Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By dimik
glf έγραψε:
dimik έγραψε:Αν ξανάρθεις θέλω βόλτα

Εεε πες ρε συ κάπου ότι ήρθες!
3 φορές ήρθα τις τελευταίες 10 μέρες.
Χθες αφιχθην μέχρι την άλλη Κυριακή κερνάω καφέ-μπύρα.

< >
Άβαταρ μέλους
By glf
#870117 Ok then :)

Χθες δε φόρτισα, σήμερα είναι στο 70% και βλέπω ότι πάλι δε θα φορτίσω.
Άμα δε το φορτίζω, τι το πήρα άραγε; lol
Άβαταρ μέλους
By axel12p
glf έγραψε:Ok then :)

Χθες δε φόρτισα, σήμερα είναι στο 70% και βλέπω ότι πάλι δε θα φορτίσω.
Άμα δε το φορτίζω, τι το πήρα άραγε; lol

Δεν έχει V2L το ΖΟΕ ώστε να δίνεις ρεύμα σε καμιά συσκευή τουλάχιστον; Τι το πήρες, μόνο για οδήγηση; :lol:
Άβαταρ μέλους
By glf
#870130 Μπα, τίποτα τέτοιο. Αλλά δε παω και camping ιδιαίτερα.
Από την άλλη ο Scotch είχε ρίξει ιδέα να του βάλω και τη μπαγκαζιερα lol.
Άβαταρ μέλους
By glf
#870341 Χθες πήγαμε αυθημερόν Κοζάνη -> Ποσείδι και πίσω με το Zoe. Εννοείται φουλ το πρώτο πόδι από κόσμο.
Αφού τώρα πια δεν έχω κανένα range anxiety το μόνο που απασχολεί είναι το charger anxiety. Βέβαια στο plugshare έχει πάρα πολλούς φορτιστές αν και η πλειοψηφία είναι AC.
Εδώ όμως είναι το.. κρυφό ατού στο Zoe. Σε τέτοιο φορτιστή τραβάει σταθερά στα 22KW ενώ πχ τα Tesla τραβάνε μόνο στα 11KW.
Αφού λοιπόν δεν έχει Tesla chargers κατά κει είδα πολλά Tesla να έχουν κάνει κατάληψη στους AC. Σε ένα το είχε κλειδώσει, δεν ήταν εκεί και βλέπω στο φορτιστή ότι είχε φτάσει στις 4 ώρες να φορτίζει.
Εγώ πάλι έφτασα κάτω ψιλοάδειος και έκατσα όλη μέρα παραλία κτλ. Βράδυ πήγαμε Καλλιθέα για φαγητό και βόλτα και το πάρκαρα στο Μασούτη. Ε στη μιαμιση σχεδόν ώρα που κάτσαμε στο μέρος, γέμιζε με 22KW και μετά με έβγαλε μέχρι Βέροια που έχω ταχυφόρτιση. Αυτό είναι το κλου, να έχεις φόρτιση σε μέρος που θα κάτσεις. Πάλι καλά λέω που βρήκα άδειο φορτιστή τέτοια μέρα τέτοια ώρα.

Α, στο Lidl της Καλλιθέας που πέρασα όπως κατέβαινα (το πρωί) μπας και ήταν ανοιχτό για νερά κτλ, είχε δύο ξένα Tesla. Για κάποιο λόγο ενώ ήταν κλειστό το κατάστημα, είχε αυτοκίνητα που συνεχώς μπαίναν στο parking, έβλεπαν πως είναι κλειστό και έφευγαν. Ίσως τουρίστες που δεν ήξεραν ότι έχουμε εθνική αργία, αλλά έτσι την "πάτησα" και γω, είδα κόσμο και μπήκα.
Πάντως ο τζάμπα φορτιστής του Lidl δούλευε κανονικά, μια κοινωνική προσφορά προς τον τουρισμό της χώρας.

Άντε πάλι πρέπει να το πλύνω από μυγάκια και σκόνες, άμμο, με έχει πάρει η γειτονιά στο πείραγμα. ¨Τόσο δεν τα έπλενες τα αυτοκίνητα... Βρε θα βγει το χρώμα από τα πλυσίματα..."
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#870348 Μόλις κάνεις το πρώτο σου ταξίδι μετά σου φαίνονται όλα πανεύκολα.

Κάναμε κι εμείς τώρα πρόσφατα στο Κανάλι Πρεβέζης με διάφορα ταξιδάκια στα πέριξ (Πρέβεζα, Πάργα).

