Οι μηχανικοί είχαμε επιστροφή επειδή είχαμε πληρώσει στο παρελθόν περισσότερα λεφτά στο ΤΣΜΕΔΕ από ότι έπρεπε.
Φέτος τα φορολογήσαν αυτά τα λεφτά.
< >
Ξέρουμε τι γίνεται σε περίπτωση θανάτου επικαρπωτη εξ αδιαιρέτου;
Εξηγώ
Πέθανε ο πεθερός μου που είχε 20% επικαρπία με 80% στην πεθερά. Η σύζυγος έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.
Αν δεν κάνω λάθος το 20% περνάει αυτόματα στη μαμά της και αρα δηλώνουν την αλλαγή εντός 30 ημερών στο Ε9 τους και ήτοι 100% επικαρπία πλέον η πεθερά και 100% ψιλή κυριότητα η σύζυγος με έναν επικαρπωτη πια, σωστά;
Γιατί κάπου πήρε το μάτι μου ότι πρέπει πρώτα να κάνει αποδοχή η πεθερά το 20% που είχε ο θανόντας και μέχρι τότε δηλώνει η κόρη το 20% ως πλήρη κυριότητα..
νομίζω πάντως το λέει και στο συμβόλαιο (ότι η επικαρπία περνάει όλη στον επιζώντα)
το ίδιο ισχύει για όσους έχουν σπίτι και όσους πληρώνουν νοίκι?
συχνά το νοίκι είναι ο μισός μισθός και δεν μετράει στο 30%. άρα πρέπει να πληρωνεις παντού με κάρτα και να ξοδεύεις για να το φτάσεις? :S
kovathe έγραψε:Καλησπέρα στο φόρουμ.Η επικαρπία ενώνεται (αυτόματα) με την ψιλή κυριότητα, άρα η σύζυγος έχει πλέον 20% πλήρη κυριότητα και 80% ψιλή.
Ξέρουμε τι γίνεται σε περίπτωση θανάτου επικαρπωτη εξ αδιαιρέτου;
Εξηγώ
Πέθανε ο πεθερός μου που είχε 20% επικαρπία με 80% στην πεθερά. Η σύζυγος έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.
Αν δεν κάνω λάθος το 20% περνάει αυτόματα στη μαμά της και αρα δηλώνουν την αλλαγή εντός 30 ημερών στο Ε9 τους και ήτοι 100% επικαρπία πλέον η πεθερά και 100% ψιλή κυριότητα η σύζυγος με έναν επικαρπωτη πια, σωστά;
Γιατί κάπου πήρε το μάτι μου ότι πρέπει πρώτα να κάνει αποδοχή η πεθερά το 20% που είχε ο θανόντας και μέχρι τότε δηλώνει η κόρη το 20% ως πλήρη κυριότητα..
νομίζω πάντως το λέει και στο συμβόλαιο (ότι η επικαρπία περνάει όλη στον επιζώντα)
Η πεθερά διατηρεί το 80% της επικαρπίας.
Αλλά διάβασα το συμβόλαιο και λέει ρητά ότι κρατούν την επικαρπία εφ όρου ζωής και οι δύο, και αν πεθάνει ο ένας περνάει στον άλλο αντίστοιχα ως δωρεά.
Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να δηλωθεί ως 100% ψιλή κυριότητα με 100% στον επιζώντα γονέα.
Αν κάποιος ξέρει σίγουρα ας μας διαφωτίσει.
Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώστε την πεθερά ότι οφείλει φόρο κληρονομιάς, γιατί, ναι, φορολογείται κανονικά…
.
Asimov έγραψε:Ναι, υπάρχει η διαδοχική επικαρπία.Διαδοχική επικαρπία...λαλακία μου ακούγεται αυτό, ποιο το νόημα; Να προστατεύσει την πεθερά από το να έχει λέγειν/δικαιώματα το 20%; Φάε φόρο κληρονομιάς τώρα. Αν και θα πρέπει να είναι ελάχιστος αλλά η διαδικασία και μόνο....
Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώστε την πεθερά ότι οφείλει φόρο κληρονομιάς, γιατί, ναι, φορολογείται κανονικά…
Σε άλλο θέμα, έχουμε με διαφωνία με τη γυναίκα μου που μάλλον θα λυθεί αυτόματα αλλά θα πάρει καιρό.
Με συμβόλαιο τέλους του 2022 της έκανε γονική παροχή ο πατέρας της. Όμως το υποθηκοφυλακειο έκανε 1,5 χρόνο να ολοκληρώσει τη μεταγραφή που πιστοποιήθηκε μέσα στο 2024.
Πότε έπρεπε να δηλωθεί στα Ε9 (εισαγωγή στης κόρης και διαγραφή από του γονιού) στο Ε9; Το 2023 λίγο μετά τα συμβόλαια (αφού έχεις συμβόλαιο είναι δικό σου) ή το 2024 μετά τη μεταγραφή (αφού μόνον τότε είναι τελείως δικό σου ώστε να μπορείς να το πουλήσεις);
στην τελευταία δήλωση. Μπήκα στοιχεία οφειλών και το επιβεβαίωσα και πληρώθηκε επί τόπου, ευτυχώς δεν είχε πάρει πρόστιμο
Πώς την πατήσαμε έτσι
My Flickr