Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
Χρήστος Λάππας έγραψε:Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό το προφανές

To πρόβλημά σου είναι ότι το προφανές έχει γίνει ξεκάθαρα αντιληπτότατο, όσο μελάνι και να πέσει σαν σουπιά και όσο η μπάλα πάει στη στρατόσφαιρα. Για τα άλλα εγώ προσωπικά σε εμπιστεύομαι τυφλά, δε βγάζω εγώ άλλωστε 45.000 το χρόνο από νοίκια (κατά δήλωσή μου), άρα κάτι παραπάνω ξέρεις και ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τη γνώση.

Αυτό που περιμένω όμως να μοιραστείς είναι η απλή απάντηση. Αν την ώρα που τελειώνει η ανακαίνιση νοικιάσω το σπίτι στα 500, με βάση ποια λογική το ίδιο σπίτι μέσα σε 3-5 χρόνια έχει πάει 800; εξηλεκτρίστηκαν τα ρολά δια μαγείας; Φύτρωσε πισίνα; έγινε γυάλινο το μπαλκόνι; είναι ο ιδιοκτήτης άπληστο και ανεξέλεγκτο λαμόγιο; κάτι άλλο; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
pro έγραψε:Αν νομίζεις ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για τα υψηλά ενοίκια (και τους απαντάς ότι όλα είναι θέμα ποιότητας) κοιτάνε σπίτια με γυάλινα κάγκελα, ηλεκτρικά ρολά, ενεργειακά τζάκια, ενδοδαπέδια και ντουζιέρα στο μικρό μπάνιο, νομίζω ότι το λιγότερο είσαι εκτός πραγματικότητας. Προφανώς και υπάρχουν τέτοια σπίτια και προφανώς σ αυτές τις κατηγορίες μετράει η ποιότητα, αλλά η κουβέντα στο παρόν θέμα γίνεται για την πλειοψηφία των σπιτιών και την πλειοψηφία του κόσμου. Εκεί λοιπόν, ένα ψευτοανακαινισμένο σπίτι-χρέπι 60 ετών θα παίξει στο 80 - 100% της τιμής ενός νεόδμητου. Αν θες να μιλήσουμε για την περίπτωσή σου ευχαρίστως, αλλά οι περισσότεροι μιλάμε για το φαινόμενο γενικότερα, όχι για το 1% (και βγάλε).

Δεν νομίζω τίποτα τέτοιο και δεν καταλαβαίνω σε ποιο σημείο έγραψα κάτι που παρερμηνεύτηκε με αυτόν τον τρόπο.

Ξαναθυμίζω την σειρά:

1) Δημοσιεύω το άρθρο για τον Τειρεσία ενοικιαστών

2) Πέφτουν κάποιοι να με φάνε καθώς α) "όλοι οι ιδιόκτητες είναι παράσιτα", β) οι κατ επάγγελμα κακοπληρωτές πρέπει κάπου να μείνουν και αυτοί, γ) με ποιο δικαίωμα μιλάω όταν δεν έχω ακόμα δηλώσει στο Πολιτμπιρό του petrolheads που έκανα σκι πέρσι, και δ) οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο του να χάσουν τα λεφτά τους από κάποιον που δεν πληρώνει.

3) Εξηγώ αναλυτικά το τεράστιο ρίσκο και τα 40 κύματα που περάσαμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Παράλληλα εξηγώ και το σκεπτικό πίσω από τις επιλογές στην κατασκευή.

4) Κάποιοι επισημαίνουν πως το ότι εγώ έδωσα περισσότερα χρήματα από τα ελάχιστα δυνατά στην κατασκευή ΔΕΝ σημαίνει ότι θα πάρω μεγαλύτερη απόδοση, ενώ κάποιοι άλλοι το ερμηνεύουν ως θέση μου ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ζητάνε λογικά ποσά.

:s_drinks
Άβαταρ μέλους
By pro
#872287 H κουβέντα μπορεί να ξεκίνησε από τον Τειρεσία, αλλά μοιραία πήγε στη γενικότερη κατάσταση. Τράι το κιπ απ που λένε και στο χωριό μου. Και προσπάθησε να καταλάβεις ότι πιθανότατα δεν είσαι ο μέσος όρος, ο μέσος ιδιοκτήτης ενοικιάζει 1-2 ακίνητα τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν έρθει στην κατοχή του από κληρονομιά. Οπότε επιχειρηματικά ρίσκα, επενδύσεις και λοιπά μαντζούνια είναι ολίγον εκτός τόπου και χρόνου και θυμίζουν μπρόκερ του 99 με γραβάτα ντάφυ ντακ.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#872290 Διόρθωση.