Μια στάση θέλαμε στον 300άρη στο Ρίο κι άλλη μια στον ΑΒ στην Άρτα (300άρης κι αυτός) γιατί δεν ήξερα αν θα μπορέσω να φορτίσω εκεί.

Τελικά έχει έναν σε ένα ξενοδοχείο (το είχα δει πλακσεαρ) όπου κάτσαμε για μπάνιο 2-3 φορές κι όλα καλά.

Επιστροφή από Άκτιο, μας έβγαλε άνετα με μια στάση Ρίο όπου κάναμε ένα 40%-88% και μετά ένα τοπ-απ στη Κόρινθο για ένα 40%-70% γιατί τα κορίτσια πεινούσαν κι έτσι φτάσαμε ξοχικό Σχινιά με 40%.

Ταχύτητες 135-140.

Σούπερ!

< >
Άβαταρ μέλους
By edmond
#870355 Το που βλέπετε το σούπερ(μάρκετ :roll: ), ειλικρινά με ξεπερνά.
Αθήνα-Πρέβεζα και τούμπαλιν, μιλάμε για εναν 2λεπτο ανεφοδιασμό μπετζίνας.
Γκάλφα εσύ λες ότι είσαι τυχερός που βρήκες φρι φορτιστή. Αν δεν έβρισκες;; :hmmm: Πόσες φορτίσεις έκανες; τα είχες κάνει σχέδιο από πριν;
Εσύ Νίκο;
Αμφότεροι καταλαβαίνετε φαντάζομαι, ότι έχει χαθεί για σας η ελευθερία του ότι μπορείς να πας όπου θες, όποτε θες ΧΩΡΙΣ να σκεφτείς ΠΟΤΈ που θα ανεφοδιαστείς.
Κατέβηκα χωριό τις προάλλες και σε ένα ΣΕΑ πριν την Καλαμάτα φόρτιζε ένα Μ3. Έκατσα 20' και ακόμα φόρτιζε ενώ η οικογένεια έπαιζε γύρω από το αυτοκίνητο. Αναρωτήθηκα :s_dunno

Α και μην ξεχάσω...
Αφού τώρα πια δεν έχω κανένα range anxiety το μόνο που απασχολεί είναι το charger anxiety.

Καταλαβαίνεις βέβαια, πως όλο το ζουμί είναι το 2ο. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα έσκιζαν καλσόν τα εργοστάσια για να φτιάχνουν καλύτερες καταναλώσεις.
Άβαταρ μέλους
By glf
edmond έγραψε:Το που βλέπετε το σούπερ(μάρκετ :roll: ), ειλικρινά με ξεπερνά.
Γκάλφα εσύ λες ότι είσαι τυχερός που βρήκες φρι φορτιστή. Αν δεν έβρισκες;; :hmmm: Πόσες φορτίσεις έκανες; τα είχες κάνει σχέδιο από πριν;

Κάπου να διαβάζουμε τι εννοεί ο καθένας που γράφει. Ήμουν τυχερός = βρήκα ελεύθερη θέση στάθμευσης σε καραγεμάτο μέρος επειδή ακριβώς ήταν θέση ηλεκτροφόρτισης και έκανα μια φτηνή γέμιση χωρίς να κατασκηνώσω γύρω από το αυτοκίνητο.
Φυσικά και έχω κάτσει άλλες φορές να περιμένω να φορτίσει χωρίς να έχω να κάνω κάτι, ιδίως στo δωρεάν ταχυφορτιστή στη Βέροια. Εκεί πάω παραδίπλα για .. αναγκαστικό καφέ :lol:

Αυτό λέω, πρέπει να μας.. κάτσει σωστά το timing, να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα (φόρτιση ενώ κάνεις κάτι άλλο). Αν κάθεσαι να περιμένεις να φορτίσει χωρίς να κάνεις κάτι άλλο, χάνεις χρόνο.

