Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By skous
sknipper έγραψε:Αυτά είδα, ότι με το ρυθμό που μπορούν να φορτίσουν, ακόμα κι αν βρεθεί ο σούπερ φορτιστής με μισή ώρα δεν θα έχω αρκετά χλμ. Άρα το 30% δεν παίζει, θα πρέπει να έχεις κάνει προετοιμασία ώστε να βγάλεις τουλάχιστον 180-200 χλμ πριν φορτίσεις.
Όσο σκέφτομαι ότι κάποτε έκανα το Αλεξανδρούπολη - Αθήνα κάθε βδομάδα. Με ηλεκτρικό θα ήθελα αρκετή ώρα παραπάνω. Αν μάλιστα έπρεπε να πηγαίνω και με 120 μιλάμε για ώρες παραπάνω...
Υπάρχουν και τα αεροπλάνα που κοστίζουν και λιγότερο εάν έχεις βενζινοκίνητο

Και πας και ακατουρητος

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
REALZEUS έγραψε:Κάτι μου λέει ότι ο γιατρός σας τρολλάρει... :lol:
Στα αλήθεια, όχι. Απλά βλέποντας τους περιορισμούς που επιβάλουν όλοι στους ΚΕΚ και τις ευκολίες των ηλεκτρικών (φόρτιση στο σπίτι άρα δεν πατάς σε βενζινάδικα, ΟΤΑ, επιδόσεις) ήθελα να δω τι διατίθεται στην αγορά με βάση το δικό μου μοντέλο χρήσης και τις ανάγκες μου.
Και ναι, αν έπρεπε να πάρω αυτοκίνητο τώρα μάλλον θα πήγαινα για VW ID3/Cupra Born αν και τα Tesla με το μειονέκτημα των μεγαλύτερων διαστάσεων προσφέρουν πολλά για τα λεφτά τους. Και αν δεχτώ τα μεγαλύτερα τότε έχει κι άλλα όχι πιο ακριβά, Renault Scenic, Nissan Ariya, Skoda Enyaq, Polestar 2, Kia EV6, VW ID4, BYD Seal, BMW i4. Απέρριψα το Hyuindai Ioniq 6 γιατί δεν βλέπεται (το Ioniq 5 μου αρέσει) και Mercedes EQA γιατί δεν πιάνει πάνω παό 160, αν είναι δυνατόν, όχι ότι θα τα πιάσω στην ξενιτιά αλλά μου φάινεται κάπως, σαν να πήγα πίσω σε άλλες εποχές που το προσπαθούσα με μια Mercedes 200/8....
Ενδιαφέρον ότι μερικά μπορούν να φορτίσουν πολύ πιο γρήγορα από άλλα (κερδίζουν τα Kia και Hyundai, αν βρεις κατάλληλο φορτιστή προσφανώς). Αλλά ακόμα και σε αυτά η εξίσωση ξεκινάω Αθ-Θεσ/κη με 30% +μισή ώρα φόρτιση δεν σε βγάζει. Πρέπει να ξεκινήσω με 50% για να βρω μοντέλα.
Βλέπω ότι ακόμα τα ηλεκτρικά δεν είναι έτοιμα για μένα! :lol:
Σε 1-2 χρόνια όμως νομίζω θα γίνουν συμβατά με τις ανάγκες των περισσοτέρων.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#860162 Το σενάριο που αναφέρω το βρίσκω εντελώς ρεαλιστικό και εξηγώ.
mirage έγραψε:Η εξίσωση Αθήνα Θεσσαλονίκη γιατι υπάρχει αφού δεν χρειάζεται να λυθει;
Επιλέχθηκε σαν τυπικό παράδειγμα ταξιδιού 400-500+ χλμ σε εθνική οδό, ένα που θα καταλάβουν οι περισσότεροι. Αν πω δηλαδή Λονδίνο-Lake district ή Λονδίνο-Truro ή Παρίσι-Γενεύη ή Μόναχο-Μιλάνο τι θα καταλάβουν; Ενώ Αθήνα-Θεσ/κη όλοι έχουν μια αντίληψη της τάξης μεγέθους.
Dimsabas έγραψε:Εμένα μου κάνει πιο πολλή εντύπωση η εμμονή στο 30%.
Θα μου πεις, και σωστά, αφού ξέρεις ότι θα κάνεις ταξίδι φόρτισέ το εγκαίρως. Δεν είσαι πλασιέ να τρέχεις κάθε μέρα. Ο αριθμός προέκυψε από το παρακάτω σκεπτικό. Γενικά λέει να το φορτίζεις μέχρι 80%. Επειδή δεν θα το κυκλοφορώ κάθε μέρα δεν το φορτίζω κάθε μέρα, το μπριζώνω κάθε 2-3 μέρες. Και είχα διάφορες δουλειές το πρωί και του ρούφηξα και το αίμα μια και δεν είχα οικογένεια μαζί και γυρίζω σπίτι για να φύγουμε για εκδρομή και έχει φτάσει να έχει μόνο 30 ή πές το και 40%. Πάλι δεν το βλέπω να μου φτάνει.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#860163 Αν βέβαια μου πεις σκάσε και φόρτιζε κάθε μέρα που μου θες και ηλεκτρικό αφού το ρυθμίζεις πόσο να φορτίσει, θα σταματήσει στο 80 κοκ τότε να λέμε την αλήθεια άδικο δεν θα έχεις. Αυτά όμως είναι η θεωρία, στην πράξη τα πράματα είναι αλλιώς. Άκουσέ με, γυρνάς κουρασμένος, ίσως να πεινάς-διψάς-κατουριέσαι-βρέχει.... άνοιξε το πορτπαγκάζ, βγάλε το καλώδιο, ξετύλιξέ το, πέρνα το γύρω γύρω, φτάσε στην μπρίζα, μπρίζωσε, κλείσε πορτπαγκάζ που είχες το καλώδιο και μετά αντίστοιχα στο φεύγα, ξεμπρίζωσε, καθάρισε το καλώδιο που έχει γεμίσει νερά και χώματα, τύλιξε το καλώδιο, άνοιξε το πορτπαγκάζ κλπ μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν θα το κάνω κάθε μέρα.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#860165 Δεν σου είπε κανείς να το κάνεις κάθε μέρα. Αλλά τις 10 φορές το χρόνο που θες να πας ταξίδι, πρέπει να το κάνεις. Αν δε δέχεσαι να κάνεις ούτε αυτή τη μικρή υποχώρηση, πολύ φοβάμαι ότι η ηλεκτροκίνηση δεν κάνει για σένα. Τσάμπα θα ταλαιπωρηθείς.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#860167 Κοίτα, στο σπίτι που θα γυρνάς έχεις πάρκινγκ. Δεν θέλω μα και μου, έχεις.
Εκεί έχεις επιτοίχιο φορτιστή..
Παρκάρεις, ανοίγεις καπάκι, κουμπωνεις καλώδιο, έφυγες για κατούρημα, ( παγκόσμια σταθερά πάει να γίνει ).