Η κουβέντα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Από την εγγενή αδυναμία του Ελ Προφεσορε ( και των ομοίων του) να κατανοήσει γιατί πρέπει να συνεισφέρει στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο από τα σκληρά αποκτημενα λεφτά ΤΟΥ .

Όλα τα υπόλοιπα απορρέουν από αυτή την βασική αρχή.
Άβαταρ μέλους
By cabala10
Χρήστος Λάππας έγραψε:
pro έγραψε:Αν νομίζεις ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για τα υψηλά ενοίκια (και τους απαντάς ότι όλα είναι θέμα ποιότητας) κοιτάνε σπίτια με γυάλινα κάγκελα, ηλεκτρικά ρολά, ενεργειακά τζάκια, ενδοδαπέδια και ντουζιέρα στο μικρό μπάνιο, νομίζω ότι το λιγότερο είσαι εκτός πραγματικότητας. Προφανώς και υπάρχουν τέτοια σπίτια και προφανώς σ αυτές τις κατηγορίες μετράει η ποιότητα, αλλά η κουβέντα στο παρόν θέμα γίνεται για την πλειοψηφία των σπιτιών και την πλειοψηφία του κόσμου. Εκεί λοιπόν, ένα ψευτοανακαινισμένο σπίτι-χρέπι 60 ετών θα παίξει στο 80 - 100% της τιμής ενός νεόδμητου. Αν θες να μιλήσουμε για την περίπτωσή σου ευχαρίστως, αλλά οι περισσότεροι μιλάμε για το φαινόμενο γενικότερα, όχι για το 1% (και βγάλε).

Δεν νομίζω τίποτα τέτοιο και δεν καταλαβαίνω σε ποιο σημείο έγραψα κάτι που παρερμηνεύτηκε με αυτόν τον τρόπο.

Ξαναθυμίζω την σειρά:

1) Δημοσιεύω το άρθρο για τον Τειρεσία ενοικιαστών

2) Πέφτουν κάποιοι να με φάνε καθώς α) "όλοι οι ιδιόκτητες είναι παράσιτα", β) οι κατ επάγγελμα κακοπληρωτές πρέπει κάπου να μείνουν και αυτοί, γ) με ποιο δικαίωμα μιλάω όταν δεν έχω ακόμα δηλώσει στο Πολιτμπιρό του petrolheads που έκανα σκι πέρσι, και δ) οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο του να χάσουν τα λεφτά τους από κάποιον που δεν πληρώνει.

3) Εξηγώ αναλυτικά το τεράστιο ρίσκο και τα 40 κύματα που περάσαμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Παράλληλα εξηγώ και το σκεπτικό πίσω από τις επιλογές στην κατασκευή.

4) Κάποιοι επισημαίνουν πως το ότι εγώ έδωσα περισσότερα χρήματα από τα ελάχιστα δυνατά στην κατασκευή ΔΕΝ σημαίνει ότι θα πάρω μεγαλύτερη απόδοση, ενώ κάποιοι άλλοι το ερμηνεύουν ως θέση μου ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ζητάνε λογικά ποσά.

:s_drinks

κανεις δεν επεσε να σε φαει ειπαμε πως ενα τετοιο συστημα που ειναι εντελως ανεξαρτητο και δη απο μια ανθελληνικη κυβερνηση που αφηνει οτι καρτελ υπαρχει να αλωνιζει απλα θα κανει τα παντα μπουρδελο
το ξερεις το ξερω ολοι το ξερουμε
ασε που εφοσον μιλαει ΜΟΝΟ για ενοικιαστες και οχι για ιδιοκτητες apriori ειναι κατι που δεν θα μπορεσει να λειτουργησει δια νομου ετσι...
Άβαταρ μέλους
By markvag
Χρήστος Λάππας έγραψε:Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό το προφανές, αλλά θα ξαναπροσπαθήσω (για τελευταία φορά όμως) :

Να προτείνω μία εισαγωγή στον καθορισμό της τιμής στην ελεύθερη αγορά. Και μία εισαγωγή στην έννοια της ελεύθερης αγοράς.

Μόλις βρεις που αναφέρεται το κόστος κατασκευής στον καθορισμό τιμής, δείξ'το μου σε παρακαλώ.