Εγώ είπα ακριβώς πόσες φορές φόρτισα. Δύο φορές δωρεάν ταχυφόρτιση στο "στέκι" και μιάμιση σχεδόν ώρα στην Καλλιθέα για 12€. Αυτά τα 12€ ήταν τα χθεσινά μου έξοδα μετακίνησης (ε και τα διόδια).
Οκ, δε θα είναι για πάντα αυτό το τζάμπα στέκι, αλλά εγώ απλώς περιγράφω. Να ναι καλά οι άνθρωποι και όταν θα ξεκινήσουν να το χρεώνουν, αν έχει ίδιες τιμές με τους υπόλοιπους ε θα τους το ανταποδώσω και λίγο. :lol:

Ξαναλέω, έχω το Focus LPG έτοιμο αλλά ρολάρω με το Zoe, κάπως πρέπει να επιβεβαιώσω την επιλογή μου lol

ed είχα πολλές επιλογές και αλλού, μου έκανε μάλιστα εντύπωση το πόσους AC έχει στο πρώτο πόδι (άλλα όχι DC για ταχυφόρτιση στο κάτω άκρο). Και Σίβηρη είδα στο Μασούτη και είχε ελευθερη θέση αλλά συνέχισα για Καλλιθέα που ο φορτιστής είναι μέσα στο χωριό. Δεν ήμουν σε κάποια τρελή ανάγκη, οι αποστάσεις εκεί είναι μικρές.
Αλλιώς το έκοβα για Ποτίδαια σε ταχυφορτιστή και καθόμουν Θεσσαλονίκη. Δεν είναι το θέμα ότι δε θα έβρισκα να φορτίσω.
Άβαταρ μέλους
By glf
g8777 έγραψε:Να περιμένεις να φορτίσει έξω από λιντλ στους 54 κελσίου.

Απελπισία.

+1
Την έχω πατήσει έτσι Timosoara. Αλλά τη βγάλαμε ΜΕΣΑ στο Lidl, ήταν ανοιχτό :lol:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
edmond έγραψε:Το που βλέπετε το σούπερ(μάρκετ :roll: ), ειλικρινά με ξεπερνά.
Εσύ Νίκο;
Αμφότεροι καταλαβαίνετε φαντάζομαι, ότι έχει χαθεί για σας η ελευθερία του ότι μπορείς να πας όπου θες, όποτε θες ΧΩΡΙΣ να σκεφτείς ΠΟΤΈ που θα ανεφοδιαστείς.
Κατέβηκα χωριό τις προάλλες και σε ένα ΣΕΑ πριν την Καλαμάτα φόρτιζε ένα Μ3. Έκατσα 20' και ακόμα φόρτιζε ενώ η οικογένεια έπαιζε γύρω από το αυτοκίνητο. Αναρωτήθηκα :s_dunno

Α και μην ξεχάσω...
Αφού τώρα πια δεν έχω κανένα range anxiety το μόνο που απασχολεί είναι το charger anxiety.

Καταλαβαίνεις βέβαια, πως όλο το ζουμί είναι το 2ο. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα έσκιζαν καλσόν τα εργοστάσια για να φτιάχνουν καλύτερες καταναλώσεις.

Πλέον όσο μεγαλώνει το δίκτυο αυτομάτως εξαφανίζονται οι όσοι προβληματισμοί.

Από πέρσι, με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση στο πόσοι γρήγοροι φορτιστές μπήκαν στη διαδρομή. Πιστεύω το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον (=του χρόνου).

Με τα παιδιά, χωρίς στάση δε βγαίνει πλέον κανένα ταξίδι, ειδικά το Πρέβεζα-Σχινιά που είναι 4 ώρες.

Η πρώτη στάση θα γινόταν ούτως ή άλλως κάπου στο Ρίο, αφού περνούσαμε απέναντι. Εκεί λοιπόν υπάρχει φορτιστής, 300άρης. Όση ώρα φόρτιζε (30 λεπτά) φάγαμε, πήραμε καφέ, σνακ, τουαλέτες κλπ. Όταν ήρθε το νοτιφικέισο ότι έφτασε 80, που σκόπευα να το βγάλω, ακόμα ήμασταν σε φάση «κάτσε ακόμα τρώμε, θέλω να πάρω κι αυτό…» οπότε το άφησα κι άλλο. Στο 88% μπήκαμε, φύγαμε.

Επιπλέον, το abrp αλλά και το route planner του αυτοκινήτου σου δείχνει διαθεσιμότητα και ανάλογα σταματάς όπου βλέπεις ότι έχει διαθέσιμο και αντίθετα με τη βενζίνη δε περιμένεις να πάει ΛΑΜΠΑΚΙ. Τέλος, βλέπεις και στην εφαρμογή της ΔΕΗπλου/nrg κλπ διαθεσιμότητα και status.

