Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
GTS έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:Είχαμε φωτιά σε δασικό κομμάτι στη Σταμάτα πριν κάμποσο καιρό, επεσαν μαζικά δυνάμεις και σε 2-3 ώρες την τελείωσαν, και δεν ηταν καθόλου μικρή. Στην Εύβοια μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε 1-2 δυνητικά επικίνδυνες δασικές, πάλι είχαμε κινητοποίηση μεγάλη και έσβησαν. Είναι προφανές ότι όταν μια φωτιά ξεκινάει στον Βαρνάβα και καταλήγει στα Βριλήσσια, κάτι πάει ΠΟΛΥ λάθος, και προφανώς χρήζει κάθε κριτικής και ανάλυσης. Πολύ περισσότερο επίσης όταν έχουμε 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα στον Έβρο.

Απλά ο αφορισμός του τύπου "αδιαφορουν και αφήνουν τις φωτιές να καίνε", ε όπως και να το κάνουμε είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σε γενικές γραμμές η φετινή αντιπυρική περίοδος πήγε μάλλον καλά. Πχ χωρίς να έχω στοιχεία να συγκρίνω, η αίσθηση μου είναι ότι φέτος οι εναέριες περιπολίες ήταν σαφώς περισσότερες από άλλα χρόνια.

η δικη μου εντυπωση αφησαν να καουν τα παντα και προσπαθησαν να σωσουν οικισμους και μονο ενω θα μπορουσαν να σταματησουν την φωτια νωριτερα. τι θα γινει με τις βροχες αγνωστο γιατι εχω την εντυπωση οτι θα εχουν θεμα οι οικισμοι οταν εχει καει μια τεραστια περιοχη διπλα τους.

Απλά αυτό δεν επιβεβαιωνεται απο τα νουμερα. Δεν είχαμε φέτος μια τραγική χρονια σε επίπεδο καμένων εκτάσεων όπως το 2021 η το 2023. Αυτό που έγινε στο Βαρναβα προφανώς αποτελεί μεγάλη σκιά στην φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά τηρουμένων των αναλογιών η γενική εικόνα ΦΕΤΟΣ δεν είναι καθόλου κακή.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#871049 Στο Παγγαίο η φωτιά καίει κυρίως χόρτα, μιας και καίει στην κορυφή του βουνού, σε αλπική ζώνη. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση για την κατάσβεση της. Μακάρι να την προλάβουν και να μην κατέβει πιο χαμηλά και αρχίσει να καίει το δάσος.

Έχω την αίσθηση πάντως, πως δεδομένων των φετινών καιρικών συνθηκών (ελάχιστες βροχές, παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών), οι πυρκαγιές ήταν σχετικά λίγες. Ίσως να μην ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένοι οι άνεμοι, οπότε να γλιτώσαμε τα χειρότερα. Άμα λείπει ο Στρατηγός Άνεμος... :lol:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#871052 Ναι, παρά πολύ δύσκολη πρόσβαση. Κάθε χρόνο κάνουν ορεινό μαραθώνιο γύρω από το Αβγό... :slap:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#871059 Και στον Όλυμπο γίνεται ορεινός Μαραθώνιος, αλλά η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων είναι εντελώς αδύνατη στα σημεία που γίνεται ο αγώνας.

Axel12p δεν ξέρω για άλλα μέρη της χώρας, αλλά εδώ που μένω ο πολύ δυνατός αέρας ήταν ο κανόνας, όχι η εξαίρεση αυτό το καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Corto Maltese έγραψε:Ναι, παρά πολύ δύσκολη πρόσβαση. Κάθε χρόνο κάνουν ορεινό μαραθώνιο γύρω από το Αβγό... :slap:

Τότε πες τους μαραθωνοδρόμους να ανέβουν στην κορυφή να την κατουρήσουν να σβήσει! :s_hang
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
axel12p έγραψε:Στο Παγγαίο η φωτιά καίει κυρίως χόρτα, μιας και καίει στην κορυφή του βουνού, σε αλπική ζώνη. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση για την κατάσβεση της. Μακάρι να την προλάβουν και να μην κατέβει πιο χαμηλά και αρχίσει να καίει το δάσος.

Έχω την αίσθηση πάντως, πως δεδομένων των φετινών καιρικών συνθηκών (ελάχιστες βροχές, παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών), οι πυρκαγιές ήταν σχετικά λίγες. Ίσως να μην ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένοι οι άνεμοι, οπότε να γλιτώσαμε τα χειρότερα. Άμα λείπει ο Στρατηγός Άνεμος... :lol:

Κι ομως, οι ενάρξεις φέτος ήταν οι περισσότερες της ιστορίας. Μάλλον στην πρόληψη δεν τα καταφέραμε πολύ καλα :lol:

Στην καταστολή καλά πήγε, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, κατά την άποψή μου για να θεωρήσουμε ότι αυτό ήταν γεγονός συστηματικό και όχι τυχαίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Corto Maltese έγραψε:Ναι, παρά πολύ δύσκολη πρόσβαση. Κάθε χρόνο κάνουν ορεινό μαραθώνιο γύρω από το Αβγό... :slap:

Επίσης, να σημειώσουμε για το κοινό μας ότι υπάρχουν κάτι καταπληκτικές εφευρέσεις που λέγονται "εναέρια μέσα πυρόσβεσης" για κάτι τέτοιες δουλειές.

Αλλά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, περιμένουμε τα πρωτοβρόχια. Εναλλακτικά, η θάλασσα δεν είναι πολύ μακρυά. Και αν φυσήξει από την άλλη, θα την σβήσουν οι Βούλγαροι, σιγά 40χλμ είναι στην ευθεία. :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
axel12p έγραψε:

Τότε πες τους μαραθωνοδρόμους να ανέβουν στην κορυφή να την κατουρήσουν να σβήσει! :s_hang

Άκου να σου πω ρε εξυπνάκια: Το ότι κάποιοι πάνε εκεί πέρα χομπίστες και τρέχοντας σημαίνει εξ ορισμού ότι η περιοχή ΔΕΝ είναι δύσβατη. Τώρα αν τα κοπρόσκυλα που ουδετέρως και αντικειμενικώς ψηφίζεις και στηρίζεις θεωρούν περιοχές με κανονική πρόσβαση και μονοπάτια, δύσβατες για να χαίρονται όλα τα γίδια του 41% πάσο. Αλλά τουλάχιστον ας καταλάβετε ότι είστε κατά τεκμήριο σε μία διανοητική θέση που δεν είστε για φτηνό χιουμοράκι
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#871126 Την περιοχή του Παγγαίου δεν την γνωρίζω. Το παρακάτω επιχείρημα όμως από μόνο του απλά δεν στέκει:

Corto Maltese έγραψε:Άκου να σου πω ρε εξυπνάκια: Το ότι κάποιοι πάνε εκεί πέρα χομπίστες και τρέχοντας σημαίνει εξ ορισμού ότι η περιοχή ΔΕΝ είναι δύσβατη.

Στον Όλυμπο λόγου χάρη τρέχουν χομπίστες στον ορεινό Μαραθώνιο. Φίλοι τον κάνουν κάθε χρόνο. Η διαδρομή είναι αυτή:

.

Εγώ -αν θυμάμαι καλά- έκανα την διαδρομή σε σχεδόν 7 ώρες, περπατώντας και με την γλώσσα έξω (αυτό το θυμάμαι πάρα πολύ καλά), οι καλά προπονημένοι την κάνουν τρέχοντας σε κάτω από 5 ώρες. Τα καταφύγια μεταφέρουν τις προμήθειες τους με μουλάρια. Αυτοκίνητα και οποιουδήποτε είδους οχήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Αν πεις στους ντόπιους ότι θα ανέβει εκεί πυροσβεστικό, θα γελάσει και η Πετρόστρουγκα.

Το ότι κάπου γίνεται μαραθώνιος, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι η περιοχή ΔΕΝ είναι δύσβατη.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#871135 Αυτό με το οποίο γελάει η Πετρόστρουγκα είναι κάτι φλώροι που έχουν άποψη για τα βουνά επειδή πάνε για σκι στην Αράχοβα και το Σεν Μόριτς
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#871152 Με το Ad Hominem δεν ασχολούμαι καν, ήταν προφανής η ανάγκη να καταφύγεις σε αυτό. :s_empathy

Βρίσκω πιο ενδιαφέρον το αν θα επιμείνεις να στηρίζεις μια πρόταση που είναι εμφανώς λάθος.

Θα ξαναρωτήσω λοιπόν. Αγαπητέ Corto Maltese, εξακολουθείς να θεωρείς ότι αυτό που έγραψες πριν ήταν σωστό, ή μπορεί να έκανες λάθος (συμβαίνει και στους καλύτερους) ;

Corto Maltese έγραψε:Άκου να σου πω ρε εξυπνάκια: Το ότι κάποιοι πάνε εκεί πέρα χομπίστες και τρέχοντας σημαίνει εξ ορισμού ότι η περιοχή ΔΕΝ είναι δύσβατη.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Hellenic tifosi έγραψε:
GTS έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:Είχαμε φωτιά σε δασικό κομμάτι στη Σταμάτα πριν κάμποσο καιρό, επεσαν μαζικά δυνάμεις και σε 2-3 ώρες την τελείωσαν, και δεν ηταν καθόλου μικρή. Στην Εύβοια μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε 1-2 δυνητικά επικίνδυνες δασικές, πάλι είχαμε κινητοποίηση μεγάλη και έσβησαν. Είναι προφανές ότι όταν μια φωτιά ξεκινάει στον Βαρνάβα και καταλήγει στα Βριλήσσια, κάτι πάει ΠΟΛΥ λάθος, και προφανώς χρήζει κάθε κριτικής και ανάλυσης. Πολύ περισσότερο επίσης όταν έχουμε 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα στον Έβρο.