ΥΓ: ΟΛΑ αυτά που αναφέρεις είναι παράγοντες διαφοροποίησης του προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι ανταγωνίζεται άλλα παρόμοια με αυτό. Δηλαδή, προφανώς και είναι ηλίθιο να συγκρίνουμε την τιμή ενός Hyundai i10 με μίας Rolls Royce, παρόλο που και τα 2 είναι αυτοκίνητα, καθώς είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ προϊόντα. ΠΟΥΘΕΝΑ όμως δεν υποννοείται ότι η τιμή πώλησης ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από το κόστος κατασκευής του. Απλά, επειδή μία Rolls Royce μπορεί να πουληθεί σε πολύ υψηλότερη τιμή απ' ότι ένα i10, υπάρχει το περιθώριο να κοστίζει περισσότερο και στην κατασκευή της, και παρόλ' αυτά ο κατασκευαστής να βγάλει κέρδος. Αντίστοιχα, ένα σπίτι που έχει 2 μπάνια και 3 υπνοδωμάτια, δεν θα συγκριθεί με ένα σπίτι που έχει 1 μπάνιο και 1 υπνοδωμάτιο... Το ότι το σπίτι που έχει πιο πολυτελή κατασκευή, με πισίνες, ή οτιδήποτε άλλο, (και είναι σε ακριβή περιοχή) μπορεί να πουληθεί ή να ενοικιαστεί σε πιο υψηλή τιμή, σου επιτρέπει να το κατασκευάσεις με πιο ακριβά υλικά, χωρίς να μπεις μέσα. :rtfm: :rtfm: :rtfm: Ωστόσο, η τιμή του είναι ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ με την τιμή ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ σπιτιών ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ περιοχή. Εάν ΟΛΑ τα αντίστοιχα σπίτια στην περιοχή πχ νοικιάζονται για € 1.000 / μήνα και εσύ ζητήσεις € 1.500, προφανώς και ΔΕΝ θα νοικιαστεί. Το αν εσύ θα βγάλεις κέρδος ή όχι από το υψηλό κόστος κατασκευής, είναι δικό σου πρόβλημα και δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την τιμή που καθορίζεται από την αγορά. :rtfm: :rtfm:

Και να σημειώσω ότι αν χρειάζεσαι € 1.500 για να βγάλεις κέρδος, τη στιγμή που η τιμή της αγοράς είναι € 1.000 και αποφασίσεις να μην το νοικιάσεις, τότε θα χάνεις € 1.000 / μήνα αντί για € 500 / μήνα που θα έχανες αν το νοίκιαζες στην τιμή της αγοράς. :s_wink

Έτσι για παράδειγμα την πάτησε η Morris με το MINI, το οποίο, στην τιμή που μπορούσε να το πουλήσει στην αγορά, ήταν ζημιογόνο. Και παρόλο που ήταν ένα εξαιρετικά πετυχημένο προϊόν, η εταιρεία έχανε λεφτά για κάθε μονάδα που πουλούσε, με αποτέλεσμα εν τέλει να απορροφηθεί από άλλη. Και το Mini να βγάλει κέρδος πολύ αργότερα, όταν είχε αποσβεστεί η αρχική του επένδυση.

ΥΓ2: Επίσης προφανώς, εάν ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ σπίτι ήταν πχ στο Ζεφύρι, η τιμή ενοικίασής του δεν θα ήταν αυτή που είναι τώρα, αλλά χαμηλότερη. Ένα ακόμα πράγμα που αποδεικνύει ότι η τιμή πώλησης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ! :rtfm:

Zorz έγραψε:Ο 2 τελευταίοι συνεισφέρουν στην οικονομία (εν γένει, γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις) γιατί παράγουν πλούτο (είτε προσθέτοντας στη παροχή του στοκ κατοικιών, είτε βελτιώνοντας τις υπάρχουσες), ο 1ος έχει συμπεριφορά rent-seeking, ήτοι ζητάει λεφτά όχι γιατί έκανε κάτι αλλά γιατί κατέχει ένα asset.Αυτά δεν τα έβγαλε από τη κούτρα του κανένας Marxvag ή Μπακούνιν, αυτά τα ξεκαθάρισαν εδώ και 200+ χρόνια οι Adam Smith, Ricardo (David, όχι Daniel) κλπ.Κουμούνια δεν τους λες πάντως...

Δεν ξέρω για τον Ricardo, αλλά ο Smith ήταν γνωστός αναρχοκομμουνιστής! :x

Εδώ συζητάμε για τις πιο βασικές αρχές της οικονομίας και του καπιταλισμού, που αρνείται να δεχτεί ένας (κατά δήλωσή του) οπαδός του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς, θα μπλέξουμε με το πρόβλημα του rent seeking;; :lol: :lol: Άσ'το να πέσει χάμου...

GTS έγραψε:πληθωρισμος. δηλ το πιτογυρο απο 2.20 το 2021 τωρα 3.5 γιατι ανεβαινει 59%?

Οι μισθοί ανέβηκαν 59% και το έχασα κάπου;; :hmmm: :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By NirApp
#872307 Ο Χρήστος Λάππας ειναι εργολαβος; Δεν εχω καταλαβει.
Καποια που γραφει δεν ειναι σωστα νομιζω. Για παραδειγμα η ενδοδαπεδια, δεν ζεσταινει πιο γρηγορα ενα δωματιο, τα σωματα ειναι πιο γρηγορα. Το πλεονεκτημα της ειναι πως δεν πιανει χωρο και πως δουλευει εξαιρετικα καλα με αντλιες θερμοτητας.
Για να παρεις χρηματοδοτηση παντως η τραπεζα θα σου ζητησει εξασφαλισεις. Καποιος χωρις λεφτα ή ακινητα, οτι και να κανει, δεν θα καταφερει ποτε να φτιαξει οικοδομη. Αν εχεις ομως ακινητα ή οικοπεδα με αξια, παιρνεις δανειο και φτιαχνεις οικοδομη. Αλλιως πως;

Κατι δεν καταλαβαινω μαλλον απο την κουβεντα σας.
Άβαταρ μέλους
By GTS
NirApp έγραψε:Ο Χρήστος Λάππας ειναι εργολαβος; Δεν εχω καταλαβει.
Καποια που γραφει δεν ειναι σωστα νομιζω. Για παραδειγμα η ενδοδαπεδια, δεν ζεσταινει πιο γρηγορα ενα δωματιο, τα σωματα ειναι πιο γρηγορα. Το πλεονεκτημα της ειναι πως δεν πιανει χωρο και πως δουλευει εξαιρετικα καλα με αντλιες θερμοτητας.
Για να παρεις χρηματοδοτηση παντως η τραπεζα θα σου ζητησει εξασφαλισεις. Καποιος χωρις λεφτα ή ακινητα, οτι και να κανει, δεν θα καταφερει ποτε να φτιαξει οικοδομη. Αν εχεις ομως ακινητα ή οικοπεδα με αξια, παιρνεις δανειο και φτιαχνεις οικοδομη. Αλλιως πως;

Κατι δεν καταλαβαινω μαλλον απο την κουβεντα σας.

Για μερικες απο τις ερωτησεις σου καλυτερα να σου απαντησει ο Χρηστος. Σε ενα κανεις λαθος ομως. Η τραπεζα θα σου δωσει δανειο με βαση την εργασια σου και τον μισθο σου για αγορα πρωτης κατοικια ή να κτισεις 1η κατοικια δεν νομιζω οτι θα εχει διαφορα αν ομως εχεις οικοπεδο απο γονικη παροχη γιατι υποθετουμε οτι δεν εχεις μετρητα να αγορασεις. Τωρα αν το δανειο αυτο μπορεις να το κανεις πολυκατοικια δεν ξερω μπορει και να μπορεις. Θεωρητικα ομως φτιαχνεις πολυκατοικια χωρις δικα σου χρηματα αν προπωλησεις τα διαμερισματα, προυποθεση να εχεις οικοπεδο σε καλο σημειο απο οικογενεια.

Αν ειναι σε καλο σημειο ευκολα μπορεις να τα προπωλησεις σε χαμηλες τιμες βεβαια αν εισαι νεος σε κατασκευες μπορει και οχι αλλα στο σημερινο περιβαλλον πολυ ευκολα βγαζεις τραπεζικο δανειο και νομιζω οτι προπωλεις και διαμερισματα.
Άβαταρ μέλους
By GTS
markvag έγραψε:
GTS έγραψε:πληθωρισμος. δηλ το πιτογυρο απο 2.20 το 2021 τωρα 3.5 γιατι ανεβαινει 59%?

Οι μισθοί ανέβηκαν 59% και το έχασα κάπου;; :hmmm: :hmmm:

Οχι ειναι ξεκαθαρα αυξηση του περιθωριου κερδους του σουβλατζη. Το οποιο για μενα ειναι ποιο σημαντικο απο τα ενοικια (δηλ γενικα ο πληθωρισμος στα τροφιμα) γιατι τροφιμα πληρωνεις καθημερινα ενοικια 1 φορα τον μηνα. Απλα ο κοσμος ειναι στην κοσμαρα του πληρωνει οτι του ζητανε για τροφιμα ενω νοικια θεωρει οτι πρεπει να του τα χαριζουν.