Επειδή δεν σου έρχεται στο πρωινό ντους να πάς Θεσσαλονίκη, άρα το ξέρεις από τα χθες, οπότε ειδικά για αυτό φορτισες μέχρι το 97%.
Όπως θα έριχνες μια ματιά σε λάδια, αέρα, στο θερμικό, έτσι θα κάνεις και στο ηλεκτρικό.

Είπα, δεν θέλω μα και μου.

.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#860184 Κατά γενική ομολογία (και βάσει σπεκ) η τέσλα έχει τα καλύτερα "ρεύματα" με τους κορεάτες ν' ακολουθούν.
Έπονται οι ευρωπαίοι.
Για τους κινέζοι ομολογώ πως δεν έχω σχηματίσει εικόνα γιατί υπάρχει...βομβαρδισμός πληροφοριών από δάυτους καθημερινά!
Περι ταξιδίου, ότι είπαν οι παραπάνω. Από τη στιγμή που το ξέρεις ότι θα το κάνεις, φροντίζεις γι' αυτό. Και εαν δεν φροντίσεις, μια έξτρα στάση σε ταχυφορτιστή και ξεμπερδεύεις. Οι έξτρα στάσεις, εξάλλου, ίσως να μπουν στις συνήθειες σου άμα τι επιλογή ηλεκτρικού.
Ο περιορισμός των 160χαω προσωπικά δεν θα με χάλαγε, σπάνια τα προσεγγίζω πόσω δε μάλλον να τα ξεπεράσω. Άσε που σε συνθήκες ταξιδιού μόνο καλό κάνει :iconcool: όταν μάλιστα ένα ταξίδι -στο οποίο όσο να' ναι θες ένα καλό range- είναι "καταδικασμένο" σε ταχύτητες των 110 άντε 120χαω.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
PaNick67 έγραψε:Επειδή δεν σου έρχεται στο πρωινό ντους να πάς Θεσσαλονίκη, άρα το ξέρεις από τα χθες

