Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#866796 Δεν θυμάμαι που τα γράφαμε πέρσι τέτοιο καιρό.

Οι μηχανικοί είχαμε επιστροφή επειδή είχαμε πληρώσει στο παρελθόν περισσότερα λεφτά στο ΤΣΜΕΔΕ από ότι έπρεπε.

Φέτος τα φορολογήσαν αυτά τα λεφτά.

< >
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#868264 Καλησπέρα στο φόρουμ.
Ξέρουμε τι γίνεται σε περίπτωση θανάτου επικαρπωτη εξ αδιαιρέτου;
Εξηγώ
Πέθανε ο πεθερός μου που είχε 20% επικαρπία με 80% στην πεθερά. Η σύζυγος έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.
Αν δεν κάνω λάθος το 20% περνάει αυτόματα στη μαμά της και αρα δηλώνουν την αλλαγή εντός 30 ημερών στο Ε9 τους και ήτοι 100% επικαρπία πλέον η πεθερά και 100% ψιλή κυριότητα η σύζυγος με έναν επικαρπωτη πια, σωστά;

Γιατί κάπου πήρε το μάτι μου ότι πρέπει πρώτα να κάνει αποδοχή η πεθερά το 20% που είχε ο θανόντας και μέχρι τότε δηλώνει η κόρη το 20% ως πλήρη κυριότητα..

νομίζω πάντως το λέει και στο συμβόλαιο (ότι η επικαρπία περνάει όλη στον επιζώντα)
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#868320 Σχετικά με το 30% που πρέπει να κάνουμε αγορές με κάρτες:
το ίδιο ισχύει για όσους έχουν σπίτι και όσους πληρώνουν νοίκι?
συχνά το νοίκι είναι ο μισός μισθός και δεν μετράει στο 30%. άρα πρέπει να πληρωνεις παντού με κάρτα και να ξοδεύεις για να το φτάσεις? :S
Άβαταρ μέλους
By Asimov
kovathe έγραψε:Καλησπέρα στο φόρουμ.
Ξέρουμε τι γίνεται σε περίπτωση θανάτου επικαρπωτη εξ αδιαιρέτου;
Εξηγώ
Πέθανε ο πεθερός μου που είχε 20% επικαρπία με 80% στην πεθερά. Η σύζυγος έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.
Αν δεν κάνω λάθος το 20% περνάει αυτόματα στη μαμά της και αρα δηλώνουν την αλλαγή εντός 30 ημερών στο Ε9 τους και ήτοι 100% επικαρπία πλέον η πεθερά και 100% ψιλή κυριότητα η σύζυγος με έναν επικαρπωτη πια, σωστά;

Γιατί κάπου πήρε το μάτι μου ότι πρέπει πρώτα να κάνει αποδοχή η πεθερά το 20% που είχε ο θανόντας και μέχρι τότε δηλώνει η κόρη το 20% ως πλήρη κυριότητα..

νομίζω πάντως το λέει και στο συμβόλαιο (ότι η επικαρπία περνάει όλη στον επιζώντα)
Η επικαρπία ενώνεται (αυτόματα) με την ψιλή κυριότητα, άρα η σύζυγος έχει πλέον 20% πλήρη κυριότητα και 80% ψιλή.
Η πεθερά διατηρεί το 80% της επικαρπίας.
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#868356 Λοιπόν, κι εγώ αυτό νόμιζα στην αρχή.
Αλλά διάβασα το συμβόλαιο και λέει ρητά ότι κρατούν την επικαρπία εφ όρου ζωής και οι δύο, και αν πεθάνει ο ένας περνάει στον άλλο αντίστοιχα ως δωρεά.
Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να δηλωθεί ως 100% ψιλή κυριότητα με 100% στον επιζώντα γονέα.
Αν κάποιος ξέρει σίγουρα ας μας διαφωτίσει.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#868357 Ναι, υπάρχει η διαδοχική επικαρπία.
Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώστε την πεθερά ότι οφείλει φόρο κληρονομιάς, γιατί, ναι, φορολογείται κανονικά…
Άβαταρ μέλους
By Serf
#870822 Υπάρχει καμιά εφαρμογή για καταγραφή εξόδων (για χρήση σε επίπεδο οικογενειακών εξόδων) που να διαβάζει QR code για αυτόματη ανάκτηση ΑΦΜ / ημερομηνίας / χρημάτων;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#870823 Θες να σκαναρεις τα qr αποδείξεων, να τα καταλογίζεις στα μέλη της οικογένειας και μετά να βλέπεις συγκεντρωτικά τα έξοδα ανά μέλος;
Άβαταρ μέλους
By Serf
#870824 Να παρακολουθούμε έξοδα ανά κατηγορία/ κτλ, σε μεγαλύτερη ανάλυση από τα γενικά σύνολα κατηγοριών που δίνουν οι τράπεζες.

.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Asimov έγραψε:Ναι, υπάρχει η διαδοχική επικαρπία.
Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώστε την πεθερά ότι οφείλει φόρο κληρονομιάς, γιατί, ναι, φορολογείται κανονικά…
Διαδοχική επικαρπία...λαλακία μου ακούγεται αυτό, ποιο το νόημα; Να προστατεύσει την πεθερά από το να έχει λέγειν/δικαιώματα το 20%; Φάε φόρο κληρονομιάς τώρα. Αν και θα πρέπει να είναι ελάχιστος αλλά η διαδικασία και μόνο....

Σε άλλο θέμα, έχουμε με διαφωνία με τη γυναίκα μου που μάλλον θα λυθεί αυτόματα αλλά θα πάρει καιρό.
Με συμβόλαιο τέλους του 2022 της έκανε γονική παροχή ο πατέρας της. Όμως το υποθηκοφυλακειο έκανε 1,5 χρόνο να ολοκληρώσει τη μεταγραφή που πιστοποιήθηκε μέσα στο 2024.
Πότε έπρεπε να δηλωθεί στα Ε9 (εισαγωγή στης κόρης και διαγραφή από του γονιού) στο Ε9; Το 2023 λίγο μετά τα συμβόλαια (αφού έχεις συμβόλαιο είναι δικό σου) ή το 2024 μετά τη μεταγραφή (αφού μόνον τότε είναι τελείως δικό σου ώστε να μπορείς να το πουλήσεις);
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#871575 Έχω την εντύπωση ότι πάει με το συμβόλαιο και όχι ποτέ ολοκληρώθηκε. Σε μένα τουλάχιστον, έγιναν όλα με την ημερομηνία των συμβολαίων, μια και όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία είναι γονικές παροχές.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#875478 Είναι κάποιος άλλος με εκκρεμή εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης 3+ μήνες μετά την υποβολή της; Υπέβαλα 27/7 κι ακόμα περιμένω :help:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#875498 Ανοίγοντας τυχαία προχθές τον φάκελο με τα εφοριακά είδα ότι είχε ξεχαστεί να πληρωθεί ο φόρος της :inlove: στην τελευταία δήλωση.
Μπήκα στοιχεία οφειλών και το επιβεβαίωσα και πληρώθηκε επί τόπου, ευτυχώς δεν είχε πάρει πρόστιμο
Πώς την πατήσαμε έτσι :tomato: