Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
otso έγραψε:
Nikos! έγραψε:Αφού τελείωσε η ζύμωση, το φιλτραρα με 12απλα φίλτρα και το σφραγισα στο δρύινο βαρέλι (που προσφάτως έκαψε και ψαθωσε ένας βαρελας μου)

Εικόνα

Αποφάσισα φέτος να τρυγισω μόνο το καμπερνε από το αμπέλι και να αφήσω το σαββατιανο, οπότε αναγκαστικά πήρα επιπλέον μουστο ίδιας ποικιλίας.

Κατά τον Απρίλιο θα το ανοίξω!

Αρχές του χρόνου θέλω να αλλάξω κάποια ξερά πρεμνα με καμπερνε. Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω να φυτεψω να μου πει πλιζ.

Εννοείται τη διαδικασία τη κάνω όλη εγώ. Έχω σπαστηρα, σταφυλοπιεστηριο και οινολογο που μου έκανε τις αναλύσεις. Φέτος είναι η 3η χρονιά και μάλλον η καλύτερη!

< >

Σου εδωσε χημικα; μυκητοκτονα;
Υπ οψιν απο γνωστο Ιταλο αμπελουργο τα μυκητοκτονα δεν τα ριχνουμε μεσα στον μουστο αλλάσε κεσεδακι που επιπλεει ωστε να σκοτωνουν τους μυκητες του αερα , το εφαρμοζα αρκετα χρονια δηλαδη οσο ζουσε ο πατερας μου και βαζαμε κρασι .
Εχεις παρει εμφυαλωτηρα; μη μου πεις οτι εχεις φτιαξει και ετικετες οπως καθομουνα και εφτιαχνα .
Βεβαια το εντυπωσιακο ειναι οτι βρηκες Βαρελά , εδω δεν θυμαμαι τα τελευταια 40 χρονια και ολοι το ειχαμε γυρισει στα πλαστικα και επειτα στα inox .
To καπνισες το βαρελι με βοτανα;
Δυσκολο πολυ δυσκολο πραγμα το αμπελι .
Στην σκανδιναυια πουλαγανε σε κιτ σκονη οτι κρασι ηθελες οποια ποικιλια και το εφτιαχνες σπιτι σου κανονικα με προσθηκη νερου σαν να ειχες μουστο δηλαδη γινοταν κανονικα η ζυμωση .
Οπως και συμπυκνωμένη βυνη για μπυρα . Ο bill μπορει να εχει δει στα σουπερ μαρκετ στην Αγγλια καθως γνωριζω οτι ηταν διαδεδομενο στην Σκωτια τουλαχιστον.

Ένα ένα οτσο

Πήγα το μουστο στον οινολογο (https://maps.app.goo.gl/YM6R8QZ5CyTTpSj ... eview.copy) και αφού μου έδωσε την ανάλυση (12,9% βγήκε) μου έδωσε και οδηγίες με συγκεκριμένα σκευάσματα πριν το σφραγισω. Είχα πάει και πέρσι σε αυτόν. Πολύ καλός. Σωστά τα διαλυεις σε νερό και ρίχνεις λίγο μουστο και μετά μέσα στο βαρέλι.

Το άφησα να βράσει σε ανοξείδωτο και μετά το έριξα στο δρύινο, όταν τελείωσε.

Για το βαρέλι δε ξέρω πολλά. Όλα αυτά τα βρήκα έτοιμα όταν πήρα το σπίτι. Τα είχε ο προηγούμενος και μου τα άφησαν όλα οπότε είπα να ασχοληθώ.

Βαρελαδες δεν υπάρχουν. Ευτυχώς βρήκα έναν στη νέα Φιλαδέλφεια.

Και εμφιαλωτήριο είχε. Πέρσι και πρόπερσι εμφιάλωσα. Πέρσι έβγαλα 75 κιλά πρόπερσι 100. Φέτος 150.

Όντως πολύ δύσκολο το αμπέλι. Ευτυχώς έχω έναν που το κλαδευει αλλά θέλει προσοχή με βροχες κλπ μη το χάσεις. Ευτυχώς φέτος δεν εβρεξε.