Απλά ο αφορισμός του τύπου "αδιαφορουν και αφήνουν τις φωτιές να καίνε", ε όπως και να το κάνουμε είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σε γενικές γραμμές η φετινή αντιπυρική περίοδος πήγε μάλλον καλά. Πχ χωρίς να έχω στοιχεία να συγκρίνω, η αίσθηση μου είναι ότι φέτος οι εναέριες περιπολίες ήταν σαφώς περισσότερες από άλλα χρόνια.

η δικη μου εντυπωση αφησαν να καουν τα παντα και προσπαθησαν να σωσουν οικισμους και μονο ενω θα μπορουσαν να σταματησουν την φωτια νωριτερα. τι θα γινει με τις βροχες αγνωστο γιατι εχω την εντυπωση οτι θα εχουν θεμα οι οικισμοι οταν εχει καει μια τεραστια περιοχη διπλα τους.

Απλά αυτό δεν επιβεβαιωνεται απο τα νουμερα. Δεν είχαμε φέτος μια τραγική χρονια σε επίπεδο καμένων εκτάσεων όπως το 2021 η το 2023. Αυτό που έγινε στο Βαρναβα προφανώς αποτελεί μεγάλη σκιά στην φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά τηρουμένων των αναλογιών η γενική εικόνα ΦΕΤΟΣ δεν είναι καθόλου κακή.

Tωρα το σκεφτηκες αυτο που εγραψες? Οι εκτασεις που καηκαν τα τελευταια χρονια δεν μπορουν να ξανακαουν τις αμεσως επομενες χρονιες γιατι δεν εχει κατι να καει. Στην Αττικη καηκε μια τεραστια εκταση που ηταν παραδεισος. Για να ξαναπρασινισει θα περασουν 8 χρονια.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
Χρήστος Λάππας έγραψε:Με το Ad Hominem δεν ασχολούμαι καν, ήταν προφανής η ανάγκη να καταφύγεις σε αυτό. :s_empathy

Βρίσκω πιο ενδιαφέρον το αν θα επιμείνεις να στηρίζεις μια πρόταση που είναι εμφανώς λάθος.

Θα ξαναρωτήσω λοιπόν. Αγαπητέ Corto Maltese, εξακολουθείς να θεωρείς ότι αυτό που έγραψες πριν ήταν σωστό, ή μπορεί να έκανες λάθος (συμβαίνει και στους καλύτερους) ;

Σοβαρά τώρα; Πρέπει να εξηγήσουμε ότι μία περιοχή που δεν πάνε αυτοκίνητα είναι κάτι άλλο με το δύσβατη περιοχή; Αν το τόσο άξιο κράτος δεν μπορεί να επιχειρήσει κάπου όπου δεν πάει δρόμος με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, πείτε το να γελάσουμε παρέα με την Πετρόστρουγκα.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν ισχύει για το Παγγαίο που πάει δρόμος μέχρι πάνω και υπάρχει αρκετή οδική κάλυψη.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#871164 Το "δύσβατη" περιοχή πως ακριβώς το ορίζεις; Τα Ζωνάρια στον Όλυμπο ας πούμε (από τα οποία περνάει ο Μαραθώνιος) είναι αρκετά δύσβατα για σένα ή πρέπει να είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Βία Φερράτα και πάνω πριν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στον ορισμό;
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
GTS έγραψε:Tωρα το σκεφτηκες αυτο που εγραψες? Οι εκτασεις που καηκαν τα τελευταια χρονια δεν μπορουν να ξανακαουν τις αμεσως επομενες χρονιες γιατι δεν εχει κατι να καει. Στην Αττικη καηκε μια τεραστια εκταση που ηταν παραδεισος. Για να ξαναπρασινισει θα περασουν 8 χρονια.

Μα δεν μίλησε κανείς για τις ΗΔΗ καμένες εκτάσεις! Λεω, ότι ο συνολικός ως τώρα απολογισμός μου φαίνεται μάλλον καλός, τηρουμένων των αναλογιών.

Μένει στα επόμενα χρόνια να φανεί το αν πρόκειται για στατιστική ανωμαλία ή αν θα μπορέσουμε να τα καταφέρνουμε καλύτερα. Σε ο,τι αφορά την Αττική, το πρόβλημα μου φαίνεται δεν είναι ότι έχουμε φωτιές (που πάντα είχαμε), αλλά το ότι δυστυχώς είναι πολύ συχνές και δεν προλαβαίνει σε κάποιες περιπτωσεις να αναγεννηθεί το δάσος. Νομίζω στα κομμάτια που φέτος είχαν αλληλοεπικάλυψη με τη μεγάλη φωτιά του 2009 (15 χρόνια πριν δηλαδη), ειναι λίγο στο όριο.