Και το αλλο ασχετο που ειπωθηκε εδω μεσα. Δηλ αν εκανες ανακαινιση το 2018 πχ με τις παλιες τιμες και τοτε το νοικι ηταν 500 γιατι τωρα το βαζεις 700 δεν εχει λογικη γιατι το διαμερισμα θα εχει φθορες και θα χρειαστει πχ επισκευες βαψιματα συνεχως και οι επομενες ανακαινισεις θα ηταν πολυ ακριβες και το νοικι που βασιζεται στο κοστος ανακαινισης το 2018 δεν θα καλυψει ουτε μερος των επισκευων με τις καινουριες τιμες.

Δηλ αγνοει αυτος που το εγραψε βασικα πραγματ πχ την τιμη της βενζινης. Ας πουμε ο βενζινας αγοραζει βενζινη και την μερα που ηρθε το βυτιο ειχε 1.7, την επομενη εβδομαδα η βενζινη εχει 1.8 γιατι το διυλιστηριο ανεβασε τιμες. Δηλ ο πρωτος βενζινας θα πουλαει ακομα βενζινη στο 1.7 οσο ηταν οταν αγορασε, ενω ενας δευτερος που πηρε απο το βυτιο οταν ηταν 1.8 θα πουλαει στο 1.8 και ενας 3ος που γεμισε τις δεξαμενες οταν ηταν 1.9 θα πουλαει 1.9 μεχρι να εξαντληθει η βενζινη που εχει στις δεξαμενες? Αυτο δεν γινεται γιατι θα εχεις μπαχαλο τιμων. Γιαυτο κοιτανε την διεθνη τιμη και αυξομειωνουν την τιμη αναλογα ενω το διυληστηριο αγοραζει βενζινες σε διακριτα διαστηματα με τις τιμες που συμφωνει με τους παραγωγους (παιζουν και εκπτωσεις).
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#872321 Το σουβλάκι ανέβηκε γιατί παράλληλα ανέβηκε και το κόστος παραγωγής του (ενοίκιο, ΔΕΗ, κρέατα, λαχανικά κλπ).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ανέβηκαν οι μισθοί :lol:
Άβαταρ μέλους
By GTS
Dimitris_P έγραψε:Το σουβλάκι ανέβηκε γιατί παράλληλα ανέβηκε και το κόστος παραγωγής του (ενοίκιο, ΔΕΗ, κρέατα, λαχανικά κλπ).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ανέβηκαν οι μισθοί :lol:

για ΔΕΗ ειπαν αλλα το ρευμα εχει πεσει εδω και καιρο. 59% αυξηση απο κρεατα και τα αλλα που αναφερεις δεν δικαιολογειται. 30% ισως, εστω και 40%, αυτο σιγουρο. απλα αφου ο κοσμος αγοραζει μπορεσαν και ανεβασαν τιμες.

γιατι ο κοσμος ειναι ετσι, δεν μπορει να κανει τσαμπουκα στον σουβλατζη η στον ταξιτζη για τις τιμες γιατι θα τους σαπισουν στο ξυλο. ενω στον ιδιοκτητη θεωρει οτι μπορει να τον εκβιαζει γιατι αφου ειναι μεσα στο διαμερισμα μπορει να του τα σπασει ολα περα απο το να μην πληρωνει κοινοχρηστα και νοικι και αν ο ιδιοκτητης τον βγαλει εξω χωρις δικαστικη εντολη μπορει και να τον στειλει στην φυλακη.
Άβαταρ μέλους
By NirApp
#872326 Στον σουβλατζη μπορεις να κανεις το μεγαλυτερο τσαμπουκα, απλως δεν αγοραζεις απο αυτον. Στην γειτονια μου κλεινουν σουβλατζιδικα, εστιατορια, σωρηδον.
Άβαταρ μέλους
By GTS
NirApp έγραψε:Στον σουβλατζη μπορεις να κανεις το μεγαλυτερο τσαμπουκα, απλως δεν αγοραζεις απο αυτον. Στην γειτονια μου κλεινουν σουβλατζιδικα, εστιατορια, σωρηδον.

τετοια μαγαζια ανοιγουν και κλεινουν συνεχως και παλια οταν οι τιμες ηταν χαμηλες. ομως δεν μπορεις να τους κανεις τσαμπουκα οτι ανεβασαν τιμες. εγω λεω για κατι διαφορετικο.

οι τιμες που αναφερω παραπανω ειναι απο κεντρικο σουβλατζιδικο που γινεται χαμος, απο την στιγμη που η αυξηση δεν επιρεασε καθολου τις πωλησεις του την κρατανε και βλεπω να την ανεβασουν την τιμη.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#872337 Χέστηκαν αν θα τους κάνεις τσαμπουκά. Θα έρθει άλλος που θα πληρώσει και θα φάει. Σε κάποιες τουριστικές περιοχές το έχω δει και 4€