Ωραία ασχολία είναι.

Υ.Γ. Τίποτα από αυτά που μου έδωσε δεν είναι χημικά. Αν θέλεις ψάχνω να σου πω.

< >
Άβαταρ μέλους
By otso
#873715 Περυσι ηταν η χειροτερη χρονια στην ιστορια , καταστραφηκαν περιοχες ολοκληρες και οχι απ τις βροχες , αρωστιες , εγω ουτε απο τις κληματαριες μου δεν εφαγα .
Φετος ειναι μειωμενη η παραγωγη αλλα πολυ καλη ποιοτητα .
Καλοριζικο το αμπελι και καλοπιοτο φανταζομαι μουσταλευρια , μουστοκουλουρα και πετιμεζι και πραγματικα εχω πεθυμισει ρετσινα καθημερινα στο τραπεζι , εχουν παψει να μου αρεσουν πια τα εμφιαλωμενα και οι ξενες ποικιλιες , μονο το ξινομαυρο ναουσας εξακολουθει να με συγκινει καπως .
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
otso έγραψε:Περυσι ηταν η χειροτερη χρονια στην ιστορια , καταστραφηκαν περιοχες ολοκληρες και οχι απ τις βροχες , αρωστιες , εγω ουτε απο τις κληματαριες μου δεν εφαγα .
Φετος ειναι μειωμενη η παραγωγη αλλα πολυ καλη ποιοτητα .
Καλοριζικο το αμπελι και καλοπιοτο φανταζομαι μουσταλευρια , μουστοκουλουρα και πετιμεζι και πραγματικα εχω πεθυμισει ρετσινα καθημερινα στο τραπεζι , εχουν παψει να μου αρεσουν πια τα εμφιαλωμενα και οι ξενες ποικιλιες , μονο το ξινομαυρο ναουσας εξακολουθει να με συγκινει καπως .

Ναι ναι. Φέτος φοβερή ποιότητα.

< >
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#876170 Στην Κέρκυρα πήρα εκδρομή με το λεωφορείο ένα γκρουπ Γάλλων συνταξιούχων σ' αυτό το οινοποιείο - ελαιοτριβείο. "Theotoky Estate"
https://www.google.com/maps/place/Theot ... FQAw%3D%3D

In the middle of nowhere , να 'ναι καλά οι χάρτες της google. My first time there.
Κρίμα που σαν οδηγός δε δοκίμασα κάτι , ούτε αγόρασα αφού δεν ήθελα να αγοράσω στα τυφλά . Next year !!
Στην αυλή μπήκα και βγήκα με την όπισθεν αφού δεν επαρκούσε ο χώρος για στρίψιμο με τα μούτρα. Εμπειρίες και αναμνήσεις που μένουν χαραγμένες για πάντα.
Και μετά για φαγητό είχαν κλείσει τραπέζι σε μια ταβέρνα στους Δουκάδες , ένα χωριό με θεόστενους δρόμους ακατάλληλους για λεωφορεία . Κι εκεί στα τυφλά με βάρκα την ελπίδα της google . Τέλος καλό , όλα καλά.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#876172 Τώρα που λες για Γάλλους, το vinatis.com εχει φοβερα γαλλικα κρασιά σε απίστευτες τιμές.

< >
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#876175 μόνο 6,15 € μεταφορικά από Γαλλία?? για 5 φιάλες . wow !!
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
mousatos έγραψε:μόνο 6,15 € μεταφορικά από Γαλλία?? για 5 φιάλες . wow !!

Πάρε πολλά να βγούνε τσάμπα. Έχει κρασαρες! Αν ψάξεις θα βρεις φοβερά κρασιά σε πολύ καλές τιμές.

Πήρα 4 κούτες.

< >
Άβαταρ μέλους
By otso
Nikos! έγραψε:

Πάρε πολλά να βγούνε τσάμπα. Έχει κρασαρες! Αν ψάξεις θα βρεις φοβερά κρασιά σε πολύ καλές τιμές.