Κανένα άγχος λοιπόν, ακολουθείς το route planner. Τώρα μη μου πεις ότι δε ξέρεις να ανοίξεις μια εφαρμογή να δεις από που θα πας και που μπορείς να φορτίσεις κατά συνέπεια.

Πάμε τώρα να δούμε τα οφέλη. Βασικό: μηδέν φόρο από εταιρική χρήση, χαμηλό συνολικό κόστος χρήσης ως ιδιώτης, άνεση στο ταξίδι, επιδόσεις (προσπέρασμα που γίνεται με τη σκέψη) συν ό,τι εξοπλισμό έχουν πλέον τα σύγχρονα ηλεκτρικά (ψύξη καμπίνας απομακρυσμένα, μάτριξ λεντ, αντάπτιβ φώτα, high-beam assist, θερμαινόμενα ηχομονωτικά παρμπρίζ, θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνια, 3-ζωνικό κλιματισμό κλπ κλπ κλπ).

Δε καταλαβαίνω σε ποια ελευθερία αναφέρεσαι λοιπόν όταν πλέον κάνω το ταξίδι μου με ασύγκριτη άνεση και οικονομία σε σχέση με πριν. Αναφέρεσαι στη στάση που θα έκανα ούτως ή άλλως και αν αυτή διαρκέσει 5, 10, 15 ή 20 λεπτά παραπάνω?

Θα ήθελα όμως να δω σημαντικές βελτιώσεις στη χρήση των φορτιστών, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να κατεβάσω εφαρμογή και να βάλω κάρτα αλλά να έχει POS πάνω στο φορτιστή. Η VW έχει μια κάρτα που τώρα τελευταία έχουν προσθέσει αρκετά δίκτυα στην Ελλάδα και πλέον μπορείς να σκανάρεις αυτή αλλά αν δεν έχεις κάποιο monthly plan δε συμφέρει η χρήση της. Επίσης θα ήθελα το δίκτυο της nrg, proteriga, elpe κλπ να γίνει πιο αξιόπιστο και πιο γρήγορο μόνο και μόνο για λόγους ανταγωνισμού γιατί η ΔΕΗ τους έχει πάρει το σκαλπ.

Τέσλα πλέον ανοίγει το δίκτυο σε όλα τα ηλεκτρικά και στην Ελλάδα, αλλά έχει σημαντικά μικρότερο δίκτυο από τους άλλους παρόχους.

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
g8777 έγραψε:Να περιμένεις να φορτίσει έξω από λιντλ στους 54 κελσίου.

Απελπισία.

Μπορείς να κάτσεις στο αμάξι σου στους 17 και να βλέπεις τικτοκ.

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
#870364 Ναι, γιατι οχι; Μπορεις να καθεσαι και μεσα σε θερμοκηπιο μεχρι να ωριμασουν τα αγγουρια, δεν λεω.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#870365 Έκανα το Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα και πίσω. QQ 1.5 diesel, δεν χρειάστηκε ανεφοδιασμός.
Στο Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη έκανα μια ολιγόλεπτη στάση στην Κομοτηνή. Στο σημείο δεν υπήρχε φορτιστής.

Στην Αλεξανδρούπολη το ξενοδοχείο δεν διέθετε θέση φόρτισης. Οι περισσότεροι ταχυφορτιστές βρίσκονται σε πολυκαταστήματα (Praktiker κλπ) στα Ανατολικά της πόλης, οπού ειλικρινά δεν υπήρχε λόγος να πάω.

Στην επιστροφή έκανα τρεις στάσεις. Σε κανένα σημείο δεν υπήρχε φορτιστής. Στην παλιά πόλη της Ξάνθης δεν έβρισκα θέση να παρκάρω, πόσο περισσότερο θέση στάθμευσης. :lol:
Αυτοί που υπάρχουν περιμετρικά τις πόλης είναι συνήθως σε βενζινάδικα και αρκετά αργοί, οπότε θα έπρεπε να έκανα επιπλέον στάση μέσα στο καταμεσήμερο για να φορτίσω για αρκετή ώρα.

Για τέτοια ταξίδια θα πρέπει είτε να αυξηθεί η αυτονομία των ηλεκτρικών είτε (το πιο χρήσιμο ίσως) να υπάρχουν ΣΕΑ με ταχυφορτιστές πάνω στην Εγνατία Οδό. Να μπορείς να σταματήσεις 20 λεπτά πάνω στον δρόμο σου, να πιεις έναν καφέ και να φορτίσει αξιοπρεπώς το αμάξι σου.