Πολύ σπάνιο βέβαια, αλλά μου έχει τύχει να φύγω έκτακτα από την δουλειά μου στη 1 το μεσημέρι, για Αθήνα. Ούτε ρούχα δεν πήρα, αγόρασα σώβρακα και οδοντόβουρτσα στην Αθήνα. :lol:

edmond έγραψε:Κατά γενική ομολογία (και βάσει σπεκ) η τέσλα έχει τα καλύτερα "ρεύματα"

Αυτό από που προκύπτει; Ίδιες καταναλώσεις και αυτονομίες βλέπω να έχει ένα Model Y με ένα Kia EV6.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#860231 Έχω δοκιμάσει το Performance και το EV6 GT. Το Tesla έκαιγε όντως λιγότερο. Οι δε 13,2 kWh στα 100 του πισωκίνητου Model 3 Highland είναι άτυπο ρεκόρ μέσης κατανάλωσης. Για σύγκριση, 22 το προσθιοκίνητο XC40. 20+ η αργή EQA. Τα Tesla δεν παίζονται σε κατανάλωση.
Εδώ ο Red Monster πήγε Αθήνα-Ναύπλιο-Αθήνα με τη μισή μπαταρία.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
PaNick67 έγραψε:Κοίτα, στο σπίτι που θα γυρνάς έχεις πάρκινγκ. Δεν θέλω μα και μου, έχεις.
Εκεί έχεις επιτοίχιο φορτιστή..
Παρκάρεις, ανοίγεις καπάκι, κουμπωνεις καλώδιο, έφυγες για κατούρημα, ( παγκόσμια σταθερά πάει να γίνει ).

Επειδή δεν σου έρχεται στο πρωινό ντους να πάς Θεσσαλονίκη, άρα το ξέρεις από τα χθες, οπότε ειδικά για αυτό φορτισες μέχρι το 97%.
Όπως θα έριχνες μια ματιά σε λάδια, αέρα, στο θερμικό, έτσι θα κάνεις και στο ηλεκτρικό.

Είπα, δεν θέλω μα και μου.

.
Λάδια αέρα στο θερμικό τα κοιτάω άσχετα από ταξίδι ή όχι, δηλαδή δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο για το ταξίδι πέραν του να βάλω βενζίνη σε βενζινάδικο της επιλογής μου για να αποφύγω να βάλω σε άγνωστο στην εθνική.
Αλήθεια υπάρχει νοθεία στο ρεύμα; Δηλαδή να σε χρεώνει για πιο πολύ από όσο σου έδωσε;

Όντως αν φύγω φορτισμένος και σταματήσω μετά από πχ 200+χλμ έστω Λαμία τότε έχω περίπου 50% θεωρητικά έστω 40% στην πράξη οπότε σε μισή ώρα έχω φορτίσει στο πάνω από 80% που θέλω να πιστεύω ότι θα μου φτάσουν για τα επόμενα 300χλμ. Μιλάω για μικρομεσαίο, iD3, Born. Με Tesla ή κορεάτικα είμαι πιο άνετος αλλά είπαμε θέλω κάτι πιο μαζεμένο να βολεύεται στην πόλη.

Και μπαίνω και κοιτάω λεπτομέρειες για το Cupra Born από το site που αναφέρθηκε πιο πάνω. Και αναφέρει όχι μόνο τη θεωρητική αλλά και πραγματικές αυτονομίες. Όπου παρατηρώ ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση αν πχ κάνει κρύο.... Δηλαδή επίσημη αυτονομία 450χλμ αλλά για ταξίδι εθνικής με καλό καιρό 410 και με κρύο καιρό 320, ουπς. Χειμώνα ξεκινάς γεμάτος και στη Λαμία είσαι στο 30% και αν. Και λόγω κρύου θα αργήσει να γεμίσει και ακόμα κι αν γεμίσεις τελείως φτάνεις δε φτάνεις Θεσ/κη (μετά την Κατερίνη θα κλείσεις τη θέρμανση καλού κακού, θα φτάσεις παγωτό). Και λίγο που θα χάσει η μπαταρία μετά από λίγα χρόνια χρήσης χαλάει τελείως η συνταγή. :hmmm:
Λέω κάτι λάθος;
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#860248 Όταν λέει κρύο, εννοεί -10. Σενάριο που δεν παίζει στην Ελλάδα. Αλλά ναι, σε γενικές γραμμές δε λες κάτι λάθος. Υπόψιν, υπολογίζει αυτονομία με 110.