιανο, οπότε αναγκαστικά πήρα επιπλέον μουστο ίδιας ποικιλίας.
Κατά τον Απρίλιο θα το ανοίξω!
Αρχές του χρόνου θέλω να αλλάξω κάποια ξερά πρεμνα με καμπερνε. Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω να φυτεψω να μου πει πλιζ.
Εννοείται τη διαδικασία τη κάνω όλη εγώ. Έχω σπαστηρα, σταφυλοπιεστηριο και οινολογο που μου έκανε τις αναλύσεις. Φέτος είναι η 3η χρονιά και μάλλον η καλύτερη!
< >
Σου εδωσε χημικα; μυκητοκτονα;
Υπ οψιν απο γνωστο Ιταλο αμπελουργο τα μυκητοκτονα δεν τα ριχνουμε μεσα στον μουστο αλλάσε κεσεδακι που επιπλεει ωστε να σκοτωνουν τους μυκητες του αερα , το εφαρμοζα αρκετα χρονια δηλαδη οσο ζουσε ο πατερας μου και βαζαμε κρασι .
Εχεις παρει εμφυαλωτηρα; μη μου πεις οτι εχεις φτιαξει και ετικετες οπως καθομουνα και εφτιαχνα .
Βεβαια το εντυπωσιακο ειναι οτι βρηκες Βαρελά , εδω δεν θυμαμαι τα τελευταια 40 χρονια και ολοι το ειχαμε γυρισει στα πλαστικα και επειτα στα inox .
To καπνισες το βαρελι με βοτανα;
Δυσκολο πολυ δυσκολο πραγμα το αμπελι .
Στην σκανδιναυια πουλαγανε σε κιτ σκονη οτι κρασι ηθελες οποια ποικιλια και το εφτιαχνες σπιτι σου κανονικα με προσθηκη νερου σαν να ειχες μουστο δηλαδη γινοταν κανονικα η ζυμωση .
Οπως και συμπυκνωμένη βυνη για μπυρα . Ο bill μπορει να εχει δει στα σουπερ μαρκετ στην Αγγλια καθως γνωριζω οτι ηταν διαδεδομενο στην Σκωτια τουλαχιστον.
Ένα ένα οτσο
Πήγα το μουστο στον οινολογο (https://maps.app.goo.gl/YM6R8QZ5CyTTpSj ... eview.copy) και αφού μου έδωσε την ανάλυση (12,9% βγήκε) μου έδωσε και οδηγίες με συγκεκριμένα σκευάσματα πριν το σφραγισω. Είχα πάει και πέρσι σε αυτόν. Πολύ καλός. Σωστά τα διαλυεις σε νερό και ρίχνεις λίγο μουστο και μετά μέσα στο βαρέλι.
Το άφησα να βράσει σε ανοξείδωτο και μετά το έριξα στο δρύινο, όταν τελείωσε.
Για το βαρέλι δε ξέρω πολλά. Όλα αυτά τα βρήκα έτοιμα όταν πήρα το σπίτι. Τα είχε ο προηγούμενος και μου τα άφησαν όλα οπότε είπα να ασχοληθώ.
Βαρελαδες δεν υπάρχουν. Ευτυχώς βρήκα έναν στη νέα Φιλαδέλφεια.
Και εμφιαλωτήριο είχε. Πέρσι και πρόπερσι εμφιάλωσα. Πέρσι έβγαλα 75 κιλά πρόπερσι 100. Φέτος 150.
Όντως πολύ δύσκολο το αμπέλι. Ευτυχώς έχω έναν που το κλαδευει αλλά θέλει προσοχή με βροχες κλπ μη το χάσεις. Ευτυχώς φέτος δεν εβρεξε.
Ωραία ασχολία είναι.
Υ.Γ. Τίποτα από αυτά που μου έδωσε δεν είναι χημικά. Αν θέλεις ψάχνω να σου πω.
< >