Πήρα 4 κούτες.

< >

Eχω μπερδευτει , εσυ οινοπαραγωγος παραγγελνεις γαλλικα κρασια ; και μαλιστα με καλη παραγωγη και ποιοτητα φετος .
Ημουν ετοιμος να σου ριξω παραγγελια αλλά τωρα νοιωθω καπως .
Νομιζω καλο θα ηταν να καλεσεις το φορουμ στο κτημα για ενα τεστ γευσιγνωσιας .
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
otso έγραψε:
Nikos! έγραψε:

Πήρα 4 κούτες.

< >

Eχω μπερδευτει , εσυ οινοπαραγωγος παραγγελνεις γαλλικα κρασια ; και μαλιστα με καλη παραγωγη και ποιοτητα φετος .

Το κρασί μας οτσο δε το πουλάμε. Το χαρίζουμε σε φίλους. Ελα πάρε όσα μπουκάλια θες

Αλλά άλλο το chataeu latour και άλλο το chataeu marathonas

< >
Άβαταρ μέλους
By bill33
Nikos! έγραψε:
otso έγραψε:
Nikos! έγραψε:

Πήρα 4 κούτες.

< >

Το κρασί μας οτσο δε το πουλάμε. Το χαρίζουμε σε φίλους. Ελα πάρε όσα μπουκάλια θες

< >

Απο latour μόνο την κολώνια ξέρει ο οτσο.

Και εγώ :svivhaha: :lol:
Άβαταρ μέλους
By otso
#876212 Απο γαλλικα ξερω μονο τα Beaujolais Nouveau και γενικα μου αρεσαν τα φτηνιαρικα ακομα και χυμα που πινει το ποπολο , ακομα και στην γαλλια εχω παρει χυμα απο σπιτια που πουλαγαν κρασια σε χωριο . Εδω απο εμφιαλωμενο μου αρεσει το ξινομαυρο , αλλά σπανια αν βρεθω πανω μακεδονια και απο γνωστους που εχουν δικα τους αμπελια .
Εδω ειναι μερικοι που το προσπαθουν σε χωρια και παιρνω , σου τα βαζουν σε αυτα τα τετραπακ με την κανουλα . Επισης φτιαχνουν τσιπουρο και το πουλανε 7 ε το λιτρο .
Άβαταρ μέλους
By otso
bill33 έγραψε:
Nikos! έγραψε:
otso έγραψε:
Nikos! έγραψε:

Πήρα 4 κούτες.

< >

< >

Απο latour μόνο την κολώνια ξέρει ο οτσο.

Και εγώ :svivhaha: :lol:

Εγω ουτε την κολωνια ξερω , δεν μεγαλωσα μεσα στα αρωματα σαν εσενα . Προσφατα διαπιστωσα οτι μου τελειωσε (ειχε εξατμισθει) αυτη που ειχα παρει πριν 37 χρονια jil sander.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
otso έγραψε:Απο γαλλικα ξερω μονο τα Beaujolais Nouveau και γενικα μου αρεσαν τα φτηνιαρικα ακομα και χυμα που πινει το ποπολο , ακομα και στην γαλλια εχω παρει χυμα απο σπιτια που πουλαγαν κρασια σε χωριο . Εδω απο εμφιαλωμενο μου αρεσει το ξινομαυρο , αλλά σπανια αν βρεθω πανω μακεδονια και απο γνωστους που εχουν δικα τους αμπελια .
Εδω ειναι μερικοι που το προσπαθουν σε χωρια και παιρνω , σου τα βαζουν σε αυτα τα τετραπακ με την κανουλα . Επισης φτιαχνουν τσιπουρο και το πουλανε 7 ε το λιτρο .

Τι μποζολέ μάνα μου, μποζολέ πίνουν τα μαστόρια εκεί στη Γαλλία, είναι σα τη δική μας Άμστελ…

< >
Άβαταρ μέλους
By 224v
#876223 Το χειροτερο κρασι που οι γαλλοι με το μαρκετινγκ το έκαναν περιζητητο απο αυτους που δεν ξερουν.